• No results found

Grönområden och parker

In document 8 Jämförelser och sammanfattning (Page 88-93)

I Centrum/Torsvik finns många grön-områden och parker. De flesta som bor i området har närmare än 200 meter till grönområde och ingen har längre än 500 meter. Genomsnittligt gångavstånd är 127 meter till grönområde, 167 meter till park och 863 meter till strand.

Parkinventering

Staden inventerade 2009–2010 Lidingös parkmiljöer med fokus på områdenas upplevelsekvaliteter. Inventeringen vi-sar att det finns en stor mängd grönyta inom och i anslutning till programom-rådet, men att flera av grönytorna har eftersatt skötsel och/eller störs av trafik-buller.

Sociotopkarta med vistelsevärden i offentliga ytor. Kartan sammanfattar enkätsvar samt fokusgruppintervjuer och beskriver Lidingöbornas upp-levda värden.

Torsviksparken

Torsviksparken är en väl använd och uppskattad park av de boende i området och har flera av de önskvärda upplevelse-kvaliteterna. Området upplevs som be-hagligt, bekant, fridfullt och lugnt, men samtidigt eftersatt.

Centrum / Torsvik

Torsviksberget

Ett kuperat område med utsikt över bron och Lilla Värtan. Området är varierande öppet och slutet med klippor, blandskog och mindre avskilda rum. Trafiken upp-levs som stressande och störande.

Södra Broparken

Området är en del av ett promenadstråk som följer Lidingöbanan från södra delen av ön till Lidingöbrons fäste och vidare till Norra ön. Här är det en vacker utsikt över Lilla Värtan och Lidingöbron. När-heten till Värtahamnen, båtarna, trafi-ken, tåget och många närboende som nyttjar stråket ger det en livfull, urban, spännande karaktär. Trafiken upplevs dock stundtals som störande.

Flaggberget

Flaggberget används mest som utsikts-plats där man kan sitta och njuta av ut-sikten över Lidingöbron och Värtaham-nen. Den imponerande utsikten och det centrala läget är en tillgång. Trafiken är tidvis störande.

Siggeboparken

Parken ligger nära Södra Kungsvägen och utgörs av en gräsyta med höga träd och en lekplats. Här finns även en hund-rastgård.

Stadshusparken

Vid entrén till Lidingö stadshus finns stadens enda allmänna ”finpark”. Efter-som parken ligger högre än omgivande gator är det få som nyttjar den. Parken upplevs som behaglig, lugn, mild och trygg.

Centrumparken

Grönområdet ligger mitt i centrum och utgörs av en kulle som sluttar ner mot Bussgatan. Parken upplevs som behaglig, lugn och mild, men samtidigt karaktärs-lös, trist och eftersatt.

Vasaparken

Mellan Lidingö Centrum och Vasabor-gen ligger en liten park inramad av en mur längs den ena sidan och en gångväg utmed den andra. Parken är lägre än om-gärdande vägar.

LÄS MER

Lidingös parkprogram - strategier och åt-gärder för parker och lekparker 2013-2017 Lidingö stad, 2012

Dialog om Centrum/Torsvik

– Favoritplatser, mindre bra platser och vistelsevärden i det offentliga rummet, Lidingö stad, Spacescape & White, 2012

90 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR OCH UNDERLAG Planprogram för Centrum/Torsvik • Samrådshandling 2013-04-08

Bilden visar en sammanfattning av de brister som framkommit vid analyser av gångnätet.

Gångnät

I centrum finns det största flödet av gångtrafikanter under eftermiddagarna.

De mest använda gångstråken är de mel-lan busshållplatserna vid stadshuset och ner mot butiker och parkeringar i cen-trum. Dessa stråk är bilfria. Övriga tider är flödena lägre och främst koncentrera-de till busshållplatserna vid stadshuset.

Vid Torsviks torg är gångflödena störst i anslutning till busshållplatserna. En stor del av bussresenärerna går mot Herse-rudsvägen eller fortsätter Stockholmsvä-gen över Södra KungsväStockholmsvä-gen.

Stockholmsvägen är viktig för gång-flöden i området och har potential att utvecklas till ett huvudstråk. Även Lejon-vägen är ett viktigt potentiellt stråk.

Bristanalys av gångnätet

Tillgängligheten för gående och attrakti-viteten på gångstråk i programområdet är idag låg. Norra Kungsvägen och Södra Kungsvägen utgör barriärer och nivå-skillnader ned mot vattnet begränsar möjligheten att röra sig inom och mellan stadsdelar. Kontakten mellan centrum och Torsvik är svag, likaså gång- och cykelstråket över Lidingöbron till Stock-holm.

Inom Centrum/Torsvik finns i dagsläget stråk där trafiken helt eller delvis sker på bilisternas villkor, framför allt på Södra och Norra Kungsvägen. Vägarna utgör barriärer för gångtrafiken eftersom de är svåra att korsa. Andra stråk i området är möjliga att korsa och röra sig längs med men är ändå till stor del anpassade efter biltrafiken. Exempel på sådana

stråk är Lejonvägen, Herserudsvägen och Islinge Hamnväg. I Centrum/Torsvik är gångnätet stormaskigt beroende på att kvarteren är stora och korsningarna över framförallt Södra Kungsvägen är få. Mel-lan stadsdelarna finns få sammanhäng-ande gångstråk.

För att gångnätet ska upplevas som

tryggt bör det finnas stråk som kantas av entréer till byggnader. I Centrum/Tors-vik saknas till stor del sådana stråk, ex-empelvis omkring Lidingö stadshus och i närheten av Lidingöbron. Även tunnlar och broar kan upplevas som otrygga.

Höjdskillnader tas på vissa ställen upp av trappor, vilket gör stråken otillgängliga för vissa grupper.

EXEMPEL STORT KVARTER

EXEMPEL STORT KVARTER

Centrum / Torsvik

Bilden visar en sammanfattning av de brister i cykelnätet i området som framkommit efter analyser Från Centrum/Torsvik till Stockholms

city tar en resa med cykel cirka 20 minu-ter. Genomsnittligt cykelavstånd till cen-tralstationen är under sju kilometer.

Ett regionalt cykelvägnät knyter ihop Lidingö med Stockholm via Gamla Li-dingöbron. Vid brofästet delar sig cykel-nätet för att söderut i stora delar följa Lidingöbanan som kombinerad gång- och cykelbana fram till Gåshaga. Norrut följer cykelvägen Norra Kungsvägen se-parerad från biltrafiken. Mellan brofästet och Torsvik färdas cyklister i blandtrafik.

Cykelvägnätet i Centrum/Torsvik har utvecklingspotential, exempelvis kan standarden höjas genom separering från biltrafik eller att cykelvägarna görs ge-nare och ges en högre prioritet gentemot biltrafiken.

Bristanalys av cykelnätet

I Centrum/Torsvik är Stockholmsvägen ett långt samman kopplande stråk som dock bryts vid bro fästet. Där blir stråket blir mindre gent, cykelbana saknas och höjdskillnaderna är stora. Topografin med kraftig stigning från Gamla Lidingö-bron upp till Torsviks torg är besvärlig för cyklister.

Cykelnät

LÄS MER

Centrum/Torsvik stadsbyggnadsanalyser Lidingö stad & Spacescape, 2012

I Centrum/Torsvik ligger många cykel-stråk separerade från bebyggelse, till exempel omkring stadshuset och vid brofästet, och kan därför upplevas som otrygga. Även tunnlar och broar kan upplevas som otrygga.

Delar av cykelnätet är överlappande med övrigt gatunät medan andra ingår i ett

separat system. När systemen möts upp-står komplicerade korsningar. Detta sker till exempel i korsningen Odenvägen/

Lejonvägen.

I centrum finns ingen markerad cykel-bana vilket kan leda till konflikter mellan gående och cyklister med tanke på de tidvis höga gångflödena.

92 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR OCH UNDERLAG Planprogram för Centrum/Torsvik • Samrådshandling 2013-04-08 Trafikmängder 2012. Vardagsmedeldygn.

Biltrafik

Vägnätet kring Centrum/Torsvik har en organisk struktur där topografin i hög grad har styrt utformningen. Samtidigt är det ett traditionellt nät med relativt få återvändsgator. Trafiken leds in via Lidingöbron och fördelas till anslutande vägnät. Södra Kungsvägen leder trafiken förbi centrum, vilket gör att trafikmäng-derna blir små på Stockholmsvägen. Idag utgör Lejonvägen en viktig länk för för-delning av trafiken samt för anslutning till centrum.

De mest trafikerade vägarna är Lidingö-bron samt huvudvägarna Södra Kungs-vägen och Norra KungsKungs-vägen. På bron

passerar 39 000 fordon per vardags-medeldygn. På Norra Kungsvägen, vid bron, passerar 11 400 fordon. På Södra Kungsvägen passerar 30 000 fordon vid Torsviks torg och 20 600 fordon mellan Torsviks torg och Lejonvägen. Därutöver tillkommer ramperna vid Torsviks torg med cirka 3 000 fordon per vardagsme-deldygn i vardera riktningen.

På den del av Stockholmsvägen som länkar samman Torsvik och Lidingö cen-trum, passerar 7 800 fordon per vardags-medeldygn. På Södra Kungsvägen, söder om Lejonvägen, är trafikflödet 18 600

Kollektivtrafik

Centrum/Torsvik kollektivtrafikförsörjs idag av Lidingöbanan (station Torsvik vid brofästet) och ett flertal busslinjer som ansluter till tunnelbanestation Rop-sten.

Lidingöbanan

Lidingöbanan sträcker sig mellan Rop-sten och Gåshaga Brygga. En upprust-ning av banan och sammankoppling i Ropsten med Spårväg City kommer att ske. En genomsnittlig vintervardag sti-ger totalt cirka 11 000 passasti-gerare på Lidingöbanan.

SL genomförde 2012 en idéstudie för att kontrollera samhällsekonomin i en om-dragning av Lidingöbanan via centrum och Torsviks torg. Slutsatsen var att fler skulle välja att åka kollektivt, men inte tillräckligt många för att fullt ut bära investeringen.

Buss

Centrum/Torsvik trafikeras av 16 buss-linjer varav två närtrafikbuss-linjer och två nattlinjer. Bussarnas turtäthet varierar sinsemellan och över dygnet. Som mest går det 19 bussar timmen mot Ropsten under morgon och eftermiddag, det vill säga i snitt en buss var tredje minut. En genomsnittlig vintervardag stiger totalt

cirka 23 000 passagerare på Lidingös busslinjer (siffran avser busstrafik på hela Lidingö, inte enbart Centrum/Tors-vik).

Tunnelbana

Enligt översiktsplanen ska möjligheten att i framtiden förlänga tunnelbanan från Ropsten till Lidingö inte byggas bort, utan istället säkras genom spår-reservat. Samtliga framtidsbilder i plan-programmet tar hänsyn till att en fram-tida utbyggnad av tunnelbanan ska vara möjlig. För att en sådan utbyggnad ska vara motiverad kan trafikantunderlaget behöva öka jämfört med idag.

fordon per vardagsmedeldygn och för Lejonvägen är det 13 700 fordon.

För närvarande pågår arbete för Norra länken i Stockholm, vilket påverkar flö-det på Lidingöbron. Under maxtimmen i morgonrusningen blir det idag köbild-ning till ramperna vid Torsvik och över bron mot Stockholm. Köerna bedöms upphöra när Norra länken öppnas för trafik 2015.

LÄS MER

Idéstudie Lidingöbanan - En analys av ny dragning via Lidingö centrum

SL, 2012

Centrum / Torsvik

Bilparkering

För att ringa in framtida behov av par-kering i planområdet har dagens tillgång till parkering kartlagts. Generellt är till-gången god (cirka 500 platser finns i cen-trum och ett hundratal kring Torsviks torg). Lokalt kan det råda brist på parke-ring på vissa befintliga lokalgator inom planområdet. I bostadskvarter kring busshållplatsen i Torsvik uppstår tidvis parkeringsproblem när resande mot Stockholm använder gatuparkeringen som pendlarparkering.

För de större parkeringarna i centrum har fastighetsägarna tagit fram en studie som visar att det finns ett bra och anpas-sat utbud av parkeringsplatser för cen-trumbesökarna. Dock finns vissa brister i parkeringsanläggningarnas utformning som minskar deras attraktivitet och tid-vis bidrar till köbildning på anslutande vägar. Centrumparkeringen kan nyttjas bättre och störningar kan minskas med bättre skyltning, utformning och över-vakning.

Pendlarparkering

Parkeringslösningar som medger ef-fektiva byten från bil till kollektivtrafik förbättrar Lidingöbornas möjligheter till hållbart resande. Ropsten, med såväl tunnelbana, bussterminal, Lidingöbana och snart även Spårväg City, är en viktig

bytespunkt för Lidingöbor. Med byggan-det av Norra Djurgårdsstaden minskar nu parkeringsmöjligheterna i Ropsten.

Det innebär dels att nya parkeringslös-ningar kan komma att efterfrågas på Lidingö, dels att alternativ till lokala bil-resor behöver stödjas.

In document 8 Jämförelser och sammanfattning (Page 88-93)