• No results found

Inköp av djur

Djurhållning

5.1 Gemensamma regler för alla djurslag

5.1.5 Inköp av djur

5.1.5.1 Inköp av djur för avel och rekrytering

Du ska köpa in KRAV-certifierade djur (inkluderar även djur under omställ-ning), om du behöver det för avel, rekrytering eller utökning. Det finns ingen begränsning i antal eller ålder. (K)

Om det inte finns KRAV-certifierade djur att tillgå får du köpa EU-ekologiska djur. Men om du köper in rekryteringsdjur regelbundet ska dessa vara

KRAV-certifierade och du ska ha ett etablerat samarbete med uppfödaren. (K) 5.1.5.2 Inköp av djur för uppfödning till slakt

Om du ska köpa in djur för att föda upp dem till slakt ska djuren vara KRAV-certifierade eller under omställning. Du ska kunna visa att samarbets-formerna mellan dig som köpare och uppfödaren är sådana att djuren bibehåller en god hälsa, samt att djuren levereras direkt mellan gårdarna. (K)

Läs mer om vad som gäller under respektive djurslag.

I bedömningen av om regelkravet uppfylls tar ditt certifieringsorgan hänsyn till hur många besättningar som du samarbetar med, djurens ålder vid inköp, om det finns

117

GEMENSAMMA REGLER – DJURHÅLLNING

karantänsstall eller mottagningsstall, hur stallsystemen ser ut, samt om uppfödaren och du som är köpare är anslutna till något hälsoprogram.

Du får en större avvikelse om du köpt konventionella eller EU-ekologiska djur för att föda upp dem till slakt.

5.1.5.3 Inköp av enstaka konventionella djur för avel och rekrytering Om det inte finns KRAV-certifierade eller EU-ekologiska djur av den ras eller med de egenskaper som är lämpliga i din produktion får du köpa in enstaka konventionella rekryterings- och avelsdjur. Du får då köpa in dräktiga djur men de får inte ha fött ungar. (EU)

Begränsning av antal inköpta djur per år samt omställningstider för de konventio-nella djuren framgår i reglerna för respektive djurslag.

Användningen av konventionella djur i ekologisk produktion kommer på sikt att fasas ut enligt nya förordningen för ekologisk produktion (EU) 2018/848, som träder i kraft 1 januari 2022.

5.1.5.4 Inköp av flera konventionella djur vid ändringar i produktionen Du får endast köpa in flera konventionella djur för avel och rekrytering, om det inte finns KRAV-certifierade eller EU-ekologiska djur, i någon av följande tre situationer (EU):

• Du ska byta djurras som en del i en långsiktig plan. De djur du köper in ska vara av den ras som ska bli den huvudsakliga produktionsrasen i besättningen.

• Du ska ändra inriktning på djurhållningen men fortsätta med samma djurslag. Den nya inriktningen måste då skilja sig väsentligt från den befintliga djurhållningen. Till exempel byte från mjölkkor till dikor.

• Du behöver rekrytera djur av hotade raser.

Moderdjur får inte ha fött ungar, såvida de inte är av en utrotningshotad ras.

Du får som mest köpa in 40 procent nya djur räknat på det antal moderdjur och dräktiga unga djur som du får efter inköpet. Du ska dokumentera att det inte funnits KRAV-certifierade eller EU-ekologiska djur att köpa. (EU)

Omställningstiden för de konventionella djuren framgår i reglerna för respektive djurslag.

5.1.5.5 Inköp av konventionella djur vid utökning efter godkännande av Jordbruksverket

När du ska utöka din besättning och det inte finns KRAV-certifierade eller EU-ekologiska djur behöver du ett godkännande från Jordbruksverket för att få köpa in ett större antal konventionella moderdjur. Du ska också ansöka om godkännande om du behöver köpa in nya djur på grund av någon form av katastrofsituation med hög dödlighet bland dina djur. (EU)

Du kan som mest få tillstånd att köpa in 40 procent nya djur beräknat på det antal moderdjur och dräktiga unga djur du kommer att ha efter inköpet. Du får

118 DJURHÅLLNING – GEMENSAMMA REGLER

inte köpa djur som har fött ungar. (EU)

Omställningstiden för de konventionella djuren framgår i reglerna för respektive djurslag.

5.1.6 Avel

5.1.6.1 Val av raser och linjer

Du ska i första hand använda dig av raser och linjer som är lämpliga för eko-logisk djurhållning. Djur som ska KRAV-certifieras ska vara av raser som kan para sig och föda naturligt. (EU)

Du får en större avvikelse om du köpt in eller håller djur av en otillåten ras.

5.1.6.2 Avelsmaterial för att främja ekologisk produktion

Du får använda semin och genomisk selektion för att uppnå önskade avels-framsteg. Du får också använda könssorterad sperma. (EU)

Könssorterad sperma får användas i ekologisk produktion enligt nuvarande praxis i Sverige. Användning av könssorterad sperma är inte reglerad i EU-lagstiftningen för ekologisk produktion, något som kan komma att ändras.

5.1.6.3 Embryoöverföring

Överföring av embryon är inte tillåten (EU). Du får inte heller köpa djur som tagits fram med embryoöverföring (ET) (K).

Du får däremot använda sperma från embryotransferdjur till inseminering och du får köpa djur med ET i härstamningen. (EU)

Detta är tillåtet för att inte begränsa avelsmaterialet.

5.1.6.4 Inga preparat för att kontrollera fortplantning

Det är inte tillåtet att synkronisera brunst eller att rutinmässigt framkalla för- lossning med hjälp av artificiella medel, hormonpreparat eller liknande. (EU) Du får en större avvikelse om du inte följer regeln.

5.1.6.5 Inga genmodifierade djur

Genmodifierade djur är inte tillåtna i KRAV-certifierad produktion. (EU)

Du får en större avvikelse om du håller genmodifierade djur i din KRAV-certifierade produktion.

5.1.6.6 Skötsel av alla djur enligt KRAVs regler

Du ska sköta alla djur inom samma djurslag enligt KRAVs regler, alltså även de djur som inte kommer att KRAV-certifieras. (K)

Det kan till exempel röra sig om inköpta, inhyrda eller medicinerade djur.

119

GEMENSAMMA REGLER – DJURHÅLLNING