• No results found

Miljö- och riskfaktorer

In document 8 Jämförelser och sammanfattning (Page 93-96)

Avsnittet sammanfattar underlagsmate-rial ur aspekterna miljö- och hälsoskydd samt säkerhet.

Dagvatten

Dagvatten är regn- eller smältvatten som tillfälligtvis rinner över markytor. Mar-ken i Centrum/Torsvik består till stora delar av berg vilket hindrar dagvattnet

från naturlig infiltration. Områdets dag-vatten avleds därför huvudsakligen ge-nom dagvattenledningar till Lilla Värtan.

För vattenkvaliteten i Lilla Värtan finns miljökvalitetsnormer som planläggning inom Centrum/Torsvik behöver säker-ställa, se rubriken ”Miljökvalitetsnormer”

i slutet av detta kapitel. Det innebär att dagvattnet behöver renas innan det når Lilla Värtan.

Avrinningsområden för dagvatten i rött och områden med översvämningsrisk i lila.

LÄS MER

PM 1 - Trafik Atkins, 2013 Dagvattenpolicy

Lidingö stad, beräknas antas våren, 2013 PM 2– Dagvatten

Atkins, 2013

PM 3 - Tekniska försörjningssystem Atkins, 2013

94 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR OCH UNDERLAG Planprogram för Centrum/Torsvik • Samrådshandling 2013-04-08

Enligt stadens dagvattenpolicy ska dag-vattnet i största möjligaste mån omhän-dertas lokalt för att minska belastningen på ledningsnätet och istället återföras till det naturliga kretsloppet. Rening av föroreningar ska göras så nära källan som möjligt.

Eftersom Lilla Värtan är mottaglig för stora flöden är det inte utjämningsef-fekten på dagvattnet som här är det primära, utan bästa möjliga rening med avseende på miljökvalitetsnormer.

Klimatförändringar gör att ledningar ska dimensioneras för så kallade 100-års regn (den maximala regnmängd som beräknas falla en gång på 100 år).

Översvämning

Klimatförändringar väntas leda till höjd havsnivå och ökad nederbörd. Länssty-relsen, den regionala utvecklingsplanen och översiktsplanen förordar därför anpassning till en havsnivå höjd till +2,5 meter RH00 (rikets höjdsystem 1900).

Placering av betydelsefull väg, teknisk anläggning eller byggnads bottenvåning/

bottenplatta under den nivån ska und-vikas, såvida inte åtgärder vidtas genom markuppfyllnad eller konstruktion för att förhindra skador. Vid markuppfyll-nad ska hänsyn tas till stadsbild och risk för ras till följd av översvämning.

Vid planering av väg eller byggnad där sannolikheten är hög att nederbörd sam-las (inom så kallat instängt område) ska hänsyn tas till risk för översvämning till följd av kraftig nederbörd.

Geotekniska förhållanden Marken utgörs av berg i dagen alterna-tivt delvis skogsklädda moränområden.

Inom dessa områden är bebyggelse vanligt förekommande. Mellan höjd-partierna finns delvis rätt plana lägre liggande partier, som ofta utgörs av mer finkorniga jordlager, mestadels postgla-ciala avlagringar som lera.

De byggnadstekniska förutsättningarna bedöms vara relativt goda enligt genom-förd geoteknisk utredning för Centrum/

Torsvik. För byggnader inom fastmark-spartier bedöms grundförstärkningsåt-gärder inte behövas.

Byggnation på förekommande leror medför, om inte särskilda grundförstärk-ningsåtgärder vidtas, risk för sättningar och instabilitet i de fall stora laster på-förs. Förekomst av leror och dess geotek-niska parametrar bör därför utredas vi-dare genom geotekniska undersökningar i senare skeden. Kontrollprogram och noggrann mätning krävs under byggna-tion av tunnlar för att minska risken för sättningar och/eller grundvattensänk-ningar.

LÄS MER

Översvämningskartering Lidingö SMHI, 2009

Analys av översvämningskartering Tyréns, 2010

PM 4 - Geoteknik Atkins, 2013

Inventering och riskklassning av äldra potentiellt förorenade verksamheter på Lidingö 2012

Tyréns, 2012

Markföroreningar

Enligt en kartläggning (enligt MIFO fas 1) och bedömning av risken för mark-föroreningar, har det funnits två tidigare verksamheter inom programområdet som bedöms utgöra en risk för män-niskors hälsa och miljön. Ett potentiellt förorenat område (markerat med 10 på kartan) finns i strandparksområdet strax söder om brofästet. Det andra området (markerat med 1 på kartan) ligger vid Kyrkvägen.

Område 10 har klassats som riskklass 1, vilket innebär att risken att påträffa föroreningar bedöms som mycket stor.

Provtagningar av mark och bottensedi-menten, och eventuella saneringar, kom-mer därför att behöva utföras oavsett utbyggnadsgrad i projektet.

Område 1 har klassats som riskklass 2,

Karta över potentiellt förorenade områden

vilket innebär att den sammanvägda häl-sorisken bedöms som stor. Här behöver i första hand provtagningar utföras om förändringar ska göras i den aktuella fastigheten eller i närområdet.

Utöver det finns två verksamma bensin-stationer inom programområdet vilket kan innebära att marken är förorenad.

Centrum / Torsvik

Markradon

Marken på Lidingö bedöms som normal/

medel ur radonrisksynpunkt.

Bensinstationer

Inom programområdet finns idag en bensinstation belägen på Stockholms-vägen 31 och en på DrottningStockholms-vägen 2a.

Bensinstationer utgör riskkällor och kan medföra olägenheter för omgivningen.

Boverket med flera myndigheter anger därför riktvärden för skyddsavstånd till sammanhållen bostadsbebyggelse och personintensiva verksamheter. Vid planering intill eller omlokaliserng av bensinstationer inom Centrum/Torsvik behöver således riskanalyser göras.

Transportleder för farligt gods Södra Kungsvägen och Norra Kungsvä-gen är sekundärleder för farligt gods. De speciella förutsättningar för bebyggelse och krav på extra säkerhetsåtgärder som uppstår vid tunnel eller överdäckning och farligt gods föreslås tillgodoses på följande sätt:

Nybyggnation på bergtunnelavsnitt med större bergtäckning än 5–10 meter ac-cepteras ur säkerhetssynpunkt även när transporter med farligt gods tillåts i tun-neln.

Bebyggelse på betongtunnelavsnitt (överdäckning) tillåts endast i viss

om-Vägtrafikbuller, ekvivalent ljudnivå. Källa: Vägtrafikbullerutredning 2008.

LÄS MER

Trafikbuller i bostadsplanering Länsstyrelsen i Stockholms län, 2007 Riktlinjer för externt industribuller Naturvårdsverket, 1983

Vägtrafikbullerutredning Ramböll, 2008

Centrum/Torsvik - Bullerutredning Ramböll, 2013

70-100 dBA

60-65 dBA 65-70 dBA

55-60 dBA

fattning och kan bestå av parkeringshus eller annan yta där folk inte stadigvaran-de vistas. Ytterligare säkerhetsaspekter framgår av utredningsmaterialet.

Buller

I programområdet förekommer vägtra-fikbuller, detta främst vid infarten till Lidingö och längs Södra Kungsvägen.

Bullerstörningar förekommer också längs Lidingöbanan och vid vattnet mot Stockholms hamn. Den bullerutredning staden lät göra 2008 visade att riktvär-det 55 dB(A) för ekvivalent ljudnivå utomhus vid fasad överskreds för befint-liga bostäder på flera platser inom pro-gramområdet.

Enligt Lidingös översiktsplan ska ut-gångspunkten vid planering av nya bostäder alltid vara att riksdagens rikt-värden för trafikbuller inte överskrids. I de fall riktvärden ändå riskerar att över-skridas ska bullerbegränsande åtgärder vid källan till störningarna utredas. Om staden bedömer att sådana åtgärder inte är tillräckliga eller försvarbara kan avsteg från riktvärden godtas i centrala lägen samt i lägen med god kollektivtrafik.

Ny bebyggelse ska dessutom, så långt det är möjligt, ges sådan placering och utformning att nytillskottet bidrar till att minska eventuella bullerstörningar för befintlig och/eller annan planerad bebyggelse.

Buller som kommer från Värtahamnen-Frihamnen klassas som externt indu-stribuller. Den typen av buller har inga avstegsfall som kan tillämpas.

Trafikbuller bostäder Riktlinjer Avstegsfall A Ekvevalentnivå utomhus (vid fasad) 55 dB(A) under 55dB(A)/70 dB(A) Maximalnivå utomhus (vid fasad) 70 dB(A) 70 dB(A)

LÄS MER

PM 8 - Riskanalys undermarksanlägg-ningar och dess omledningsvägar Atkins, 2013

PM 6 - Säkerhetskoncept vägtunnlar Atkins, 2013

Riskhänsyn vid ny bebyggelse Länsstyrelsen i Stockholms län, 2000

96 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR OCH UNDERLAG Planprogram för Centrum/Torsvik • Samrådshandling 2013-04-08 Fem detaljplaner i programområdet har pågående genomförandetid.

Lagar, förordningar och

In document 8 Jämförelser och sammanfattning (Page 93-96)