• No results found

Godkända ledigheter

Ärendets beredning

4. Utökade krav

4.1 Godkända ledigheter

Ledighet med bibehållet försörjningsstöd kan beviljas då särskilda skäl bedöms föreligga.

30

Bilaga 1

Ekonomiskt bistånd

Särskild handläggning Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Våld i nära relation - Anvisning

Våld i nära relation

Våld i nära relation

Våld i nära relation

Riktlinjer vid ansökan om ekonomiskt bistånd 2011

Utbildnings-och arbetsmarknadsnämnden i Halmstads kommun Förutsättningar:

Socialtjänstlagens 5 kap 11 §: ”Socialnämnden bör verka för att den som utsatts för brott och dennes anhöriga får stöd och hjälp. Socialnämnden bör härvid särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp i hemmet kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation.

Dessa anvisningar gäller för handläggning av ärenden som rör kvinnor och män utsatta för våld i nära relation. Anvisningen gäller även unga personer utsatta för hedersrelaterat hot och våld.

I förarbeten till lagen sägs att socialtjänsten aktivt skall erbjuda hjälp av olika slag. Vid ansökan om ekonomiskt bistånd är det därför viktigt att förmedla kontakt med socialförvaltningens mottagningsenhet/Kriscentrum om inte sådan kontakt finns. Vidare kan den utsatta personen behöva kontakt med kvinnojouren eller annat boende. Vid behov kan även kontakt med polis och sjukvården förmedlas.

De flesta ärenden som rör våld i nära relationer initieras från mottagningsenheten/Kriscentrum på socialförvaltningen. Det är då viktigt att ställa frågor om den utsatta personen har andra kontakter t ex med Kvinnojouren eller annan stödorganisation, samt om den utsatta personen har egna ekonomiska tillgångar. Uppgifterna är viktiga för bedömningen av hur snabbt personen behöver kontakt med socialsekreterare på försörjningsstödsenheten.

Vid ansökan om ekonomiskt bistånd kan det få tragiska konsekvenser, om man till alla delar följer gällande riktlinjer och rutiner. Avsteg kan behöva göras för att inte riskera att den utsatta personens situation förvärras ytterligare. ”Att en kvinna är misshandlad behöver inte automatiskt

31

Bilaga 1

betyda att den vanliga biståndsprövningen helt bör sättas ur spel” (Ekonomiskt Bistånd, Stöd för rättstillämpning och handläggning).

Bemötande vid akutsituationer

Den utsatta personen skall tas emot direkt och hennes/hans situation skall betraktas som akut även om det framkommer att misshandeln skett för en tid sedan.

Om ärendet är pågående, skall kvinnan/mannen träffa sin ordinarie handläggare. Om ärendet handläggs av socialassistent skall socialsekreterare vara med på besök om behov föreligger.

Om den utsatta personen varit aktuell tidigare, kontaktas senaste socialsekreterare, som tar emot det akuta besöket. Det kan inge den utsatta personen en större trygghet om hon/han får träffa tidigare känd socialsekreterare. I sådant ärende frångås alltså 6-månadersregeln.

Om kvinnan/mannen är okänd, skall hon/han träffa socialsekreterare på mottagningsgruppen.

Under besöket är det viktigt att möta den utsatta personen i den situation hon/han är, försöka få en bild av situationen, samt göra en bedömning av personens egen förmåga till handling och beslut. Det är viktigt att sätta tilltro till kvinnans/mannens bedömning av fara och hotbild.

Kontakt skall tas med mottagningsenheten på socialförvaltningen, samt avtala besökstid om sådan inte finns. Det skall också stå klart vem som ansvarar för vad, mellan försörjningsstöd och mottagningsenheten. Vid behov skall kontakt tas med Kvinnojouren eller annan stödorganisation, om kvinnan/mannen inte direkt får besökstid på mottagningsenheten/Kriscentrum på

socialförvaltningen.

Vid utredning skall klargöras vilket bistånd personen söker. Även barnens situation och deras behov skall utredas. Det är viktigt att utreda vilken hjälp personen och eventuella barn har tillgång till i nuläget.

Särskilda bedömningar avseende krav vid ansökan om ekonomiskt bistånd

I Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd (SOSFS 2003:5) ges exempel på situationer då det kan finnas skäl att beräkna kostnader till en högre nivå än riksnorm. Där sägs att den som varit utsatt för brott kan ha tillfälligt höga kostnader för livsmedel, kläder och skor.

Det skall inte ställas krav på att den person som misshandlat skall vara dömd eller polisanmäld vid prövning av rätten till bistånd.

Om omständigheter framkommer som kan innebära en fara för den utsatta personen får avsteg göras från kraven för rätt till ekonomiskt bistånd avseende till exempel

- Styrka att skilsmässa är sökt

- Bodelning ska ha skett innan bistånd ges till hemutrustning - Sekretess gentemot mannen, även om de har en gemensam akt.

32

Bilaga 1

- Intyg beträffande umgänge med barn - Makars ömsesidiga försörjningsskyldighet - Stå till arbetsmarknadens förfogande - Högre boendekostnad än skälig sådan

Individuella bedömningar får göras om hur lång tid som avsteg från gällande riktlinjer skall göras.

Det kan också vara nödvändigt att lägga upp en separat akt för den utsatta personen för att förhindra att maken/sambon som aktledare kan ta dela av uppgifter rörande den utsatta personen.

Kvarskrivning

Vid särskilda skäl kan den som kan antas bli utsatt för brott, förföljelser eller allvarliga trakasserier medges, att vid flyttning, vara folkbokförd på den gamla folkbokföringsorten (kvarskrivning). Om flyttning sker till annan kommun ska denna kommun normalt ge bistånd.

Det kan i vissa fall finnas anledning att göra undantag från den princip, t ex om en hotad person tvingas flytta mellan flera tillfälliga boenden innan en permanent lösning finns.

Det yttersta ansvaret för att ge bistånd ligger på vistelsekommunen, men en bedömning måste göras om vad som är bäst i det enskilda fallet. (EKONOMISKT BISTÅND stöd för

rättstillämpning och handläggning)

33

Bilaga 2

Ekonomiskt bistånd

Särskild handläggning Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen Barnperspektivet riktlinjer - Anvisning

Barnperspektivet inom det ekonomiska biståndet

Riktlinjer för enheten för ekonomiskt bistånd Halmstad kommun 2012

Två av barnkonventionens huvudprinciper; barnets bästa och barnets rätt att få uttrycka sina åsikter, samt att få sin åsikt beaktad finns införda i socialtjänstlagen.

Socialtjänstlag 2001:453

”När åtgärder rör barn skall det särskilt beaktas vad hänsynen till barnets bästa kräver. Med barn avses varje människa under 18 år.” 1 kap 2 §

”När en åtgärd rör ett barn skall barnets inställning så långt det är möjligt klarläggas. Hänsyn skall tas till barnets vilja med beaktande av dess ålder och mognad.” 3 kap 5 §

Av förarbetena till lagen framgår:

Även barnens situation bör uppmärksammas när vuxna vänder sig till socialtjänsten med en ansökan om ekonomiskt eller annat bistånd till familjen. Om barnets bästa inte alltid är avgörande för vilket beslut som fattas, så skall det beaktas, utredas och redovisas.

Socialstyrelsen och länsstyrelserna har i ett projekt arbetat med barnperspektivet i handläggning av ekonomiskt bistånd och utgivit en rapport (2003-109-1). Syftet med rapporten är att

konkretisera barnperspektivet vid handläggning av ekonomiskt bistånd.

Ekonomiskt bistånd till barn och unga utgår huvudsakligen som försörjningsstöd och i enlighet med de tillämpningsanvisningar för försörjningsstöd som antas av arbetslivsnämnden.

__________

Vid handläggning av hyresärenden prioriteras insatserna för att förebygga uppkomsten av hyresskulder hos familjer med barn. Särskilda insatser görs för att förhindra att barnfamiljer vräks.

34

Bilaga 2

Insatser på generell och individuell nivå för att familjer ska bli självförsörjande är speciellt betydelsefulla för barn i familjer som lever med långvarigt behov av ekonomiskt bistånd. Vid utredningar av föräldrarnas förutsättningar att delta i sysselsättningar ska dock barnens perspektiv och konsekvenser för barnen dokumenteras och beaktas.

Vid föräldrars ansökan om ekonomiskt bistånd ska följande uppgifter om barnen inhämtas: vilka barn som finns i hushållet, umgängesbarn, boendesituation för barnet, hälsosituation,

fritidssysselsättning.

Vid långvarigt behov av försörjningsstöd ska i sammanhanget relevanta uppgifter om barnen i familjen regelbundet aktualiseras och dokumenteras. Hembesök kan vara ett lämpligt tillfälle att träffa barnen. Hembesök skall göras i samverkan med föräldrarna.

Var 6:e månad ska en fördjupad utredning av barnets situation göras. Har barnet behövt avstå något på grund av familjens ekonomiska situation, såsom t.ex. fritidssysselsättning, umgänge med närstående m m.

_______________

Boende. Vid för höga boendekostnader, enligt kommunens regler för boendekostnader, skall invägas om barnen har särskilda behov av att gå kvar i samma skola, innan krav ställs på att förbilliga boendekostnaden.

Hyresskulder. Bistånd till hyresskuld i barnfamiljer kan utgå om fastighetsägaren medger kvarboende om skulden betalas, och om det är enda möjligheten till att familjen skall uppnå en skälig levnadsnivå.

Elskulder. Bistånd till elskuld kan utgå om bedömning görs att det är enda möjligheten till att familjen skall uppnå en skälig levnadsnivå.

Umgängeskostnader utgår med personliga kostnader per dygn som barnet vistas hos föräldern.

Kostnader utgår normalt för 2 dygn vartannat veckoslut, samt under längre tid under sommar- och andra lov om umgänget kan styrkas genom dom eller på annat sätt. Bistånd till mer omfattande umgängeskostnader kan utgå om umgänget är styrkt. Reskostnader för umgänge kan utgå med högst 6.000 kr under ett kalenderår.

Funktionshindrade barn. Bistånd kan utgå för nödvändiga kostnader som inte täcks av socialförsäkringssystemet. Kostnaderna kan gälla kläder, skor eller särskild kost. Bistånd till bilkostnader kan utgå då bil har beviljats från försäkringskassan. Kostnader kan även utgå till lägervistelse eller dylikt om behovet inte kan tillgodoses på annat sätt, t ex som förmån från annan huvudman.

Vid långvarigt bidragsberoende kan bistånd utgå till följande:

Cyklar. Bistånd till cykel och cykelhjälm kan utgå med 1.500 kr/per barn om familjens behov av försöjningsstöd inte bedöms vara av tillfällig art.

Bistånd till spädbarnsutrustning kan utgå i form av kläder, säng och barnvagn.

35

Bilaga 2

Bistånd till hemutrustning kan utgå till TV och annan hemutrustning, då sådan saknas. För kompletterande hemutrustning skall särskilt bedömas behovet av sängar och fungerande arbetsplaster för läxarbete.

Sommaraktivitet. Bistånd till sommaraktiviter kan utgå då särskilda behov föreligger.

Vid beslut som utgår från barnens bästa skall detta vara dokumenterat i journalen.

När ekonomiskt bistånd till barn och unga är att betrakta som en behandlingsinsats eller är en del i en utredning som utförs på barn och ungdomsavdelningen beviljas biståndet som förebyggande barnavård i enlighet med den delegation och de riktlinjer som barn och ungdomsavdelningen har för detta ändamål.

Om behovet av ekonomiskt bistånd sammanhänger med att barn/unga är placerade i enskilt hem eller på institution beviljas bistånd enligt den delegation och de riktlinjer som barn och ungdomsavdelningen har för detta ändamål.

36

Bilaga 2

Ekonomiskt bistånd

Tillämpningsanvisningar 2012 Utbildnings-och arbetsmarknadsförvaltningen Tillämpningsanvisningar - Anvisning

Tillämpningsanvisningar avseende ekonomiskt bistånd år 2012

Regeringen fattar varje år beslut om ändringar i den del av socialtjänstförordningen som behandlar riksnormen. I riksnormen fastställs skäliga kostnader enligt 4 kap 3 § första stycket i socialtjänstlagen (2001:453). Riksnormen för ett hushåll under 2012 utgör summan av de personliga kostnaderna för samtliga medlemmar i hushållet och de gemensamma

hushållskostnaderna.

Utöver riksnormen har den enskilde rätt till skäliga kostnader utöver riksnormen enligt 4 kap 3 § första stycket, punkt 2. Det kostnader som omfattas är boende, hushållsel, arbetsresor,

hemförsäkring samt medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa. Den enskilde har även rätten till bistånd till sin livsföring i övrigt, alltså de behov den enskilde kan ha för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå. De kostnader som oftast är aktuella är kostnader för hälso- och sjukvård, medicin, tandvård, glasögon, hemutrustning, flyttkostnader, spädbarns-utrustning,

umgängesresor, rekreation, begravning, serviceavgifter samt hyres- och elskulder.

Socialstyrelsens ”Stöd för rättstillämpning och handläggning, Ekonomiskt bistånd” är ett komplement till Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd. I ”Stöd för

rättstillämpning och handläggning” ges praktiska råd för handläggningen av ekonomiskt bistånd.

Nedanstående riktlinjer avser kommunens avvikelser eller tillägg till Socialstyrelsens rekommendationer.

Vid all handläggning inom utbildnings-och arbetsmarknadsförvaltningens enhet för försörjningsstöd gäller följande föreskrifter.

1.Konsultera Socialstyrelsens ”Stöd för rättstillämpning och handläggning”, för att där få råd för handläggning och rättstillämpning i den aktuella frågeställningen.

2.Kontrollera i nedanstående riktlinjer för att få information om kommunens eventuella avvikelser och tillägg.

Barnperspektiv

I hushåll där det finns barn och ungdomar ska deras situation alltid uppmärlsammas. När beslut rör barn ska särskilt beaktas vad hänsynen till barnens bästa kräver. I ärenden där det finns barn ska konsekvenserna för barnen alltid övervägas innan beslut fattas. Vid avslagsbeslut ska det dokumenteras att detta övervägande har skett. (Se Riktlinjer om barnperspektiv)

37

Bilaga 2

Våldsutsatta kvinnor

För våldsutsatta kvinnor kan riktlinjerna för försörjningsstöd frångås. Därmed kan förhöjda kostnader godtas. (Se Riktlinjer för våld i nära relation).

1. Inkomster och tillgångar

1.1 Studier

Vuxenstuderande ska ha sin försörjning genom olika former av studiestöd ( sid 104-105 Ekonomiskt bistånd, Socialstyrelsen) och inte försörjningsstöd.

Undantag från denna regel gäller för:

Personer som deltar i SFI-undervisning under en maximal tid av tre år under förutsättning att språklig utveckling sker.

Personer som bedriver grundskolestudier, maximalt under en tid av 1,5 år, under förutsättning att man sedan tidigare ej har grundskolekompetens eller högre, samt att studieplan presenteras och att studierna bedrivs på heltid och är studiebidragsberättigade.

En ansökan om bidragsdelen av studiemedel måste göras, men inte den del som avser lån.

För gymnasiestuderande ungdomar är föräldrarna försörjningsskyldiga fram till barnet fyller 21 år (FB 7:1). Studiebidrag utgår till och med vårterminen det år man fyller 20 år. Från och med höstterminen man fyller 20 år skall bidragsdelen av studiemedel sökas. Det ställs inte krav på att man skall söka lånedelen av studiemedel. För gymnasiestuderande som bor i Ungbo ställs samma krav som för hemmaboende gymnasiestuderande ungdomar.

Extra tillägg räknas inte som inkomst.

1.2 Föräldraledighet

Den enskilde måste ta ut hel dagersättning för föräldraledighet sju dagar per vecka.

1.3 Habiliteringsersättning

Den habiliteringsersättning som betalas ut av kommunen ska vid beräkning av försörjnings-stöd inte räknas som inkomst.

1.4 Bilinnehav

Innehav av bil accepteras endast om denna behövs för arbetsresor eller då medicinska eller starka social skäl finns. Vid beräkning godtas skäliga kostnader för bensin, skatt, försäkring och

besiktning.

1.5 Sparade medel

38

Bilaga 2

Ålderspensionärers sparade medel ska vid beräkning av försörjningsstöd räknas som tillgång.

2. Utgifter

2.1 Studielitteratur

Bistånd till faktiska och verifierade kostnader för nödvändig studielitteratur kan beviljas.

Möjligheter till inköp av begagnad studielitteratur skall prövas.

2.2 Boendekostnad (inklusive uppvärmning):

Skälig boendekostnad:

Högsta godtagbara boendekostnad kan beviljas vid nyansökningar, för hushåll som tidigare varit självförsörjande. Kostnaden kan beviljas under högst fyra månader.

Högsta godtagbara boendekostnad kan accepteras vid medicinska eller starka sociala skäl. Högsta godtagbara kostnad kan även beviljas för personer med hyresskulder, där allmännyttan inte accepterar hyresgästen p g a skulder. För hushåll som har garantiboenden accepteras faktisk boendekostnad upp till högsta godtagbara kostnad. För studenter accepteras faktisk

boendekostnad för studentlägenhet vid studieuppehåll under sommaren.

Högsta godtagbara boendekostnad: Efter fyra månader görs en omprövning.

Högre boendekostnad än högsta godtagbara

Bostadskostnader över högsta godtagbara kan beviljas för personer i t ex servicehus.

39

Bilaga 2

För personer som uppenbarligen saknar möjlighet att erhålla bostad inom ramen för högsta godtagbara boendekostnad och där det finns starka skäl kan bistånd utgå till högre boendekostnad eller tillfällig hotellvistelse.

Boendekostnad till ungdomar som slutar gymnasiet utgår som huvudregel inte. Undantag kan göras om familjen förlorar bostadsbidrag. (Boendekostnad beräknas enligt Ekonomiskt bistånd Stöd för rättstillämpning och handläggning).

Ungdomar och eget boende

Huvudregel är att ungdomar under 21 år inte beviljas ekonomiskt bistånd till kostnad för eget boende.

Undantag

Personer under 21 år där föräldrarna inte är försörjningsskyldiga och särskilda skäl föreligger, t ex trångboddhet, missbruk i familjen, stora relationsproblem.

Personer under 20 år där föräldrarna är försörjningsskyldiga och särskilda skäl föreligger. Utreds på socialförvaltningen och beslutas av socialnämnden.

2.3 Hushållsel

Bistånd beviljas till faktisk skälig kostnad. Vid bedömning av skälig kostnad utöver den fasta kostnaden för hushållsel, ska utgångspunkten vara Konsumentverkets beräknade

månadsförbrukning i lägenhet för olika hushållsstorlekar. Detta ska ses som vägledande och inte som ett tak. Möjlighet till individuella bedömningar ska finnas.

Vid behov ska vägledning för billigare elkostnad erbjudas den sökande.

Hushållsstorlek Normalförbruknin

Bilaga 2

Rätten till ekonomiskt bistånd för nödvändig tandvård

Ekonomiskt bistånd kan utgå till skäliga kostnader för nödvändig tandvård. För att nämnden skall kunna pröva rätten till bistånd, måste skriftligt specificerat kostnadsförslag föreligga. Ekonomiskt bistånd för upprättande av kostnadsförslag utgår inte, då patienten har rätt att erhålla detta utan tillkommande kostnad.

Utgångspunkten för prövning av bistånd till tandvård, är att en skälighetsbedömning skall göras av såväl föreslagen terapi, som tandläkarens kostnad i förhållande till referenspriset, samt den sökandes förmåga att inom överskådlig tid själv kunna betala behandlingen.

Ekonomiskt bistånd kan endast utgå till kostnader för tandvård som är ersättningsberättigad enligt lagen om statligt tandvårdsstöd. Bistånd utgår inte till merkostnader vid utbytesåtgärd.

Om olika behandlingsmöjligheter är möjliga, utgår bistånd till billigaste behandlingsförslag.

För akut tandvård kan bistånd beviljas i efterhand. Med akut tandvård avses tillstånd som framkallar smärta eller betydande obehag. Om behandlingen kräver flera behandlingstillfällen skall kostnadsförslag begäras in om det inte är uppenbart obehövligt.

Nödvändig tandvård avser tandvård som har till syfte att ge - frihet från smärta eller sjukdomar

- förmåga att äta, tugga eller tala utan större hinder - ett utseendemässigt godtagbart resultat

- dentala material av rimlig standard

Revisionsundersökning omfattas av rätten till bistånd högst vartannat år. Det allmänna

tandvårdsstödet skall då utnyttjas. Om tätare undersökningsintervall bedöms som nödvändigt, vid t ex risk för progredierande sjukdom, skall behovet styrkas skriftligen av tandläkare.

Bistånd till revisionsundersökning vartannat år kan beviljas utan föregående prövning. Om ytterligare behandling är nödvändig skall den sökande begära skriftligt kostnadsförslag innan behandlingen utförs.

Laboratorieframställd kron- och broprotetik, implantatbehandling eller tandreglerings-behandling omfattas som huvudregel inte av rätten till bistånd. Sådan tandvård kan beviljas, först då andra behandlingsmöjligheter är uttömda. Vid möjlighet till olika materialval, utgå bistånd det billigaste alternativet.

Vid behov kan nämnden begära in second opinion från annan tandläkare.

Tandvårdsbehandling som kan beviljas skall vara utförd i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

2.5 Cykel till barn

41

Bilaga 2

Bistånd till cykel kan beviljas till barn, om familjen vars behov av försörjningsstöd inte bedöms vara av rent tillfällig art.

Biståndet beviljas med 1500 kr per barn för cykel och hjälm.

2.6 Umgängesresor

Bistånd kan beviljas med högst 6000 kronor per år och barn.

3. Undantag från krav

3.1 Vistelse på annan ort eller i annat land

Huvudprincipen är att försörjningsstöd inte beviljas vid utlandsvistelse.Undantag kan göras för personer som inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande p.g.a sjukdom eller av andra skäl. I sådana fall kan personen efter samråd med handläggaren vistas utomlands eller på annan ort i högst en månad per år utan att förlora rätten till försörjningsstöd.

3.2

Ledighet från deltagande i kompetenshöjande insats med bibehållet försörjningsstöd kan beviljas då särskilda skäl bedöms föreligga.

42

Bilaga 2

Ekonomiskt bistånd

Särskild handläggning Utbildnings-och arbetsmarknadsförvaltningen Våld i nära relation - Anvisning

Våld i nära relation

Riktlinjer vid ansökan om ekonomiskt bistånd 2012

Utbildnings-och arbetsmarknadsnämnden i Halmstads kommun Förutsättningar:

Socialtjänstlagens 5 kap 11 §: ”Socialnämnden bör verka för att den som utsatts för brott och

Socialtjänstlagens 5 kap 11 §: ”Socialnämnden bör verka för att den som utsatts för brott och

Related documents