• No results found

Förändringar av riktlinjer och rutiner med anledning av ny förordning för Vuxenutbildningen

Bilaga 1 Gymnasial yrkesvux

Förtydligande om att det är kommunala rektorn som ansvarar för att en individuell studieplan (ISP) upprättas i punkt 1. Förtydligande om det ansvar som åligger huvudmannen vid företagsförlagt lärande i punkt 5.

Konsekvenser

Förslaget har inga ekonomiska konsekvenser. Förslaget innebär däremot att vi

förekommer behov av revideringar med anledning av förordningsändringar inom den närmaste tiden.

Ärendets beredning

Inom kommunen

Handläggare vid UAF kansliet har ansvarat för beredningen av ärendet.

Andra grupper ---

Fackliga organisationer

HUKSAM delges information i ärendet.

Lista över bilagor

Bilaga 5 SFI och grundläggande vuxenutbildning Bilaga 7 SFI och grundläggande vuxenutbildning Bilaga 11 SFI och grundläggande vuxenutbildning Bilaga 26 Gymnasial vuxenutbildning

Bilaga 28 Gymnasial vuxenutbildning Bilaga 32 Gymnasial vuxenutbildning Bilaga 1 Gymnasial yrkesvux

För utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen

Annika Vannerberg Förvaltningschef

Ermin Skoric

Utredare/nämndsekr.

75

Bilaga 1

Riktlinjer för Yrkesvux 1. Individuell studieplan, ISP

En individuell studieplan beskriver mål med studierna, hur lång tid som krävs för att uppnå dessa, samt planerade kurser. Nysökande upprättar tillsammans med personal vid vägledningscentrum sin studieplan. Rektor, vid den kommunala organisationen, ansvarar för att en individuell studieplan upprättas för varje elev. Vid antagningen till kommunal

vuxenutbildning är studieplanen och tidigare studiebakgrund grunden för antagningen till sökta utbildningar.

Utbildningsanordnaren ansvarar sedan för att den individuella studieplanen följs upp och revideras.

2. Individuell fördjupad studieplan, IFS

Den individuella fördjupade studieplanen, IFS, beskriver vägen till målen för varje kurs, samt lägger grunden för betygsättningen. Den upprättas i dialog mellan studerande och lärare vid kursstart och revideras vid behov. Den individuella fördjupade studieplanen gör det möjligt för den studerande att följa sina resultat under kursens gång. Lärarnas dialog med den studerande kring IFS förhindrar överraskningar vid betygsättning.

Det är viktigt att läraren genomgående har ett validerande förhållningssätt vid bedömning av de studerandes kunskaper och färdigheter. Särskilt föreskrivs detta i läroplanen för de frivilliga skolformerna (Lpf 94).

Under utbildningen ansvarar varje lärare för att upptäcka svårigheter som utgör hinder för den studerande att nå sina mål och att i samråd med den studerande göra de

förändringar i studiesituationen som behövs. Det innebär även att planera stödinsatser.

Allt ska löpande dokumenteras i den studerandes IFS. Under studiernas gång ska IFS följas upp och revideras.

3. Andraspråksperspektivet

Den relativt höga andelen studerande inom vuxenutbildningen, med annat modersmål än svenska, medför krav på att lärare inom alla ämnesområden tar hänsyn till

deltagarnas förutsättningar och varierar sätten att förklara och gestalta ett kunskapsinnehåll utifrån detta.

Då ansvarig rektor bedömer att studerande inom en yrkesutbildning har behov av kurs i yrkessvenska ska detta kunna anordnas som stöd. Inom ramen för Yrkesvux arbetar Skolverket med att förbereda anpassning av kurser inom det svenska språket för vuxenstuderande som inte har svenska som sitt modersmål.

4. Samverkan

Utbildningsanordnaren ska samverka med Arbetsförmedlingen och vägledningscentrum så att de studerande får aktuell arbetsmarknadsinformation, både inför antagning och vid

övergången till arbetsmarknaden i utbildningens slutfas. Utbildningsanordnarens information om utbildning och yrkesområde ska ta hänsyn till genus- och mångfaldsperspektiv för att undvika stereotypa beskrivningar som kan hänföras till kön och etnicitet.

76

Utbildningsanordnaren ska ha formaliserade samverkansformer med företag i aktuella branscher för att säkerställa att innehållet i utbildningarna som ges är relevant och svarar mot det lokala arbetslivets behov.

Samverkan berör också genomförandet av APU och handledarresurs såsom beskrivs nedan.

Samverkan med arbetslivet görs med fördel tillsammans med andra anordnare inom vuxenutbildningen och/eller inom gymnasieskolan. En yrkesutbildning kommer inte att

avropas/beställas av utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen om den inte på ett tydligt sätt har en förankring hos företag i aktuell bransch.

5. Företagsförlagd utbildning

Den företagsförlagda delen av utbildningen är mycket viktig för att knyta ihop

teori och praktik. Den studerandens erfarenhet från den företagsförlagda delen ska utnyttjas i den skolförlagda delen av utbildningen. Inför en företagsförlagd period ska den studerande veta vad som förväntas av honom eller henne.

För en elev som deltar i arbetsplatsförlagt lärande ska det utses en handledare på arbetsplatsen. Som handledare får bara den anlitas som har nödvändiga kunskaper och erfarenheter för uppdraget och som även i övrigt bedöms vara lämplig.

Fungerande företagsförlagd utbildning förutsätter en dialog mellan utbildningsanordnare och arbetsliv. Företagsförlagd utbildning ska vara ett av inslagen i en systematisk samverkan med arbetslivet.

När dialogen fungerar medför den vinster för alla parter. För den enskilde studerande och handledaren är det viktigt att läraren besöker platsen där företagsförlagd utbildning sker för att på olika sätt ge sitt stöd. Ansvaret för att tillhandahålla företagsförlagd utbildning åvilar utbildningsanordnaren för att möjliggöra kvalitetssäkring av verksamheten med utbildade handledare etc. Detta förhindrar inte att studerande själva får söka sin plats för företagsförlagd utbildning, men ansvaret för att en plats finns att tillgå är utbildningsanordnarens.

Företagsförlagd utbildning ska utgöra minst 20 % av utbildningstiden. Utbildningen ingår i flertalet yrkesinriktade kurser, såsom styrdokumenten föreskriver, och förutsätter utbildade handledare för att utbildningen ska nå efterfrågad kvalitet. Kostnader för utbildning av handledare ska ingå i utbildningsanordnarens pris.

6. Validering

Validering definieras i denna upphandling som ”en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur de förvärvats”.

Validering genomförs i relation till målen i nationella kursplaner.

Information om Validering finns bland annat på Skolverkets hemsida.

Vinsten för individen är en förkortad studietid som i sin tur minskar behovet av studiemedel, vilket är fördelaktigt ur både privat- och samhällsekonomiskt perspektiv.

Validering ska inkluderas i utbildningsanordnarens offererade pris.

77

7. Målgrupp

Individer, som av utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen bedöms behöva utbildning inom det beskrivna avtalsområdet, tillhör målgrupp i denna upphandling.

Utbildningsanordnaren ska kunna möta behoven hos dem som anbudet avser.

Utbildningsanordnaren ansvarar för att inom beställningens ram fördela och använda resurser så att de studerande ges insatser som stämmer överens med målen i den individuella studieplanen och de individuella behoven.

8. Studerandeinflytande

Utbildningsanordnaren ansvarar för att de studerande tillförsäkras inflytande över studiernas planering och genomförande. Varje studerande ska ha inflytande över

innehåll och arbetsformer i undervisningen. Kurser och kursmoment ska löpande utvärderas av utbildningsanordnaren. De synpunkter deltagare lämnar på undervisningens kvalitet ska utgöra grund för förbättringsarbetet. Studerandeinflytandet ska vara en del av arbetet med att uppnå målen i kurs- och läroplan.

9. Betyg och intyg

Utbildningsanordnaren ansvarar, genom sina lärare, för att betygsprocessen genomförs i enlighet med gällande styrdokument. Kraven på rättssäkerhet och likvärdighet, vid till exempel betygssättning, är absoluta och utbildningsanordnaren ska bland annat

samverka för att säkerställa detta. Utbildningsanordnaren ansvarar för att betyg registreras så snart som möjligt.

Betygsunderlag och intyg med tillhörande dokumentation ska finnas hos

utbildningsanordnaren och förvaras på ett säkert sätt. Betygskatalog ska föras av utbildningsanordnarens lärare, originalen överlämnas till rektor och förvaras hos

utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen. Betyg och intyg, som avser bedömning av kunskaper och färdigheter, undertecknas och utfärdas av rektor hos utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen.

10. Administrativt stöd

Utbildningsanordnaren ska använda utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningens

administrativa system Extens/Dexter och korrekt sköta registrering av studerande, kallelser, kurslistor, närvarolistor, närvarostatistik, betygskataloger, med mera.

Autentisering (rutiner för login) sker i dialog med utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen.

Utbildningsanordnaren ansvarar för att ha personal med adekvat utbildning för att utföra administrativt åtagande enligt utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen riktlinjer.

Utbildningsanordnaren ansvarar för information som matas in i systemet och att underlag som presenteras av systemet ska kunna verifieras.

Backup av systemets data sker en gång per dygn. Utbildningsanordnaren ansvarar för att med manuella rutiner säkerställa att data kan återskapas från föregående dag.

11. Studeranderapportering

78

Utbildningsanordnaren förbinder sig att korrekt och utan fördröjning rapportera de studerande i Extens. Rapportering och registrering ska skötas enligt de anvisningar utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen fastställer. Studerande som inte fullföljer utbildningen/kursen ska omgående och korrekt redovisas. I systemet registrerade uppgifter ska utgöra grunden för ekonomisk avstämning mellan parterna. Vidare föreligger

redovisningsskyldighet till andra myndigheter som Skolverket, Statistiska centralbyrån och Centrala studiestödsnämnden. Utbildningsanordnaren ansvarar för att rapportera in alla uppgifter till utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen som i sin tur samlar och redovisar uppgifterna till de berörda myndigheterna.

12. Registrering

Utbildningsanordnaren ansvarar för att följa utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen anvisningar för registrering i det administrativa systemet. Detta för att säkerställa de studerandes rättssäkerhet och garantera att de ekonomiska prognoserna och utfallen blir korrekta, samt att statistik avseende kvalitetsuppföljning blir tillförlitlig. I de fall där felaktiga registreringar skett har utbildnings- och arbetsmarkandsförvaltningen rätt att kräva

återbetalning av ersättning som har betalats ut.

79

1(1)

1 Bilaga 11

2012-02-13

Diarienummer: UAN 2011/0358

Version: 2,0

Beslutsorgan: UAN

UAF Kansliet

E-post: ermin.skoric@halmstad.se Telefon: 035 – 13 80 98

SFI och grundläggande vuxenutbildning

Related documents