• No results found

Högre liggande myr- och barrskogsterräng söder och väster om Jönköping (kopplingsområde 01, 02 och 03)

Jönköping Ryhov

XIV. Högre liggande myr- och barrskogsterräng söder och väster om Jönköping (kopplingsområde 01, 02 och 03)

• Öppna myrmarker och storskaliga landskapsrum

• Stora sammanhängande barrskogsområden i flack terräng • Oexploaterat och glesbebyggt

• Störningskänslig fågelfauna

Nyckelfaktorerna har använts som stöd i bedömningarna för miljöaspek-terna kulturmiljö, naturmiljö, landskapets form samt upplevelse och areella näringar samt i viss mån även befolkning i betydelsen sammanhål-len bygd.

6.9.4.2 Kopplingsområde 1

6.9.4.2.1 Sammanfattning av miljöeffekter

Fokusområde Landskap

En passage genom eller i anslutning till de bebyggda miljöerna i väster vid Barnarp och vid de öppna vyerna vid Barnarpasjön bedöms få negativa effekter på landskapets form och upplevelse om anläggningen blir synlig från bebyggelse och vägar. Effekten på aspekten kulturmiljö bedöms också bli störst i kopplingsområdets västra delar, vid Barnarp eller vid Odensjö gård. För naturmiljö bedöms det främst finnas en risk för negativa effekter om intrång sker i känsliga skogsmiljöer samt vid Rogbergasjön i öster. Det skogsrika och glesbebyggda landskapet ger i övrigt möjligheter till lokaliseringar där effekterna inte blir lika stora.

Fokusområde Hälsa och säkerhet

För flertalet av miljöaspekterna som hör till fokusområde hälsa och säkerhet bedöms det finnas en möjlighet att en passge genom kopplings­ området kan bidra till måluppfyllelse för respektive projektmål.

Delar av kopplingsområdet är tätbefolkat, men möjlighet bedöms finnas att anpassa järnvägen så att målen kan nås. Järnvägen ska följa topogra­ fin och passera kopplingsområdet i nord­sydlig riktning, vilket underlättar en anpassning. I öster avgränsas kopplingsområdet av väg E4.

Fokusområde Resurser tillgängliga för människan

För passage genom kopplingsområdet bedöms finnas möjlighet till måluppfyllelse avseende vatten och areella näringar.

Då järnvägen förutsätts passera i markplan bedöms det finns goda förutsättningar för massbalans inom kopplingsområdet. Delområdet är litet och ett begränsat över­ eller underskott för massor bedöms kunna balanseras med övriga delområden.

Fokusområde Klimat

En passage inom kopplingsområdet bedöms kunna bidra till måluppfyl­ lelse avseende klimat.

Jäbo Åsen Åkarp Lovsjö Lovsjö Våeryd Lomsjö Sevdabo Målskog Hyltena Röshult Bashult Arvidabo Karshult Tranhult Konungsö Västraby Spexeryd Gullåkra Svinhult Harphult Månstorp Ulvstorp V Ubbarp Mjälaryd Hundshult Fagerhult Sandseryd Knivshult Stensholm Karlsfors Ekornahult Porteshult Fagerslätt Västersjön Strömsberg Riddersberg L. Västansjö Hult Ekön Målön Granö Ormen Stora Målen Rydet Viss-målen Bogla Boeryd

Hestra Linnön Älmvik

Ånaryd Hestra Hohult V Jära Bårarp Hyltan Myrebo Knäryd Åkerby Tubbebo Kråkebo Kåperyd Smörvik Possarp Kråkebo Moliden Stigamo Granarp Grenåsa Tubbarp Mjällbo Åsalund Fridhem Lidhult Ekeberg Klevarp Ryssebo Maritabo Renstorp Yabäcken Högaberg Gagnaryd Spånhult Stavåkra Rödjorna Göljhult Arvidsbo Ekelunda Hustomten Tjurshult S Stigamo Knutshult Karlslund N Hökhult Jordshult S Hökhult Hällstorp Lönneberg Vissmålen Hacklarsbo Fredmarken Svensbygget Skinnersdal 89 Hovslätt 320 305 264 244 243 300 343 341 323 279 270 284 280 Åsa Torsvik Råslätt Öxnehaga Kronheden Ingaryds naturres. berg Torpa Tokarp Lockebo Huluäng Mariebo Ekhagen Jörans-Norrefors Ryhov Jönköpings flygplats Taberg Tenhult Odensjö Barnarp Ishall Motorb. Motorb. Motorb. Bergtäkt Bergtäkt Kraftverk Avfallsanl. Trafikövn.pl. Återvinningsanl. Återvinningsanl. Axamo Månsarp Rogberga Ljungarum Norrahammar Angerdshestra Älgabäcksryd Tenhultasjön Konungsömossen Nis san Lovsj. Nis san Jäb n D um m n Sörsjön Tahesjön Munksjön Rocksjön Tabe rg n Västersjön Västersjön Granarpssjön mossen Föreberg Getar ygge n Bondberget Store mosse Hestramossen S tterle den S Vätterleden Hökhultamossen Gagnaryds mosse 31 47 40 26 40 47 03 02 01 0 3 km Utredningsområde (dec 2017) Översiktligt utredningsområde (dec 2015)

Kopplingsområde 1, Fokusområde Landskap

Miljöaspekt Bidrag till måluppfyllelse

Landskapets form samt upplevelse Områdets storlek och variaton mellan skog och öppenhet innebära att det finns möjlighet för en lokalisering av järnvägen som bidrar till måluppfyllelse. Den kuperade terrängen bidrar också till att anläggningen kan döljas om den passerar med på en låg profil. Påverkan på bebyggelse blir störst i västra delen men det finns småskalig, brukad mark i hela området. Kulturmiljö Området utmärks till stor del av glesbebyggda mossrika skogsmarker med en spridd och relativt gles fornlämningsbild. Den

västra delen av kopplingsområdet innehåller bebyggelse i Barnarp - Odensjö, samt Odensjö herrgård. Genom Barnarp löper även den historiska landsvägen i nord-sydlig riktning. En passage i de västra delarna av kopplingsområdet skulle kunna innebära negativa konsekvenser för både herrgårdsmiljön och den samlade bebyggelsen i Barnarp, en västlig passage bedöms dock som mindre trolig. En passage genom det mossrika och skogsdominerade landskapet skulle troligen ske i markplan, på bank/skärning, och skulle kunna medföra negativa effekter för bebyggelsen och den öppna odlingsmarken i L Västansjö, Bashult och Västra och Östra Ubbarp. Möjligheterna att dölja banan är dock relativt stora i det skogsdominerade landskapet. Sammantaget bedöms alternativet bidra marginellt till måluppfyllelsen.

Naturmiljö Inga skyddade områden berörs och det finns möjligheter för målet att uppfyllas om lokaliseringen kan undvika att barrskogar som är viktiga livsmiljöer för flera skogslevande fågelarter inte minskar i omfång och splittras upp. Flera våtmarksarter riskerar att störas av ökat buller om passage sker nära Rogbergasjön men det kan undvikas genom lokalisering i de mer södra delarna av området.

6.9.4.2.2 Fokusområde Landskap

Kopplingsområde 1 sträcker sig från Rogbergasjön i öst till väg E4 i väst, och innefattar ett till stora delar mossrikt och skogsdominerat landskap. En passage genom kopplingsområdet kommer troligen att ske i markplan, på bank eller skärning. Terrängen är böljande med få öppna ytorna i de skogsrika delarna. Det innebär goda möjligheter att passa in anläggningen i landskapet med liten visuell påverkan, men innebär samtidigt att möjlig-heten till utblickar för resenären är begränsade.

Landskapet är relativt glesbebyggt med endast en handfull miljöer med mer samlad bebyggelse och öppna odlingsmarker inom området, framfö-rallt vid L Västansjö, Bashult samt Västra och Östra Ubbarp. Här kan vissa kulturhistoriska värden finnas. I den västra delen av kopplingsområdet finns mer tätbebyggda delar kring samhällena Barnarp och Odensjö. Det är i den västra delen som största risken för visuell påverkan på bostads-miljöer finns.

Samhället Barnarp har vuxit upp kring socknens kyrka, och ligger vid en av de historiska landsvägarna in mot Jönköping. Vid Barnarpasjöns östra sidan ligger Odensjö gård som hör till de tätortsnära herrgårdsmiljöer som återfinns runt Jönköping. Landskapet är godspräglat och strax norr om gården finns även Odensjös gamla medeltida bytomt, vilken utgör fornlämning. Området kring Odensjö herrgård med äldre bytomt utgör en sammanhållen kulturmiljö med lång kontinuitet. En passage i markplan genom kopplingsområdets västra delar, vid Barnarp eller vid Odensjö gård, skulle ge negativa effekter för kulturmiljön och för upplevelsen av landskapet kring sjön. En västlig passage bedöms dock som mindre trolig på grund utav områdets tätbebyggda karaktär.

Fornlämningsbilden mellan Rogberga och Barnarp är gles. Hela området präglas av spridda torplämningar från sen tid och ett större antal skogs-brukslämningar som främst ligger i den västra delen kring Barnarp. Den västra delen av området har en tätare förekomst av kolmilor och en

hytt-plats. Vid Västra Ubbarp har ett flertal lämningar från brons- och järnål-der påträffats, bland annat en domarring och en stensättning.

Kopplingsområdets naturmiljö utgörs främst av barrskogar i varierande ålder. I norr finns ett mindre område med barrskog som ännu är tämligen fritt från trafikbuller. Trots att det finns gott om ungskogar och hyggen i området är mängden uppvuxen skog tillräckligt stor för att kunna nyttjas av skogslevande fågelarter som talltita och spillkråka. De värdefullare områdena för biologisk mångfald utgörs, vid sidan av de äldre mer sam-manhängande barrskogsbestånden, av Rogbergasjön och dess omgivande odlingslandskap samt förekomsterna av lite grövre ädellövträd i anslut-ning till Barnarpasjön.

Områdets storlek innebär att intrång i det störningskänsliga fågellivet vid R0gbergasjön och i bestånden av äldre ädellövträd vid Barnarpasjön be-döms kunna undvikas. Däremot kommer barrskogsområdena att riskera att splittras upp med försämrade förutsättningar för friluftsliv och vilt-rörelser i området. Järnvägsdragningen genom skogsområden kan dock komma att förstärka spridningsvägar för öppenmarkslevande arter.

6.9.4.2.2.1 Måluppfyllelseanalys för fokusområde landskap

En passage genom eller i anslutning till de bebyggda miljöerna i väster vid Barnarp och vid de öppna vyerna vid Barnarpasjön bedöms innebära att målen för landskapets form och upplevelse riskerar att motverkas efter-som en anläggning här kan bli synlig från bebyggelsen. Avseende aspekten kulturmiljö bedöms också en passage i markplan genom kopplingsom-rådets västra delar, vid Barnarp eller vid Odensjö gård, kunna motverka måluppfyllelsen. För naturmiljö bedöms det främst finnas en risk för att motverka måluppfyllelsen om intrång sker i känsliga skogsmiljöer samt vid Rogbergasjön i öster. Det skogsrika och glesbebyggda landskapet ger i övrigt möjligheter till lokaliseringar som kan bidra till måluppfyllelsen för samtliga aspekter.

6.9.4.2.3 Fokusområde Hälsa och säkerhet

6.9.4.2.3.1 Människors hälsa

Inom kopplingsområdet ligger orterna Odensjö och Barnarp. Dessa domi-neras av lägre bostadsbebyggelse och villor samt samhällsservice. I västra delen av kopplingsområdet ligger E4, som är en stor bullerkälla idag. Järnvägen kommer att passera kopplingsområdet i nord-sydlig riktning. Detta följer landskapets topografi och järnvägen förutsätts därför kunna passera genom kopplingsområdet i markplan.

Det kan inte uteslutas att en järnväg inom något av kopplingsområdet kommer att påverka boende genom främst buller. Västra delen har stort jorddjup, vilket medför risk för vibrationer.

Närmast E4 kan luftkvaliteten påverkas av vägtrafiken, här finns dock få bostäder. Med hänsyn till det stora antalet bostäder inom kopplingsområ-dena kan dock luftkvaliteten påverkas i anläggningsskedet.

6.9.4.2.3.2 Befolkning

Väster om Barnarpasjön finns sammanhängande småhusbebyggelse i Bar-narp och Odensjö, med lokala målpunkter för samhällsservice. I befolk-ningsstatistiken definieras båda som ett sammanhängande tätortsområde med en befolkningstäthet på 1378 invånare per km2 (SCB, 2017). Längs E4 finns också arbetsplatsområden som ingår i Torsvik industriområde. En passage genom området förbi eller väster om Barnarpasjön innebär stor negativ påverkan på befintlig bebyggelse. I öst är området mer glesbe-byggt, men mindre byar med koppling till jordbruk finns vid Rogbergasjön i nordost och Ubbarp i söder.

Områdets östra delar präglas av skogar och mossar som är relativt tysta i dagens situation, med lokalt rekreationsvärde. Mindre vägar och stigar korsar området, men är inte sammankopplade eller skyltade över längre sträckor. Tätortsnära skogsområden på östsidan av Barnarpasjön riskerar att fragmenteras av en ny höghastighetsjärnväg genom området.

Den relativt låga befolkningstätheten – i kombination med områdets stor-lek och topografi – bedöms ge möjlighet till lokalisering av ny, tvärsgåen-de infrastruktur från norr till syd samtidigt som kvaliteter för boentvärsgåen-de och besökande i området behålls. Detta förutsätter en lokalisering i områdets östra delar, som samtidigt begränsar negativ påverkan på bebyggelse vid Rogbergasjön, Ubbarpasjön och Bashult.

6.9.4.2.3.3 Förorenad mark

Tätheten av potentiellt förorenade objekt är hög inom västra delen av kopplingsområdet. Det innebär att sannolikheten för sanering är stor, vilket är positivt ur miljösynpunkt.

6.9.4.2.3.4 Olycksrisk

Områdets västra delar är mer tätbefolkade, och rymmer också flera av- och påfarter till väg E4, som är ett rekommenderat transportled för farligt gods. En lokalisering i denna del av området innebär något högre olycksrisk för personer i anläggningen och omgivningen jämfört med en lokalisering i områdets östra del. Området öster om Barnarpasjön rymmer ingen större infrastruktur eller rekommenderade vägar för transport av farligt gods.

Västra Ubbarps bergtäkt ligger mitt i områdets södra utkant, och är klas-sat som en sevesoverksamhet på lägre kravnivå. Områdets storlek bedöms ge förutsättning för en passage där bergtäkten kan undvikas.

6.9.4.2.3.5 Måluppfyllelseanalys för fokusområde hälsa och säkerhet

För flertalet av miljöaspekterna som hör till fokusområde hälsa och säker-het bedöms det finnas en möjligsäker-het att en passage genom kopplingsområ-det kan bidra till måluppfyllelse för respektive projektmål.

Delar av kopplingsområdet är tätbefolkat, men möjlighet bedöms finnas att anpassa järnvägen så att målen kan nås. Järnvägen ska följa topografin och passera kopplingsområdet i nord-sydlig riktning, vilket underlättar en anpassning. I öster avgränsas kopplingsområdet av väg E4.

Kopplingsområde 1, Fokusområde Hälsa och säkerhet

Miljöaspekt Bidrag till måluppfyllelse

Människors hälsa Målet för människors hälsa kan komma att motverkas vid en passage genom delområdet. Här bor många människor och det går inte genom lokalisering att undvika störning.

Befolkning – sammanhållen bygd En passage öster om Barnarpasjön bedöms innebära goda förutsättningar att bidra till måluppfyllelse, förutsatt att bebyggelsen vid Rogbergasjön, Bashult, och Ubbarp kan undvikas.

Befolkning – rekreation och friluftsliv Området rymmer värdefull naturmiljö och jordbrukslandskap med lång kontinuitet. Dock bedöms områdets storlek innebära att det finns möjlighet för en lokalisering av järnvägen som bidrar till måluppfyllelse. Mindre negativ påverkan på friluftsliv och rekreation förväntas om det kuperade skogslandskapet passeras på en låg profil, i dalgångar och med skärningar. Förorenad mark I delområdet finns flera områden med potentiellt förorenad mark, särskilt utmed väg E4. Vid anläggning av ny järnväg

förväntas förorenad mark saneras. Föroreningssituationen förväntas förbättras.

Olycksrisk Områdets storlek bedöms ge goda förutsättningar för en lokalisering som minimerar olycksrisken för resande och personer i omgivningen. Bedömningen förutsätter att tätortsbebyggelse i väst (Odensjö/Barnarp) undviks.

6.9.4.2.4 Fokusområde Resurser tillgängliga för människan

6.9.4.2.4.1 Vatten

Områden kring Odensjö och Västra Ubbarp har god tillgång på grund-vatten. Barnarpasjön är utpekad som vattenförekomst och det är även Ubbarpasjön. Nordöstra delen av kopplingsområdet gränsar till vatten-drag som ingår i Vätterns vattenskyddsområde.

Järnvägen förutsätts passera genom kopplingsområdet i markplan. Beroende på andelen skärning kan risk för påverkan på yt- och grund-vatten inte uteslutas.

6.9.4.2.4.2 Areella näringar

I anslutning till Barnarpasjön och befintlig bebyggelse finns mindre om-råden med odlingsmark. Östra delen av kopplingsområdet domineras av skogsmark.

Jord- och skogsbruk kommer att tas i anspråk av järnvägen, men i övrigt är förutsättningarna att anpassa järnvägen efter dagens brukande relativt goda.

6.9.4.2.4.3 Ämnen och material

Det finns inga riksintressen inom kopplingsområdet, men i södra delen ligger Ubbarps bergtäkt.

6.9.4.2.4.4 Övriga ändliga resurser/masshantering

Järnvägen kommer att passera genom kopplingsområdet i nord-sydlig riktning och i markplan. Det bedöms skapa goda förutsättningar att balan-sera massåtkomsten inom området. Det bedöms också finnas behov av bullerskyddsåtgärder inom området.

Delområdet är lite och ett begränsat över- eller underskott för massor bedöms kunna balanseras med övriga delområden.

6.9.4.2.4.5 Måluppfyllelseanalys för fokusområde resurser tillgängliga för människan

För passage genom kopplingsområdet bedöms genom åtgärder finnas goda förutsättningar för måluppfyllelse avseende vatten och areella näringar.

Då järnvägen förutsätts passera i markplan bedöms det finns goda förut-sättningar för massbalans inom kopplingsområdet. Delområdet är litet och ett begränsat över- eller underskott för massor bedöms kunna balan-seras med övriga delområden.

6.9.4.2.5 Fokusområde Klimat

Järnvägen förutsätts passera delområdet i markplan i nord-sydlig riktning. Därmed finns inget behov av mer klimatintensiva anläggningstyper. Med hänsyn till befintliga vägar och vattendrag kan dock ett antal broar vara aktuella.

6.9.4.2.5.1 Måluppfyllelseanalys för fokusområde klimat

En passage inom kopplingsområdet bedöms bidra till måluppfyllelse avseende klimat.

Kopplingsområde 1, Fokusområde Resurser tillgängliga för människan

Miljöaspekt Bidrag till måluppfyllelse

Vatten Flera grundvattenmagasin berörs. Här finns också flera vattendrag. Tekniska skyddsåtgärder för att skydda grundvatten under såväl bygg- som driftskedet bedöms som möjligt. För att bidra till projektmålet krävs anpassning.

Areella näringar Områden med jord- och skogsbruk berörs, men förutom fysisk påverkan bedöms det finnas goda förutsättningar att bibehålla dagens brukande.

Ämnen och material Inga riksintressen men en bergtäkt finns inom området. Övriga ändliga resurser/

masshantering Det bedöms finnas goda möjligheter att återanvända massor som inte kan användas i järnvägskonstruktionen för kringanläggningar som bullervallar eller mervärdesskapande åtgärder i järnvägens närhet inom delområdet. Därmed bedöms passage genom delområdet ha möjlighet att bidra till delmålet.

Kopplingsområde 1, Fokusområde Klimat

Miljöaspekt Bidrag till måluppfyllelse

Klimatfaktorer Sträckningar i nord-sydlig riktning gör att anläggning i markplan är möjlig i hela delområdet. Därigenom finns inget behov av mer klimatintensiva anläggningstyper. Med hänsyn till befintliga vägar och vattendrag kommer dock ett antal broar att vara aktuella.

6.9.4.3 Kopplingsområde 2

6.9.4.3.1 Sammanfattning av miljöeffekter 6.9.4.3.2 Fokusområde LandskapKopplingsområde 2 sträcker sig från E4:an i öst till Tabergsdalen i väst.

Det innefattar ett svagt kuperat, mossrikt och skogsdominerat landskap med korta siktlinjer förutom över sjöarna och över den brukade marken i anslutning till bebyggelse. I områdets sydvästra del är Tabergstoppen synlig över bebyggelsen.

Inslag av sentida industribebyggelse är vanlig och områdets östra del är präglat av närheten till E4:an och av industriområdet Torsvik i öster. Viss industribebyggelse finns även centralt i området längs med Tahevägen. Kopplingsområdets östra och mittersta del innehåller få värden knutna till kulturhistoria, naturmiljö eller lanskapets form och upplevelse. Risken för negativa effekter i dessa delar är därför små.

Kopplingsområdets västra del omfattar de yttre delarna av den samlade bebyggelsen i Taberg (området Gärdet) och Norrahammar (Stenslät-ten). Bebyggelsens i området Gärdet består av ensamhus från ffa 1970 och framåt, och saknar större kulturhistoriska värden. Stenslätten utgörs av en relativt samlad bebyggelsemiljö med småhus från 1950–60-tal där flera har ett kulturhistoriskt värde. Söder om Taberg, i kopplingsområdets utkant, ligger Månsarp kyrka. I den delen av områdets förekommer gott om småvatten och görlar som utgör värdefulla livsmiljöer för groddjur. Kunskaperna är dock bristfälliga kring livsmiljöernas faktiska kvalitet och groddjurens förekomststatus i området.

En passage i markplan i anslutning till kopplingsområdets västra delar riskerar att, med sin närhet till Tabergsdalens bebyggelsemiljöer och småvatten, innebära vissa negativa effekter för kulturmiljön samt för naturmiljön. Även för landskapets form samt upplevelse får en passage i markplan här en stor visuella påverkan på den bostadsnära miljön. I områdets norra utkant, vid Östragärdet, finns ett av få öppna och sam-manhängande odlingslandskap inom kopplingsområdet. En passage här skulle påverka det öppna landskapet både visuellt och genom trolig struk-turomvandling. Här löper även delar av den gamla kyrkvägen från Nor-rahammar till Barnarps kyrka, vilken utgör övrig kulturhistorisk lämning.

En passage genom dessa delar skulle innebära vissa negativa effekter för kulturlandskapet och riskerar att leda till splittring och skalbrott i miljön. Fornlämningsbilden inom området präglas till stor del av områdets tidiga järnframställning. Norr om Flathult finns ett tidigare produktionsområde för järnframställning, med ett stort antal kolbottnar som idag är bebyggt med industribebyggelse. I områdets nordvästra delar, längs med bebyggel-sen på Stenslätten, finns ett flertal blästplatser. I södra delen av kopplings-området finns ett par mindre gravfält från äldre järnålder med domarring-ar och treudddomarring-ar, ett vid Vadbinddomarring-aretorp och det andra vid Tahe. Norr om Månsarps kyrka finns ett större område med fossila åkrar. Torplämningar från senare tid finns spritt över hela området. En passage i markplan i områdets västra delar riskerar att innebära att både blästplatserna och fornlämningsmiljöerna runt Tahesjön riskerar att påverkas.