• No results found

Nabben 11, Nabben 1 och Nabben 17

Inkomna synpunkter Datum Synpunkt Synpunkt tillgodosedd

Privatperson 58 Nabben 11, Nabben 1 och Nabben 17

Kommunens svar till privatperson 58:

Följande bör färdigställas, utredas och antas samt måste vara en förutsättning för fortsatt arbete med planprogram för södra Tosterön, samt innan fler nya detaljplaner för bostäder på Tosterön arbetas fram.

Trafikplan:

Ny trafikplan måste göras för Strängnäs innerstad främst sträckan Storgatan öster och väster ut, Kyrkogatan, Östra Strandvägen, Nabbgatan och Tullgatan samt vidare över Tosteröbron ut på Tosterön och mot Strängnäsbron. En ny väganslutning från Tosterön till Strängnäsbron måste vara huvudspåret för att underlätta trafiksituationen från Tosterön in mot Strängnäs tätort över Tosteröbron.

Om inte en sådan ny väganslutning kommer till, bör Tosteröbron stängas av för biltrafik och endast nyttjas av bussar, utryckningsfordon, gång och cykeltrafikanter. Biltrafik får åka via nuvarande vägsträckning på Tosterön och vidare över Strängnäsbron.

Det finns även andra trafiklösningar för att strypa trafiken i centrala delar av Strängnäs, t.ex genom att leda trafiken olika vägar eller att enkelrikta vissa gator.

Korsningen Storgatan-Kyrkogatan vid Djäknehallen bör också utredas, där trafiksituation inte är bra, bl.a vid broöppning samt vissa tider under dagen när trafiken är som tätast.

Trafiksituationen är redan idag oacceptabel i hela centrala Strängnäs både beträffande antal fordon och hastighet på fordon, det passerar bl.a 25000 - 30000 bilar/ vecka, sträckan östra Storgatan, östra Strandvägen, Nabbgatan och Tullgatan.

Trafikplanen måste vara gjord, antagen, och anpassad efter dagens trafiksituation och efter en utbyggnad av södra Tosterön. Innan detta är gjort och andra trafiklösningar är gjorda enligt ovan skall inte planprogrammet för södra Tosterön arbetas

Ett planprogram utreder enbart viljan och potentialen till utbyggnad på längre sikt och ska ge inriktningar för kommande detaljplaner, samt lyfta frågeställningar som behöver utredas mer i detalj i kommande detaljplaner (dvs.

programmet ger en inriktning för att synliggöra konsekvenserna).

Trafikplan

Planprogrammet behandlar Södra Tosterö och inte Strängnäs stadskärna, dock har

trafikutredningarna som ligger som underlagsmaterial studerat Strängnäs stadskärna och en potentiell påverkan, bl.a.

utifrån buller och köer. Till

antagandehandlingen kommer även ett

maxtaket på tillkommande 400 bostäder läggas till i handlingen för att begränsa utbyggnaden utifrån flera aspekter. Dels gör det för att anpassa utvecklingen på Tosterön till att följa samma skala som Strängnäs stads stadskärna.

Vidare görs det för att inte nå upp till kapacitetstaket som nämns i

trafikutredningarna, vilket också kommer tydliggöras i antagandehandlingen.

I det pågående arbetet med “Trafikplan Strängnäs stads stadskärna” utreds en långsiktig planering och strategier för hur nuvarande och framtida tillkommande

trafikflöden i stadskärnan fortsatt ska ske på ett hållbart sätt. I detta arbete kommer även Tosteröbrons möjligheter på sikt att studeras såväl som trafiken till och från Tosterön. Från trafikplanen bör även framtida detaljplaner kunna hämta stöd ifrån när det gäller frågeställningar om trafikering över

Samrådsredogörelse 85(139) Planprogram Södra Tosterö, Strängnäs kommun 2020-06-26 DNR: MSN/2019:953

vidare med alternativt antas. Likaså bör inga ytterligare detaljplaner för bostäder antas på Tosterön.

Utredningar:

Miljö:

Buller-nivåer och vibrationsmätningar bör utföras vid Storgatan öster och väster ut, Kyrkogatan, Östra Strandvägen, Nabbgatan och Tullgatan, vid dagens trafiksituation, samt bedöma och ta hänsyn till hur trafiksituationen kommer att se ut när södra Tosterön är utbyggd.

Speciella mätningar bör göras vid ovanstående gatusträckningar och speciellt där husfasader ligger precis i trottoarliv vilket gör ca 2,5-3,0 meter från gata, där fordon trafikerar. T.ex vid Nabbgatan och Storgatan öster ut. Vidare under rubriken miljö bör mätningar göras avseende luftföroreningar i luften vid tidpunkt för tät trafik sträckan Tullgatan - Storgatan österut. Dessa tidpunkter bör vara morgon o eftermiddag vardagar samt lördagar o söndagar.

Som trafikläget är nu måste det vara höga halter luftföroreningar vid ovanstående tider.

Trafikmätningar:

Nya trafikmätningar bör göras längs sträckan Nabbgatan - Östra Strandvägen helst mitt för Nabbgatan 2 i riktning mot Ångbåtsbron samt på Storgatan exempelvis vid Strängnäs Tidning.

Vid dessa lägen torde hastigheten vara högst på förbipasserande fordon.

Geoteknik:

En geoteknisk utredning bör göras för vägsträckan Nabbgatan - östra Strandvägen fram till

Ångbåtsbron som visar att vägbanken klarar dagens trafiksituation 25000 - 30000 bilar/vecka både personbilstrafik och tungtrafik, samt den ökning det kan bli om södra Tosterön byggs ut!

Finns uppgifter sedan tidigare att vägbanken idag inte är dimensionerad för dagens trafiksituation framför allt på Östra Strandvägen från Nabbgatan till Ångbåtsbron.

Sprickbildningar på fasad utvändigt och på väggar invändigt har även kommit på ett flertal fastigheter längs Nabbgatan de senaste åren! Kan detta också bero på ökad trafik o belastning på vägbanken? bör utredas.

Tosteröbron. Trafikplanen lägger även grunden för fortsatt åtgärdsplanering för långsiktiga infrastrukturbehov som kan behövas om Tosterön på sikt ska växa med mer än 400 bostäder.

Trafikplanen för stadskärnan kommer alltså utreda trafiksituationen i centrala Strängnäs och blir därmed ett underlag till kommande detaljplaner både i stadskärnan och i dess närhet. Kommande detaljplaner kommer studera resandeutvecklingen mer i detalj.

Vidare kommer området föreslås planeras och bebyggas i etapper, för att i kommande detaljplaner kunna följas upp i etapperna och säkerställa att trafikökningen inte når upp till de teoretiska maxflöden som finns i

trafikutredningarna. Antagandehandlingen kommer även förtydligas med vilka maxflöden som finns för att tydliggöra hur stor

trafikökning som kan vara möjlig. Vid

kommande detaljplaner kan det också komma att bli aktuellt med trafikberäkningar för trafikflödet, beroende på hur omfattningen av kommande större detaljplaner och dess innehåll. Vidare visar trafikutredningarna att det just nu finns kapacitet för några hundra bostäder med nuvarande infrastruktur innan trafiksituationen blir ohållbar. Detta kommer att förtydligas till antagandehandlingen av planprogrammet. Därmed bedöms

planprogrammet kunna fortgå parallellt med att trafikplanen tas fram samt att max 400

bostäder kan tillåtas utan att kapacitetstaket för trafiken nås upp till. Vidare kommer en översyn ske under 2021 för antalet broöppningar för att minska kösituationer under rusningtid när det är som mest trafik över Tosteröbron. I förslaget bedöms innebär att öppningstiderna begränsas under rusning där ett fåtal öppningar plockas bort. Vidare bedöms de öppningar som stryks enbart vara under vinterperioden (16 aug – 14 juni), för att minska påverkan på friluftslivet.

Detta kan dock komma att fortsätta ses över på

Samrådsredogörelse 86(139) Planprogram Södra Tosterö, Strängnäs kommun 2020-06-26 DNR: MSN/2019:953

längre sikt. Även kollektivtrafiken till/från Tosterön studeras för att förbättra denna som ett alternativ till de som kan ta bussen och därmed minimera behovet av skjuts till/från skolorna i Sundby park och arbetspendling.

Utöver en trafikplan tar kommunen med sig era synpunkter till kommande utredningar för Strängnäs innerstad som också kan studera trafiksituationen.

Trafikverket arbetar under 2019-2020 med en åtgärdsvalstudie (ÅVS) för väg 55, där

representanter för både

Samhällsbyggnadskontoret samt Teknik- och fritidskontoret deltar. I detta arbetar lyfter representanterna vikten av en framtida bättre och gen anslutning till väg 55 från Tosterön och vidare över Strängnäsbron, för att minska behovet av att åka genom staden. En sådan påfart skulle kunna förbättra

genomfartstrafiken något i stadskärnan genom så kallad silning då fler vägar möjliggörs.

Resultatet från denna ÅVS bedöms vara klar under första kvartalet 2020. Vidare kommer samhällsbyggnadskontoret att fortsätta studera och arbeta mot regionala parter för att väg 55 och dess påfarter både på Tosterön såväl som vid Norra staden behöver förbättras för att kunna möta framtida trafikering bättre.

Utredningar – Miljö & Trafikmätningar Bullerutredningen har genomförts som underlagsmaterial, men kommer till

antagandehandlingen förtydligas att det kan behöva följas upp, beroende på omfattningen i kommande detaljplaner.

Eventuella behov av mätning av luftkvalitet vid ökad trafikering vid framtida exploatering kommer även lyftas i antagandehandlingen för att säkerställa att luftkvalitén blir god med föreslagen bebyggelse.

Önskemål om trafikmätningar skickas vidare

Samrådsredogörelse 87(139) Planprogram Södra Tosterö, Strängnäs kommun 2020-06-26 DNR: MSN/2019:953

till Teknik- och servicekontoret som ansvarar för kommunens gatunät samt tas som synpunkt till kommande trafikplan för Strängnäs stads stadskärna.

Utredningar – Geoteknisk Att Nabbgatans vägbank skulle ha dålig hållbarhet är inga uppgifter som förvaltningen känner till. För att säkerställa hållbarheten för Nabbgatans vägbank både nu och i framtiden kommer vi dock ta fram en separat

geoteknisk/hållbarhetsutredning för Nabbgatans vägbank av en oberoende part.

Denna utredning ska ha tagits fram och granskats internt innan ytterligare detaljplaner inom planområdet kan antas. Detta görs främst ur en försiktighetsaspekt i och med att denna synpunkt.

Synpunkten skickas även till ansvarigt kontor för kommunens gatunät, för att ytterligare kontrollera uppgifterna och utreda eventuella vidare behov för Nabbgatan.

Privatperson 59 Kommunens svar till privatperson 59:

Låt arenan vara kvar för användning av evenemang , mässor mm och det viktigaste av allt för våra skolor!!

Där kan då ordnas idrottsdagar inomhus på vintern, och andra aktiviteter som går att göra i en stor hall.

Våra barn och ungdomar behöver en sån plats. Våra bilintresserade ungdomar skulle också få en plats för uppvisning av sina bilar mm.

En sån stor fin anläggning får vi aldrig tillbaka om den rivs. Användningsområdena är oändliga till en sån hall. Problemet har varit att det varit för dyrt att hyra hallen och därav att den gapar tom.

Hotellet däremot ska bort!!

(eller göras om till hotell igen) pga att det blivit ett boende med högst olämpliga personer som narkomaner från Sveriges alla hörn. Hur man nu kan sätta dessa människor under samma tak och samtidigt erbjuder soc boende där för våra mest utsatta ungdomar som har det jobbigt. Den pojken

Kommunstyrelsen i Strängnäs beslutade 2019-09-30 (KF § 205, KS/2019:27-037) att avslå en motion om att köpa arenan, med anledning av att ett köp av Svenska Hem Arena inte är förenlig med god ekonomisk hushållning för kommunen, samt att kommunen har andra planer och lösningar för hur de aktiviteter som föreslås rymmas i ett allaktivitetshus kan realiseras eller redan bedrivs.

Enligt majoritetsförklaringen för 2018-2022 ska Strängnäs kommun fortsätta att utveckla Larslunda till hela kommunens sportcenter.

Utredningsarbete pågår inom kommunen för att komma fram till förslag om vilka typer av hallar och sportaktiviteter som ska beredas plats på Larslundaområdet, samt hur ägandet av hallarna ska organiseras. En utredning pågår

Samrådsredogörelse 88(139) Planprogram Södra Tosterö, Strängnäs kommun 2020-06-26 DNR: MSN/2019:953

jag känner kunde inte bo hos sin missbrukande mamma, då fick han hyra ett rum på hotellet mellan alla narkomaner i samma korridor!! Fick dessutom betala 4800:- i hyra när han blev 18 år för att bo i misär.

Det får INTE upprepas med ungdomar som måste fly hemmet. Han har nu blivit tvungen att flytta hem till misären hos sin mamma som han en gång blev flyttad från.

Sen händer det massa otäcka saker i anslutning till hotellet som kräver en massa resurser. Vi har mängder av skolbarn som ska passera där varje dag till och från skolan omedvetna om vilka som bor där.

Tror knappt några Strängnäs bor vet om eländet där.

Jag har jobbat med polisen på säkerhetsavdelningen (staben) i kommunen så jag vet.

Detta är min uppfattning om läget kring Tosterö där jag själv bor i en villa.

även på kulturkontoret avseende förslag till en ny kulturscen inklusive om kulturhuset Multeum kan byggas ut och

verksamhetsanpassas för att få fler funktioner och större flexibilitet.

Det är ingen önskvärd situation du beskriver som säkerligen ingen anser är god. Hotellet planeras rivas på grund av att de inte går att skapa en ny god struktur, samt att marken hotellet står på idag delvis kommer ingå i föreslaget strandstråket. Målsättningen är att strandstråket ska vara offentligt tillgängligt och innehålla aktiviteter för alla. Ur ett

stadsbyggnadsperspektiv bör framtidens utveckling av Tosterö brygga kunna minimera den upplevda otryggheten då helt nya

Privatperson 60 Kommunens svar till privatperson 60:

Riv hotellet och hallen. Skapa en offentlig kolonilottsförening av området.

Hotellet planeras rivas på grund av att de inte går att skapa en ny god struktur, samt att marken hotellet står på idag delvis kommer ingå i föreslaget strandstråket. Målsättningen är att strandstråket ska vara offentligt tillgängligt och innehålla aktiviteter för alla.

Kommunstyrelsen i Strängnäs beslutade 2019-09-30 (KF § 205, KS/2019:27-037) att avslå en motion om att köpa arenan, med anledning av att ett köp av Svenska Hem Arena inte är förenlig med god ekonomisk hushållning för kommunen, samt att kommunen har andra planer och lösningar för hur de aktiviteter som föreslås rymmas i ett allaktivitetshus kan realiseras eller redan bedrivs.

Enligt majoritetsförklaringen för 2018-2022 ska Strängnäs kommun fortsätta att utveckla Larslunda till hela kommunens sportcenter.

Utredningsarbete pågår inom kommunen för att komma fram till förslag om vilka typer av hallar och sportaktiviteter som ska beredas plats på Larslundaområdet, samt hur ägandet av hallarna ska organiseras. En utredning pågår även på kulturkontoret avseende förslag till en

Samrådsredogörelse 89(139) Planprogram Södra Tosterö, Strängnäs kommun 2020-06-26 DNR: MSN/2019:953

ny kulturscen inklusive om kulturhuset Multeum kan byggas ut och

verksamhetsanpassas för att få fler funktioner och större flexibilitet.

En offentlig kolonilottsförening är ett intressant förslag, som tas med som förslag till kommande planarbete. På aktuell plats bedöms det dock inte ekonomiskt lönsamt att iordningställa en kolonilottsförening då kommunen inte äger marken. Däremot skulle det kunna fungera i närområdet. Vidare bedöms dock området inte vara tillräckligt stort för att kunna inrymma både bostäder, service och kolonilotter.

Privatperson 61 Kommunens svar till privatperson 61:

1.Hur kan Anders Bil & Däck ha blivit en butik utan att någon tillfrågat vederbörande ?

2.Hur ska bron klara all trafik?

3.Är det inte prio 1 med riktiga gång/cykelvägar till och från dagis och skolor?

4.Skolskjutsar med minibussar kanske är en liten lösning av trafikfrågan.

5.Vem är tänkt som Byggherre ???

6.Ej för höga hus det ska väl smälta in i befintlig miljö ! ! !

7.2 st fulla dagis ska rivas vart ska dessa barn ta vägen??

8.Idrottsplatsen nere vid gamla Sundby sjukhus används flitigt av alla skolor runt omkring vart ska dessa barn ta vägen istället ?

9.Gamla hotellet skulle väl vara ett jättebra boende för gamla.

10.Mässhallen är väl en jättebra arena för div sporter som innebandy och futsal där Strängnäs har lag högt upp i divisionerna och har ett stort publiktryck ! ! speciellt innebandyn som är proppfull varje match och tom får neka publik för att det är fullt.

1. Bil-verksamheten föreslås inte rivas utan bör kunna fortgå tills den dagen det finns intresse från markägaren att genomföra en omvandling eller sälja sin mark.

2. Bron har tidigare setts över och utretts där resultat är att den klarar mer trafik. Detta kommer förtydligas i antagandehandlingen 3. Utöver bostäder (om det visar sig möjligt i kommande detaljplaner) så kommer gatunätet och dess struktur inom området bli aktuellt att ses över där gång- och cykeltrafikanter kommer prioriteras högt i enighet med kommunens trafikstrategi.

4. Det är en möjlig lösning som kommer ses över på sikt allt eftersom området byggs ut.

5. Byggherre är inte kommunen, utan privata aktörer och bör således var de som idag äger marken. Kommunen är enbart markägare inom en mindre del.

6. Höjden kommer ses över till

antagandehandlingen för att skapa en skala och gestaltning som knyter an till Strängnäs stads stadskärna.

7. Inga dagis planeras rivas. De är tänkta att ingå i en framtida detaljplan men vara möjliga att riva och bygga nya fastigheter (om ansvarig skola skulle se ett behov av detta).

8. Till antagandehandlingen kommer föreslagen bebyggelse på idrottsplatsen utgå med hänsyn

Samrådsredogörelse 90(139) Planprogram Södra Tosterö, Strängnäs kommun 2020-06-26 DNR: MSN/2019:953

till alla inkomna synpunkter under samråd.

Därmed kommer fortsatt idrott eller dylikt kunna fortgå på idrottsplatsen för närboende och skolorna inom området.

9. Hotellet planeras rivas på grund av att de inte går att skapa en ny god struktur, samt att marken hotellet står på idag delvis kommer ingå i föreslaget strandstråket. Målsättningen är att strandstråket ska vara offentligt tillgängligt och innehålla aktiviteter för alla.

10. Kommunstyrelsen i Strängnäs beslutade 2019-09-30 (KF § 205, KS/2019:27-037) att avslå en motion om att köpa arenan, med anledning av att ett köp av Svenska Hem Arena inte är förenlig med god ekonomisk hushållning för kommunen, samt att kommunen har andra planer och lösningar för hur de aktiviteter som föreslås rymmas i ett allaktivitetshus kan realiseras eller redan bedrivs.

Enligt majoritetsförklaringen för 2018-2022 ska Strängnäs kommun fortsätta att utveckla Larslunda till hela kommunens sportcenter.

Utredningsarbete pågår inom kommunen för att komma fram till förslag om vilka typer av hallar och sportaktiviteter som ska beredas plats på Larslundaområdet, samt hur ägandet av hallarna ska organiseras. En utredning pågår även på kulturkontoret avseende förslag till en ny kulturscen inklusive om kulturhuset Multeum kan byggas ut och

verksamhetsanpassas för att få fler funktioner och större flexibilitet.

Privatperson 62 Kommunens svar till privatperson 62 Vi bor på Frejastråket i Strängnäs sedan snart

tretton år. Vi har lärt känna miljön ordentligt under dessa år och är i stort mycket positiva till de förslag till utbyggnad av Södra Tosterön som föreslås. Vi vill ändå komma med följande synpunkter på det föreslagna programmet.

1.Det är utmärkt att det gamla sjukhusområdet får ett förstärkt skydd. Vi välkomnar den ytterligare bebyggelse som diskuteras på den stora grusplanen mellan sjukhuspaviljongerna och

Noteras.

Samrådsredogörelse 91(139) Planprogram Södra Tosterö, Strängnäs kommun 2020-06-26 DNR: MSN/2019:953

ekonomibyggnaderna. Däremot ställer vi oss tvekande till att den fotbollsplan och den tennisplan som finns i Södra Sundby park skulle ianspråktas för bebyggelse. Både fotbollsplanen och tennisplanen används frekvent och det skulle vara en förlust för många, inte minst ungdomar, om dessa försvann.

2.När det gäller Tosterö brygga är avsikten att strandpromenaden ska föras vidare från dess nuvarande slut invid Brf Oden. Utmärkt! Det skulle även vara av värde om den kunde föras vidare i en slinga på den vackra ekskogen i områdets sydvästra del. Anläggande av en sådan strandpromenad kräver också fortsatt underhåll med årlig slyröjning längs promenadstråken och at1 vassröjning sker, så att vattenspegeln inte försvinner. Anläggande av bryggor och badplats förutsätter att ett helhetsgrepp tas över strandremsans utformning och underhåll längs hela stranden.

3.Svenska Hem arena dominerar ankomsten till Sundby park. Den är stor med en anslutande omfattande parkeringsyta. Den stämmer

arkitektoniskt på inget sätt med områdets övriga karaktär som riksintresse. Även om den ligger utanför området för riksintresse, bör bebyggelse i anslutande områden inte bryta brutalt mot Sundby Parks övriga karaktär som både har

nationalromantiska bebyggelse och bebyggelse av modernare karaktär såsom i

bostadsrättsföreningarna Oden och Freja.

Hallen har de senaste åren inte haft någon stor användning utan endast då och då kommit till användning, till exempel i samband med flyktingmottagandet 2015. Det kan inte vara försvarligt att ha en utställningshall i ett av Strängnäs mest attraktiva lägen. Den har en utställningsyta om 16.Ö00 kvadratmeter plus entreer med mera. Det föreslagna

användningsområdet som parkeringshus verkar knappast realistiskt då hallen kan rymma långt mer än l 000 bila . Eftersom det normala är att parkering ordnas inom tomtmark eller kvartersmark är det svårt att förstå vilka bostäder som ska hänvisas till hallen med åtföljande kostnader. Alternativet att bygga bostäder längs med hallens långsidor förutsätter också att hallen kan få ett bestående

1. Området i södra delen, där fotbollsplanen ligger, kommer till antagandehandlingen bibehållas men få en förtydligad beskrivning där det ska framgå att själva idrottsplanen ska bibehållas för friidrott, bollsporter, spontanlek m.m. I och med att denna plats tydligare pekas ut kommer det även kunna förenkla eventuella framtida satsningar ur rekreativt syfte och som kan användas av skolorna inom

programområdet. Enda platsen som kan bli aktuell att fortsätta utreda är där det gamla vattenverket låg på den högre marken vid sidan av fotbollsplanen.

2. Att förlänga strandpromenaden genom Ekskogen är ett intressant förslag som kommunen generellt ser positivt och tas med till kommande detaljplanearbeten som

2. Att förlänga strandpromenaden genom Ekskogen är ett intressant förslag som kommunen generellt ser positivt och tas med till kommande detaljplanearbeten som

Related documents