• No results found

Gestaltning och utformning av Tosterö Brygga

I nästkommande detaljplane- och bygglovskeden blir det vik-tigt att områdets gestaltning utformas i en skala och gestaltas så att området upplevs knyta an till Strängnäs stads utform-ning.

Byggnader utformas som kvarter av fristående volymer av stadsvillor, lameller, stadsradhus, brygghus eller annan små-skalig bebyggelse. Målsättningen är att skapa en arkitektoniskt sammanhållen stadsmässig stadsdel. Villabebyggelse undviks.

Varierade antal våningar inom området När det kommer till våningsantal, bör kommande detaljplaner tillåta och pröva olika våningsantal beroende på vart i delom-rådet bebyggelse planeras. Mellan två till fyra-, med enstaka fem våningshus bör vara spannet som ny bebyggelse kan utreds för, med närmare preciseringar och ställningstagande i kommande detaljplaner. Tosterö brygga kan med fördel upp-föras som en modern trädstad, där trädstaden blir av extra vikt närmast vattnet.

Fler våningar i Norra delen

I delområdet norra del föreslås lämplig plats för centrum- och service. Vid denna plats kan något högre antal våningar prö-vas, med möjlighet upp till 4-4,5 våningar. Att högre bebyg-gelse initialt bedöms kunna tillåtas i nordväst, är dels för att skapa en tydligare målpunkt för besökare och verksamheter i området, samt att området i nordväst bedöms vara på tillräck-ligt avstånd för att inte påtagtillräck-ligt skada riksintresset. Likaså finns det i angräsning utanför planområdet något högre hus från som ligger synliga ut mot Enköpingsvägen. I Nord-väst för tillkommande fastigheter som inte är synliga från Sträng-näs stad och vattnet kan en mer modern gestaltning prövas, så länge gestaltningen fungerar med utformningen av den äldre gestaltningen närmast vattnet.

Färre våningar i östra delen

I östra delen av Tosterö brygga, runt arenan samt öster om denna bör antalet våningar hållas i den lägre skalan ner mot 2-3 våningar. Utformningen i östra delen behöver i större utsträckning ta hänsyn till riksintresset Sundby Park och det respektavstånd som bör lämnas opåverkat. Vid ett bevarande av arenan kan något högre våningar prövas om det krävs för att skapa en vinterträdgård eller dylikt av delar från arenan.

Kajmiljöer och gestaltning av fastigheter mot vattnet

Vid utformning av kajmiljöerna och de fastigheter som är syn-liga från vattnet och Strängnäs stad, är det av extra vikt att de får en enhetlig och styrd utformning i kommande detaljplaner.

Utformningen av Tosterö brygga, från Strängnäs stadsskärna, ska upplevas vara en fortsättning på stadskärnan och därmed blir likvärdig utformning viktig. Utformningen bör illustreras i visionsbilder och mer precisa illustrationer i detaljplanesk-edet. Materialval och utformning på fastigheterna behöver göras med stor omsorg där trästommar och fasader i trä bör eftersträvas till stor grad.

Utformning som knyter an till Strängnäs När det kommer till utformning av de framtida husen, ska Tosterö Brygga bygga vidare på Strängnäs stads karaktäristiska småskalighet, våningsantal och täthet. Ny bebyggelse ska ord-nas med Strängnäs stadskärna som förebild. Mälaren har en huvudroll vid utformningen. Hur vattnet kommer att samspela med övriga, befintliga och framtida, strukturer är avgörande för områdets attraktivitet i ett lånsiktigt, miljömässigt, estetiskt och funktionellt perspektiv.

Gemensamt för bebyggelsetraditionen i staden är alltså byg-gandet längs vattnet och de offentliga stråk som nästan helt obrutna skiljer bebyggelsekvarteren från vattnet.

F.d Biskopsbostället som ligget i respektavståndet mellan Sundby Park och Tosterö Brygga

Nybyggnation på Hedvigholmen, för att passa in i äldre omkringliggande bebyggelse

Foto: Kjell Forshed, Brunnsberg & Forshed Arkitektkontor

Antagandehandling 2021-06-08 Detaljplaneprogram för Södra Tosterö / 47

Vid tillkommande bebyggelse i Tosterö brygga är det därför viktigt att traditionen med det vattennära läget i kombination med offentliga stråk utvecklas.

Detta bör göras genom att skapa attraktiva områden med strandpromenader och kajer som utformas som allmänna platser med ett myllrande folkliv och marina inslag. Detta så att Strängnäs kännetecken och identitet som vattennära stad präglar den tillkommande stadsdelen i Tosterö brygga.

Inspiration från andra stadsbyggnadspro-jekt

Anpassning till omkringliggande bebyggelse Hedvigholmen, Marstrand

När det kommer till utformningen av kan inspiration och lärdomar tas från exempelvis Hedvigholmen i Marstrand (som syns i några av fotona på nästa sida) som färdigställdes 2002 och ritades av arkitektfirman Brunnsberg & Forshed. Området består av fem kvarter med 16-20 lägenheter i varje. Detaljpla-nen byggde på principer om rutnätsstaden, där husens fasader placerades i gatulivet och stensockeln runt kvarteret skapade en tydlig gräns mellan gata och kvartersmark. Husen har fasa-der i trä med locklistpanel, träfönster och tegeltak, där mycket arbetet lagts ner på att forma balkonger, skärmtak, skorstenar och verandor. Topografin var låg och plan vilket gjorde det möjligt att undvika schakting och stora markarbeten.

Inspiration som kan hämtas från Hedvigholmen är att anpass-ning till omkringliggande bebyggelse och dess arkitektur kan skapa ett område som integreras väl i äldre bebyggelse. För Tosterö Brygga ska utformningen anpassas till och ta inspira-tion från den skala och gestaltning som finns i Strängnäs stad.

Detta för att området ska upplevas vara ett tillägg och fortsätt-ning till den nuvarande stadskärna som inte har en allt för avvikande skala och karaktär.

Husens utformning i Tosterö brygga bör knyta an till till plat-sens och stadens byggnadssätt samt materialval med målsätt-ningen om att skapa en ny stadsdel med småskaliga hus med välformade detaljer.

Utformning av gator och gränder som leder till vatten Lomma Hamn, Malmö

Ytterligare inspiration kan hämtas från Lomma hamn, där en väsentlig del av projektet är att utveckla anknytningen mellan Lomma Hamn och tätortens centrum, vilket är likt Tosterö Brygga för Strängnäs. Området är utbyggt av kvarter, gator och platser i småstadens mönster. Mellan de större gatorna löper smågator i ett tätt och öppet nät så att varje kvarter omges av mindre gator. Att forma gator på detta sätt säkerställer en små-stads-struktur men också undviker otrygga återvändsgränder.

Där gator möts på ett sätt som motiverar det, ger mönstret upphov till mindre offentliga platser för möten och att vistas på. Utformningen på dessa platser är vitala för att främja ett sociala liv i området. Vid utformning av gaturummet har också stort fokus varit på att fånga blickfånget ner mot ån.

Vid utformningen av gatustrukturen i Tosterö Brygga bör in-spiration tas från Lomma hamn med betoning på dels de mer finmaskiga gatunätet såväl som gator och gränder som leder ner mot vattnet. Den mer moderna arkitekturen och gestalt-ningen kan prövas i norra delen av Tosterö brygga där högre

hus samt centrum- och serviceverksamheter ska prövas. En mindre gata i Lomma hamn

Foto: Kjell Forshed, Brunnsberg & Forshed Arkitektkontor

Gestaltning över gränd i Lomma

Foto: Kjell Forshed, Brunnsberg & Forshed Arkitektkontor

Foto:

Kjell Forshed

Antagandehandling 2021-06-08 Detaljplaneprogram för Södra Tosterö / 49

Foto:

Kjell Forshed

Foto:

Kjell Forshed Foto:

Kjell Forshed

sida 1/1 2021-03-19 SÖDRA TOSTERÖ

Vision 2050

SÖDRA TOSTERÖ

Arenatorget

Index över föreslagen ungefärlig struktur

1.

Enköpingsvägen byggs om till stadsgata med angöring, trädrader och övergångställen.

2.

Torgyta vid busshållplatser. Lämpliga platser för närbutiker i bottenvåningar och närlivs.

3.

Parkyta som skapar respektavstånd mot Sundby Park.

4.

Potentiellt mindre entrétorg framför arena.

5.

Delar av arenan som kan utredas för att omvandla till bostäder och skapa en Boviera/vinterträdgård eller mindre stadsdelscentrum på Arenatorget

6.

Omhändertagen och aktiverad strandpromenad med tydligt offentlig karaktär.

7.

Båt- och badbryggor

8.

Mindre verksamheter, ex Café eller restaurang

1.

2.

3.

4.

2. 2.

Kartan är tänkt att fungera som en inspirationskarta och ge en gestaltningsinriktning till kommande detaljplanearbete. Kartan är alltså inte en detaljplan där exakt gatudragning och placering av fastigheter är

fastslagen Föreslagen struktur,

skala 1:1500

3.

3.

4.

5.

5.

5

6.

6.

6.

7.

7.

8.

Antagandehandling 2021-06-08 Detaljplaneprogram för Södra Tosterö / 51

Områdesgräns - Tosterö Brygga

Bibehållen zon mellan Tosterö Brygga och Sundby Park

Related documents