• No results found

Kulturhistorisk diskussion

Utgångspunkter

Det f.d. sjukhusområdet utgör riksintresse för kulturmiljövår-den och ska, i enlighet med Miljöbalkens regler, skyddas mot s.k. ”påtaglig skada”. Det innebär att områdets kulturhistoriska värden, och de byggnader och egenskaper som anses förmedla dessa värden, ska bevaras och skyddas från åtgärder som med-för påtaglig negativ kulturmiljöpåverkan.

Ur ett kulturhistoriskt perspektiv betraktas bebyggelsemiljöer som källa till kunskap om den period i samhällsutvecklingen under vilka de uppförs. De ses som en materialisering av rådande ekonomiska, institutionella, kulturella och sociala villkor/förutsättningar och anses därmed kunna förmedla information om det förflutna. Utifrån ett sådant perspektiv har även förändringar i form av om-, till- och nybyggnader en informationsbärande funktion, eftersom de genomförs för att möta nya behov och därmed speglar förändrade samhällsvill-kor och synsätt. Medan en oförändrad bebyggelsemiljö kan förmedla information om en specifik period i det förflutna kan en förändrad miljö förmedla information om flera eller andra skeden i samhällsutvecklingen.

Vilka byggnader och egenskaper hos en bebyggelsestruktur som anses särskilt kulturhistoriskt värdefulla beror därför på vilken kunskap miljön anses kunna förmedla. Detta beror i sin tur på när bebyggelsen har uppförts, hur den har förändrats och i vilken utsträckning befintlig bebyggelsestruktur kan för-medla information om det förflutna och om den verksamhet Riksintresset Sundby

sjukhusområde Motivering

Sjukhusanläggning projekterad 1912 efter s.k. paviljongsystemet speglar såväl det tidiga 1900-talets arkitektu-rideal med bl.a. samspelet natur-park-byggnader som en ny och revolutione-rande syn på mentalvården.

Uttryck för riksintresset

Den f.d. vårdanstalten med sina tio pa-viljonger symmetriskt placerade kring en parkliknande gård samt tjänstebo-städer, kapell, ekonomibyggnader och vattentorn.

som tidigare bedrivits i miljön.

I beskrivningen till riksintresset Sundby sjukhus framhävs anläggningens funktion som källa till kunskap om ”såväl det tidiga 1900-talets arkitekturideal med bl.a. samspelet natur - park - byggnader som en ny och revolutionerande syn på men-talvården” som motiv till att områdets anses kulturhistoriskt värdefullt. De byggnader och egenskaper som anses kunna förmedla denna kunskap är ”den f d vårdanstalten med sina tio paviljonger symmetriskt placerade kring en parkliknande gård samt tjänstebostäder, kapell, ekonomibyggnader och vat-tentorn”. I en genomförd översyn av området förslås uttrycket för riksintresset utökas till att även omfatta anläggningens

”medvetna avskiljdhet från annan bebyggelse och verksamhet”

samt ”till sjukhuset hörande grönytor”.

Det är således den ursprungliga anläggningen och dess funk-tion som källa till kunskap om rådande arkitekturideal och rådande ideologi inom mentalvården som är det centrala för riksintresset och det är dessa kärnvärden som ska skyddas mot påtaglig skada. Anläggningens - och mentalvårdens - succes-siva utveckling fram till avvecklingen under 1980-talet ingår inte i riksintressebeskrivningen. Sjukhusområdet har dock genomgått en rad förändringar sedan anläggningen uppför-des, förändringarna som medfört att möjligheten att avläsa och uppleva områdets ursprungliga utformning och funktion påverkats på olika sätt. Frågan är därför vilken kunskap och upplevelse med avseende på inriktning och gestaltning av det tidiga 1900-talets mentalvård som är möjlig att avläsa och uppleva i dagens miljö.

Områdesgräns för riksintresset

Antagandehandling 2021-06-08 Detaljplaneprogram för Södra Tosterö / 31 Fastighetskarta -plan

© Strängnäs Kommun och Lantmäteriet Skala 1:5000

Skapad med InfoVisaren

1569707

6584368

1571607

6585653

Kärnområdet i dagens miljö utgörs huvudsakligen av den ursprungliga bebyggelsen med dess välbevarade struktur och formspråk samt dess bibehållna förhållande till omgivande park- och naturmark. I övriga delar har genomförda förändringar inneburit att möjligheten att avläsa och uppleva den ursprungliga anläggningen försvårats.

Områdets kulturhistoriska funktion idag När man rör sig genom området idag är det lätt att få en ideali-serad bild av det tidiga 1900-talets mentalvård - ”Vård i vacker Park” som det står på en av skyltarna. Den verkliga bilden är dock mer komplex och dubbelbottnad: Å ena sidan en från övrigt samhälle avskiljd och självförsörjande institutionsmiljö med lantligt läge, natursköna omgivningar och eget lokalsam-hälle, å andra sidan en från övrigt samhälle isolerad institution utan insyn och transparens. Å ena sidan högkvalitativ arkitek-tur i vacker parkmiljö, å andra sidan tvångsbad, spännband, övervakning och lobotimering. Bilden av det förflutna är alltid komplicerad och en konsekvens vid ändrad markanvändning är att möjligheten att nå information om ursprunglig verksam-het minimeras. Den ”nya revolutionerande syn på mentalvår-den” som åberopas i riksintressemotiveringen är inte längre möjlig att nå kunskap om i dagens miljö. Det som bevarats är den ursprungliga anläggningens arkitektoniska gestaltning och förhållandet mellan bebyggelse-park-natur. Vid planerad utveckling av Södra Tosterö är det således dessa egenskaper som är viktiga att bevara och värna.

Välbevarade delar

• Vårdpaviljonger

• Delar av parken

• Personalbostäder

• Ekonomibyggnader för självshushållning

• Ekonomibyggnader för jordbruket

• Delar av ett öppet jordbrukslandskap

• Natursköna omgivningar

Områden som utvecklats/

förändrats sedan anlägg-ningens uppförande Bevarade byggnader Bevarad parkmark Bevarad skogsmark Bevarad jordbruksmark Riksintresseområde, (område med välbevarad ursprunglig karaktär och struktur)

Avläsbara delar

Exempel på miljöer där möjligheten att av-läsa och uppleva anläggningens ursprung-liga utformning bevarats.

• Vårdpaviljonger

• Delar av parken

• Personalbostäder

• Ekonomibyggnader för självhushållning

• Ekonomibyggnader för jordbruk

• Delar av ett öppet jordbrukslandskap

• Natursköna omgivningar

Tidstypiska slammade tegelfasader i nationalromantisk stil

Bevarad parkkaraktär med allékantad mittaxel

Personalbostad för läkare

Ekonomibyggnader för jordbruk

Fd. Ekonomibyggnad som nu blir omvandlad till flerbostadshus

Öppet jordbrukslandskap med f.d. personalbostäder

Antagandehandling 2021-06-08 Detaljplaneprogram för Södra Tosterö / 33 Hårdgjorda ytor inkräktar på parkmiljön

Utanför kärnområdet finns en del röriga och svårlästa ytor.

Moderna vårdbyggnader och p-platser utanför kärnområdet

Hårdgjorda ytor bakom f.d. vårdpaviljong

Nyare bostadshus i kvarteret Freja 1

Bostadsområde från 1980-talet

Svårlästa delar

Möjligheten att avläsa och uppleva områ-dets ursprungliga utformning och funktion utanför kärnområdet är starkt begränsad.

Vissa delområden ger ett rörigt och osam-manhängande intryck vilket påverkar upplevelsen av området.

• Hårdgjorda ytor förtar parkkänslan

• Platsen mellan vårdområdet och ekonomi- byggnaderna för jordbruket är rörig och svårläst

• Stora parkeringsytor medför negativ miljöpåverkan

• Nyare bostadshus på fastigheterna Freja 1, Oden 1 samt Brage 4 i direkt anslutning till riksintresseområdet

Att tänka på vid nästkommande

Related documents