• No results found

Hälsa och skötsel

Djurhållning

5.1 Gemensamma regler för alla djurslag

5.1.11 Hälsa och skötsel

5.1.11.1 Tillsyn

Du ska ha god tillsyn över alla dina djur. (SL) 5.1.11.2 Djurens hälsa

Du ska arbeta förebyggande med djurhälsa genom att ge djuren goda miljöer och bra skötsel samt ha goda betes- och utfodringsrutiner. (EU)

Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.11.3 Djurens renhet

Du ska hålla djuren rena. Djur som är kraftigt förorenade av gödsel eller får slakt-anmärkningar som visar på bristande djuromsorg får inte KRAV-märkas. (K) Slakterier är skyldiga att meddela djurhållarens certifieringsorgan om det finns slaktanmärkningar som tyder på bristande djuromsorg i besättningen (se regel 10.2.7). (K)

Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.11.4 Förebyggande hälsoarbete

Du ska kunna visa att du arbetar förebyggande och att djurens hälsa är god.

Du ska ha och följa en genomtänkt plan för strategiskt förebyggande djurhälso-arbete, inklusive smittskydd. Planen ska åtminstone omfatta (K):

• rutiner för smittskydd för besökare, samt vid in- och utförsel av djur till/från besättningen,

• en plan för provtagningar som krävs för till exempel parasiter, eller för juverhälsa,

• betesplanering för att bland annat minimera infektioner av inälvspara-siter och begränsa uppförökning av smitta på markerna,

126 DJURHÅLLNING – GEMENSAMMA REGLER

• eventuellt behov av karantän, vaccinationer eller andra åtgärder för att förbättra hälsan,

rengöring av stallar och desinfektion.

Du hittar mallar för förebyggande hälsoarbete på www.krav.se.

5.1.11.5 Uppföljning med veterinär

Du ska ta hjälp av veterinär med det förebyggande hälsoarbetet om din produk-tion har (K):

• onormalt hög dödlighet räknat för olika kategorier av djur

• återkommande problem med sjukdom av visst slag

• återkommande problem med hälta eller andra fysiska skador

• ökande antal sjukdomsfall

• ökande frekvens av besiktningsfynd enligt slaktskadestatistiken

• andra brister som ditt certifieringsorgan bedömer att du ska åtgärda med hjälp av veterinär.

Du ska därefter tillsammans med din veterinär årligen följa upp åtgärderna i det förebyggande hälsoarbetet under minst 2 år. (K)

5.1.11.6 Omhändertagande av sjuka djur

Du ska omgående ta hand om djur som visar tecken på att vara sjuka eller skadade och ge dem den vård de behöver. Om det uppstår hälsostörningar som kan bero på brister i djurens miljö, skötsel eller utfodring ska du omedelbart åtgärda bristerna. Svårt sjuka djur som inte kan behandlas ska avlivas. (SL) Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.11.7 Injektioner med vitaminer och mineraler

En veterinär eller någon annan som är behörig får ge injektioner med vitamin- och mineralpreparat som en enstaka åtgärd. För att undvika att denna typ av problem återkommer ska du därefter komplettera fodret med vitaminer eller mineraler. I områden där halten av selen är dokumenterat låg får du i före-byggande syfte låta injicera djuren med selenpreparat. (K)

5.1.11.8 Rutinmässig eller förebyggande läkemedelsbehandling Du får inte behandla dina djur rutinmässigt eller förebyggande med läkemedel eller kemiska bekämpningsmedel (EU). Men det finns två undantag:

• Du får använda vaccin om det finns ett uppenbart behov och andra behandlingsmetoder bedöms som sämre (EU). Du ska ha en plan över vilka vaccinationer som behövs i besättningen (K).

• Du får använda smärtstillande medel och lokalbedövningsmedel vid ingrepp som avhorning och kastrering (EU).

Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.11.9 Läkemedelsbehandling vid behov

Du ska använda läkemedel om det finns ett djurvälfärdsmässigt behov av det.

127

GEMENSAMMA REGLER – DJURHÅLLNING

Om du använder läkemedel eller veterinärmedicinska preparat ska du följa karenstiderna enligt reglerna 5.1.11.12 och 5.1.11.14. Du får även använda läkemedel eller vacciner som är framställda av eller med GMO. (EU) Kor med konstaterat höga celltal får behandlas under sinperioden.

Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.11.10 Parasitbekämpning

Parasitbekämpning med medicinska preparat får inte ske förebyggande utan bara när behov kan påvisas. Behovet kan du påvisa genom att ta prov som visar att djuren är infekterade av parasiter och/eller att behandling rekommenderats av veterinär. Du får inte använda preparat med långtidsverkan som flugbrickor och kapslar som placeras i våmmen eftersom de räknas som förebyggande be-handlingar. (EU/K)

Beslut om parasitbekämpning ska grundas på en avvägning mellan god djuromsorg och målsättningen att inte vara beroende av kemiskt syntetiska läkemedel eller bidra till ökad resistens mot avmaskningsmedel.

Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.11.11 Avmaskning med avermectiner

Du får bara använda avermectiner för avmaskning när andra preparat inte vän-tas ge önskad effekt. När djuren går på naturbetesmark ska du undvika preparat som innehåller svårnedbrytbara substanser som till exempel avermectiner. (K) 5.1.11.12 Karenstid vid läkemedelsbehandling

Om du använder preparat där Läkemedelsverket har fastställt en karenstid, ska du tillämpa en dubbelt så lång karenstid som den angivna. Om du använder ett preparat med noll dagars karenstid angiven eller där det saknas uppgift om karenstid ska du tillämpa 48 timmars karenstid. (EU)

Under karenstiden ska du särskilja de behandlade djurens mjölk och ägg från de friska djurens produkter. Mjölken och äggen från behandlade djur får inte levereras som KRAV-certifierade. (K)

På behandlingskvittot som du får av veterinären framgår vilken karenstid preparatet har. Det är alltså den tiden du ska dubblera. (K)

Behandlingar som är helt karensfria framgår av regel 5.1.11.13.

Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.11.13 Karensfria preparat och behandlingar

Under förutsättning att preparaten du använder inte har en fastställd karenstid så är följande preparat och behandlingar karensfria (K):

• Kalciumbehandling vid kalvningsförlamning

• Blodsockerhöjande medel som propylenglykol om djuren saknar aptit

• Kolpreparat

• Injektioner med vitaminer och mineraler

• Tvätt med desinfektionsmedel

128 DJURHÅLLNING – GEMENSAMMA REGLER

• Alla utvärtes behandlingar utom parasitbehandlingar

• Vaccinationer

Preparat för utvärtes behandling får innehålla ingredienser baserade på mineralolja. (EU)

5.1.11.14 Karenstid vid upprepad läkemedelsbehandling

Vid vissa typer av upprepad läkemedelsbehandling ska djuren gå igenom en ny omställningstid Det gäller djur som blivit behandlade med kemiskt synte-tiska läkemedel fler än 3 gånger under ett år, eller djur med kortare livslängd än 12 månader som behandlats mer än en gång under sin livstid. I dessa fall är karenstidens längd (EU):

• 12 månader för nötkreatur, dock minst tre fjärdedelar av djurets livstid

• 6 månader för grisar, får och getter

• 6 månader för mjölkproduktion

• 10 veckor för fjäderfä som ska gå till köttproduktion

• 6 veckor för äggproduktion.

Som en behandling räknas alla de behandlingar som är avsedda att bota en och samma sjukdom. I antalet behandlingar ska du inte räkna in vaccinationer, parasitbekämpningar eller lokalbedövnings- och smärtstillande medel. Du ska inte heller räkna in obligatoriska behandlingar som är föreskrivna av myndig-heter. (EU)

Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.11.15 Stympning

Du får inte stympa djur. Under vissa förutsättningar får du dock låta kastrera kalvar och grisar samt avhorna djur så att de inte kan skada varandra. (SL) Under respektive djurslag hittar du vilka förutsättningar som ska gälla.

Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.