• No results found

Svensk kod för bolagsstyrning regel 5.1.1 säger att i bolagsstyrningsrapporten ska det framgå om rapporten blivit granskad av en revisor eller inte. Det är inget krav på att den måste bli granskad av en revisor, däremot måste det framgå i rapporten annars sker det en avvikelse mot koden.

De bolagsstyrningsrapporter som har undersökts i denna studie har ingen utav bolagen låtit en revisor granska deras rapport. Det framgår tydligt i början på varje bolagsstyrningsrapport i samband att de nämner att man tillämpat Svensk kod för bolagsstyrning.

5.2 Bolagsstämma

Svensk kod för bolagsstyrning innehåller regler för kallelse, genomförande, styrelse, ledningens och revisorns närvaro när det gäller bolagsstämman. Bolaget ska senast i samband med senaste kvartalsrapporten offentliggöra när och i vilken stad stämman kommer att hållas, vilket även ska informeras på bolagets hemsida. Vidare ska det informeras om aktieägarnas rätt att få ett ärende behandlat på bolagsstämman samt att de ska kunna anmäla sig till stämman på flera olika sätt. Det ska även kunna ställa frågor och ge förslag, protokollet om detta ska i efterhand finnas tillgänglig på bolagets hemsida. Om möjlighet finns ska styrelse, ledning och revisor vara närvarande och uppgifter om detta ska lämnas i bolagsstyrningsrapporten.

TeliaSonera AB, Ericsson AB, Holmen AB följer samtliga av reglerna för bolagsstämman när det gäller kallelse, genomförande samt närvaro av viktiga personer, inga avvikelser har skett. NCC AB följer delvis reglerna när det gäller kallelse. De har nämnt när och vart stämman ska hållas men inget om hur aktieägarna ska anmäla sig och hur de ska få ett ärende behandlat. Ingen information om det fanns möjlighet att ställa frågor eller om protokollet fanns tillgängligt på deras hemsida. Det finns heller inga uppgifter om vilka som var närvarande på stämman vad gäller styrelse, ledning och revisor. Handelsbanken följer samtliga regler dock var inte styrelsens ordförande närvarande på bolagsstämman. Det har endast nämnts kortfattat och ingen anledning har getts till varför man inte deltog.

5.3 Valberedning

Svensk kod för bolagsstyrning har regler för valberedningen; för sammansättning och tillsättning av styrelse och revisor. Reglerna är att det ska bestå av minst tre ledamöter och majoriteten utav dessa ska inte vara styrelseledamöter, styrelsens ordförande och ingen i styrelsen får vara ordförande. Ingen ur bolagsledningen får heller inte vara ledamot i

valberedningen. Valberedningen ska ge förslag på ordförande, revisorer ledamöter till styrelse samt arvode till dessa. Enligt regel 5.1.4 om bolagsstyrningsrapporter ska det om varje styrelseledamot finnas de uppgifter enligt regel 2.2.3 samt om revisorer uppgifterna enligt 2.3.3. På bolagsstämman ska valberedningen lämna en redogörelse för hur deras arbete bedrivits.

Av de bolag som har studerats nämner alla hur många ledmöter deras valberedning består utav, de alla har fler än det minst tillåtna antalet enligt Svensk kod för bolagsstyrning. De har dock inte nämnt om majoriteten är styrelseledamöter eller inte, och om det är styrelse ordförande eller någon annan i styrelsen som är ordförandet eller inte. Att låta bli att förklara sådant kan räknas som en avvikelse. Endast hos Holmen och Handelsbanken har det inte förekommit några avvikelser eftersom där nämns det att majoriteten av ledamöterna är oberoende i förhållande till bolaget, bolagsledningen och röstmässigt den störste ägaren. TeliaSonera nämner i bolagsstyrningsrapporten vad valberedningen har för uppgifter i bolaget, att de ska ge förslag på tillsättning och arvode till styrelse och revisorer samt att dessa har informerat om sitt arbete på bolagsstämman. NCC AB nämner kortfattat hur många ledamöter valberedningen består utav samt dess uppgifter, det finns inga uppgifter om hur deras arbete bedrivits under året eller om det framförts på bolagsstämman. Ericsson har berättat om det som ska ingå enligt den Svenska koden för bolagsstyrning samt utförligt om hur arbetet varit under året. Holmen beskriver kortfattat om valberedningens uppgifter samt att ledamöterna är oberoende i förhållande till bolaget, bolagsledningen och den röstmässigt största ägaren. Dock nämner de att en utav dessa är styrelseledamot vilket är en avvikelse. I slutet på varje bolags bolagsstyrningsrapport finns det uppgifter om styrelseledamöterna, där man angett de uppgifter som ska anges enligt 2.2.3. Enligt regel 5.1.4 om bolagsstyrningsrapporter ska varje bolag där även lämna uppgifter om styrelseledamöternas närvaro vid utskottsmötena. Dock är det inte alla som har gjort det. De som avvikit från detta är NCC AB samt Holmen AB. Det ska även finnas uppgifter om revisorerna enligt 2.3.3. Men det är endast i slutet av NCC AB:s samt Ericssons bolagsstyrningsrapporter som man kan finna detta. De övriga har avvikit från detta, utan någon förklaring.

5.4 Styrelse

Regler för styrelse finns i Svensk kod för bolagsstyrning och nämner dess uppgifter, storlek och sammansättning, intern kontroll och internrevision samt arbete med redovisning och revisionsfrågor. Styrelsen ska ange de uppgifter de har samt vilket arbete som bedrivits under det senaste året. Styrelsens ledamöter ska vara oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning, två av dem ska även vara oberoende i förhållande till bolagets större aktieägare och högst en person från bolagsledningen får vara ledamot i styrelsen. Det är styrelsen som säkerställer kvaliteten i den finansiella rapporteringen och den interna kontrollen, de kommunicerar med bolagets revisor och det ska framgå i bolagsstyrningsrapporten. Vidare ska styrelsen ha ett revisionsutskott som består utav minst tre styrelseledamöter. Majoriteten ska vara oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning och minst en av dem ska vara oberoende i förhållande till bolagets större ägare. Styrelseledamot som ingår i

bolagsledningen får inte vara ledamot av utskottet. Ett bolag som har en mindre styrelse kan låta styrelsen fullgöra revisionsutskottets uppgifter, men då ska inte styrelseledamot som ingår i bolagsledningen delta i detta arbete. Vidare finns det ytterligare regler om styrelsen i reglerna om bolagsstyrningsrapporten. Regel 5.1.4 säger att dessa även ska nämna hur många sammanträdanden de haft under året.

Bolagens beskrivning av uppgifter kring styrelse har följts av de flesta enligt kodens regler, få har gjort avvikelser. Alla bolag anger antalet sammanträden som styrelsen haft under året och vilket övergripande ansvar de haft. Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ska bolagen även ange vad styrelsens arbete har involverat under året. Vid denna punkt förekommer det avvikelser. NCC har inte som de övriga bolagen beskrivit styrelsens uppgifter under året. Vidare ska det ske en utvärdering av styrelsens arbete och detta framkommer heller inte hos alla, endast Ericsson, Holmen och Handelsbanken har följt direktivet. Dessa har ett system där antingen VD, valberedning eller att arbetsordningen ser till att en utvärdering sker av styrelsens arbete under året. TeliaSonera samt NCC AB har inte nämnt något om detta i sina bolagsstyrningsrapporter.

Alla bolag har nämnt antalet ledamöter i styrelsen. TeliaSonera, NCC och Holmen nämner också att dessa endast har valts för ett år i taget vilket är ett krav enligt Svensk kod för bolagsstyrning. När det gäller kravet på styrelseledamöternas oberoende har nästan alla bolag uppfyllt reglerna. TeliaSonera har sju ledamöter där alla är oberoende i förhållande till bolaget och dess ägare. NCC har sex ledamöter där tre utav dessa har en beroende ställning mot den största samt den näst största aktieägaren, men då krävs det att minst två stycken ska ha en oberoende ställning till dessa och då har ingen avvikelse skett. Ledamöterna är oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning. Ericsson har tio ledamöter och de nämner att de följer de angivna kraven, dock nämns det senare att VD och koncernchef är med i styrelsen. Koncernchefen får vara med om bolagsledningen tillåter det, men enligt regel 3.2.4 ska inte VD ingå i styrelse för de anses inte vara oberoende så här sker det en avvikelse. Holmen har tio ledamöter där sju stycken är oberoende i förhållande till bolaget och fyra utav dessa är också oberoende mot bolagets största ägare. Här sker dock en avvikelse mot regel 3.2.4 då de också har VD med i styrelsen. Handelsbanken har tolv ledamöter och i bolagsstyrningsrapporten skriver de att kodens krav på oberoende är uppfyllt då majoriteten av ledamöterna är oberoende till bolaget och dess ledning, samt att två utav dem är också oberoende mot den största ägaren i bolaget. Handelsbanken gör en avvikelse då kravet är att alla styrelseledamöter ska vara oberoende och inte endast majoriteten. I valberedningen räcker det med att majoriteten är oberoende. Sedan avviker de med att VD är styrelseledamot. TeliaSonera har både ett revisionsutskott och ett ersättningsutskott, i bolagsstyrningsrapporten beskrivs uppgifterna för respektive utskott. Dock sker en avvikelse då dessa inte nämner antalet ledamöter i revisionsutskottet samt om deras oberoende gentemot bolaget, ledningen och de större aktieägarna. NCC har valt att inte införa några utskott och ingen tydlig motivering ges till det, utan att de finner det mer ändamålsenligt att styrelsen fullgör dess uppgifter. Ericsson har en revisionskommitté och nämner ingen motivering till varför de inte har ett ersättningsutskott, varför de då gör en avvikelse mot kodens regler. Bolaget nämner att revisionskommittén består utav fyra styrelseledamöter och att dessa är oberoende i

förhållande till bolaget och dess ledning. Holmen har ingen ersättningskommitté eller revisionsutskott och ingen motivering hart angetts kring det, mer än att det är styrelsen som ansvarar för frågor inom revision. På grund av detta har det skett en avvikelse mot den Svenska koden för bolagsstyrning. Handelsbanken nämner i sin rapport att de har ett revisionsutskott som består utav styrelsens ordförande och två utav styrelsen utsedda styrelseledamöter där båda är oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning, samt att en utav dem är oberoende mot de större ägarna och därmed uppfyller de samtliga krav. De har beskrivit uppgifterna för utskottet samt även angivit att de har ett ersättningsutskott som består utav lika många ledamöter med samma oberoende som för de i revisionsutskottet, där även uppgifterna för dessa beskrivits.

5.5 Verkställande direktör

Enligt regel 4.1.1 är det VD som ska se till att styrelsen får grundlig och relevant beslutsunderlag. Ur de studerade bolagens bolagsstyrningsrapporter kunde man inte få så mycket specifik information, mer än att NCC har nämnt att VD ansvarar för att styrelse löpande erhåller information och rapporter av viktig sort för beslut. Ericsson säger att ansvaret för den dagliga verksamheten ligger på VD och Holmen AB skriver att denne har det operativa ansvaret för bolaget och koncernens förvaltning. Ytterligare regler om VD finns i de reglerna om bolagsstyrningsrapporten, enligt 5.1.4 ska ett antal uppgifter tas upp om denne. Man ska ange ålder, utbildning och arbetslivserfarenhet, väsentliga uppdrag i bolaget, eget eller närstående fysisk eller juridisk persons innehav av aktier och andra finansiella instrument i bolaget, samt väsentliga aktieinnehav och delägarskap i företag som bolaget har betydande affärsförbindelser med. Detta har varje bolag gjort i sin bolagsstyrningsrapport.

Related documents