• No results found

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

8 Hälso- och sjukvårdsför-valtningen

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska vara en effektiv organisation med en tyd-lig styrning för att förverktyd-liga framtidens hälso- och sjukvård.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har elva avdelningar uppdelade på drygt 40 enheter och 620 medarbetare. De senaste åren har Hälso- och sjukvårdsförvalt-ningen vuxit bland annat på grund av verksamhets- och resursöverföringar från landstingsstyrelsen förvaltning. Vidare har ett Regionalt Cancercentrum Stock-holm Gotland (RCC) och ett Kvalitetsregistercentrum (QRC) inrättas. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har även övertagit det nationella uppdraget att an-svara för och driva invånartjänster 1177.

Programkontoret för Framtidsplan för hälso- och sjukvården inom Stockholms läns landsting startade i sin nuvarande form 2012 och har sin fysiska placering på Hälso- och sjukvårdförvaltningen. Programkontorets huvudsakliga uppdrag är att hålla ihop, driva och samordna utveckling enligt intentionerna i Framtid-plan för hälso- och sjukvården.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningens vision

För att binda samman förvaltningens olika delar har ett brett förankrat arbete bedrivits under 2013 med syfte att ta fram en ny vision för förvaltningen. Visio-nen, som fastställdes i november 2013, lyder:

För framtidens hälsa och vård. Idag, imorgon, tillsammans

Vi arbetar för god hälsa och vård genom samarbete, öppenhet och tydlighet. Till-sammans skapar vi förutsättningar för effektiv vård genom gemensamma mål.

Vi genomför de politiska uppdragen och är en garant för hälsa och vård på lika vill-kor. I vår dialog med politiker och omvärld, vårdgivare och invånare är vi lyhörda och öppna.

Vi är en professionell och engagerad förvaltning med kompetenta medarbetare och aktivt ledarskap.

Vi arbetar effektivt i processer och använder vår samlade kompetens, vår drivkraft och vår nyfikenhet. Vi leder utveckling och är stolta över det vi uträttar.

Utgångspunkter för Hälso- och sjukvårdsförvaltning-ens verksamhet

Politiskt styrd organisation som får uppdrag av nämnden

Har uppdrag från myndigheter och andra regioner/landsting

Styr och följer upp hälso- och sjukvården

Samordnar avtals- och kunskapsstyrning för kvalitet och effektivitet

Realiserar framtidens hälso- och sjukvård

Arbeta efter ny vision med tydliga mål

Arbeta efter beslutade och samordnade processer

Tar tillvara och använder den samlade kunskapen

Utvecklar medarbetarna och är en attraktiv arbetsplats

Hälso- och sjukvårdsförvaltningens organisation och huvudsakliga uppdrag

Beställar- och produktionsstyrning

Närsjukvårdens uppdrag innebär att tillgodose behovet av närsjukvård i Stock-holms län. Närsjukvården omfattar huvudsakligen områdena primärvård, geria-trik, ASiH, specialiserad palliativ slutenvård, psykiatri, beroendevård, primär-vårdsrehabilitering, specialiserad sjukgymnastik, habilitering, privata specialis-ter, asylfrågor, hjälpmedel och tolkverksamhet. Avdelningen svarar också för

tjänstemannaresurser till sjukvårdsstyrelserna City, Norr och Söder samt flera av programberedningarna.

Somatisk specialistvårds uppdrag är att förhandla, teckna och följa upp avtal för den somatiska specialistvården både inom och utanför Stockholms läns sjukhus, avtal med de stora akutsjukhusen till mindre avtal med privata vårdgi-vare.

Särskilda vårdfrågors uppdrag omfattar flera vårdområden, ett vårdgaranti-kansli, privata specialister och sjukgymnaster som arbetar på nationella taxan, tandvård för barn och ungdomar och till vissa äldre och funktionshindrade per-soner, ambulanssjukvård, liggande persontransporter, sjukresor samt transport av avlidna, medicinsk service, högspecialiserad vård utanför länet eller utom-lands, rehabilitering efter vård på akutsjukhus och rehabilitering av patienter som kommer från eget boende.

Kunskapsstyrning

E-hälsa och strategisk IT:s uppdrag är att stödja patientens delaktighet i vården samt bidra till en låg kostnadsutveckling genom införande av e-hälsotjänster både för patienter och vårdgivare samt styra och kravställa uppbyggnaden av en konkurrensneutral branschinfrastruktur för e-hälsa.

Utvecklingsavdelningen ger övriga avdelningar och funktioner stöd i olika frå-gor, till exempel databasadministration, statistik, analys, folkhälsa, beskriv-ningssystem och ersättningsmodeller. Avdelningen har det övergripande ansva-ret för förvaltningens miljöledningssystem. Vidare innebär uppdraget att driva på utvecklingen av hälso- och sjukvården genom bland annat analyser och ut-värderingar.

Smittskydd, vårdhygien och Stramas uppdrag är att ha ett övergripande ansvar för smittskyddet inom Stockholms läns landsting och ska därmed planera, or-ganisera och leda arbetet, samt verka för effektivitet, samordning och likformig-het av smittskyddet. Vårdhygien ska verka för att förebygga vårdrelaterade in-fektioner och smittspridning inom hälso- och sjukvård och särskilda boenden i Stockholms län.

Strama Stockholm arbetar för att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens genom att verka för en korrekt antibiotikaanvändning i vård och samhälle.

Strama Stockholm ska stödja vården att förbättra antibiotikaanvändningen så att de uppsatta nationella målen avseende totalförskrivning och förbättrad kva-litet på antibiotikaanvändning uppnås.

Stöd för evidensbaserad medicins uppdrag är att ge stöd för evidensbaserad vård och läkemedelsterapi inom Stockholms läns landsting genom

Stöd

Medicinska stabens uppdrag är att vara landstingets och förvaltningens stöd i kvalitets-, patientsäkerhets- och läkemedelsfrågor.

Kommunikationsavdelningen har det övergripande ansvaret för förvaltningens kommunikation. Avdelningen arbetar med strategiskt och operativt kommuni-kationsstöd, styrning och samordning av varumärken och kommunikationska-naler samt ansvarar för förvaltningens medierelationer.

Verksamhetsstyrning och stöds uppdrag är att vara ett stöd till hälso- och sjuk-vårdsdirektören i arbetet med att styra och leda förvaltningen. Avdelningen stödjer de politiska organen och har ett övergripande ansvar för att leda förvalt-ningens arbete med budget, verksamhetsplanering, avtal - och avtalsuppfölj-ningen, vårdersättningssystem, personalfrågor, intern kontroll samt kompetens inom systemtänkande och simulering. Verksamhetsstyrning och stöd ansvarar dessutom för den strategiska framtidsplaneringen vilket innebär att samordna och realisera Framtidsplan för hälso- och sjukvården.

Bilaga 1

Översikt omvärldsbevakning

Systematisk omvärldsbevakning syftar till att ge en överblick över förändring-ar och kunskaper om hälso- och sjukvården utanför det egna landstinget på såväl nationell som internationell nivå. Nedan beskrivs några centrala propo-sitioner, utredningar och beslut som har påverkat eller kommer att påverka arbetet med hälso- och sjukvården i Stockholms län.

Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning Dir.

2011:25

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning av en samlad patientlagstift-ning. En särskild utredare ska föreslå hur patientens ställning inom och infly-tande över hälso- och sjukvården kan stärkas. En utgångspunkt för utredarens arbete ska vara att förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård. Ut-redaren ska också lämna förslag till en ny patientlagstiftning.

Utredningen har givits ett tilläggsdirektiv mot bakgrund av att hälso- och sjukvårdslagen i sin nuvarande utformning anses ålderdomlig och till vissa delar otydlig. Utredaren ska därför komma med förslag till en ny lag om hälso- och sjukvårdens organisation som ersätter hälso- och sjukvårdslagen

(1982:763). Den nya lagen ska vara en ramlag och samla generella bestäm-melser om organisation och ansvarsförhållanden inom hälso- och sjukvården.

Den 31 januari 2013 lämnade utredningen ett delbetänkande, SOU 2013:2 Patientlag - Delbetänkande av Patientmaktsutredningen.

Utredningen föreslår att vårdvalet inom primärvården och den öppna specia-listvården ska utvidgas till att omfatta hela Sverige. När det gäller specialist-vård ska reglerna om remisskrav från hemlandstinget gälla.

Förslaget innebär en skärpning av patientens rätt till information om sitt häl-sotillstånd. Patienter ska ha också ha rätt att avstå från information.

En annan patienträttighet som ska stärkas i den nya lagen är rätten till second opinion. Vid allvarlig och livshotande sjukdom ska det vara patientens rättig-het att få en andra bedömning och landstingens skyldigrättig-het att erbjuda det.

Även patientens rätt till inflytande över valet av behandlingsmetod ska stärkas och patienten ska ha stort inflytande över valet av behandlingsmetod så länge det rör sig om metoder som inte strider mot vetenskap och beprövad erfaren-het.

Bilaga 1

upplysningstjänster ligger i linje med pågående utvecklingsarbete runt eHälsa inom SLL.

Ett nationellt råd för innovation och kvalitet i offentlig verksamhet Dir.2011:42

Regeringen har beslutat att utse ett nationellt råd för innovation och kvalitet i offentlig verksamhet. Rådet ska stödja och stimulera innovations- och föränd-ringsarbete i offentlig verksamhet som kan resultera i betydande förbättringar för medborgare och företag och effektivisering av befintliga processer. Rådet ska slutredovisa uppdraget senast den 1 juni 2013. Skapandet av ett nationellt råd ligger i linje med landstingets utvecklingsarbete för att förenkla för nya aktörer att verka inom hälso- och sjukvården och för att stimulera till fler in-novationer inom sektorn.

Tillgång till läkemedel och annan hälso- och sjukvårdsmateriel vid allvarliga händelser och kriser m.m. Dir. 2011:121

En särskild utredare ska se över nuvarande ordning för att säkerställa att det finns tillgång till läkemedel och annan hälso- och sjukvårdsmateriel vid allvar-liga händelser och kriser. Syftet med uppdraget är att se över behoven av och inriktningen på åtgärder som är nödvändiga att vidta vid allvarliga krissitua-tioner, föreslå en långsiktig och tydlig ordning för dessa insatser och att säker-ställa att det finns ett ändamålsenligt regelverk för att kunna vidta dessa åt-gärder. Särskild vikt ska läggas vid allvarliga hälsohot, såsom influensapan-demier. I uppdraget ingår även att se över behoven av en mer flexibel smitt-skyddslagstiftning vid allvarliga hälsohot med konsekvenser för samhället.

Uppdraget redovisas senast den 1 juni 2013.

Beslutsoförmögna personers ställning i hälso- och sjukvård, tand-vård, socialtjänst Dir. 2012:72

En särskild utredare ska lämna förslag till en reglering för personer som på grund av att de är beslutsoförmögna helt eller delvis saknar möjlighet att fullt ut vara delaktiga eller utöva sitt självbestämmande i situationer då detta för-utsätts inom hälso- och sjukvård, tandvård eller forskning. Syftet med re-gleringen är att säkerställa att personer som är beslutsoförmögna får den vård eller tandvård som behövs för att deras hälsa ska kunna förbättras samtidigt som individens integritet och värdighet tillgodoses. Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2014.

Översyn av samhällets alarmeringstjänst, 2011:106

Regeringen har beslutat att genomföra en översyn av samhällets alarmerings-tjänst, som är det gemensamma nödnumret 112 till hjälporganen polis, rädd-ningstjänst och ambulans. Syftet med översynen är att säkerställa att alarme-ringstjänsten fungerar på ett effektivt, säkert och ändamålsenligt sätt. Utreda-ren ska kartlägga samhällets alarmeringstjänst, pröva och föreslå i vilken or-ganisationsform verksamheten ska bedrivas. Uppdraget kommer att redovisas tidigast i mitten av 2013 och eventuell ny lagstiftning blir aktuell tidigast om två år. Översynen kan komma att påverka landstingets avtal gällande tjänsten prioritering och dirigering av ambulanser.

Bilaga 1

De mest sjuka äldre

Regeringen satsar 4,3 miljarder kronor under perioden 2011-2014 för att för-bättra vården och omsorgen för de mest sjuka äldre. Målet är att få hemsjuk-vård, äldreomsorg, vårdcentral och sjukhusvård att samverka bättre kring de äldre. Staten och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har ingått en enskommelse som omfattar både landsting och kommuner. Parterna är över-ens om att statliga stimulansbidrag inom äldreområdet ska kopplas till resul-tat och presresul-tationsbaserade mål. Under de kommande åren kommer främst åtgärder som underlättar en sammanhållen vård och omsorg om de mest sju-ka äldre att prioriteras. Målen för äldresatsningen 2011–2014 är till exempel en förbättrad samverkan och samordning, god och säker läkemedelsanvänd-ning samt god vård vid demenssjukdom.

Överenskommelse om utvecklingen och finansieringen av nationel-la kvalitetsregister för vård och omsorg under åren 2012-2016 S2011/8471/FS

En överenskommelse har träffats mellan staten och SKL om utveckling och finansiering av nationella kvalitetsregistre för vård och omsorg under åren 2012-2016. Överenskommelsen består dels av nationell finansiering av kvali-tetsregistren, dels organisation och ansvarsfördelning för registren på natio-nell nivå. Överenskommelsen ska bland annat leda till en stabilare och snab-bare utveckling av kvalitetsregistren, bättre samordning av IT-stöd och infor-matik samt ökad integration med vårddokumentation för att undvika dubbel-arbete.

Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet har undertecknat ett samarbetsavtal för ett kvalitetsregistercentrum i Stockholm, Kvalitetsregister-centrum Stockholm.

Myndigheten för vårdanalys har uppdragits att utarbeta ett förslag till en ut-värderingsplan för de nationella kvalitetsregistren. Förslaget kommer att ligga till grund för ett utvärderingsuppdrag, som regeringen avser att ge Myndighe-ten för vårdanalys.

Uppdrag att utarbeta ett könsperspektiv i det försäkringsmedi-cinska beslutsstödet

Regeringen har uppdragit till Socialstyrelsen att utarbeta ett könsperspektiv i de diagnosspecifika rekommendationerna i det försäkringsmedicinska be-slutsstödet. Socialstyrelsen ska avrapportera uppdraget senast den 31 decem-ber 2013.

Bilaga 1

Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd SOU 2012:17

Utredningen har haft i uppdrag att göra en översyn av Lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård och Lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård samt lämna förslag till en ny lagstiftning på området. Ett förslag som presenteras i utredningen är att nuvarande undantag, som innebär att psykiatrisk tvångs-vård inte får ges om personens psykiska störning utgör enbart en utvecklings-störning, tas bort. Härigenom möjliggörs att bland annat personer med stör-ningar inom autismspektrat kan ges vård med stöd av lagen. Utredningen fö-reslår också att det inrättas en Tvångsåtgärdsnämnd som ska pröva om ”ex-traordinära lösningar”, som ibland behöver tillgripas inom vården mot svårt sjuka patienter, ska få vidtas eller inte.

En samlad tolktjänst SOU 2011:83

Utredningen har kartlagt och analyserat hur nuvarande reglering, finansie-ring, organisering och tillsyn av tolktjänst till barndomsdöva, vuxendöva, hör-selskadade och personer med dövblindhet fungerar inom olika samhällsområ-den. Utredningen ger bilden av ett system där ansvaret för att anlita och fi-nansiera tolktjänst i samhället vilar på så många olika myndigheter och hu-vudmän att det begränsar samhällets möjligheter att erbjuda en resurseffektiv och kvalitativ tolktjänst. Utredningen föreslår att en mer brukarorienterad modell skapas genom att bland annat samordna tolktjänsten med en ingång för tolkanvändarna och att resurser för tolktjänst samlas till en huvudman.

Utredningens resultat kan få återverkningar på landstingets tolkverksamhet för döva, dövblinda och hörselskadade personer.

Gör det enklare! SOU 2012:33

Regeringen har tillsatt en särskild utredare med uppdrag att se över de statliga delarna av vård- och omsorgssystemet. Utredningen bedömer att utmaning-arna inom vård- och omsorgssektorn medför ett stort behov av förändringar under de kommande åren och att allt fler frågor kommer att kräva samarbete på nationell nivå. Utredningen föreslår en ny myndighetsstruktur som bygger på de fyra huvuduppgifterna:

• En kunskapsmyndighet som har samlat ansvar för alla typer av kun-skapsstöd till vården och omsorgen. Här föreslår utredningen också ett vidareutvecklat samarbete med verksamheterna och huvudmännen.

• En inspektionsmyndighet som har samlat ansvar för tillstånd, legitima-tioner, godkännanden och tillsyn. Denna myndighet ges större resurser för tillsyn än vad som finns i dagens myndigheter.

• En myndighet som tillsammans med övriga aktörer förvaltar och ut-vecklar sektorns IT- och kommunikationslösningar.

• En myndighet som följer den övergripande utvecklingen av hälsa, funk-tionshindersfrågor, vård och omsorg - och därigenom stärker statens förutsättningar för strategisk styrning.

Baserat på utredningens förslag har Inspektionen för vård och omsorg samt Institutet för folkhälsa inrättats.

Bilaga 1

På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den of-fentliga upphandlingen SOU 2011:73

Upphandlingsutredningens (S Fi 2010:06) huvudsakliga syfte har varit att utvärdera upphandlingsregelverket ur ett ekonomiskt och samhällspolitiskt perspektiv samt se över systemet för insamling av upphandlingsstatistik. Ut-redningen har publicerat ett delbetänkande där ett antal svagheter i nuvaran-de regelverket påpekas. Tillämpningen av regelverket är krångligt, kompeten-sen är låg och upphandlade kontrakt följs sällan upp eller utvärderas enligt betänkandet. Utredningen föreslår bland annat en ökning av möjligheterna till förhandling och dialog mellan beställare och leverantörer. Vidare anses att det kan behövas ett skifte från detaljstyrande upphandlingar till mer funk-tionsinriktade. Utredningen överväger även flera åtgärder i syfte att öka små och medelstora företags möjligheter att delta i offentliga upphandlingar.

Eventuella förslag till lagändringar kommer att presenteras i det slutgiltiga betänkandet som läggs fram i mars 2013.

Bättre behörighetskontroll - Ändringar i förordningen (2006:196) om register över hälso- och sjukvårdspersonal

SOU 2012:42

En särskild utredare har fått uppdraget att utreda och lämna förslag till en mer sammanhållen och ändamålsenlig informationshantering inom och mel-lan hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Utredaren fick även ett delupp-drag bestående i att analysera förutsättningarna för att på internet eller ge-nom elektronisk direktåtkomst öka tillgängligheten till vissa personuppgifter i Socialstyrelsens register över hälso- och sjukvårdspersonal (HOSPregistret).

Delbetänkandets förslag innebär bland annat att Socialstyrelsen får möjlighe-ter att göra information om de legitimerade i registret mer tillgänglig än vad som är fallet i dag. Utredningens slutbetänkande redovisas senast den 1 de-cember 2013.

Tillsynsrapport 2012 – hälso- och sjukvård och socialtjänst

Socialstyrelsens tillsynsuppdrag omfattar bland annat verksamheter som rör och sjukvård och andra medicinska verksamheter, tandvård, hälso-skydd och smitthälso-skydd. I cirka 200 granskningar har Socialstyrelsen riktat kri-tik mot vårdgivaren och ställt krav på åtgärder. Under 2011 fick Socialstyrel-sen in 6 689 klagomål som rörde hälso- och sjukvården, utöver de 2 312 ären-den från HSAN som övertogs ären-den 1 januari 2011.

Socialstyrelsen konstaterar allvarliga brister hos SOS Alarm, avseende bland annat bedömning och prioritering av ambulansbehovet, personalens kompe-tens, samverkan mellan personalgrupper och mellan olika vårdgivare samt verksamhetens egenkontroll. Oanmälda inspektioner vid ett urval av akut-mottagningar i landet visade att lokalerna inte alltid var ändamålsenliga. På ungefär hälften av dem upptäcktes brister som rör personalens kompetens.

Socialstyrelsens granskning visar även på allvarliga brister i hanteringen av

Bilaga 1

Uppdrag att utarbeta en modell för framtagandet av underlag till beslut om nationella vaccinationsprogram, m. m. 

Mot bakgrund av den nya regleringen av nationella vaccinationsprogram (prop. 2011/12:123 Ny ordning för nationella vaccinationsprogram) har reger-ingen uppdragit åt Socialstyrelsen att:

a) att utarbeta en modell som beskriver arbetsprocessen vid framtagande av underlag till regeringen inför beslut om nationella vaccinationsprogram. Upp-draget ska redovisas senast den 1 november 2013.

b) att ta fram en generell modell för att kunna genomföra samhällsekonomis-ka analyser av nationella vaccinationsprogram. Uppdraget redovisas senast den 1 november 2013.

c) att ta fram en kommunikationsstrategi om vacciner och vaccinationspro-gram som riktar sig till allmänheten och professionen. Uppdraget redovisas senast den 1 november 2014.

d) att fastslå omfattningen av uppföljning av de vacciner som omfattas av na-tionella vaccinationsprogram samt uppskatta kostnaden för denna uppfölj-ning. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2014.

e) att, i enlighet med den nya ordningen för nationella vaccinationsprogram, pröva de vacciner som Socialstyrelsen tidigare har utgett rekommendationer om. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2015.

Strategi för god och mer jämlik vård 2012-2016 

Strategin för jämlik vård presenterar regeringens arbete för ökad jämlikhet i vården. Strategin innehåller följande fokusområden som regeringen arbetar med:

synliggörande och analys av skillnader i vård, behandling och bemö-tande samt resultat

system, stödstrukturer och tjänster till vården och till enskilda

strategier och åtgärder inom särskilda områden

stöd och stimulans till utveckling i vården

samverkan och dialog med hälso- och sjukvårdens aktörer, invånare och patienter.

Bilaga 2 Översikt upphandlingar enligt LOU och LOV

2008  2009  2010  2011 2012 2013 FFU 

godkänd 

1 (4)

Bilaga 3, Byggnadsinvesteringar 2014-2018

Samtliga byggnadsinvesteringar i lokaler för hälso- och sjukvård

Mkr 1. Objekt tidigare beslutade av LF

Specificerade objekt

Strategiska investeringar

St Görans sjh - by 40-Om- och nyb Akuten 295,0 295,0 76,6 80,0 98,4 70,0 50,0

Löwenströmska sj 00301 Teknisk upprustning av by 01 554,7 554,0 58,8 122,0 121,2 174,0 100,0 100,0

NKS följdinvesteringar

NKS Projektering - vård 2,4 2,9 1,8 0,9 0,3 0,3 0,0

NKS Projektering - teknik 4,3 4,2 4,2 4,2 4,3 4,3 0,0

NKS Kommunikation 6,3 5,4 5,6 5,3 5,3 5,3 0,0

NKS Byggnationer 113,3 381,7 184,9 196,0 108,1 17,4 0,0

NKS Konstnärlig utsmyckning 7,6 7,7 8,7 6,0 6,3 6,3 0,4

Ersättningsinvesteringar Södersjukhuset

SÖS Uppdatering av brandskyddet 112,0 112,0 0,2 10,0 14,8 20,0 33,0 29,0 15,0

SÖS-Ny kraftförsörjning 150,1 150,0 2,4 40,0 7,2 64,4 76,0

SÖS Modernisering vårdavdelningar 191,0 215,0 0,0 25,0 25,0 25,0 50,0 50,0 40,0 25,0

SÖS - By 25 - Ombyggnation till vårdavdelningar 133,4 133,0 7,6 64,0 101,4 24,0

Huddinge sjukhusområde

HS-utbyte av styrsystem för klimantanläggning 113,3 111,0 75,7 20,3 12,3 13,0 9,0 1,0

HS-utbyggnad av brandlarm 150,0 113,4 19,9 20,0 16,5 35,0 27,0 15,0

HS-rivn bef garage och uppförande av nytt garage 286,1 286,2 63,1 130,0 127,9 95,2

HS-rivn bef garage och uppförande av nytt garage 286,1 286,2 63,1 130,0 127,9 95,2

Related documents