• No results found

Grundläggande tjänster

Fördjupningsavsnitt – Vuxenutbildningsstödet i Finland 43

5. Tjänsternas innehåll och kvalifikationskrav

5.2 Grundläggande tjänster

Rådgivning och vägledning Nulägesbeskrivning

Idag erbjuder TRR och TSL rådgivning och vägledning för personer som blivit uppsagda från en tillsvidareanställning. Tjänsternas innehåll och utförande varierar mellan de olika organisationerna, men inkluderar olika former av stöd för jobbsökande och hjälp med ansökningshandlingar,

kompetenskartläggning och information om kompetensbehov och utbildningsmöjligheter.

Rådgivning och vägledning sker både genom fysiska och digitala möten, eller via olika webbaserade tjänster.

Beskrivning av den nya tjänsten

Med det nya omställningssystemet blir målgruppen för omställningsorganisationernas tjänster större och bredare, och med mer varierande behov. De nuvarande rådgivnings- och vägledningstjänsterna behöver därför utvecklas för att passa både de som är i anställning och de som blivit uppsagda och behöver hitta ett nytt arbete.

Eftersom det nya systemet har ett tydligare fokus på utbildning och kompetensutveckling har arbetsgruppen valt att dela upp vägledning och rådgivning i två separata tjänster med olika innehåll.

65 En sammanfattning av alla tjänsters kvalifikationskrav, inklusive jämförelser med kraven i nuvarande system, finns i figur 5.2 och 5.4. Kostnadsberäkningar för respektive tjänst återfinns i kapitel 6 samt i appendix D.

141

Rådgivning syftar till att stötta och motivera individen till att söka arbete utifrån sina förutsättningar.

Tjänsten bör inkludera:

• Information om var man hittar lediga jobb.

• Information om hur man söker lediga jobb, och stöd med att skriva CV och andra ansökningshandlingar.

• Intervjuträning.

• Råd kring att starta eget företag.

Vägledning syftar till att identifiera individens intressen, kunskaper och kompetenser, och därefter vägleda individen fram till eventuella beslut om utbildning eller validering. Tjänsten bör tillhandahålla information om:

• Arbetsmarknadens nuvarande och framtida efterfrågan på olika yrken och kompetenser.

• Utbildningsalternativ och möjligheter till validering eller certifiering.66

• Studiefinansiering.

Rådgivning och vägledning kräver att omställningsorganisationerna, inklusive upphandlade leverantörer, har kompetenser inom studie- och yrkesvägledning. Därtill behövs god förmåga att kontinuerligt analysera arbetsmarknadens kompetensbehov på kort och lång sikt, och både på nationell och regional nivå (se även kapitel 3). Detsamma gäller för det aktuella utbudet av reguljära och privata utbildningar. Detta förutsätter i sin tur samverkan med andra aktörer.

Kvalifikationskrav

När det gäller kvalifikationskrav för de grundläggande tjänsterna rådgivning, vägledning och förstärkt stöd (se nedan) har arbetsgruppen valt att formulera två alternativ när det gäller arbetad tid per vecka respektive två alternativ för antalet månader (med eller utan ramtid). För rådgivning bör, vid behov, uppsagda och arbetslösa kunna prioriteras framför dem i anställning.

Förslag till rådgivning, vägledning och förstärkt stöd

Parternas omställningsorganisationer och den nya omställningsorganisationen ska erbjuda rådgivning och vägledning till anställda, uppsagda och dem vars anställning löpt ut, samt förstärkt stöd till uppsagda eller dem vars anställning löpt ut.

Kvalifikationskrav:

• Ej fyllt 65 år.

Arbetat i genomsnitt minst 16 eller 20 timmar per vecka i minst 12 sammanhängande månader eller i minst 12 av 15 månader.

Förstärkt stöd Nulägesbeskrivning

I nuläget erbjuder inte TSL något särskilt stöd för personer med ohälsa, och TSL uppger även att samverkan med Arbetsförmedlingen kring denna grupp är bristfällig. Under senare år har däremot

66 Det existerar en rad olika yrkesbevis, betyg och certifikat etcetera. på arbetsmarknaden. Samtliga är avsedda att dokumentera kunskaper och kompetenser på individnivå. Förekomsten av sådana intyg skiljer sig åt mellan branscher, olika yrkesroller och utbildningsvägar. Som en samlingsbeteckning för alla sådana intyg används begreppet certifikat i denna rapport.

142

TRR utvecklat sin metodik för att identifiera och ge extra stöd till individer med hälsoproblem. Det handlar bland annat om möjligheter till samtalsstöd, praktik och andra kortare insatser. TRR samverkar även med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och olika rehabiliteringsaktörer.

Beskrivning av den nya tjänsten

I det nya omställningssystemet ska personer som blivit uppsagda på grund av sjukdom få stöd via parternas omställningsorganisationer eller den nya omställningsorganisationen. Men det är inte grund för uppsägning som är avgörande för behovet av förstärkt stöd. Även den vars anställning löper ut eller som sägs upp på annan grund kan omfattas av förstärkt stöd till följd av sjukdom och ohälsa. Denna grupp har ofta andra behov än de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Det innebär att antalet personer som behöver ett förstärkt stöd kommer att öka.

Stödets inriktning och omfattning ska anpassas efter individens behov. Exakt hur tjänsten utformas kan därför variera, men bör inkludera:

• Mer omfattande och intensifierad rådgivning och vägledning.

• Extra stöd i kontakter med myndigheter.

Många individer som är i behov av extra stöd kommer även behöva ta del av övriga tjänster. Om individen exempelvis inte kan fortsatta nuvarande anställning, men skulle kunna utföra andra arbeten och arbetsuppgifter, är vidareutbildning eller omskolning ofta nödvändigt.

Det förstärkta stödet kan, till skillnad från övriga tjänster, enbart ges till personer som blivit uppsagda. I övrigt är kvalifikationskraven de samma som för rådgivning och vägledning (se ovan).

Att uppsagda på grund av sjukdom ska erbjudas omställningsstöd innebär inte att arbetsgivarnas nuvarande skyldigheter till rehabiliteringsinsatser och att anpassa arbetsmiljö och

arbetsuppgifter minskar. Även fortsättningsvis ska arbetsgivaren ha uttömt alla sina möjligheter innan anställningen kan avslutas på grund av hälsoskäl. Efter avslutad anställning på grund av ohälsa vilar ansvaret för stöd till individen, för att komma tillbaka till arbetsmarknaden, på flera parter:

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och omställningsorganisationen.

Idag har Arbetsförmedlingen, i samverkan med Försäkringskassan, det övergripande ansvaret för att stödja arbetssökande med särskilda behov, exempelvis på grund av ohälsa eller nedsatt

arbetsförmåga. Enligt utredningsdirektivet ska arbetsgruppen analysera möjligheterna för omställningsorganisationerna att överta delar av detta ansvar från Arbetsförmedlingen.

Arbetsgruppen slutsats är att omställningsorganisationerna i huvudsak ska erbjuda stöd som ligger inom ramen för deras kärnverksamhet och utifrån den kompetens organisationerna besitter.

Arbetsförmedlingen har dessutom specialistkompetenser för att hantera ett betydligt bredare spektrum av ohälsa och funktionshinder än omställningsorganisationerna. Därtill förfogar Arbetsförmedlingen över fler effektiva åtgärder, exempelvis särskilda stödpersoner, anpassad rehabilitering och subventionerade anställningar.

Arbetsgruppen förslår därför att ytterligare ansvar inte ska överföras från Arbetsförmedlingen till omställningsorganisationerna. Däremot är det uppenbart att samverkan mellan

omställningsorganisationerna och olika myndigheter måste förbättras för att individens samlade stöd ska bli så effektivt som möjligt.

143 Figur 5.2. Kvalifikationskrav för grundläggande tjänster

Tjänster Kvalifikationskrav Nivå idag67 Nivå i nytt system

Vägledning

Anställningsform Tillsvidareanställd. Tillsvidareanställda och tidsbegränsat anställda

Arbetstid Arbetat i genomsnitt minst 16 timmar

per vecka. Arbetat i genomsnitt minst 16 eller 20 timmar per vecka i minst 12 sammanhängande månader eller i 12 av 15 månader, inklusive

uppsägningstiden.

Etablerad på arbetsmarknaden Arbetat i minst 12 sammanhängande

månader, inklusive uppsägningstiden.

Uppsagd Uppsagd pga arbetsbrist (TRR & TSL).

Uppsagd till minst 20% (TRR).

Inget krav på uppsägning.

Ålder Ej fyllt 65 år. Ej fyllt 65 år.

Rådgivning

Anställningsform Tillsvidareanställd. Tillsvidareanställda och tidsbegränsat anställda.

Arbetstid Arbetat i genomsnitt minst 16 timmar

per vecka. Arbetat i genomsnitt minst 16 eller 20 timmar per vecka i minst 12 sammanhängande månader eller i 12 av 15 månader, inklusive

uppsägningstiden.

Etablerad på arbetsmarknaden Arbetat i minst 12 sammanhängande månader, inklusive uppsägningstiden.

Uppsagd Uppsagd pga arbetsbrist (TRR & TSL).

Uppsagd till minst 20% (TRR).

Inget krav på uppsägning. Vid behov ska uppsagda och arbetslösa kunna prioriteras.

Ålder Ej fyllt 65 år. Ej fyllt 65 år.

Förstärkt stöd

Anställningsform Tillsvidareanställd (TRR). Tillsvidareanställda eller tidsbegränsat anställda.

Arbetstid Arbetat i genomsnitt minst 16 timmar

per vecka (TRR). Arbetat i genomsnitt minst 16 eller 20 timmar per vecka i minst 12 sammanhängande månader eller i 12 av 15 månader, inklusive

uppsägningstiden.

Etablerad på arbetsmarknaden Arbetat i minst 12 sammanhängande månader, inklusive uppsägningstiden (TRR)

Uppsagd Uppsagd pga arbetsbrist (TRR).

Uppsagd till minst 20% (TRR).

Uppsagd med särskilda behov på grund av sjukdom och ohälsa

Ålder Ej fyllt 65 år (TRR). Ej fyllt 65 år.

Not: För TRR gäller idag rätt till omställningsstöd även vid uppsägning pga sjukdom och utan uppsägning vid överenskommelse om att det föreligger övertalighet.

67 För de tjänster som TRR tillhandhåller idag finns ett efterskydd vilket innebär att en individ har möjlighet att komma tillbaka till TRR om denne blir uppsagd från en ny anställning. Vidare gäller för TRRs tjänster att de inte får ha tvist med arbetsgivaren för att bli berättiga stöd.

144