• No results found

Hållbar utveckling

In document MÅL OCH BUDGET HÅLLBAR TILLVÄXT (Page 20-23)

Hållbar utveckling innebär en samhällsutveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. Långsiktig hållbar utveckling handlar om att kombinera ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Händelser och skeenden i världen är i dag sammanlänkade och orsakar och påverkar varandra. Ekonomiska, sociala och ekologiska processer är i hög grad sammanflätade och beroende av varandra.

Utmaningen inom det ekologiska hållbarhetsområdet är att vi idag använder mer av jordens

naturtillgångar än vi har råd med. Tillväxt och utveckling av vår välfärd ska fortsätta men måste göras med hänsyn till våra ändliga resurser, dvs. våra planetära gränser. Social hållbarhet innebär att på lång sikt bygga ett stabilt samhälle där de grundläggande mänskliga behoven uppfylls. Det innebär att det finns stödjande miljöer där goda förutsättningar råder för alla individer att tillgodogöra sig kunskap, kompetens, utveckling och hälsa.

I den hållbara utvecklingen samverkar och understödjer ekonomiska, sociala och ekologiska insatser varandra och påverkar, orsakar och är ömsesidigt beroende av varandra. Ekonomiska systemet är viktigt men det är beroende av väl fungerande sociala och ekologiska system.

Sex utmaningar

I Sigtuna kommun har vi identifierat sex utmaningar för att nå ambitionen om ett hållbart samhälle. Vi måste ha en helhetssyn kring våra utmaningar för att lyckas. Samverkan mellan olika samhällsaktörer en grundläggande förutsättning för detta.

God och jämlik hälsa hos invånarna

Uppfyllandet av de mänskliga rättigheterna är grunden för det sociala hållbarhetsperspektivet. En god och jämlik hälsa är en viktig del i detta. Det finns flera faktorer som påverkar invånarnas möjligheter till en god och jämlik hälsa.

Trygga och goda uppväxtvillkor är avgörande för barns och ungdomars hälsa och folkhälsan på långa sikt. Det är av yttersta vikt att skapa möjligheter till en bra start i livet, vilket kan främjas av en god miljö i hemmet, förskolan och skolan samt av att nå en utbildningsnivå som ger möjligheter till framtida arbete, självförsörjning och tillgång till ett bra boende. Lek, sport och rörelse har även stor betydelse för positiv utveckling och inlärning. Matvanor och säkra livsmedel är också viktiga för en god

hälsoutveckling i befolkningen.

För att förbättra förutsättningarna för att alla barn och unga ska får rätt stöd och hjälp krävs ett strategiskt samarbete mellan förskola, skola, socialtjänst, fritidsverksamhet, övriga kommunala verksamheter och externa parter.

Höja invånarnas utbildningsnivå och skapa förutsättningar för nya jobb

Människors vilja till arbete är Sigtuna kommuns främsta tillgång. Att ha ett arbete är en mycket viktig faktor för möjligheten till ett bra liv då välfärden är byggd på människors arbete.

Utbildning är nyckeln till goda framtidsutsikter och utveckling. Utbildning ger frihet att forma sitt eget liv, trygghet och möjlighet till ett utvecklande jobb – men också samhällets förmåga till omställning, utveckling och tillväxt. Ett fortsatt arbete med att höja skolresultaten och utbildningsnivån hos invånarna i Sigtuna kommun är därför viktig.

Ett rikt och diversifierat näringsliv som ger arbetstillfällen för invånarna är en betydelsefull del i utvecklingen. Genom gott näringslivsklimat och främjande av såväl större företag som enmansföretag

inom hela branschbredden skapas förutsättningar för ett växande näringsliv. Besöksnäringen, Arlanda flygplats och logistiknäringen fyller i detta sammanhang viktiga funktioner.

Öka invånarnas upplevda trygghet

Det är ett grundläggande behov och en mänsklig rättighet att känna sig trygg i vardagen. Vårt öppna samhälle bygger på demokratiska värderingar om lika människovärde och ömsesidig respekt. Olika bakgrunder och erfarenheter berikar kommunen och ska tas tillvara. Fördomar verkar i vardagen och begränsar människors kreativitet och förmåga att utveckla sig själva och sitt samhälle. All form av diskriminering och intolerans måste bekämpas. I Sigtuna kommun ska alla känna sig trygga. Detta gäller inte minst i de offentliga miljöerna samt i våra förskolor, skolor och inom äldreomsorgen.

För att nå framgång i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet krävs att kommunen, dess bolag, externa samarbetspartners och andra myndigheter har ett nära samarbete och en gemensam målsättning. Samverkansarbetet och medskapandet civilsamhället behöver ständigt vidareutvecklas för att miljön och vardagslivet ska kännas tryggt.

Invånarna tar ansvar för miljön

Sigtuna har ett ansvar att genom den egna verksamheten värna miljön, men också att underlätta för kommunens invånare och företag att minimera sin miljöpåverkan. Att skydda och utveckla miljön är en nödvändig del i strävan mot en ekologisk hållbar kommun. Som Ekokommun ska vi arbeta för ökad användning av modern miljöanpassad teknik och kretsloppstänkande.

Vi vill göra det möjligt för de som bor och verkar i kommunen att leva och agera miljöanpassat. Därför ska strukturer och system vara uppbyggda för att främja miljömedvetna val och underlätta för

invånarna att agera klimatsmart. Det ska vara ska vara enkelt att göra hållbara val i vardagen. Det handlar t.ex. om att värna vattenresurserna, minska energianvändningen, ställa om till förnybara energikällor, återbruka och återvinna.

Bygga för framtiden

Bostaden och boendemiljön påverkar starkt våra möjligheter att leva ett gott, rikt och tryggt liv.

Boendet är en grundläggande del av välfärden.

Att värna om miljön är en drivkraft för tillväxt och utveckling. När nya vägar, bostadsområden och näringslivsområden planeras måste konsekvenserna för miljön alltid noga bedömas. Den byggda miljön i Sigtuna kommun ska bidra till en god hälsa med miljöanpassade och klimatsmarta lösningar. Vi ska hushålla med resurser som vatten, mark, material och energi och inte bygga in giftiga eller skadliga ämnen.

Sigtuna kommun ska eftersträva långsiktigt hållbara lösningar för transportsystemen i kommunen.

Detta ska ske i samverkan med berörda aktörer. För att svara upp mot behoven av ökade transporter till följd av en växande befolkning behöver insatser för kollektivtrafik och tillgängliga gång- och cykelvägsystem prioriteras. Ett utvecklat näringsliv behöver hållbara transportlösningar för varor och gods med inriktning mot både ökad spårtrafik och i vägsystem med fordon för tunga transporter baserade på ny miljövänlig teknik.

Kommunens ska planeras så att det går att förflytta sig med cykel eller till fots mellan bostadsområden och stadsdelar eller för att kunna nå grönområden, arbetsplatser, handel och service. Den fysiska miljön ska vara lättillgänglig. Lokaler, information och verksamhet ska vara god oavsett funktionsförmåga.

delaktighet och inflytande gäller oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Genom ökat inflytande skapas goda förutsättningar för välmående och god livskvalitet. På motsatt sätt har brist på inflytande och möjligheter att påverka den egna livssituationen ett starkt samband med ohälsa.

Delaktighet i samhällsutvecklingen är mer än att bara rösta på valdagen vart fjärde år. Därför ska invånarnas inflytande mellan valen stärkas. Olika metoder för ökad delaktighet ska utvecklas.

In document MÅL OCH BUDGET HÅLLBAR TILLVÄXT (Page 20-23)

Related documents