• No results found

9. Diskussion:

9.1 Motiv för sponsring:

Studiens syfte är att undersöka hur Rögle BK:s CSR-arbete genom Grönvit Hållbarhet påverkar sponsorernas sponsringssamarbete med Rögle BK. Eftersom vi vill förhålla oss neutrala utan någon som helst partiskhet i vår undersökning ville vi därför ta reda på vilka motiv som ligger bakom sponsorernas beslut att sponsra Rögle BK, där Rögle BK:s hållbarhetsarbete genom Grönvit Hållbarhet skulle kunna vara ett motiv för sponsringssamarbete. Att Grönvit Hållbarhet är det största motivet för företagen för ett sponsringssamarbete med Rögle BK är ett felaktigt påstående. Tittar vi på figur 7 så kan vi se att Rögle BK:s affärsnätverk verkar vara det största motivet för ett sponsringssamarbete, enligt den kvantitativa data vi samlat in, medan att associeras med idrottens mjuka värden anses vare det lägst rankade. Detta är en motsats till den tidigare forskning som Buszko (2020) gjorde som visade på att associeras med idrottens mjuka värden var huvudmotivet till sponsring för de företagen som de undersökte. Vidare är den kvalitativa och kvantitativa data i enlighet då de svar vi fick från intervjuerna indikerade på att affärsnätverkandet tenderar till att vara det största motivet för att ingå i ett sponsringssamarbete med Rögle BK, även om en av de fyra respondenterna tydligt deklarerade att det absolut största motivet var Rögle BK:s samhällsengagemang.

Varför affärsnätverket anses vara det viktigaste får vi ledtrådar om i en av intervjuerna. Jonas Börjesson (2021) berättar att kontaktnätet var det ursprungliga motivet för att ingå i ett sponsringssamarbete. Detta kontaktnät genererade sedan nya kunder till honom vilket gjorde att han kunde expandera sin verksamhet. Med andra ord så gav sponsorskapet honom ökade intäkter, vilket är ett logiskt antagande att det förmodligen gör för ganska många fler sponsorer till Rögle BK, eftersom att ingå i affärsnätverket är högst rankat. Tittar vi sedan på vilka partners som är med i Rögle BK:s affärsnätverk så är det väldigt många privata aktörer med små till mellanstora bolag (Rögle Exclusive, 2021) och precis som för alla privatägda bolag så är lönsamheten nummer ett, vilket förmodligen gör affärsnätverket till ett viktigt verktyg och det viktigaste motivet för ett sponsringssamarbete. Tittar vi däremot på Öresundskraft, som är ett kommunalägt energibolag som mer eller mindre har monopol på sin marknad är därför inte affärsmöjligheterna det viktigaste, utan där använder man sponsringen för att möjliggöra samhällsnytta, men också som en strategi för att synas med goda krafter (Lundblad, 2021). Just sponsring av idrottsrelaterade CSR-projekt är något som Lee & Kim (2019) forskat kring tidigare och visat på att det skapar legitimitet för företaget och gör så att företaget är mer motståndskraftiga för eventuella snedsteg. Att detta skulle kunna vara en faktor som ett

kommunalägt bolag som Öresundskraft väger in är därför inte omöjligt, speciellt med tanke på hur mycket som skrevs om bolaget när det var en folkomröstning i Helsingborgs kommun om företaget skulle säljas och privatiseras där många kritiska röster höjdes kring en eventuell försäljning, som sedan heller inte blev av (Expressen, 2020). Att Öresundskraft väljer just Grönvit Hållbarhet som ägs av Rögle BK är inte helt obegripligt, eftersom Sudolska & Lapinska (2020) kom fram till att företag som väljer idrottssponsring framför traditionell sponsring i form av reklam skapar en större kundlojalitet.

Ett annat intressant fynd vi gjort hittar vi i svaren från enkäterna, där vi kan se på figur 7 som representerar sammanställningen av enkätsvaren på fråga 6, att Rögle BK är en lokal förening som är viktig för bygden rankades väldigt högt. Vi tolkar detta som att det finns en stark lokalpatriotism i regionen, vilket också kan vara en faktor varför affärsnätverket anses vara viktigt, då man eventuellt gärna gör affärer med andra företag i regionen. Något som också är anmärkningsvärt kring detta är att från de fyra företagen vi intervjuade är två av företagen, Städax och Flaggfabriken Kronan, baserade i Helsingborg. Lokalpatriotismen skulle snarare kunna tolkas som en regionalpatriotism, eftersom både Joel Nygren på Städax och Jürgen Maase på flaggfabriken berättade att sponsringen även handlade om en hjärtefråga i form av supporterskap.

Vidare tror vi att det kan finnas historiska aspekter att ta hänsyn till också när det kommer till motiv för sponsring för sponsorerna. Det första är att Rögle BK rent historiskt har varit en förening som åkt en sportslig berg- och dalbana där man pendlat mellan Hockeyallsvenskan och SHL och således har varken fans eller sponsorer varit bortskämda med sportsliga framgångar. Detta tror vi kan ha en påverkan på varför de sportsliga resultaten är rankat lägst bland svarsalternativen på enkätfråga sex. Det finns därmed inte en etablerad associationsbild till Rögle BK som sportsligt framgångsrika. En eventuell Brand Image Transfer-effekt som företag kan förväntas att vilja ha från att sponsra ett sportsligt framgångsrikt idrottslag finns därmed inte historiskt associerat med Rögle BK. Den andra historiska aspekten vi vill lyfta är att Grönvit Hållbarhet inte är ett speciellt gammalt CSR-organ. Grönvit Hållbarhet har enbart funnits i några enstaka säsonger därför är det inte säkert att det är helt etablerat, även om den kvantitativa data vi har visar på att medvetandet om vad Grönvit Hållbarhet gör är stor. Rögle BK:s affärsnätverk har också funnits betydligt längre än Grönvit Hållbarhet, vilket kan vara en stor faktor varför detta anses vara viktigare, eftersom många av sponsorerna har varit en del av affärsnätverket långt tidigare än Grönvit Hållbarhets begynnelse.

Related documents