• No results found

Anläggningstillgångar

Anläggningstillgångar omfattar immateriella och materiella tillgångar.

Anläggningstillgångar värderas till anskaffnings-värde med tillägg för investeringar som ger eko-nomiska fördelar eller ökad servicepotential och med avdrag för planmässiga avskrivningar och eventuella nedskrivningar. I de fall delar av in-vesteringen finansierats med bidrag, intäktsförs inkomsten på ett sätt som återspeglar investe-ringens nyttjande och förbrukning. Den del som ännu inte intäktsförts, finns bland de långfristiga skulderna (långfristig förutbetald intäkt) i ba-lansräkningen. Region Jönköpings län har inga lån och således inga lånekostnader som kan hänföras till anläggningarna.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar består av inven-tarier och utrustning, mark och markanläggning-ar samt byggnader som är avsedda för stadigva-rande bruk. Vid redovisning följs RKR R4.

För att inventarier och utrustning ska redovisas som investering och inte kostnadsbokföras di-rekt krävs en varaktighet på minst tre år och en anskaffningskostnad exklusive moms som över-stiger gränsvärdet 50 000 kronor (ett helt pris-basbelopp avrundat uppåt). Denna gräns gäller från 2018 och någon retroaktiv justering har inte gjorts. Tidigare år har gränsen varit ett halvt prisbasbelopp (2017 var ett halvt prisbasbelopp 22 400 kronor).

Vid bedömning av om en anskaffning ska bokfö-ras som kostnad eller investering används varje enskilt objekts anskaffningsvärde som grund, även vid köp som är ett led i en större inventa-rieanskaffning. Regeln tillämpas i princip även vid anskaffning av inventarier med ett naturligt samband men här finns undantag för samband som är så starka att flera inventarier är nöd-vändiga för investeringens behov. Som exempel kan nämnas utrustning till fullmäktigelokal där minst 81 stycken krävs för att vara användbart.

Verksamhetsinitierad om- och tillbyggnad av byggnad samt nybyggnation redovisas som an-läggning om åtgärdens utgift överstiger 400 000 kronor. Om underhållsåtgärder, som i normal- fallet kostnadsbokförs direkt, sker i samband

med om- och tillbyggnader ingår dessa i in-vesteringens anskaffningsvärde precis som vid nybyggnation. Utbyte av komponenter enligt komponentmodellen kan ha lägre belopp.

Immateriella anläggningstillgångar

Immateriella tillgångar består av IT-system och programvarulicenser som upphandlats. I den mån IT-system utvecklas internt betraktas dessa i normalfallet inte som tillgångar utan de kost-nadsförs.

Förutsättningen för att IT-system och program-varulicenser ska hanteras som en investering och bokföras som en tillgång är att anskaffningsvär-det överstiger 500 000 kronor och att nyttjande-perioden är mer än tre år.

Omsättningstillgångar Lager och förråd

Lager och förråd värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och det verkliga värdet på balansdagen. Undantag från detta gäller läkeme-delslager på Sjukhusapoteket vilket värderas till genomsnittliga anskaffningsvärden.

Finansiella omsättningstillgångar

Region Jönköpings läns samtliga placeringsme-del är klassificerade som omsättningstillgångar.

Finansiella placeringar avseende pensionsmedel i aktiefonder, räntefonder och alternativa place-ringar som aktieindex- och ränteindexobligatio-ner som innehas för att geränteindexobligatio-nerera avkastning el-ler värdestegring värderas enligt verkligt värde.

Finansiella placeringar avseende rörelsemedel i räntebärande instrument där syftet är inlösen vid förfallotillfällena värderas till anskaffnings-värdet.

Skulder och avsättningar Pensionsskuld/avsättning

Region Jönköpings län använder RKR R10 avse-ende värdering och upplysningar av pensions-förpliktelser. Här framgår att värdering av pen-sionsförpliktelser inklusive löneskatt ska göras med tillämpning av vid varje tidpunkt gällande RIPS, Riktlinjer för beräkning av pensionsskuld.

Enligt lagen om kommunal bokföring och redo-visning LKBR, 5 kap. 4 § och 6 kap. 4 §, ska regi-onens pensioner i bokslutet redovisas enligt den så kallade blandmodellen, då pensionsförmåner

REDOVISNINGSPRINCIPER

intjänade före 1998 inte ska tas upp som skuld eller avsättning.

Region Jönköpings län beslutade från och med årsredovisningen 2008 att införa en mer rättvi-sande pensionsredovisning, så kallad fullfonde-ring, vilket innebär att balansräkningens skuld-sida även innehåller pensioner intjänade före 1998. De årliga utbetalningarna av pensioner intjänade före 1998 inklusive löneskatt minskar balansräkningens pensionsavsättning. I resultat-räkningen redovisas värdesäkring med mera av det totala pensionsåtagandet som en finansiell kostnad.

Pensionskostnader påverkas kraftigt och med stora skillnader mellan åren av basbeloppsför-ändringar och de så kallade bromseffekterna.

För att utjämna detta redovisades effekterna på de finansiella kostnaderna av basbeloppen och bromsen som ett rullande genomsnitt till och med 2018. I samband med lagändring från och med 2019 av redovisning av de finansiella tillgångarna till verkligt värde tas denna genom-snittsmodell bort. Hur detta har påverkat redo-visningen framgår av not 15.

Den finansiella analysen och årsredovisningens finansiella rapporter omfattande resultat- och balansräkning, kassaflödesanalys, driftredovis-ning och nyckeltal är upprättade enligt rättvi-sande pensionsredovisning (fullfondsmodellen).

För att uppfylla lagens krav anges i årsredovis-ningen även en resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalys enligt blandmodellen.

Även noter som skiljer sig från fullfondering redovisas enligt blandmodellen. Redovisningen enligt blandmodellen följer värderingsprinci-perna enligt rekommendation R10. Hur bland-modellsredovisningen påverkats framgår av not 22 till not 25.

Visstidsförordnanden som ger rätt till särskild avtalspension redovisas i enlighet med rekom-mendation R10 som avsättning, när det är tro-ligt att de kommer leda till utbetalningar. Avtal som inte har börjat utbetalas, redovisas som ansvarsförbindelse och de framgår av not 15 och 19. De förtroendevaldas intjänade ålderspen-sioner/livränta redovisas som avsättning från 2014.

Leverantörsskulder i utländsk valuta Leverantörsskulder i utländsk valuta värderas till fakturadatumets gällande valutakurs. Even-tuell avvikelse från denna kurs redovisas som valutadifferens vid utbetalningstillfället. Någon omräkning enligt kursen på balansdagen sker inte enligt väsentlighetsprincipen.

Skuld till personalen

Region Jönköpings läns skuld till personalen i form av semesterlöneskuld, ej kompenserad övertid, jour och beredskap samt tillhörande upplupen arbetsgivaravgift har värderats och redovisats som kortfristig skuld enligt löneläget och gällande arbetsgivaravgifter per den 31 de-cember 2019. Timlöner som tjänas in redovisas under nästkommande månad då lönen betalas, i enlighet med konsekvensprincipen. Då varia-tionerna för december inte bedöms vara stor mellan åren bör detta inte väsentligt påverka resultatet.

Övriga avsättningar och ansvarsförbindelser Avsättningar och ansvarsförbindelser regleras i Rådet för Kommunal Redovisnings rekommen-dation R9.

2016 gjordes avsättning för medfinansiering av statlig infrastruktur järnväg. Region Jönköpings läns andel utgör 32,3 miljoner kronor, vilken kostnadsfördes 2016. Trafikverket rekvirerade 50 procent vid byggstart varför den ingående avsättningen motsvarade 16,1 miljoner kronor enligt not 16. Under 2019 slutbetalades detta till Trafikverket varför avsättningen upplöstes.

Region Jönköpings läns avsättningar avser där-för endast pensioner samt särskild löneskatt enligt not 15.

Region Jönköpings läns ansvarsförbindelser framgår av not 19 samt av balansräkningen enligt blandmodell.

Sammanställda räkenskaper och kommunala koncernen

Enligt LKBR 11 kap. 12 § ska förvaltningsberät-telsen innehålla upplysningar om koncernen.

I särskilt avsnitt redovisas de juridiska personer som ingår i Region Jönköpings läns koncernfö-retag samt andra samägda organisationer. För dessa redovisas ägarandelar, verksamhetsbe-skrivning och nyckeltal.

REDOVISNINGSPRINCIPER

Enligt LKBR 12 kap. 2 § behöver sammanställda räkenskaper inte upprättas om samtliga kom-munala koncernföretag, såväl var för sig som tillsammans, är utan väsentlig betydelse för landstinget.

Region Jönköpings läns engagemang i dessa bolag, stiftelser, Kommunalförbund eller Sam-ordningsförbund är av den omfattningen att sammanställda räkenskaper inte tillför väsentlig information.

Särredovisning

Region Jönköpings län har upprättat särredovis-ning avseende tandvården.

Räkenskapsrevision

Enligt LKBR 9 kap. 13 § ska uppgift om den sam-manlagda kostnaden för revisorernas granskning av bokföring, delårsrapport och årsredovisning lämnas. Kostnaden avseende 2019 beräknas till 720 000 kronor.