• No results found

Hökens lägenheter:

In document Socialnämndens arbetsutskott (Page 21-27)

Reinvestering eller Nyinvestering

6. Hökens lägenheter:

Flera investeringar bygger på arbetsmiljöansvar samt ur ett säkerhetsperspektiv för både brukare och personal.

1. Ersättning av vitvaror vid slitage

2. Kontroll och åtgärdande av våtutrymmen

3. Utbyte av möbler i gemensamhetsutrymmen, slitage 7. WIFI inom särskilt- och gruppboende:

För att öka levnadsstandarden för medborgare som bor på äldreboende och boenden för funktionshindrade behöver IT-strukturen förstärkas. Den utbyggnad av WIFI som genomförts behöver löpande uppdateras.

Detta för att införandet av välfärdstjänster och e-lösningar ska fungera inom den egna verksamheten.

För att kunna erbjuda internetuppkoppling i alla boendeformer krävs investering i accesspunkter

för WIFI samt att se till att infrastruktur finns. Ska främja boendes möjlighet att bryta isolering och kunna ta del av det samhälleliga utbudet. Snitt 6-10 AP/boende och en

snittkostnad om ca 10 tkr, därtill kommer underhåll och uppgradering ca vart 5e år. Prel. total 80 AP.

Verksamhetens kommentarer:

Inom äldreomsorgen - särskilda boende och gemensamhetsutrymmen i anslutning till trygghetsboende samt för alla anställda inom hemsjukvården.

Verksamheten står inför olika digitala satsningar. När Wifi finns tillgängligt kommer ett behov av surfplattor, bärbara datorer i verksamheten.

Att kunna koppla upp till dokumentationssystemet inne i en boendes lägenhet kan ge stor vinst och lösgöra tid för personalen och ökar även delaktigheten för den enskilde vårdtagaren/

patienten.

År 2020 går avtalet ut med nuvarande leverantör av trygghetslarm inom särskilt boende.

Teknik som är kopplat till detta är önskvärt som t e x hotell lås, tillsynskamera mm. För att möta den tekniken behövs även mobiltelefoner och plattor i verksamheten i större omfattning.

Säkerheten för personal som arbetar i ordinärt boende behöver stärka när behov finns vilket innebär att överfallslarm behöver införskaffas och därtill avtal kopplas.

Konferenslokaler behöver den teknik för att smidigt kunna använda lokalen i utbildning och informations syfte och då utrustas med projektorer eller storbildsskärmar.

Vitvaror behöver bytas i våra olika lokaler som t e x de boendes lägenheter, allmänutrymmen samt personalutrymmen.

Möbler behöver bytas p.g.a. avsaknad och slitage inom verksamheten. Detta medför en ökad trivsel för de vårdtagare och bättre arbetsmiljö för personalen. Gäller både möbler inne- och utomhus.

Hjälpmedel som takliftar behöver investeras på särskilda boenden för att förbättra arbetsmiljön och värna om den enskildes vård och omsorg.

El-cyklar till personal som arbetar i ordinärt boende är också en investering som ett led i att värna om miljön och få friskare medarbetare.

För verksamheten individ och familjeomsorg samt funktionshinderverksamhet.

Inom området gruppbostäder finns ett inventerat behov av både nyinvesteringar och reinvestering. Det finns ett behov av att öka kapaciteten inom nätverksuppkoppling för att kunna arbeta mer effektivt med dokumentation och digitala dokument.

Inom området insatser vuxna finns idag 10 bostadsrätter som Åstorps kommun äger. Det finns en plan för att avyttra dessa i framtiden. Dock kan inte alla lägenheter avyttras samtidigt och inte heller alla på en gång. Med hänsyn taget till en längre tids framförhållning behöver lägenheter renoveras. Renoveringsbehovet är av akut karaktär, då kakel i våtutrymmen rasar, toalettstolar behöver bytas ut dylikt.

Ökade möjligheter till att utnyttja välfärdslösningar och sociala plattformar. Idag arbetar, spelar och surfar människor dagligen och med hänsyn taget till det behöver vi även kunna erbjuda en verksamhet där möjligheter till denna aktivitet finns. Inköp av datorer och trådlöst WiFi.

På tillsynen är satsningen framåt i tiden i teknisk utrustning, som virtuella kameror, datorspel som stimulerar sinnen, samt även ett ordentligt sinnesrum för ungdomarna. Vidare behöver

ungdomarna få möjlighet till en meningsfull fritid. De behöver ha tillgång till båda

avslappning och rörelse på samma ställe. Sinnesrummet utformning ska både kunna stimulera till båda delarna.

Tillsynen behöver även omgående få tillgång till eget larm, då personalgruppen kan befinna sig på olika platser under dagen. Vissa är inomhus med personal och vissa kan vistas i

utemiljöer. Personalen behöver ha tillgång till larm var de än är, då dessa ungdomar kan ha ett utåtagerande beteende. Detta är ett måste för att öka säkerheten samt förbättra arbetsmiljön för personalen.

Inom personlig assistans är satsningen endast utbyte av datorer hos brukarna, samt telefoner och skrivare.

För myndighetsenheten.

Den fysiska arbetsmiljön behöver ses över och arbetsplatser behöver uppdateras.

Verksamhetskonsekvenser

Driftkostnadskonsekvenser:

Ökade avskrivnings- och räntekostnader på investeringar utöver plan.

Verksamhetskonsekvenser:

Inom äldreomsorgen - särskilda boende och gemensamhetsutrymmen i anslutning till trygghetsboende samt för alla anställda inom hemsjukvården.

Genom inköp i surfplattor och bärbara datorer ökar säkerheten för patienterna genom att vårdpersonal har lättare tillgång till dokumentationssystemet och den information som där från inhämtas och levereras.

Surfplattor sparar tid då vårdpersonal har lättare att få tillgång till information enl. ovan.

Arbetet för personalen blir lättare. Dessutom moderniseras arbetet och ger ökad känsla av attraktiv arbetsgivare. Arbetet blir mer lockande för yngre människor när verksamheten följer den digitala utvecklingen.

Surfplattor kan sammanfattas: säkerhet, effektivt arbete, digitaliserad verksamhet, attraktiv arbetsplats.

Ett fungerande och modernt larmsystem är ett verktyg som måste finnas i verksamheten. Hur hightech larmet behöver vara beror på hur långt behovet är och hur långt i digital satsning förvaltning/kommun bestämmer sig för. Larm handlar framförallt om säkerhet för patienterna.

För verksamheterna myndighet samt individ och familjeomsorg och funktionshinderverksamhet.

Personal har de senaste åren på skyddsrond uttryckt att de mår fysiskt dåligt av luften på två av gruppbostäderna. Olika mindre åtgärder har gjorts men utan större förbättring. Jag anser därför det vara nödvändigt ur arbetsmiljösynpunkt att investering i form av AC där det behövs. Konsekvensen blir annars att våra medarbetare upplever fortsatt obehag och blir sjuka. En viss ökad kostnad för el beräknas tillkomma.

Vid investering av nätverksuttag innebär det att flera datorer kan användas i verksamheten samtidigt. Det ger en tidsbesparing och även ekonomisk besparing då medarbetarna kan diffa sina scheman effektivare i samband med önskad sysselsättningsgrad.

En investering av nya ergonomiska kontorsmöbler leder till att personalens arbetsmiljö ytterligare förbättras.

Den fysiska miljön på centrala arbetsplatser har även vid skyddsrond kommenterats och behöver åtgärdas. I samband med detta behövs reinvesteringar och avser löpande slitage på möbler och dylikt. Genomförs detta ej riskerar vi personalens välmående.

Det finns inga konsekvenser eller påverkan på verksamheten med investeringarna. Det är en kvalitetshöjning för brukare för verksamheten.

Investeringar medför låga risker för personal gällande utvecklande av sinnesrum. En del driftkostnader tillkommer beroende på vad man fyller dessa sinnesrum med. Dock kommer verksamheten att blomstra och bli mer attraktiv vad den är idag. Sinnesrummen kan användas av fler kommuninvånare och attraktion i kommunen kommer att öka.

Handlingsalternativ

Inom äldreomsorgen - särskilda boende och gemensamhetsutrymmen i anslutning till trygghetsboende samt för alla anställda inom hemsjukvården.

Både surfplattor och larmsystem är en del av e-hälsa. Digitalisering av verksamheten är ett måste för att möta framtidens behov och krav.

Hela landet står inför stora pensionsavgångar och att ersätta dessa med nya medarbetare är en utmaning för samtliga kommuner. Åstorp måste visa potentiella arbetstagare att kommunen är en modern och attraktiv arbetsgivare för att kunna konkurrera med andra arbetsgivare.

Satsningar höjer säkerheten för våra vårdtagare och patienter, vilket ger ett bättre liv för äldre och sjuka.

För verksamheterna myndighet samt individ och familjeomsorg och funktionshinderverksamhet.

Att inte åtgärda inomhusklimatet på gruppbostäderna innebär en ökad risk för sjukskrivningar och ohälsotal för medarbetarna. Verksamheten har gjort åtgärder för att förbättra men utan större resultat.

Som ett led i att vara en attraktiv arbetsgivare bör en investering av nya ergonomiska kontorsmöbler leda till att personalens arbetsmiljö ytterligare förbättras.

Om investeringen inte genomförs kommer framtiden innebära att lägenheterna totalt förfaller.

Verksamheten kan inte lösa investeringen på något annat sätt. Det går endast att lappa och laga till en viss punkt av vaktmästare. En del saker behöver helt enkelt bytas ut och förnyas för hygglig standard ska kunna erbjudas.

Om investeringen inte genomförs blir konsekvenser det motsatta som man vill satsa på i Åstorps kommun. Det vill säga att man vill att Åstorp, söderåsstaden, ska vara en stad där människor möts och växer. Det finns inga risker för kommuninvånare om investeringen inte görs, men det påverkar kommunens mål. Dock kan investeringen göras i etapper för att kunna nå målet. Det är genom att satsa på våra verksamheter och brukare som Åstorp blir en

attraktiv kommun att leva i. Denna satsning ser jag som nödvändig för att vända den negativa trend som blivit och är inom funktionshinderverksamheten.

Samtidigt som det kommer att vara ett enormt lyft för hela funktionshinderverksamheten, men som även kan nyttjas av skolor och förskolor, där barn idag har ett ökat behov av lugn och harmoni i tillvaron.

Kommunens ansvar kommer att brista om verksamheten inte har medel för att kunna uppnå de behov som krävs när kommunen har ett ansvar för dessa ungdomar. Det är en del i utslussningen för dessa ungdomar att bli självgående och tillslut bli självförsörjande samt kommunens ansvar att ordna detta.

Nyckeltal

Nyckeltal är individuella för varje enskild satsning som görs och är ej jämförbara mellan kommuner då dessa bygger på politisk vilja och beslut.

In document Socialnämndens arbetsutskott (Page 21-27)

Related documents