• No results found

6.4 A NALYS AV IT TILLÄMPNINGAR ; BARRIÄRER OCH MÖJLIGHETER

6.4.5 Hälso och sjukvård

Öresundsregionens kanske mest karakteristiska drag är dess starka profilering inom hälso- och sjukvård, såväl privat som offentlig, och dess starka ställning inom medicin och bioteknik, sk.

life science. Inom ramen för Öresunds Science region har ”Medicon Valley” bildats och om-

rådet har en god grogrund för ett vidare samarbete med sina 3 miljoner invånare, 14 universi- tet, och 150 000 universitetsstudenter. Dessutom har regionen: 66

63 Öresund Study Gateway: http://www.studygateway.org/ [18e januari 2007]

64 Utbildningar som samarbetar inkluderar Asiatiska Studier, Baltiske Studier, Civilingenjör: Europeiske Studier, Medicin

och teknologi, Meteorologi, Miljökemi, Mykologi, Hortonom, Statskunskap, Livsmedel, Tyska, Gemensamma lärarutbild- ningar, Ekonomi, Matematik, Östeuropeiska studier, Mejeriteknologi, och Øresund School of Marine Biology.

65 Källa: Nätuniversitetet: http://www.netuniversity.se/ [15e januari 2007]

• 5000 forskare inom Life science

• 26 sjukhus varav 11 universitetssjukhus • 140 biotechföretag

• 70 farmakologiska företag • 130 medicinteknikföretag

Inom hälso- och sjukvården, en av områdets största arbetsgivare, ökar användningen av IT för att förbättra och effektivisera arbetet och samarbetet mellan de olika institutionerna. Ett samlande benämning på IT-baserad samarbetsteknik är Telemedicin.

Telemedicin

Ett område där IT underlättar samarbetet mellan geografiskt skilda hälso- och sjukvårdsinrätt- ningar är telemedicin, vilket WHO definierar som: ”Utövande av hälso- och sjukvård genom

att använda interaktiv kommunikation av ljud, bild och data. Detta inkluderar diagnos, kon- sultation och behandling såväl som utbildning och överföring av medicinska data”.

Telemedicin kan ge stöd för patienter som är isolerade eller på annat sätt inte kan få tillgång till vård. Tekniken gör det möjligt att krympa geografiska avstånd och ge högklassig vård i glesbygd. Den gör det möjligt att ge tillgång till professionell kompetens vid den tidpunkt och på den plats man vill ha den oberoende av avstånd till ett större sjukhus. Den kan också hjälpa till att bättre utnyttja vårdkapaciteten inom ett geografiskt område, genom att öka tillgänglig- heten till specialistkompetens och avancerad teknisk utrustning. (Network For Future Regio- nal Health Care 2006)

Den framväxande elektroniska infrastrukturen öppnar nya möjligheter där man tar tillvara In- ternets och mobiltelefonins många möjligheter och höga tillgänglighet. Bland de dokumente- rade fördelarna med telemedicin återfinns bl.a.:

• Minskade resekostnader • Färre remisser

• Stärkt patientmakt

• Ökad säkerhet och vårdkvalitet • Enklare rekrytering

• Bättre vårdkvalitet Öresundssamarbete

Sedan januari 2002 finns avtal mellan Rigshospitalet i Köpenhamn (RH) och Universitets- sjukhuset i Lund (USiL) om samarbete inom fostermedicinsk verksamhet. Detta

samarbete finns fastställt i det kontrakterade Öresundcentret for Fetalmedicin. Då en allvarlig missbildning upptäcks hos ett foster kan man med hjälp av ultraljud få en s.k. second opinion av en specialistkollega i Danmark eller Lund, respektive. Bilddokumentation samt rörliga ult- raljudbilder - live - sänds till RH resp. USiL för diskussion via telemedicinsk bildöverföring (Telemedicin i Region Skåne 2002).

Enligt Ole Bergsten på RH bedrivs det i dagsläget inget formaliserat samarbete mellan Sveri- ge och Danmark inom telemedicin, men det finns ett informellt utbyte av tankar och erfaren- heter mellan de aktiva inom området. Rent tekniskt ser han inte några problem för ett utökat samarbete länderna emellan, inte heller språkligt eller kulturellt. Begränsningen ligger främst i inställningen till tekniken och i organisatoriska samarbetssvårigheter mellan olika sjukhus.

Annika Westin på Region Skåne nämner att både Sverige och Danmark båda deltagit i sameu- ropeiskt projekt om framtida utmaningar inom vården, i vilket man stakar ut framtida interna- tionella samarbetsmöjligheter med hjälp av bl.a. Telemedicin.67 Den danska samarbetspart- nern hoppade dock av projektet i ett tidigt skede.

I Danmark används videokonferenser med konsultationer mellan olika sjukhus i begränsad (ca 50 anläggningar totalt) men ökande omfattning. Ett exempel på användningsområde är möten mellan funktionsbärande enheter distribuerade på olika platser. En annan användning av tele- medicin i Danmark är förmedling av digitala röntgenbilder, internationella utbildningssamar- beten, EKG-konsultationer med Grönland och Färöarna, och fjärranalys av EKG från ambu- lanser via GSM eller 3G telefoni.

I Sverige finns en nationell IT-infrastruktur för hälso- och sjukvård - Sjulink.68 Organisatio- nen Carelink ansvarar för och förvaltar nätverket. 69 Sjunet är rent fysiskt sammankopplat med sin danska motsvarigheten MedCom – det danske Sundhedsdatanet. Enligt K G Nevander på Carelink finns det därför rent tekniskt inga större hinder för ett utökat samarbete mellan sjuk- vården i de två länderna. Problemen är mer med den s.k. semantiska interoperabiliteten mel- lan Sverige och Danmark, samt de vanligt förekommande problemen med brandväggar som stänger ute viss datatrafik. Några exempel på samarbetsproblem som nämns är att standarder och koder skiljer sig mellan länderna, t.ex. att kodningen för man och kvinna är olika.

Samarbetsprojekt som diskuteras är bl.a. att kunna lösa ut ett recept i Sverige som är utfärdat i Danmark och vice versa. I båda länderna är mer är 70 % av recepten elektroniska vilket un- derlättar, eller t.o.m. är en förutsättning för, att ett sådant samarbete ska kunna fungera. Ett annat samarbetsområde som diskuteras är remittering till olika specialistfunktioner inom vår- den för ett bättre resursutnyttjande, inte minst av dyr och sällsynt teknisk utrustning. Den nu- varande lagstiftningen sätter dock stopp för ett utvidgat samarbete här, men i Sveriges nya patientlag kommer bl.a. regleringen av överföring av patientdata att ses över.

Medicon Valley

Medicon Valley Academy (MVA) är ett nätverksfinansierad organisation med ca 260 med- lemmar inom Biotech och Life Science områdena.70 MVA arbetar för att förbättra förutsätt- ningarna för vetenskaplig och kunskapsbaserad produktion, teknikspridning, innovation och för förutsättningarna för företag att utveckla sina idéer. Dessutom verkar MVA för att visa potentialen av aktiviteterna i både Sverige och Danmark och även internationellt.

MVA arrangerar seminarier, konferenser, initierar och koordinerar projekt kopplade till ut- bildning, forskning och näringsverksamhet i regionen. Organisationen ansvarar även för att bygga upp en omfattande kunskapsdatabas inom området.

MVA bedriver ett interdisciplinärt projekt inom Öresund Science Region i samarbete med Öresund IT Academy - ett BIO + IT Post Doc Program. Syftet med detta program är att sti-

67 Future Health, ett Interreg IIIC program med målsättning att: “...to promote sustainable and cohesive development of the

regional health care systems in partner countries through cooperation and learning from each other’s experience, and through building up system models implementable under different national environments”, se http://www.futurehealth.fi/

[18e januari 2007]

68 Alla landsting/regioner, Praktikertjänst, Capio, Carema, Apoteket, Skatteverket, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet,

SOS Alarm, ett 30-tal leverantörer samt ett antal kommuner anslutna till Sjunet.

69 http://www.carelink.se/ [18e januari 2007]

mulera och höja profilen på utvecklingsprojekt inom Öresundsregionen, och i synnerhet verka för att stärka kopplingen mellan IT och bioteknologi. Nio post-docs arbetar inom tre huvud- områden: Systembiologi, 3D-modellering av molekylstrukturer, samt Nanobioteknologi. Ett annat svensk-danskt samarbete inom området är ett partnerskap mellan MVA och den syddanska organisationen bioTEAM. Partnerskapet ska fokusera på gemensamma aktiviteter som gemensamma forskningsprojekt, nätverksmöten, kongresser och konferenser.71

6.5 IT som brobyggare – hur kan tekniken hjälpa till att

Related documents