• No results found

Barn- och utbildningsnämndens beslut Informationen noteras

6.6 Hälsa och livsstil

I förskolan har man arbetat för att lägga grunden för en god hälsa och sund livsstil. Barnen sover ofta utomhus och man har dagliga utomhusaktiviteter. Många förskolor har haft Mulle- och Knyttet-verksamhet och man har ofta gjort utflykter i närområdet. Förskolorna ligger i nära anslutning till fina naturområden och har mestadels stora gårdar som inbjuder till lek utomhus. Förskolebarnen

promenerar regelbundet till bibliotek och teaterföreställningar, om det är möjligt. Under året har förskolorna i kommunen deltagit i ”Hyfs-projektet” – Hygien i förskolan. Syftet med projektet har varit att främja barnens hälsa i förskolan genom att bland annat förbättra hygienrutinerna.

I grundskolan har man också tagit vara på de fina naturområdena och närheten till havet. Man har haft idrotts- och friluftsdagar där hela skolan deltagit. Flera av skolorna använder sig av

”utomhuspedagogik”. Andra aktiviteter som redovisas är bad, skridskoåkning, ”Skoljoggen”. Eleverna vistas huvudsakligen utomhus vid raster. Pedagogerna tjänar som goda förebilder då de på många skolor förmedlar en hälsosyn som främjar den egna och andras hälsa. Exempel på detta är

medvetenhet kring kostvanor, dagliga utomhusaktiviteter, cykla till och från skolan. Pappers-återvinning har förekommit på några skolor.

Skolsköterskan har medverkat vid sex- och samlevnadsundervisning och kommunens drogsamordnare har deltagit på föräldramöten på de flesta skolor och en del förskolor.

Flera skolor har idrott som skolans val. En skola har haft ett samarbete i ”Idrottslyftet”. På några skolor har man haft matråd och samverkat med kostenheten och haft en dialog kring mat och näringsinnehåll. I grundskolan tillämpas utomhuspedagogik på flera skolor. Eleverna i grundskolan har genom statliga medel i ”Skapande skola-satsningen” fått möjlighet att delta i dansundervisning, teaterföreställningar, operaföreställningar samt att eleverna fått lära sig om kulturarvet. Genom samarbete med fritidsgården har de nya 7:orna fått delta i verksamhet med friluftspedagogik.

På fritidshemmen har man tillämpat utomhuspedagogik på några fritidshem. De allra flesta

fritidshemmen har närhet till fina friluftsområden som utnyttjas flitigt. På en del fritidshem har man kontinuerliga utomhusdagar. Miljöarbete förekommer tydligt på några fritidshem. Två skolor har fått

”Grön flagg” och arbetar med detta i samtliga verksamheter.

Barn- och utbildningsförvaltningen har arbetat i en barnkulturgrupp i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen. På skolorna har man haft Kulturombud. Barn och elever har erbjudits

22 diskuterats i ledningsgruppen och förändringar har gjorts. Redovisningarna har även anpassats och ska gälla från och med att den nya Skollagen träder i kraft.

Från tidigare års kvalitetsarbete har vi konstaterat att analysen behövde utvecklas och förstärkas.

Samtliga arbetslag har synat sina verksamheter och analyserat resultatet. Arbetslagen har generellt utvecklat sitt kvalitetsarbete och de pedagogiska samtalen har fyllt sitt syfte att lyfta fram kvalitets-arbete och samtal kring mål och bedömning i syfte att nå högre måluppfyllelse.

Kompetens-utvecklingsinsatsen ”Mål och bedömning” för grundskollärarna har bidragit till en tydligare fokusering på arbete kring mål och måluppfyllelse.

Under 2010 har den ytterligare stängningsdagen som beslutades 2009 för förskola och fritidshem ägnats åt kvalitetsredovisning och kvalitetsutveckling i samtliga verksamheter.

2010

Ämne Andel i %

Totalt i Öckerö kommun Andel i % Totalt i riket

Matematik Skriftliga räknemetoder 88 82

Räkna i huvudet 91 91

Tid 93 89

Likheter, tallinjen, talföljder 93 91

Uppdelning av tal och helheter 95 92

Area och volym 87 81

Statistik, gruppuppgift 92 89

Svenska Muntlig uppgift 99 96

Läsning, skönlitterär text 90 92

Läsning, faktatext 90 92

Högläsning 95 93

Skrivuppgift, berättande text 93 90

Skrivuppgift, stavning 87 87

Skrivuppgift, läsbarhet 96 94

Skrivuppgift, beskrivande text 98 94

2009

I kommunen redovisades ett ganska ojämnt resultat på ämnesproven i år 3 år 2009. 94 procent nådde då kravnivån för godkänt i samtliga delprov i matematik på en skola medan 29 procent nådde den kravnivån på en annan skola. I svenska nådde samtliga elever kravnivån för godkänd på en skola medan på en annan var resultatet 25 procent.

Analys

De ojämna resultat som redovisades för proven i år 3 första året syns inte i årets resultat. Vi har ett bra resultat totalt sett och enbart på två delprov i läsning ligger vi under andelen godkända i riket.

24 Totalt i Öckerö kommun Totalt i riket

Engelska Samtala/tala 95 87

Engelska Lyssna/förstå (skriva) 94 84

Engelska Läsa/förstå (skriva) 94 88

Engelska Skriva 91 88

Matematik Miniräknare, räknesätten 93 92

Matematik Längd, area, skala 91 84

Matematik Tid, statistik 95 91

Matematik Räknemetoder 89 86

Svenska Läsa, förstå litterär text 95 87

Svenska Läsa, förstå sakprosa 96 91

Svenska Skrivuppgift, berättande 86 87

Svenska Skrivuppgift, förklarande 88 87

Svenska Läsa, samtala 99 89

2009

Ämne Andel i %

Totalt i Öckerö kommun Andel i % Totalt i riket

Engelska Samtala/tala 93 86

Engelska Lyssna/förstå (skriva) 92 83

Engelska Läsa/förstå (skriva) 94 86

Engelska Skriva 94 88

Matematik Miniräknare, räknesätten 97 91

Matematik Längd, area, skala 90 82

Matematik Tid, statistik 94 90

Matematik Räknemetoder 90 85

Svenska Läsa, förstå litterär text 94 87

Svenska Läsa, förstå sakprosa 95 91

Svenska Skrivuppgift, berättande 86 86

Svenska Skrivuppgift, förklarande 86 86

Svenska Läsa, samtala 98 86

Analys

Skolverket har vid flera tillfällen ändrat förutsättningarna för inrapportering av ämnesproven för årskurs 5. Dessa har tidigare inte varit obligatoriska i riket men från och med 2009 var de

obligatoriska. Öckerö kommun har dock fattat beslut om att alla elever i år 5 skulle delta i ämnesprov och vi har således en rapportering tillbaka i tiden.

Från år 2008 var riktlinjerna utformade så att kommunerna skulle lämna in uppgifter om hur stor andel elever som nått målen för kravnivån godkänd i samtliga delprov. Dessa resultat redovisas ovan.

För år 2010 ser vi att eleverna i årskurs 5 i Öckerö kommun har nått ett mycket gott resultat på samtliga delmoment utom ett, i förhållande till resultatet för riket. Generellt har elevernas resultat förbättrats inom de allra flesta delområdena jämfört med både 2008 och 2009.

Barn- och utbildningsnämnden har gjort en långsiktig satsning på att utbilda specialpedagoger och att förstärka elevhälsan och att handleda personal för att kunna stödja eleverna i deras utbildning, framför allt elever i behov av särskilt stöd. Ett utvecklingsarbete med fokus på mål och kursplaner har genomförts på flera skolor och samtliga grundskollärare har genomgått en kompetensutveckling på temat ”Mål och bedömning”. Förvaltningens analys är att dessa satsningar har bidragit till ett gott resultat och en förbättrad måluppfyllelse.

Related documents