• No results found

Genomförandet av Strategiskt Arbete

3.2 Chalmers Studentkår

3.2.3 Genomförandet av Strategiskt Arbete

I följande avsnitt kommer de intervjuades tankar kring det strategiska arbetets genomfö-rande presenteras med både problematiska områden samt lyckosamma genomfögenomfö-randen. Både Metle (2018); Adolfsson (2018) anser generellt att det strategiska arbetet vid Chal-mers studentkår fungerar bra och att man lyckats väl med utvecklingen under de senaste åren.

Kunskapsnivå

Adolfsson (2018) berättar att ett grundläggande krav för att kunna genomföra ett gediget strategiskt arbete på en relativt kort mandatperiod (1 år) är att kunskapsnivån bland de i styrelsen är väl införstådda i organisationen och samtidigt vet hur det är att arbeta

i en grupp mot gemensamma mål och till slut leverera ett tillfredsställande resultat. I Chalmers studentkårs styrelse finns det en djupt rotad tradition att majoriteten av de förtroendevalda har gedigen erfarenhet inom ideellt arbete inom ramarna för Chalmers tekniska högskola, och ofta även strategiskt arbete. Det gör att den generella genomsnittliga kunskapsnivån är hög redan vid start. Vidare förklarar Adolfsson att förutsättningarna för en brant inlärningskurva finns genom att både avgående och tillträdande styrelse är arvoderade under en gemensam period under sommaren för att genomföra en form av överlämning av verksamheten som innehåller mycket information och upplärning. Styrelsen arbetar heltid med engagemanget till en fast lön, och en arbetsvecka består i regel av mycket mer än 40 arbetstimmar, vilket ger en brant fortsatt inlärningskurva även efter den gemensamma perioden under sommaren. Adolfsson anser att kunskapsnivån inom styrelsen upprätthålls väl från år till år med dem rådande förutsättningarna vilket är en grundläggande faktor för att det strategiska arbetet ska löpa på utan avbrott och detta anser han har varit fallet under flera års tid.

Engagemangsnivå

Adolfsson (2018) berättar att antalet kandidater till Chalmers studentkårs styrelse är relativt hög där det även finns vissa interna skillnader då vissa poster är mer eftertraktade än andra. Det brukar vara mellan 2 till 3 sökande till varje post med undantag för Ordförande och Vice ordförande som har ett lite högre söktryck. Att urvalet är relativt stort gör att det dels är lättare att sammansätta en grupp med individer som kompletterar varandra bra och på så vis skapar en bra gruppdynamik. Det går även att välja baserat på deras engagemangsnivå och på så vis få en grupp där alla har ungefär samma ambitionsnivå. De flesta som söker sig till Chalmers studentkårs styrelse har varit aktiva inom en eller flera ideella organisationer tidigare och Adolfssons syn är att detta har skapat en naturlig filtrering av individer där de som har en lägre/annan ambitionsnivå med sitt ideella engagemang valt andra vägar och att de som väl söker sig till styrelsen är väl införstådda i vad som krävs i arbetet.

Personligt Incitament

Metle (2018) berättar från egna erfarenheter att det inte är ovanligt att studenter som precis blivit klara med sina studier vid Chalmers söker sig till Chalmers studentkår vilket enligt honom är unikt eftersom det i praktiken innebär att i stället för att gå vidare till arbetslivet

3.2. Chalmers Studentkår

väljer att stanna kvar och arbeta ideellt inom Chalmers studentkår och därmed går miste om en inkomst som är mycket större än den ersättning som ges för det ideella engagemanget. Metle menar att det ekonomiska incitamentet för engagemanget är obefintligt i dessa fall, men även i fall då studenten har ett par år kvar så anser han att det inte är av ekonomiska skäl som någon engagerar sig under ett år i Chalmers studentkårs styrelse eftersom det oavsett när under studietiden sker så skjuts examenåret upp.

”Trots att jag var klar med mina studier och hade tagit examen så kände jag att jag inte var klar med Chalmers, inte riktigt redo att lämna än. Det är något speciellt med studentlivet, och man kan bara uppleva det en gång i livet. Det fanns liksom mer att hämta och därför valde jag att skjuta upp arbetslivet, vilket jag inte ångrar en sekund.” (Metle, 2018)

Metle (2018) fortsätter med att han tror att det huvudsakliga incitamentet är genuin vilja att ge tillbaka till alla studenter för att de ska ha möjlighet att ta med sig samma upplevelse från studierna som Metle har gjort. Han förklarar att det kan finnas flera nivåer av incitament men utan viljan att utveckla studentkåren och bidra till alla studenter vid Chalmers tekniska högskola så kommer man inte trivas i styrelsen och troligtvis inte bli förtroendevald. Sekundära incitament kan enligt Metle vara:

• Lära sig arbeta i grupper med olika bakgrund • Få erfarenhet inom projektledning

• Få erfarenhet inom företagsledning • Skapa ett nätverk och vänner för livet

Nulägesanalys

Chalmers studentkår har, som tidigare nämnt, ett visions- och uppdragsdokument som beskriver vad fullmäktige anser att man behöver förbättra för att utvecklas i rätt riktning (Fullmäktige, 2017). Tillsammans med dessa områden finns det även tydliga indikationer och mättal för att på ett kvantitativt sätt säkerställa att utveckling sker och att den sker i rätt riktning.

till slutmålet, vilket är en bättre studentkår. Metle förklarar att dokumentet gör att det inte är upp till varje styrelsemedlem att enskilt ta ställning till olika frågor och på så vis gissa vad studenterna som är del av studentkåren hade föredragit. I stället finns det ett gediget arbete bakom visionerna och målen som är välförankrade bland studenterna och som har fastställts av studenternas representanter i fullmäktige. På så vis blir det inte upp till vare styrelse att välja riktning i sitt arbete utan det finns en röd tråd genom allt arbete som genomförs vis Chalmers studentkår.

Vidare så beskriver Metle (2018) att upplägget kring verksamhetsplan och vision- och uppragsdokument ger en bra balans i arbetet då verksamhetsplanen är något som styrelsen styr över i den mån att de föreslår en plan för deras år. Verksamhetsplanen ska vara väl förankrat i visions- och uppdragsdokumentet och visa på hur årets plan bidrar i de övergripande målen för studentkåren. Visions- och uppdragsdokumentet är något som styrs helt av fullmäktige och därmed ska reflektera studenternas syn på verksamheten och är ett dokument som med jämna intervaller ska uppdateras för att hållas så relevant som möjligt. Det skapar ett arbetsklimat som är välförankrat i den rådande situationen i studentkåren och dess omvärld.

Makt

Chalmers Studentkårs inflytande inom Chalmers Tekniska Högskola är stora, då de har representanter i de flesta beslutande organ och det faktum att Chalmers Tekniska Högskola och Chalmers Studentkår är ömsesidigt beroende av varandra så finns det även möjlighet att ställa krav gentemot Chalmers Tekniska Högskola. Det här är till stor fördel i utbild-ningsaktuella frågor men kan även vara till hjälp i andra frågor då Chalmers Tekniska Högskola förstår värdet av att studenterna trivs vid skolan och det ansvaret faller till stor del på Chalmers Studentkår. Genom att utnyttja sin maktposition finns det möjlighet att genomföra visst strategiskt arbete som ej hade varit möjligt utan detta inflytande.

Related documents