• No results found

2006-11-26 Grattis Niclas!

In document Den politiska bloggen (Page 61-70)

Ella Bohlin

2006-11-26 Grattis Niclas!

De utgör omkring 4-7 miljoner av Europas befolkning. De har inte rätt till sjukvård, skolgång eller polisiärt skydd. De saknar identitet. De är rättslösa, glömda och gömda. De rör sig i skuggorna, ljudlöst för att inte avslöja sig. Inte sällan arbetar de 60 timmar i veckan för mindre än 20 kronor i timmen. De är människorna som välfärdsstaten inte vill kännas vid.

Irreguljära, papperslösa, gömda, illegala, svarta var temat för en seminariedag på

Stockholms universitet arrangerad av NTG- asyl & integration, ett EU finansierat projekt som verkar inom Equal och Europeiska flyktingfonden. NTG syftar till att påverka och förbättra system och policys inom asyl- och flyktingpolitiken.

Det var inte så länge sedan jag lämnade de trista korridorerna på Stockholms universitet för politiken. Frescatis fula ljusblå 70-talshus har trots allt sin charm. Träffade miljöpartiets Zaida Catalan, trevligt.

Dr. Nicholas De Genova från Columbia University höll i det första passet. Hans entoniga stämma kombinerat med noll inlevelse gjorde det hela ganska segt. Så segt att Zaida somnade. Betydligt intressantare blev det efter lunch då dr Franck Düvell från Oxford University tog vid. Han talade om nya grupper av invandrare – asylsökande och s k illegala invandrare som lever i samhällets marginaler. Düvells lösning heter öppnare gränser, desto svårare det är att ta sig in i ett land desto större blir motiven att stanna permanent menar han. Den öppna världen ger människor större möjligheter. Han påminde om att Tysklands ekonomi till stora delar bärs upp av de irreguljära immigranterna och utan USA:s mellan 12 och 30 miljoner ”illegala” invandrare skulle den amerikanska ekonomin knappast fungera. Samtidigt som lagar och regler skärps gentemot immigration och gränskontrollerna blir allt hårdare finns i den rika världen ett stort behov av arbetskraft inom de sektorer där dessa grupper kan hitta sin försörjning.

Shahram Khosravi tog upp det absurda i begreppet ”illegal flykting”. En brottsling är kriminell på grund av sina handlingar, en ”illegal invandrare” är brottslig på grund av sin existens(!)

Svensk flyktingpolitik är under all kritik. Under förra året fick en femtedel av de asylsökande som avvisats aldrig sina skäl prövade i Sverige. De skickas istället som spelpjäser runt halva Europa. Tyskland, Italien, Grekland, Norge. Enligt Dublinförordningen är det det första EU-land man anlänt till som skall pröva skälen för asyl. Därför blir det ett spel med livet som insats.

Nej, det är dags för en gemensam flyktingpolitik inom EU för att fler ska ta ansvar för de människor som behöver skydd.

2006-11-26 Grattis Niclas!

Igår valdes Niclas Wykman till ny ordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Jag vill önska honom grattis och lycka till i det nya uppdraget. Har aldrig träffat honom personligen men hört att han ska vara riktigt trevlig. Hoppas att vi som alliansungdomsförbund kan ha ett lika bra utbyte som under Forssells ledning.

Linda Nyström och Helena Ruderfors

61 Valberedningen med Christofer Fjellner som ordförande valde att nominera Mattias Torsson till ordförandeposten. Det var en hel del spekulationer innan och när förslaget väl kom var det extremt sent, vilket förmodligen berodde på att de haft det svettigt värre.

Niklas Wykman var den kandidat som nominerats av flest distrikt, därför var det möjligt att räkna ut att han skulle gå segrande ur striden, men omröstningen blev visst ändå en rysare. Niclas är 25 år, matematikstudent och kommer från Kalmar. På frågan vad han önskar sig helst av allt svarar han till Aftonbladet ”Fred melan Israel och Palestina". Om det kommer från hjärtat eller är ren mediataktik vet jag inte. Trodde han skulle svara sänkta skatter(!) Skvallret jag hört är att han är en extremt nyliberal, kul kille som inte är den som går hem först. Skillnaden politiskt mellan Torsson och Wykman sägs vara minimal. Dock tror jag att MUF kommer att ta en annan politiskt inriktning med Wykman som ordförande efter Johan Forssell. Är inte säker på att kampen för ett fritt demokratiskt Vitryssland kommer att få lika mycket uppmärksamhet. Det blir förmodningen skatter, skatter och skatter som får dominera.

2006-11-21

Ta med en stekpanna på torsdag!

Det demonstreras och protesteras lite överallt. Men vad är syftet? Mot kapitalet säger Per Winberg från Transportarbetarförbundet till ekot. Nej! Mot A-kassan säger en annan. Eller var det för? Igår fick jag en käck inbjudan från Centrum mot Rasism som arrangerar en demonstration på torsdag. ”Ta med en kastrull, gryta eller stekpanna och en träslev att slå på

den med. Det låter väldigt mycket när många gör det samtidigt!”

Centrum mot Rasism är skitsura på integrationsminister Nyamko Sabuni för att hon drar in det statliga stödet. I inbjudan står det att nedläggning av Integrationsverket, nedläggning av Arbetslivsinstitutet, och ”alla andra åtgärder som innebär ett raserande av arbetet mot rasism och diskriminering” ska få sig en rejäl känga. Man demonstrerar mot lite av varje alltså. Ungefär som loppis, cirkusföreställning eller familjedag på McDonalds. Kom du också ta med

Linda Nyström och Helena Ruderfors

62 gammelfarmor, vråla lite slagord, gå på led, måla ett eget ”hata-högern” plakat. Det kan bli kul!

Läser på LO:s hemsida om förändringarna i a-kassan. Just nu pågår bred mobilisering, den 14 december smäller det. Då ska Reinfeldt och co få veta att de lever.

”Syftet med regeringens förslag är uppenbarligen att låta piskan vina över dem som ställts utanför arbetsmarknaden. Den underliggande tanken är den fördom högern alltid har haft om arbetslösa människor, att de är för lata och inte anstränger sig tillräckligt för att söka jobb”.

Ursäkta. Men vad är det som sätter likhetstecken mellan fackligt engagemang och

vänstervärderingar? Jag är med i facket. Jag är inte vänster. Är jag en förrädare kanske? Fast det är klart att LO är förbannade. Nu när socialdemokraterna inte sitter vid makten längre mister man vetorätten i arbetsrättsfrågor. Det är helt sjukt egentligen att en enskild organisation har så stor makt över ett lands politik som LO.

Igår kväll förträngde jag a-kasseuppror, CMR och LO för en stund. Lämnade novembermörkret och reste till Rio de Janeiro. Fast egentligen tog jag T-banan till Mariatorget och Rival med tjejkompisarna. Lisa Nilsson spelade. Efter nästan ett halvår i Brasilien är det en ny sångerska som träder fram. Ingen stor beundrare av Lisa Nilsson, men de brasilianska tonerna klär henne faktiskt.

2006-11-17

Valfinal i Holland

Bronne, internationell sekreterare CDJA och Charlie i Haag.

Linda Nyström och Helena Ruderfors

63 Iklädd kampanjtröjan, på besök i parlamentet.

Omslaget till magasinet Marie Clairs novembernummer pryds av Ayaan Hirsi. På ett kafé i Haag läser jag om skönheten från Somalia som levt under dödshot sedan 2004. Beundrar hennes mod, avundsjuk på hennes långa snygga ben. Ayaan är minst sagt en kontroversiell person. Hon var parlamentsledamot för Nederländernas högerliberala parti VVD tills i våras. Då fråntogs Ayaan sitt medlemskap av sin forna partikamrat Rita Verdonk – eller ”Järn-Rita” som hon elakt kallas. Idag bor hon i USA.

Det är exakt en vecka kvar till parlamentsvalet i Holland och jag är tillsammans med Charlie inbjuden till vårt systerförbund CDJA för att möta förbundsstyrelsen om tala den svenska valrörelsen och KDU:s kampanjmetoder. Vi träffas på en trivsam restaurang i Utrecht. De är unga och de flesta studerar juridik eller statsvetenskap. Harry, ordförande för CDJA och Bronne som är internationell sekreterare är glada och förväntansfulla trots det högt tempo och pressat schema. Kampanjen för partiledaren Jan Peter Balkenende har varit enormt

framgångsrik. Tack vare smarta taktiska drag har ungdomsförbundet CDJA lyckats få den före detta torrbollen att bli hot, hot, hot. Hans ansikte pryder allt kampanjmaterial och t-tröjorna har sålt som smör.

Det är inte helt enkelt att hålla ordning på de många olika holländska partierna. Minst tre olika typer av liberala partier och två kristdemokratiska(!) CDA ligger just nu mycket bra till i opinionsmätningarna, omkring 40%. Nederländerna är ett exempel på consociational state, allt baseras på samarbete och det verkar som att alla partikonstellationer är möjliga. Balkende som inte direkt är känd som en lysande debattör knep en tredjeplats i onsdagens TV-duell i direktsändning. De stora tidningarna rankar vinnare och förlorar i kampen.

Integrationsfrågorna har dominerat politiken de senaste åren. Efter mordet på journalisten och filmaren Theo van Gogh har landet slutits sina gränser allt mer. Muslimerna i landet beskylls för religiös radikalisering och klyftorna i samhället verkar bli djupare. I våras infördes något som kallas integrationsexamen för invandrare på plats i Nederländerna och alla som söker medborgarskap. Det har visat sig att inte ens infödda holländare klarar de tuffa språktesten till exempel. Ingen framkomlig väg enligt min mening.

Linda Nyström och Helena Ruderfors

64

2006-11-10

Till minne av Kristallnatten

För precis en veckan sedan stod jag vid västra muren i centrala Jerusalem. I solljuset och värmen tycktes den fruktansvärda natten mellan den 9 och 10 november 1938 mycket långt borta. De trånga gränderna, doften av färska kryddor och stadens kosmopolitiska prägel lämnade minnen jag alltid kommer att bära med mig. Det var fullt av människorna som strömmade till tempelplatsen. Gamla grånande män, ortodoxa i sina traditionella dräkter, unga som stod vid det som återstår av det gamla templet.

Linda Nyström och Helena Ruderfors

65 Det judiska folket har en lång och brokig historia, ofta har vägen kantats av sorg.

Kristallnatten då Nazityskland genomförde en omfattande pogrom mot den judiska

befolkningen är bara en av de många gånger man vanärats och förödmjukats. Tusentals judar fördes till koncentrationsläger, synagogor brändes och butiker vandaliserades.

Igår talade jag vid en minnestund mot rasism och nazism i centrala Borås. Fick även träffa KDU:s färskaste lokalavdelning. En vecka gammal! De är engagerade och har en massa roliga idéer, Södra Älvsborg kommer märka att KDU fått en ny förening.

Jag tror att vi alla har ett stort ansvar i att upplysa om förintelsen så att framtida generationer också är medvetna om det som hänt även om 40 eller om 100 år. De flesta av dem som överlevde förintelsen är komna till åren och går bort, vad händer när deras röster tystnat? Vi borde ha lärt av våra misstag. Vi borde ha försäkrat oss om att omfattande kränkningar av mänskligheten inte får hända igen. Men tyvärr fortsätter förbrytelserna mot människovärdet. Vi såg det på Balkan, vi såg det i byn Halabja då Saddam gasade ihjäl 5000 kurder, vi såg det i Rwanda och vi ser det i Darfur idag.

Trots det fruktansvärda som drabbat det judiska folket finns fortfarande ett hot mot deras existens. I Sverige ökar anmälningarna av de så kallade hatbrotten markant. Judar och homosexuella några av de grupper i Sverige som är mest utsatta för dessa brott. De judiska församlingarna i Sverige lägger idag en fjärdedel av sina medlemsavgifter på skydd och säkerhetsinstallationer av sina byggnader och institutioner.

Ingen politiskt fråga är mer ängelägen än att bryta intolerans, antisemitism, främlingsfientlighet och diskriminering.

Vi får aldrig glömma.

2006-11-06 Eftertanke

Hemma i Stockholm igen. Många intryck, känslor och tankar att reflektera över. Jag är glad över att jag fick möjligheten att åka tillsammans med Diakonia och studera konflikten på nära håll. En förutsättning för att få någon slags uppfattning kring vad det är som pågår i Israel och Palestina är att vara på plats och se konflikten med egna ögon, tala med människorna, möta det offentliga samhället liksom det civila och på så vis försöka sätta sig in i problematiken. Vanligtvis kommenterar jag inte inlägg på bloggen. Det finns helt enkelt inte tid för det. Signaturen Sam skriver att jag är otydlig kring min åsikt om barriären. Att Sam i sin okunskap och brist på respekt kallar Kristdemokraterna för ett ”sionistiskt rasistparti” gör att jag inte ens vill ägna honom uppmärksamhet men jag ska ändå göra ett undantag. Intressant är att Sam fått hjälp av någon att översätta min blogg! Jättekul med internationella läsare.

Jag tror på en värld fri från murar, hinder och barriärer som skiljer människor och kulturer åt. Det är inte hållbart att bygga murar. Jag önskar att säkerhetsbarriären inte skulle behöva existera. Det finns inget egenvärde i att bygga en skyddsbarriär ifrån Israels sida. Den finns där av en orsak - att skydda sina invånare. Tyvärr fortsätter attackerna. Senast för några dagar sedan sköt Hamas väpnade gren tre raketer mot den Israeliska staden Sderot från Gazaremsan. En av raketerna förstörde ett jordbruksföretag.

En kväll besökte delegationen Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Vi lyssnade till en panel med företrädare för judendomen, kristendomen och islam om religionens roll i konflikten. Diskussionen var en av de mest intressanta på hela resan enligt min åsikt. En av paneldeltagarna kristen palestinsk kvinna uttryckte sig så här: Om man bygger en mur för att

avskärma sig från sin fiende blir hans närvaro ännu starkare.

Livet begränsas för palestinierna på grund av barriären, det skall inte förnekas. Många oskyldiga civila drabbas och konsekvenserna blir förödande. I tex Betlehem med sina 40 000

Linda Nyström och Helena Ruderfors

66 invånare är arbetslösheten närmare 65% mycket på grund av att rörelsefriheten kringskurits. Sedan1995 står Betlehem under Palestinska myndighetens kontroll. Det var omskakande att se flyktinglägret i Deheisheh som drivs av FN. Lägret i Deheisheh har funnits sedan 1948 då Jordanien ockuperade staden under kriget. Tyvärr verkar lägret inte minska utan snarare ökar behoven. Skolundervisning sköts i FN:s regi eftersom de offentliganställda strejkar på

Västbanken.

Det som slagit mig under resans gång är att flera representanter från båda sidor talar om att tvåstatslösningen är död. Man menar att tiden har runnit för en sådan lösning och att dela landet skulle leda till att cementera konflikten. Jag tror att om en fredlig lösning skall vara möjlig så börjar den i den heliga staden Jerusalem. Staden förvaltar både ett religiöst och historiskt arv och har en speciell status. Att staden är hem för två folk och tre religioner gör den helt unik.

Vad finns det då för alternativ? Man skulle kunna tänka sig en konfederation med starka delstater och en relativt svag huvudstad – Jerusalem som skulle vara säte för en central regering, statsöverhuvud och en högsta domstol.

”One state two nations” uttryckte en företrädare för Peoples Party i Ramallah. Vad det innebär mer exakt vågar jag i nuläget inte spekulera i.

Linda Nyström och Helena Ruderfors

67 Hela delegationen med personal från Diakonia utanför hotel Notre Dame, Jerusalem

Linda Nyström och Helena Ruderfors

68 Annie i Lutherska kyrkan, Jerusalem

2006-11-02

Det finns ingen vag till fred – fred ar vagen

Langt innan soluppgangen samlas hundratals forvantansfulla manniskor utanfor porten for att borja dagen med att be eller meditera inne i kyrkan. Fyra olika grenar av kristendomen trangs i Gravkyrkan eller Uppstandelsekyrkan som den ocksa kallas. Ortodoxa, katoliker, armenier och kopter. Alla med sina olika seder, traditioner, symboler och ritualer. De uråldriga stenvalven, altartavlorna och krucifixen gommer alla sina berattelser. Det doftar starkt av rokelse nar man kliver in genom den enkla traporten. Kyrkan rymmer såväl Golgata som Jesu grav.

De olika inriktningarna har genom tiderna haft vissa samarbetsproblem. Ansvar for nycken ar ett exempel pa en mycket omtvistad fraga som fatt sin losning genom att en muslimsk slakt sedan nagra hundra ar tillbaka ser till att oppna kyrkan varje morgon.

Jerusalem ar idag en delad stad. 1948 tillfoll ostra Jerusalem Palestina medan den vastra delen blev israeliskt territorium. Under kriget 1967 skedde en juridisk införlivning av den ostra delen vilket gjorde att Israel ater kontrollerade omradet. Omvärlden erkanner inte detta utan betraktar området som ockuperat. Det ar darfor Sveriges ambassad ligger i Tel Aviv, det finns enbart ett svenskt konsulat i Jerusalem idag. Igar var vi bjuda pa middag i konsulatet, mycket trevligt!

Under eftermiddagen besokte vi Knesset och fick traffa parlamentariker fran Kadima, Labour, Meretz, Shas och Pensionarspartiet. Hela skalan och lite till alltsa. Enigheten var slaende. Vi har ingen officiell samtalspartner, da Hamas kom till makten blockerades alla chanser till

Linda Nyström och Helena Ruderfors

69 dialog var budskapet ifran dem alla.

Motet i Knesset sammanfoll med en minnesceremoni for Yitzak Rabbin. Plenisalen var enkelt inredd i morkt tra med en ljus matta och den klassiska Jersusalemstenen pa vaggarna. Olmert och Netanyahu stod for de politiska inslagen medan Sim Perez holl ett valdigt personligt tal till minne av Rabbin. Rabin var under aren 1974-1977 samt 1992-1995 Israels

premiärminister. 1995 blev han skjuten i Tel Aviv av en högerextrem jude. For sina instser i samband med Oslo-fördraget belonades han med Nobels fredspris.

Fragan jag hela tiden staller mig har pa resa i Israel och pa Vastbanken ar: Ar fred mojligt? I nulaget ser det mycket morkt ut. For att kunna forhandla maste det finnas forhandlingsparter. Israel har strackt ut handen gang pa gang. Senast genom Sharon. Sedan kom valet i Palestina och Sharons hjarnblodning. Innan Hamas kom till makten holl det faktiskt pa att handa saker. Nu ar laget ett annat. Inom Hamas, som inte ens ar sarskilt omtyckta av de palestinska

folket, finns starka extrema religiosa krafter som inte pa nagra villkor accepterar Israels ratt att existera. Joel Hassan fran Kadima menade att det enda sattet framat ar att Abu Masen utlyser nyval sa att Israel far en part att forhandla med.

Ikvall traffade vi aven Dr Mahdi Abdul Hadi ifran den palestinska tankesmedjan – PASSIA. Han uttryuckte klart och tydligt att Jersusalem ar palestiniernas huvudstad punkt slut. Det finns inte mycket tolkningsutrymme i ett sadant statement.

In document Den politiska bloggen (Page 61-70)

Related documents