• No results found

6.4 A NALYS AV IT TILLÄMPNINGAR ; BARRIÄRER OCH MÖJLIGHETER

6.4.4 Underlätta studier

En viktig del av integrationen i Öresundsregionen är att det stora utbudet av kurser och ut- bildningar blir tillgängliga även för studerande i grannlandet. Denna ambition finns inom hela EU, och ett resultat den s.k. Bolongaprocessen för högre studier är det sameuropeiska syste- met för universitetspoäng ECTS (European Credit Transfer System), vilket underlättar tillgo- dogörande av studier i ett annat EU-land. Detta stimulerar även Öresundssamarbetet och un- derlättar studier på respektive sida om Öresund. Andra EU initiativ inom utbildningsområdet

58 Företagen och myndigheter som intervjuats angående resfria möten inkluderar Tyréns, Astra Zeneca, Tullverket i Malmö,

Copenhagen Malmö Port och Novo Nordisk.

är Erasmus programmen som ger ekonomiskt stöd för rörlighet för studenter och lärare inom Europa, Danmark och Sverige inkluderat.

Inom det nordiska samarbetet finns en överenskommelse att man erkänner varandras utbild- ningar.

Både danska och svenska studenter får ta med sig sitt studiemedel då de studerar i grannlan- det. Svenska studenter har dock ett krav på att studierna ska pågå över 13 veckor för att detta ska gälla.

Öresundsuniversitetet

Öresundsuniversitetet är en paraplyorganisation för 14 universitet och högre utbildningsan- stalter

i Öresundsregionen, varav tio ligger i Danmark och fyra i Sverige. Samarbetet inleddes 1997 och är för närvarande tänkt att pågå till och med 2010. Syftet är att öka samarbetet mellan ut- bildningsinstitutionerna och målet är att bli Europas ledande transnationella utbildningssam- arbete med den högsta forskningskvaliteten. Det finns idag 155 000 studenter och mer än 12 000 forskare under paraplyorganisationen.

Studentpendling – Sundenterna

Som ovan nämnt så utgör studenterna – Sundenterna - ca 8 % av pendlarna över Öresund, motsvarande ungefär 1200 personer. Enligt Sara Virkelyst på Öresundsuniversitetet finns det minst 3000 svenskar som studerar i Danmark. Sättar man detta i förhållande till pendlingssta- tistiken så kan man uppskatta att ca 30 – 40 % av de svenska studenterna pendlar. Resten bo- sätter sig i Danmark. En del av dem som pendlar över sundet läser enskilda kurser och ses därför inte i CSNs statistik.

Det är färre danska studenter som studerar i Sverige än svenskar i Danmark. Uppskattningsvis läser ca 260 danska studenter i Lund, och ca ett femtiotal på Malmö Högskola.60 Orsaken till att färre danskar läser i Sverige kan delvis vara att man har en striktare programstruktur i Danmark än i Sverige och att danska studenter därför har svårare att plocka in andra kurser i sitt studiepaket än de som ingår i det förutbestämda programmet. De utbildningar som främst lockar danska studenter är ekonomi, folkhälsovetenskap, humanekologi och medellånga sjuk- vårdsutbildningar.

Studerandependlingen över Öresund kan mätas på olika sätt. Ett mått är antalet sålda stude- randekort i ”Öresundtaxan” där det total såldes drygt 10 000 (månads)kort 2005. 61 Antal svenskar som studerar i Danmark har ökat stadigt det senaste decenniet. Läsåret 1997 - 98 läs- te 636 svenskar i Danmark. Antalet har sedan stadigt ökat med i snitt 11 % per år och läsåret 2005 - 2006 läste 1674 svenskar i Danmark. 62 An dessa läste de flest i Köpenhamn (981), följt av Odense (245), Århus (160) och Roskilde (14). De flesta läste inom området hälso- och sjukvård (742) följt av konst och media (180), samhällsbyggnad och byggnadsteknik (126), djursjukvård (124), företagsekonomi, handel och administration (84) samhälls- och beteende- vetenskap (65), som i sin tur följdes av ett tiotal andra studiekategorier.

Integrationen inom universitetsstudierna ökar således, men sätter man de ca 3300 studerande i relation till de total 155 000 studerande (ca 2 %) finns det fortfarande utrymme för en utökad rörlighet bland de studerandes val av kurser och utbildningar på de olika lärosätena i regionen.

60 Källa: Öresundsbrokonsortiet: Studieintegrationen i Öresundsregionen, Juni 2006. Siffrorna är dock omkastade för Lund

och Malmö, vilket påpekats av Sara Virkelyst.

61 Källa: Skånetrafiken.

ITs roll för de studerande

Vilken roll spelar då IT i integrationsarbetet för de studerande? Ett antal områden nämndes övergripande i 3.2.3 ovan. Låt oss nämna ett antal exempel.

I. Hur hittar man en kurs vid ett annat universitet? Inom Öresundsuniversitetet kan man söka efter kurser som ges vid samtliga lärosäten som ingår i nätverket. Öre- sund Study Gateway 63 är en gemensam portal för Öresundsuniversitetets 14 med- lemsuniversitet. På portalen återfinns information om alla utbildningar och kurser som erbjuds inom ramen för Øresundsuniversitetet, studiemöjligheter, studentliv med mera på andra sidan Sundet, och möjligheter att läsa en kurs på ett annat uni- versitet än sitt hemmauniversitet.

II. Det pågår en rad utbildningssamarbeten mellan danska och svenska universitet. 64 Ett av dessa områden är en gemensam kurs om nätbaserad undervisning, i ett sam- arbete mellan CBS Learning Lab och UCLU (Utvecklingscentrum för lärande och undervisning) på Lunds Universitet. STMØ-projektet är ytterligare ett exempel på utbildningssamarbete för ökad integration och samtidigt för att skapa förutsätt- ningar för ett hållbart transportsystem i regionen.

III. Distansutbildning - undervisning som helt eller delvis kan läsas vid en läroanstalt i grannlandet utan att studenten alltid behöver ta sig dit. På den svenska sidan erbju- der lärosätena som ingår i Öresundsuniversitet ett stort antal distanskurser: Lunds Universitet (200) Kristianstads högskola (69) Alnarps lantbruksuniversitet (80) och Malmö högskola (111). 65 I Danmark är utbudet av nätbaserade kurser mindre och det är svårare att få en överblick av vilka kurser som erbjuds på distans. Lä- rosäten som erbjuder nätbaserade kurser är Köpenhamns universitet, Copenhagen Business School, Roskilde Universitet, Danmarks tekniska högskola och IT- universitetet i Köpenhamn.

IV. Studenter, forskare och anställda vid Öresundsuniversitetets fjorton universitet kan inte bara låna böcker hos varandra, utan har även rätt att använda elektroniska re- surser. Detta hjälper även forskare med spridning och delning av forskningsresul- tat. Reglerna är dock inte särskilt anpassade för studier på distans. Lånekortet ger inte rätt till fjärrlån eller tillgång till elektroniska resurser hemifrån.

IT kan därför underlätta för de studerande att hitta rätt kurser, att läsa en del av dessa kur- ser på distans. Det stora antalet kurser som erbjuds på den svenska sidan av Öresundsuni- versitetet matchas inte av de danska lärosätena; ett motsatsförhållande till den mångdub- belt större efterfrågan på kurser bland de svenska studenterna jämfört med de danska.

Related documents