• No results found

HÅLLBARHETSSTYRNING OCH UPPFÖLJNING

Strategier och övergripande planer/program

I Region Jönköpings läns budget med verksam-hetsplan och flerårsplan formulerar vi uppdraget med vision, värderingar, strategiska mål och mätetal för uppföljning. Program för hållbar utveckling sammanfattar hur vår organisation ska bidra till en hållbar utveckling och hur vi arbetar för att verksamheten ska bedrivas utifrån perspektiven ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Programmet innehåller målsätt-ningar och prioriterade åtgärder inom de fyra framgångsfaktorerna: Vi är klimatsmarta. Vi an-vänder våra resurser klokt, Vi är socialt hållbara, samt Vi bidrar till en sund livsmiljö.

Programmet omfattar alla verksamheter som är finansierade av Region Jönköpings län och är avgränsat till hållbarhetsarbetet inom organisa-tionen. Utvecklingsarbetet inom länet bedrivs framförallt genom regionala utvecklingsstrategin för Jönköpings län (RUS).

För oss är det viktigt med ett hållbarhetsarbete som drivs framåt och Region Jönköpings läns policy för hållbar utveckling anger inriktningen:

• Vi tar ett samhällsansvar, uppmärksammar och kommunicerar sambanden mellan män-niskors hälsa och yttre miljö för att främja folkhälsa, god vård och regional utveckling.

• Vi utvidgar samverkan med andra miljö-

aktörer inom länet för att förstärka miljöarbe-tet, och vi utökar samverkan inom forskning och utbildning för att ligga i framkant inom det miljömedicinska området.

• Vi uppfyller kraven i miljölagstiftning och an-dra krav samt väljer produkter, utrustning och tjänster som ger minsta möjliga hälso- och miljöbelastning.

• Vi uppmuntrar till ständiga förbättringar och säkerställer hög kompetens hos medarbetarna utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Uppföljning av programmet görs tertial- och årsvis i samband med uppföljning av budget med verksamhetsplan. Rapportering sker i Stratsys som är Region Jönköpings läns IT-stöd för ledning och uppföljning. Årligen görs också en hållbarhetsredovisning, som en integrerad del av årsredovisningen, samt ett separat klimat-bokslut.

Hållbarhetsredovisning i enlighet med GRI Redovisningen är upprättad i enlighet med Global Reporting Initiative Standard, tillämp-ningsnivå Core. För samtliga upplysningar har GRI Standard 2016 använts.

Vi har utgått från GRI’s redovisningsprinciper för rapporteringen, med särskilt fokus på väsentlig-het, fullständighet och inkludering av intressen-ter. Jämförbarheten har utvecklats ytterligare i årets redovisning med nödvändiga korrigeringar för ökad noggrannhet och tillförlitlighet.

BILAGA

För samtliga upplysningar där uppgift ska lämnas fördelat per region, har vi gjort avsteg eftersom Region Jönköpings län enbart verkar i ett län.

Organisation och ansvar

Regiondirektören ansvarar för att hållbarhets-programmet genomförs och har Region Jönkö-pings läns miljöchef, HR-direktör och folkhälso-chef som stöd i arbetet. Programmets åtgärder ska genomföras där påverkan för en hållbar ut-veckling är betydande; som samhällsaktör, finan-siär, i den egna verksamheten och som delägare i bolag.

Varje verksamhet har ett ansvar för att arbeta med programmet utifrån regelverk och sin egen verksamhetsstyrning. Det innebär att varje chef och medarbetare har ett ansvar inom sitt ordi-narie ansvarsområde för att genomföra hållbar-hetsprogrammet.

Väsentlighetsanalys

Region Jönköpings län redovisar hållbarhets-arbetet utifrån de hållbarhetsaspekter som vi, i dialog med intressenter, har bedömt som viktiga för vår verksamhet. När Region Jönköpings läns program för hållbar utveckling togs fram genom-fördes under 2016 en väsentlighetsanalys för att identifiera, prioritera och validera de hållbar-hetsfrågor som är av största betydelse för oss.

I samband med detta arbete genomfördes även nuläges- och gapanalyser, för att identifiera styr-kor och utvecklingsområden för organisationen i relation till vår omvärld på global, nationell och lokal nivå.

Intressenter

Vi har fortlöpande dialoger med våra intres-senter i olika hållbarhetsrelaterade frågor och vi samverkar med länets kommuner, myndigheter, det civila samhället och näringslivet – både på politiker- och tjänstemannanivå. Vi tar hänsyn till intressenternas synpunkter bland annat när vi tar fram olika planer och program.

Följande är våra viktigaste intressenter och de hållbarhetsfrågor som de tycker är mest bety-dande att vi som organisation arbetar med. In-tressenterna har identifierats utifrån vilka vi har en stor påverkan på, eller som i hög grad påver-kas av, vår verksamhet.

Invånare vill ha bra, tillgängliga och säkra hälso- och sjukvårdstjänster, välfungerande kol-lektivtrafik och ett brett kulturutbud.

Medarbetare vill att vi är en attraktiv och hälso-främjande arbetsgivare med goda arbetsförhål-landen.

Politiker vill, som ansvariga och uppdragsgi-vare, att verksamheterna utvecklas väl och är attraktiv. Vill ha förutsättningar att fatta beslut och ta en aktiv roll för utvecklingen i länet.

Studerande vill ha utbildningar som skapar goda förutsättningar för framtiden. Hälsofräm-jande arbets- och studieförhållanden är också viktigt.

Leverantörer vill att vi är en ansvarfull upp-handlare, med tydliga krav i upphandling och avtal, samt att vi för en konstruktiv dialog med dem.

Samarbetspartner vill att vi tar en aktiv ledar-roll för utvecklingen och att vi aktivt deltar i de satsningar som görs för en hållbar utveckling, både i och utanför länet.

Fokusområden för hållbar utveckling Med utgångspunkt från den värdering som intressenterna gjort, har avvägning och väsent-lighetsanalys gjorts av de olika hållbarhetsfrå-gorna, dels utifrån hur stor påverkan är och dels utifrån vilka förutsättningar som finns att uppnå förändring. Detta resulterade i tio fokusområ-den.

• God och ansvarsfull ekonomi – som gör det möjligt att erbjuda god vård och utveckla verksamheten. Att det finns stabila ekonomis-ka förutsättningar som möjliggör utveckling inom övriga områden.

• Hållbar upphandling – med krav på att de varor och tjänster som köps in är producerade under hållbara och ansvarsfulla förhållanden.

• Minskad klimatpåverkan – med effektivare energianvändning, hög andel förnybar energi, resurseffektiva transporter av varor och tjäns-ter och minskade utsläpp av växthusgaser.

• Sund materialanvändning – minskad ma-terialförbrukning och färre skadliga ämnen, hög grad av återvinning och återanvändning, ökad användning av material tillverkade av förnybara råvaror.

• Klok användning av kemiska produkter – minskad kemikalieanvändning och utbyte av produkter för minskad hälso- och miljöpåverkan.

• Goda arbetsförhållanden – god fysisk och psykisk hälsa bland medarbetare. Vi ska vara en föregångare när det gäller arbetsför-hållanden.

BILAGA

• Hälsofrämjande arbete – ett aktivt arbete för trivsel och balans i livet för våra medarbetare, där förutsättningar finns för inflytande, del-aktighet, kunskap, utvecklingsmöjligheter och tid för återhämtning.

• Ingen diskriminering – motverka diskrimi-nering i alla dess former inom organisationen.

• Stärkt näringslivsutveckling i länet – verka för en positiv näringsutveckling med ett hållbart företagande, god infrastruktur, mil-jöanpassad bebyggelse och livsmiljöer med tillgång till service i hela länet.

• Främjande av hållbara val – förbättra infor-mation om de produkter och tjänster som vi erbjuder, möjliggöra för invånare och med-arbetare att göra mer medvetna val när det gäller hälso- och miljöpåverkan.

Vi bidrar till Agenda 2030

I ett globalt perspektiv kopplar fokusområdena och de väsentliga hållbarhetsfrågorna an till Agenda 2030 med de 17 globala målen för hållbar utveckling, som FN:s medlemsländer antagit. Utifrån målen i Region Jönköpings läns program för hållbar utveckling ser vi att vårt bidrag är som störst inom följande mål: Hälsa och välbefinnande, Jämställdhet, Rent vatten och sanitet, Hållbar energi för alla, Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, Minskad ojämlikhet, Hållbara städer och samhällen, Håll-bar konsumtion och produktion samt Bekämpa klimatförändringen.

GOD HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE

JÄMSTÄLLDHET RENT VATTEN OCH

SANITET FÖR ALLA HÅLLBAR ENERGI

FÖR ALLA ANSTÄNDIGA

ARBETSVILLKOR

Arbetet med nytt hållbarhetsprogram 2021-2025

Under 2019 påbörjades ett arbete med att ta fram ett nytt hållbarhetsprogram för perioden 2021-2025. För att identifiera områden, mål och åtgärder som våra intressenter tycker är viktiga har vi under hösten 2019 haft workshops och dialoger med medarbetare i vår egen organisa-tion samt med Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Invånarna i Jönköpings län har bjudits in till att svara på en enkät om vårt hållbarhetsarbete.

Intressenterna har fått diskutera kring, värdera och lämna synpunkter på olika hållbarhetsas-pekter och hur de anser att vi bör arbeta med dem. Parallellt med detta har en politisk refe-rensgrupp med regionpolitiker följt och gett

inspel i processen. Prioriteringar som våra intres-senter gjorde 2019 var i linje med de fokusområ-den som togs fram 2016. Däremot ser vi ett ökat intresse inom områdena livsmedel och jämställd-het.

Under 2020 kommer verksamheter inom Region Jönköpings län, kommunerna i Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköpings län, våra delägda bo-lag och utvalda intresseorganisationer ha möjlig-het att svara på en remiss gällande nytt program för hållbar utveckling. Remissförfarandet är en viktig del i involveringen av våra intressenter.

Fokusområdena ovan kommer ses över, och vid behov revideras, i samband med beslut om nytt hållbarhetsprogram under hösten 2020.

BILAGA