• No results found

9. Diskussion:

9.2 Grönvit Hållbarhets betydelse:

För att kunna avgöra Grönvit Hållbarhets betydelse för sponsorernas sponsringssamarbete med Rögle BK behövde vi först och främst ta reda på medvetandet kring Grönvit Hållbarhet hos sponsorerna. Enligt den kvantitativa data vi samlade in från enkäterna kan vi se på ett ganska tydligt vis att sponsorerna är väl medvetna om Rögle BK:s hållbarhetsarbete och det samhällsengagemang som bedrivs genom Grönvit Hållbarhet. Nästan två tredjedelar säger att de är mycket väl medvetna. Inte en enda person svarade att den inte alls är medveten. Dessa svar ger oss därför en god möjlighet att utvärdera Grönvit Hållbarhets betydelse på ett bra vis, eftersom medvetandet kring verksamheten finns där och således säger resultatet mer än om medvetandet inte hade funnits.

Trots det stora medvetandet om verksamheten Grönvit Hållbarhet så tenderar hållbarhetsarbetet att vara en slags mellanfaktor kring huruvida sponsorn väljer att ingå i ett sponsorskap med Rögle BK. Detta tror vi direkt påverkar svaren på nästa enkätfråga där vi får nästan samma fördelning av svaren, när det frågades om hur Grönvit Hållbarhet påverkar sponsorernas ekonomiska sponsringsbidrag, där mittenvalet var överrepresenterat igen. Intervjuerna vi genomförde bidrar till en tolkning av dessa enkätsvar, eftersom samtliga intervjupersoner sa att Grönvit Hållbarhet var något positivt, men det var bara en av fyra som sa att Grönvit Hållbarhet var huvudincitamentet till sponsringssamarbetet. Tittar vi vidare på cirkeldiagrammet, kan vi som tidigare nämnt, se att det finns ganska många olika motiv till sponsring och att betydelsen av de olika motiven är ganska utspridda. På grund av detta kan därför mittenalternativet vara ett naturligt svar på enkätfrågorna kring Grönvit Hållbarhets betydelse, eftersom sponsringssamarbetet med Rögle BK erbjuder så pass många fler aspekter än bara Grönvit Hållbarhet.

Grönvit Hållbarhets betydelse för sponsorernas val att ingå i ett sponsringssamarbete och hur mycket pengar de väljer att investera i sitt sponsringssamarbete med Rögle ska dock inte negligeras. Dels har vi Öresundskraft som i intervjun med Lundblad (2021) sa att de femdubblat sitt sponsringsbidrag till Rögle BK sedan starten av Grönvit Hållbarhet. Vidare berättade även Nygren (2021) att Städax inledde sitt sponsringssamarbete med Rögle BK på grund av Grönvit Hållbarhet, eftersom det blev en hjälp på traven och en avgörande faktor till att ingå i sponsringssamarbetet.

En annan faktor som är intressant kring Grönvit Hållbarhets betydelse är att intervjusvaren från Öresundskraft, Städax och Bjäre Entreprenad vittnade om ett ökat sponsringsbidrag eller att man helt enkelt börjat sponsra på grund av Grönvit Hållbarhet samt

att enkätsvaren tyder på att Grönvit Hållbarhet är en faktor för sponsring, även om det inte är den viktigaste. Samtidigt säger Rögle BK:s kommersiella chef Kari Litmanen att man inte sett en märkbar skillnad i ekonomiska intäkter i form av sponsring sedan inträdet av Grönvit Hållbarhet. Vår tolkning av detta är att detta lämnar oss med två tolkningsalternativ. Det ena är att Rögle BK tar för lite betalt för sina sponsringssamarbeten, eftersom Litmanen (2021) vittnar om att intäkterna på sponsringssidan inte ökat på ett märkbart vis, vilket även statistiken från de senaste årens årsredovisningar visar (Rögle BK, 2017;2018;2019). Samtidigt som den kvantitativa undersökningen visade på att Grönvit Hållbarhet åtminstone är en faktor, även om det inte är den viktigaste, till att ingå i sponsringssamarbete och hur mycket pengar man väljer att investera i sin sponsring och att intervjurespondenter vittnar om uteblivet sponsorskap utan Grönvit Hållbarhet. Detta skulle därför kunna tyda på att Rögle BK bedriver ett hållbarhetsarbete som deras sponsorer värdesätter, åtminstone i viss mån, men som man inte tar tillräckligt betalt för. Eftersom hållbarhetsarbetet har en betydelse för sponsorerna finns det därför ett värde i hållbarhetsarbetet.

Den andra tolkningen, och så som vi väljer att tolka det, är att sponsorerna höjt sina krav på sponsringen. Litmanen (2021) pratar själv om detta när han säger att företag kräver mer än en reklamskylt för att vara nöjda och att den traditionella sponsringen börjar dö ut, vilket även Kim, Lee & Kim (2020) bekräftar i sin studie, där man kom fram till att företag som sponsrar idrottslags CSR-arbeten i stället för bara själva laget också stärkte sin legitimitet. Att man ville erbjuda ett modernare sponsringssamarbete är också en av anledningarna till att Rögle BK startade Grönvit Hållbarhet (Litmanen, 2021). Eftersom CSR inom idrotten är ett relativt nytt fenomen (Dahlsrud, 2008) tror vi att Grönvit Hållbarhet bara kommer att bli viktigare för sponsorerna och att det är en av anledningarna varför företag har börjat kräva mer av sina sponsringssamarbeten då de successivt börjar bli mer medvetna.

Även om vi tror att Grönvit Hållbarhets betydelse kommer att öka med tiden då CSR inom idrotten blir alltmer etablerad samtidigt som företag blir mer medvetna om hållbarhetens betydelse och de krav som finns från omvärlden, inte minst med tanke på att Agenda 2030 närmar sig och arbetet med de 17 globala målen blir allt viktigare. Men att förvänta sig att CSR- motiv ska vara huvudanledningen till att ingå i sponsringssamarbeten för de flesta företag tror vi heller inte är troligt, eftersom de flesta företag bedrivs i vinstsyfte och därför kommer alltid vinstmaximeringen vara huvudfokus nummer ett för företag. Tittar vi på Djaballah, Hautbois & Desbordes (2017) studie så visar den på att företag som sponsrar idrottslags CSR-arbeten gör det främst för att öka sin varumärkeskännedom och att förknippas med samhällsnyttan kom i andra hand. Denna studie vi genomfört visar inte liknande, men något resultat som påminner,

nämligen att ett affärsmässigt intresse kommer i första hand, och samhällsnyttan eller associationen till samhällsnyttan är sekundärt.

Related documents