• No results found

4. Resultat

4.3 Hälsa

Följande avsnitt för fram sociala aspekter med utgångspunkt i hälsa.

4.3.1 Indirekta och direkta effekter på människors hälsa

Genom studien framkommer det att effekter på hälsa redogörs för i varierande omfattning inom respektive MKB. Gemensamt för majoriteten av de MKB: er som har analyserats är att bullernivå redogörs för i samband med hälsorisker för boende inom planförslagen. MKB Jordbro för exempelvis fram att bullernivåerna utifrån nuvarande förhållanden förväntas överskrida riskvärdena för befintliga bostäder inom planområdet. MKB Göteborg för likt MKB Jordbro fram att riktvärden för buller kommer att överskrida i och med planförslaget.

MKB Göteborg för även fram att luftkvaliteten förväntas försämras på grund av ökad

trafikering. Gemensamt har vardera MKB att hälsoeffekter i bristande omfattning för fram hur boende med olika hälsoförutsättningar kan påverkas av förhöjda bullervärden eller försämrad luftkvalitet.

29

MKB Göteborg detaljplan motsvarar en del av den etappvisa utbyggnaden. Detta förs fram föra med sig hälsokonsekvenser i form av att olika delar av planförslagets totala område periodvis bli mer utsatta. De förskolor och skolan som planförslaget innefattar beskrivs tidvis exempelvis bli mer bullerutsatta.

MKB Umeå tillhör en minitoriet av övriga analyserade MKB: er med avseende på att direkta och indirekta effekter på människors hälsa i låg omfattning redogörs. Hälsoeffekter som kan genereras baserat på trafikering förs däremot fram ska utredas bredare i separat för

planförslaget. Hälsoaspekterna hade kunnat utvecklas med avseende på att lyfta fram hur trafikering och även buller planeras utredas separat för bättre förståelse av hälsoeffekter i förhållande till övrig miljöpåverkan som lyfts fram i MKB Umeå.

MKB Sundsvall redogör likt MKB Umeå i låg omfattning för indirekta och direkta effekter på människors hälsa i dokumentet. Förhöjda bullervärden förs exempelvis fram kommer påverka människors hälsa men inte i vilken omfattning och om delar av planområdet förväntas vara mer eller mindre utsatta.

MKB Kristianstad för fram hälsa i relation till säkerhet utifrån transportering för farligt gods, och eventuella trafikrisker i form av bländning. Bortsett från dessa eventuelle risker förväntas planförslaget leda till en mer trafiksäkrare och mindre buller störd miljö. Detta genom att trafikförbindelser mellan bostäder och handel planeras att tas bort. Det beskrivs däremot inte hur boende som av olika anledningar inte kan cykla eller gå till och från handelsområdena tas hänsyn till.

4.3.2 Sårbara grupper

Samtliga MKB: er redogör för i låg omfattning om det går att identifiera sårbara grupper i relation till direkta eller indirekta effekter på hälsa. Boende, och de människor som vistas inom respektive planförslag förs istället fram som en homogen grupp. MKB Göteborg för fram att barn kan förväntas bli extra utsatta ur ett hälsoperspektiv till följd a exponering av sol i och med detaljplanen. Hur detta ska förebyggas motiveras även utförligt genom exempelvis att en variation av soliga och skuggiga ytor ska prioriteras. Utifrån hur MKB Göteborg redogör för hälsoaspekter avseende barns känslighet hade det kunnat tänkas vara lämpligt att MKB Jordbro också redogjorde för detta.

MKB Göteborg för även fram att planförslaget förväntas leda till sammanhållning genom

”…möjligheterna för både svaga och starka grupper i samhället att bosätta sig inom

planområdet.” (Göteborg stad 2018:19). Det utvecklas däremot inte vidare om de svaga och

30

starka grupperna är möjliga att klassificeras som ”svaga” och ”starka” med avseende på hälsoaspekter eller andra.

4.3.3 Åtgärder för att förhindra negativa effekter på hälsa

Studien visar på att det finns en variation över hur åtgärder med syftet att förhindra negativa effekter på hälsa förs fram i vardera MKB. MKB Kristianstad utmärker sig för att i liten omfattning föra fram åtgärder för att förhindra negativa effekter på hälsa. Exempelvis redogörs det för att bullernivåerna förväntas bli förhöjda för boende intill Blekingevägen.

Trots det dras slutsatsen att planförslaget inte behöver införa bullerförminskade åtgärder.

MKB Kristianstad för också fram bländningsrisker som kan uppkomma mellan fordon på två olika trafikleder inom detaljplaneområdet. Åtgärder förs även fram utifrån detta i form av bländningsskydd samt kompletterande sidoräcken för att olycksrisken ska minskas.

MKB Jordbro för fram flera olika åtgärder som kan förhindra negativa effekter på människors hälsa. Utifrån negativa effekter på hälsan med avseende på buller presenteras

bullerskyddsåtgärder i form av fasadåtgärder, såsom byten av fönster, vara aktuellt för ett flertal bostäder. Detta för att säkerställa att riktvärden inomhus kan klaras. Det diskuteras även möjligheten att utformningen av bostäderna invändes kan påverka exponeringen för buller. Detta genom att placering av rum där människor vistas mer i under dygnets timmar bör placeras längst ifrån de väggar som exponeras för högre bullernivåer. MKB Jordbro är ensam i att föra fram denna form av diskussion angående bostäders utformning och hur detta kan påverka exponeringen.

Åtgärder för att främja boendes tillgång till solljus för att främja en god hälsa är unikt för MKB Göteborg. Tillgången till solljus förs fram som betydelsefull och ljusförhållandena inom planens områden lyfts fram som mestadels goda men för att undvika upplevelsen av mörka platser beskrivs det att detta särskilt bör uppmärksammas i efterföljande

detaljprojektering av gårdar i bostadsområdena. Uteplatser och sittplatser för rekreation bör även placeras i de delarna av gårdarna med bäst solförutsättningar. Tillgången till solljus är ett område som övriga MKB: er också hade kunnat tänkas inkludera. Detta med avseende på att samtliga innefattar bebyggelse av bostäder och människor som aktivt vistas ute.

31

Related documents