• No results found

Genomgång av PBL med fokus på planeringsunderlag

In document Planeringsunderlag (Page 97-101)

Genomgång av PBL med fokus på planeringsunderlag

PBL som ram för dialogen

Översikts- och regionplanering är en arena för att formulera program och strategier i en öppen process. Detta uttrycks i PBL enligt följande:

1 kap. 8 §: Länsstyrelsen har tillsyn över plan- och byggnadsväsendet i

länet och ska samverka med kommunerna i deras planlägg- ning.

4 kap. 3§: När förslag till översiktsplan eller till ändring av plan upp-

rättas, ska kommunen samråda med länsstyrelsen samt regi- onplaneorgan och kommuner som berörs av förslaget. De myndigheter samt de sammanslutningar och enskilda i öv- rigt som har ett väsentligt intresse av förslaget ska beredas tillfälle till samråd.

4§: Syftet med samrådet är att förbättra beslutsunderlaget och att ge möjlighet till insyn och påverkan. Under samrådet bör mo- tiven till förslaget, planeringsunderlag av betydelse samt för- slagets innebörd och konsekvenser redovisas....

5§: Under samrådet ska länsstyrelsen särskilt ta till vara och samordna statens intressen och därvid...3. verka för att så- dana frågor om användningen av mark och vatten som angår två eller flera kommuner samordnas på ett lämpligt sätt.

6§: Innan översiktsplan eller en ändring av den antas, ska kom-

munen ställa ut planförslaget under minst två månader. Den som vill lämna synpunkter på förslaget ska göra detta skrift- ligen under utställningstiden.

9§: Länsstyrelsen ska under utställningstiden avge ett gransk-

ningsyttrande över planförslaget.

14§: Kommunfullmäktige ska minst en gång under mandattiden

ta ställning till översiktsplanens aktualitet. Före beslut som avses i första stycket ska länsstyrelsen i en sammanfattande redogörelse redovisa synpunkter i fråga om sådana statliga intressen som kan vara av betydelse för kommunens beslut samt ange hur synpunkterna enligt länsstyrelsens mening förhåller sig till översiktsplanen.

7 kap. 1§: (Om regeringen bedömer det erforderligt kan ett regionplan-

organ inrättas, som kan – men måste inte – anta en region- plan).

4§: Regionplanen ska tjäna till ledning för beslut om översikts- planer, detaljplaner och områdesbestämmelser...

5§: När förslag till regionplan eller till ändring eller upphävande av planen upprättas, ska bestämmelserna 4 kap. 3-10§§ om samråd, utställning, kungörande, granskningsyttrande och

utlåtande tillämpas med den avvikelsen att utställningstiden ska vara minst tre månader.

Kommentar: Planeringsprocessen enligt PBL svarar väl mot propositio-

nens förväntningar på dialog och öppenhet. Kommunerna har stor frihet att utveckla översiktsplaneringen för att aktivera medborgare och intres- senter. Ju mer genomarbetad och förankrad översiktsplanen är, desto stör- re är möjligheterna att påskynda de påföljande detaljplanearbetena.

PBL och miljöanpassade och resurssnåla transporter – en fråga om be- byggelsestruktur

Även här kan delmål 1 sägas förtydliga de krav som ställs enligt PBL. 2 kap. innehåller de allmänna grunderna för såväl översikts- som detaljplane- ring.

2 kap. 1§: Mark- och vattenområden ska användas för det eller de

ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företrä- de ska ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning.

2§: Planläggning skall, med beaktande av natur- och kulturvär- den, främja en ändamålsenlig struktur.... Även en från socia synpunkt god livsmiljö, goda miljöförhållanden i övrigt samt en långsiktigt god hushållning med mark och vatten och med energi och råvaror ska främjas.

3§: Bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till .... möjligheterna att ordna trafik....

4§: Inom områden med sammanhållen bebyggelse ska bebyg- gelsemiljön utformas med hänsyn till .... trafikförsörjning och god trafikmiljö....

Kommentar: PBL:s lagtext pekar på sambandet mellan bebyggelsestruk-

tur och möjligheterna till trafikförsörjning som leder till en god hushåll- ning samt vikten av socialt goda livsmiljöer.

PBL och kulturhistoriska och estetiska värden

Strategier avseende kulturhistoriska och estetiska värden kan hämta huvud- delen av sina genomförandeinstrument från kommunens detaljplanering och utfärdande av områdesbestämmelser, bygglovgivning och tillsyn.

2 kap. 2§: Planläggning skall, med beaktande av natur- och kulturvär-

den, främja....en estetisk tilltalande utformning av bebyggel- se, grönområden, kommunikationsleder och andra anlägg- ningar.

3 kap. 1§: Byggnader ska placeras och utformas på ett sätt som är

lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Byggnader ska ha en yttre form och färg som estetiskt tilltalande, lämpligt för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan.

historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara.

12§: Byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kultur-

historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär, får inte för- vanskas.

13§: Byggnaders yttre ska hållas i vårdat skick, får inte förvans-

kas, anpassas till byggnadens värde från historisk, kulturhi- storisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt samt till om- givningens karaktär. Byggnader som avses i 12§ ska under- hållas så att deras särart bevaras.

14§: (Föreskrifterna i 3 kap. enligt ovan gäller även bygglov-

pliktiga anläggningar).

15 §: Tomter som tas i anspråk för bebyggelse ska anordnas på

ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller land- skapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen...

17§: Tomter, som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhi-

storisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, får inte för- vanskas i de avseenden de omfattas av skyddsbestämmelser i detaljplan eller i områdesbestämmelser....

4 kap. 1 §: I översiktsplanen ska redovisas de allmänna intressen enligt

2 kap. och de miljö- och riskfaktorer som bör beaktas vid beslut om användningen av mark- och vattenområden. Vid redovisningen ska riksintressen enligt 3 eller 4 kap. miljö- balken anges särskilt. Av planen ska framgå... kommunens syn på hur den byggda miljön ska utvecklas och bevaras, hur kommunen avser att tillgodose de redovisade riksin- tressena och iaktta gällande miljökvalitetsnormer...

5 kap. 7 §: Utöver vad som enligt 3 § ska redovisas i detaljplanen får

planen meddelas bestämmelser om... 4... placering, ut- formning och utförande av byggnader, andra anläggningar och tomter, varvid får meddelas varsamhetsbestämmelser för byggnader som avses i 3 kap. 10 §, skyddsbestämmelser för byggnader som avses i 3 kap. 12 § och för tomter som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömäs- sig eller konstnärlig synpunkt, rivningsförbud för byggnader som avses i 3 kap. 12 §... 6....användning och utformning av allmänna platser för vilka kommunen inte ska vara huvud- man, varvid får meddelas skyddsbestämmelser för sådana platser som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhisto- risk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.... 13. skydd för sådana allmänna platser för vilka kommunen är huvudman och som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

16§:.Med områdesbestämmelser får regleras.... 4. placering, ut-

formning och utförande av byggnader, andra anläggningar och tomter, varvid får meddelas varsamhetsbestämmelser för att precisera kraven i 3 kap. 10§, skyddsbestämmelser för byggnader som avses i 3 kap. 12 § och för tomter som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömäs-

sig eller konstnärlig synpunkt, rivningsförbud för byggnader som avses i 3 kap, 12 § ...5. användning och utformning av allmänna platser, varvid får meddelas skyddsbestämmelser

för sådana platser som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Kommentar: När PBL tillämpas full ut och planerings- och beslutsunder-

lagen uppfyller de förtydligade kraven enligt delmål 1 är PBL ett av de vik- tigaste instrumenten för bevarande och utveckling av kulturhistoriska och estetiska värden. Grunden läggs i planeringsunderlaget för översiktsplanen. Har kommunen fullgjort kraven enligt 4 kap. PBL i översiktsplanen, bör den sedan kunna betraktas som en övergripande strategi för hur de kulturhisto- riska värdena ska tas till vara. De estetiska värdena i ny bebyggelse fram- hålls. Kulturhistoriska värden har en framskjuten plats vad gäller genomfö- randet av program och strategier i detaljplanering, områdesbestämmelser, bygglovgivning och tillsyn.

PBL och grön- och vattenområden i och nära tätorter

Både grönstruktur, funktion och utformning skal enligt PBL beaktas i pla- neringen.

2 kap. 2 §: Planläggning skall, med beaktande av natur- och kulturvär-

den, främja en ändamålsenlig struktur och en estetisk till- talande utformning av...grönområden....

4 §: Inom områden med sammanhållen bebyggelse ska bebyg- gelsemiljön utformas med hänsyn till behovet av...parker och andra grönområden.... Inom eller i nära anslutning till områden med samlad bebyggelse ska det finnas lämpliga platser för lek, motion och annan utevistelse...

Kommentar: Översiktsplanen är det grundläggande instrumentet för att

tillgodose behovet av en övergripande grönstruktur i den byggda miljön. Utanför denna krävs en samverkan mellan PBL och miljöbalkens skydds- bestämmelser. Översiktsplanen bör även behandla ”den blå strukturen” och måste då beakta miljöbalkens strandskyddsregler.

PBL och energiförsörjning – en fråga om lämplig lokalisering och om utformning av bebyggelsen

2 kap. 2 §: Planläggning ska .... främja .... Även en ... långsiktigt god

hushållning med energi och råvaror ska främjas.

3§: ... Bebyggelse och anläggningar som för sin funktion kräver

tillförsel av energi ska lokaliseras på ett sätt som är lämp- ligt med hänsyn till energiförsörjningen och energihushåll-

ningen.

4§: Inom områden med sammanhållen bebyggelse ska bebyggel- semiljön utformas med hänsyn till behovet av.... 3. hushåll- ning med energi och vatten...

In document Planeringsunderlag (Page 97-101)

Related documents