• No results found

fe? Malung-Salens kommun

Bilaga 3 Detaljplan Hållbrändan Norra

2 Granskningens resultat

2.1 Beskrivning av händelseförloppet

Kommunens rutin vid försäljning av exploateringstomter

Kommunens rutin är att fastighetsteknikern vid markenheten under Skogsförvaltningen är ensam ansvarig för hela processen av att sälja exploateringstomter. Fastighetstekniker prissätter, marknadsför och upprättar köpehandlingar. Enligt fastighetstekniker godkänds alltid ett tomtpris i förväg av enhetschefen och tillika skogsförvaltaren samt av KS ordförande. Det finns inget krav att fastighetsteknikern skall dokumentera grunden för prissättningen eller godkännandet av priset. Vidare noterar vi att det inte finns ett krav på att genomföra en extern marknadsvärdering av tomter som skall säljas. Samtliga köpekontrakt ska signeras av KS

ordförande i enlighet med kommunens delegationsordning.

Vi noterar att kommunen inte har dokumenterat processen och därutöver inte dokumenterat vilka nyckelkontroller som skall finnas.

Tomtförsäljningen

Kommunen påbörjade under år 2013 försäljningen av 66 fjälltomter vid Hållbrändan norra, ("tomterna"). Till en början hanterades försäljningen av kommunens fastighetstekniker, vilket var i enlighet med hur kommunen tidigare hanterat försäljning av exploateringstomter. Innan försäljningen bestämdes priset för respektive tomt av fastighetstekniker till 1 500 tkr.

Priset baserades på tjänstemannens kunskap kring marknaden. Det gjordes ingen dokumenterad värdering av tomterna innan priset blev bestämt. Enligt fastighetsteknikern godkändes priset muntligen av KS ordförande.

I samband med Kommunstyrelsens arbetsutskott den 20 oktober 2015 togs det ett politiskt beslut att ge upphandlingsenheten i uppdrag att genomföra upphandling av mäklartjänster för försäljning av tomter. Skälet till beslutet var att påskynda försäljningen av tomterna.1

! Beslutet gnjndarsig på ett justerat tjänsteutlåtande daterat den 13 oktober 2015. Enligt utlåtandet står det att försäljningen liggeri linje med kommunfullmäktiges beslut t verksamhetsplanen för 2015-2018 att öka försäljningen av exploateringstomter från 1 mkr till 5 mkr per år.

3

i

ramavtal med Skandiamäklarna. Enligt KS ordförande, återkom mäklarna kort därefter med nyheten att de eventuellt hade en köpare som var bredd att köpa samtliga lediga tomter. KS ordförande informerade mäklaren att denne skulle kontakta skogsförvaltaren och fastighetsteknikern för vidare hantering.

Mäklaren presenterade ett bud från Bleck Invest AB där köparen önskade köpa samtliga kvarvarande 52 tomter. Budet var uppdelad i två delar. Den första delen bestod i ett köp av 51 tomter för 1 500 tkr styck och den andra delen bestod i ett köp av tomt ("tomt nr 30" eller "tomt 20:529") för 300 tkr.2 Anledningen till det lägre priset för tomt nr 30 var för att köparen ansåg att tomten behövde omfattande markarbeten och att värdet inte uppgick till mer än 300 tkr. För en översikt av tomterna se kommunens detaljplan i bilaga 3.

Cirka tre veckor senare, den 18 februari 2016, hölls ett möte med

kommunen, Skandiamäklarna och köparen, Bleck Invest AB. Vid mötet kom parterna överens och signerade köpeavtal där Bleck Invest AB köpte 51 tomter till 1 500 tkr styck och en tomt till 300 tkr. Samtliga intervjuade personer; KS ordförande, fastighetsteknikern och skogsförvaltaren samt mäklaren var förvånade att köparen inte försökte lägga en procentuell rabatt på köpeskillingen, vilket är brukligt vid större fastighetsaffärer. Både KS ordförande och tjänstemännen uppger att de inte uppfattade det lägre prisförslaget på en av tomterna som ett villkor för hela försäljningen, men att de diskuterade med mäklaren att det justerade priset kunde ses som en rabatt på hela affären.

Kommunen accepterade det lägre priset på tomten då de tidigare haft fyra till fem spekulanter som sett på tomten men som inte velat köpa den på grund av dess skick. Kommunens byggnadsinspektörer har även bedömt att tomten kräver merarbete och således merkostnader. Fastighetsteknikern, skogsförvaltaren och KS ordförande ansåg därutöver att det lägre priset kunde ses som en rabatt på hela affären.

Enligt KS ordförande återrapporterades försäljningen muntligen vid

kommunstyrelsens möte den 23 februari. Återrapporteringen blev dock inte protokollförd. KS ordförande angav att detta berodde på att det missades av protokollföraren, som även till EY bekräftat att så var fallet. KS ordförande valde därför att återrapportera försäljningen igen på kommunstyrelsens sammanträde den 7 juni 2016. Denna gång protokollfördes redovisningen av delegationsbeslutet.

Ungefär en vecka efter att köpeavtalen blev underskrivna återkom

Skandiamäklarna med information om att styrelsesuppleant i Bleck Invest AB

2 Tomt nr 30. Rörbäcksnäs 20:529

4

önskade förvärva den rabatterade fastigheten i eget namn (d.v.s. som privatperson) istället. Mäklaren kontaktade fastighetsteknikern på kommunen i detta ärende. Tjänstemannen har uppgett att han inte såg något konstigt i att det redan undertecknade avtalet mellan Bleck Invest AB och kommunen istället skrevs mellan Bleck Invest AB:s styrelsesuppleant och kommunen. I och med att kommunen kommit överens om att tomtens värde var 300 tkr gjordes det heller ingen justering i priset. Det nya avtalet godkändes av fastighetsteknikern och KS ordförande. Ett nytt avtal skrevs således mellan kommunen och styrelsesuppieanten för Bleck invest AB i egenskap av privatperson.

Åtta dagar efter att kommunen sålt tomten till Bleck Invest AB:s

styrelsesuppleant sålde styrelsesuppleanten tomten vidare till en ny köpare.

Tomten som kommunen sålde för 300 tkr såldes nu vidare för 1 500 tkr till en privatperson.3 Mäklare för denna försäljning var samma mäklare som kommunen hade anlitat för tomtförsäljningarna, d.v.s. Skandiamäklarna.

Mäklaren, som därmed hade uppdraget vid båda försäljningarna, fick på det här sättet två provisioner genom att sälja samma tomt två gånger inom loppet av åtta dagar.

För en översikt av händelserna, se tidslinje i figur 1 (se nästa sida).

Chefen för Skogsförvaltningen, fastighetsteknikern och KS ordförande har uppgivit att de inte känt Bleck Invest AB:s styrelsesuppleant sedan innan och att de inte haft några kopplingar till honom. Enligt mäklaren har Bleck Invest AB funnits i dess intressentregister och på det sättet blivit aktuell som köpare. Vi har inte heller identifierat några bolagskopplingar mellan Bleck Invest AB:s styrelsesuppleant och de anställda på kommunen som

intervjuats i denna granskning.

3 Enligt uppgift från Lantmäteriet

5

juni

* Enligt uppgifter från Lantmäteriet

Related documents