• No results found

Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Jenny Dahlin

2020-10-26

Samtycke till insamling och behandling av uppgifter om dig

Som en del av utbildningsprogrammet Strategisk information och kommunikation vid Högskolan i Borås utför jag en studie med syftet att få insikt i och medvetandegöra hur lärare delar kunskap, både på individnivå och gruppnivå i formella och informella sammanhang. Denna delning kan vara mellan individer, från individer till grupper, mellan grupper och från gruppen till organisationen.

Jag som utför studien skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv; namn, utbildning och antal år i yrket, samt samtycke till inspelning av intervjun. Uppgifterna kommer att utgöra en del av det empiriska underlaget för att uppfylla undersökningens syfte och besvara dess frågeställningar.

Högskolan i Borås är personuppgiftsansvarig för behandlingen, som sker med stöd av artikel 6.1 (a) i dataskyddsförordningen (samtycke).

Uppgifterna kommer att användas av mig samt vara tillgängliga för lärarna på den aktuella kursen och centrala administratörer vid högskolan.

Uppgifterna kommer att lagras inom EU/EES och raderas när de inte längre är nödvändiga/senast då den examinationsuppgift personuppgifterna ingår i har erhållit ett godkänt betyg.

Resultatet av studien kommer att sammanställas i avidentifierad form och presenteras så att inga uppgifter kan spåras till dig.

Du bestämmer själv om du vill delta i studien. Det är helt frivilligt att lämna samtycke, och du kan när som helst ta tillbaka ett lämnat samtycke. Dina uppgifter kommer då inte att användas mera. På grund av lagkrav kan högskolan dock vara förhindrade att omedelbart ta bort uppgifterna.

*******************

Jag samtycker till att uppgifter om mig samlas in och behandlas enligt ovan.

_____________________________

Underskrift Namnförtydligande Ort och datum

Bilaga 2

Intervjuschema

● Hur länge har du arbetat som lärare?

● Hur många år har du varit på NN-skolan?

● Har du erfarenhet från andra skolor?

● Delar du kunskap med andra?

● Om vad? Vilken sorts kunskap delas?

● Hur? I vilka sammanhang? Med vilka?

● Varför?

● Vilka hinder finns för att dela kunskap med andra?

● Hur tycker du att kollegor skapar kunskap tillsammans? Vilka hinder finns med att skapa kunskap tillsammans?

● På vilket sätt skulle detta kunna förbättra skolans kvalitet? Varför?

● Hur skulle du beskriva att denna utveckling följs upp?

● Hur bidrar skolledningen till den kunskapsdelning som sker?

● På vilket sätt är ledningen en del av att olika metoder prövas, utvecklas och utvärderas?

● Skulle du beskriva kulturen på skolan som sådan att man delar kunskap kollegor emellan? Varför?

● Vilka sorts möten deltar du i på arbetsplatsen?

● Vilka formella och informella möten sker mellan kollegor på NN-skolan idag?

● På vilket sätt bidrar dessa till kunskapsdelning? Varför?

● Vilka förbättringspunkter kan ni se och varför? (samarbete kring undervisning, reflekterande samtal, mm i formella eller informella grupperingar)

Bilaga 3

Reviderad kopia av informationsmail till lärarna som ingår i studien:

Hej NN!

[...] I mitt arbete tittar jag närmare på hur organisationer, med fokus på gymnsieskolan, delar kunskap medarbetare emellan. Jag har inför intervjuerna förberett ett frågebatteri bestående av ca 15 frågor, indelade i tre kategorier som ämnar ta reda på hur du ställer dig till ämnen som rör kunskapsdelning mellan kollegor. Jag vill gärna genomföra intervjun via Meet så att jag kan spela in och transkribera svaren för analys och användning i mitt resultat samt min diskussion. Självklart kommer svaren vara helt anonyma och det kommer inte att gå att härröra vem som sagt vad.

Mitt val av respondenter har fallit på fem på förhand utvalda svensklärare, dels då alla är kunniga inom svenskämnet, som är det lärarlag som jag fokuserar på, och dels för att alla har eller har haft en ledande roll i ämnesutvecklingen på skolan. Intervjun beräknas ta runt 30 min (effektiv tid). Om du inte vill delta har jag förståelse för detta.

Jag hoppas höra från dig snart.

Med vänliga hälsningar, Jenny Dahlin

[...]

Introduktion till uppsatsen:

1.1 Problemformulering

Knowledge management syftar till hur en organisation handhar, förvaltar, överför och delar kunskap. I de flesta organisationer finns ett system för att hantera kunskap med målet att stödja skapande, inhämtning, lagring och spridning av information och kunskap. I den svenska skolan har ett specifikt problem belysts, av såväl OECD och Skolverket. De menar att lärare i svenska skolan samarbetar i alltför liten utsträckning. Detta problem kan ses ur två olika perspektiv som ligger till grund för denna uppsats: dels ur ett knowledge management perspektiv om att dela kunskap i organisationer, dels ur ett pedagogiskt perspektiv där kompetensutveckling kan ske genom kollegialt lärande. I detta arbete har jag valt att undersöka och försöka förstå hur en del av ett svensklärarkollegium på en gymnasieskola i Mellansverige delar kunskap mellan sig.

1.2 Syfte

Inför detta uppsatsprojekt har jag i min roll som lärare blivit matad med föreläsningar och material i form av fortbildning inom mina två ämnen, svenska och engelska, men fokus har aldrig legat på samverkan och kollegialt lärande. I samtal med kollegor diskuteras ofta utvecklingsarbete, hur en uppgift kan göras bättre, hur vi lättare når fler elever, eller hur vi konkret bedömer en text som lämnas in, men även här har fokus sällan varit samverkan och kollegialt lärande. Syftet med denna studie är att få insikt i och medvetandegöra hur lärare delar kunskap, både på individnivå och gruppnivå i formella och informella sammanhang.

Denna delning kan vara mellan individer, från individer till grupper, mellan grupper och från gruppen till organisationen.

1.3 Frågeställning

● På vilket sätt delar lärare kunskap med varandra?

● I vilken/vilka sorts sammanhang sker delning av kunskap?

● Hur arbetar lärare tillsammans för att bidra till skolutveckling?

Related documents