• No results found

3. Inventering och analys av program och kurser vid Mälardalens högskola 17 

3.2 Kurser som behandlar hållbar utveckling 23

3.2.3 Hållbarhetsblocket på IST 29

På IST ges ett block av fyra kurser som kan beskrivas som ”Hållbarhetsblocket”. I detta block ingår kurserna Kommuner och hållbar utveckling (GN 100, 7,5 hp), Infrastruktur och hållbar utveckling (GN 200, 7,5 hp), Hållbar utveckling och samhällsplanering (GN 200, 7,5 hp), samt Hållbart samhälle, projekt (GN 200, 7,5 hp). Studenter på programmet Ekonomi för hållbar utveckling har platsgaranti på dessa kurser termin 5 eller 7.102 Studenter på det folkhälsovetenskapliga programmet har platsgaranti på alla kurserna utom Infrastruktur och hållbar utveckling termin 3103.

97Introduktion i folkhälsovetenskap, AN, 15 hp

98Introduktion i folkhälsovetenskap, AN, 15 hp 99Sjuksköterskeprogrammet, planeringsdel

100Grundläggande folkhälsovetenskap inom hälso- och sjukvård, GN100, 7,5 hp

101Grundläggande folkhälsovetenskap inom hälso- och sjukvård, GN100, 7,5 hp 102Ekonomi för hållbar utveckling, planeringsdel

Kommuner och hållbar utveckling hade under höstterminen 2007 46 registrerade studenter. Av kursplanen framgår att syftet är att ”ge grundläggande kunskaper om begreppet hållbar utveckling och hur miljö- och hållbarhetsarbete bedrivs på kommunal nivå”104. Under rubriken lärandemål beskrivs bland annat att studenten efter genomgången kurs ska kunna:

- redogöra för hur hållbar utveckling växt fram som lokalt, nationellt, internationellt och globalt politikområde.

- redogöra för samhällsplanering och annat långsiktigt strukturellt arbete med hållbarhetsfrågor på kommunal nivå.

- självständigt reflektera kring hållbar utveckling och kommunernas roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle.105

I kursplanen finns det ingenting som visar att studenterna ska tillägna sig kunskaper om olika dimensioner av hållbar utveckling eller hur förhållandet mellan dessa kan förstås. Därmed uppfyller inte kursen mitt första kriterium för hållbar utveckling. Däremot uppfyller kursen det andra kriteriet för hållbar utveckling, nämligen att kursen innehåller frågeställningar för hur man kan skapa förutsättningar för hållbar utveckling, eftersom kursen fokuserar kring kommuners arbete för hållbar utveckling.

Kursen Infrastruktur och hållbar utveckling hade under höstterminen 2007 30 registrerade studenter. Syftet med kursen beskrivs vara att ”ge kunskaper om den tekniska infrastrukturen i relation till ekologisk hållbar utveckling, speciellt med tonvikt och fokusering på energi- och avfallssystem”106. Strängt taget uppfyller inte kursen mina kriterier för hållbar utveckling då jag menar att utbildningen ska behandla minst två dimensioner av hållbar utveckling för att räknas med och denna kurs fokuserar på den ekologiska dimensionen. Jag väljer dock att ta med kursen då det är tydligt att kursen är orienterad kring hållbar utveckling. Av lärandemålen framgår att studenten efter genomförd kurs ska kunna:

- självständigt och kritiskt analysera förhållanden som berör relationen mellan teknisk infrastruktur och hållbar utveckling och redovisa detta skriftligt och muntligt.

- förklara hur olika miljösynsätt påverkat beskrivningar av problem och möjligheter med den tekniska infrastrukturen.

- med egna ord beskriva bakgrund och innehållet i Agenda 21 beträffande teknisk infrastruktur och hållbar utveckling. 107

104Kommuner och hållbar utveckling, GN 100, 7,5 hp

105Kommuner och hållbar utveckling, GN 100, 7,5 hp

106Infrastruktur och hållbar utveckling, GN 200, 7,5 hp

Citatet visar att hållbar utveckling är en viktig del av kursens innehåll. Kursen har till viss del ett diskursperspektiv då den behandlar hur olika synsätt på miljö påverkat beskrivningar av problem och möjligheter. Anmärkningsvärt är även att studenterna ska få kunskap om innehållet i Agenda 21, som är ett viktigt dokument när det gäller hållbar utveckling.

Kursen Hållbar utveckling och samhällsplanering hade 40 registrerade studenter under höstterminen 2007. I kursplanen beskrivs syftet vara att ”ge insikter om samhällsplaneringens roll i omställningen till det hållbara samhället både med utgångspunkt i teoretiska resonemang och praktiska exempel”108. Enligt lärandemålen ska studenten efter genomgången kurs kunna:

- beskriva samhällsförändringar som påverkar planering och kommunernas arbete för hållbar utveckling

- redogöra för planeringsideal och deras kopplingar till hållbar utveckling

- redogöra för hur några aktörer på internationell, nationell, regional och kommunal nivå ser på samhällsplaneringens roll i omställningen till ett hållbart samhälle

- beskriva samband mellan åtgärder i markanvändningen och hållbar utveckling - beskriva och ta ställning till visioner om det hållbara samhället

- självständigt reflektera kring omställningen till ett mer hållbart samhälle.109

I kursplanen nämns inte hållbar utvecklings olika dimensioner eller relationen mellan dessa. Däremot är det tydligt att kursen handlar om hur samhället kan bli mera hållbart. Liksom kursen Kommuner och hållbar utveckling uppfyller den därför mitt andra kriterium för utbildning för hållbar utveckling.

I kursen Hållbart samhälle, projekt, ska studenten genomföra ett projektarbete med fokus på hållbart samhälle. Under höstterminen 2007 hade kursen 34 registrerade studenter. Även om kursens inslag av hållbar utveckling i hög utsträckning beror på studentens val av uppsatsämne vill jag kort ta upp kursen här. Syftet beskrivs vara att ”öka förmågan till självständigt reflekterande och stimulera studenter att uttrycka sina egna idéer om omställningen till ett hållbart samhälle”110. Av kursplanen framgår att projektet ska ha inslag av empiriska studier och beroende på studentens förkunskaper och intresse kan projektet bestå såväl av samhällsvetenskapliga som naturvetenskapliga/tekniska perspektiv.111 Kursens lärandemål rör främst arbetets genomförande och utformande, men en av punkterna refererar till hållbar utveckling. Där står att studenten efter genomförd kurs ska kunna:

- beskriva det valda områdets kopplingar till omställningen till ett hållbart samhälle.112

108Hållbar utveckling och samhällsplanering, GN 200, 7,5 hp

109Hållbar utveckling och samhällsplanering, GN 200, 7,5 hp

110Hållbart samhälle, projekt, GN 200, 7,5 hp

111Hållbart samhälle, projekt, GN 200, 7,5 hp

Liksom de andra kurserna i blocket uppfyller kursen inte mitt första kriterium för lärande för hållbar utveckling. Kursen uppfyller nödvändigtvis inte heller det andra kriteriet eftersom detta beror på studentens val av uppsatsämne.

Related documents