• No results found

Kultur- och fritidsnämnden

In document Socialnämndens arbetsutskott (Page 56-61)

Arrangemangshall och Tingdalshallen, driftskostnader

Två nybyggda anläggningar kräver utökade medel för drift, service och underhåll.

Mediakostnader i form av vatten, värme avlopp osv. liksom vaktmästeri och städning måste finansieras då anläggningen driftssätts.

1 500 000 - 1 800 000:- Boknings- bidragssystem

Den allt snabbar digitaliseringstakten ställer allt högre krav på att även kommunen ställer digitala tjänster av hög kvalitet till allmänhetens förfogande. Det system som idag används för bokning av kommunens anläggningar är gammalt och svarar inte mot dagens krav på

effektivitet, tillgänglighet och intuitivitet. Dagens system omfattar även hanteringen av bidragsansökningar vilket underlättar avsevärt för användarna, och effektiviserar den interna administrationen. Ett nytt system behöver således anskaffas och implementeras. Förberedelser för görs under innevarande år i samverkan med andra kommuner inom Familjen Hbg.

Utvärdering sker av de i SKRs ramavtal ingående leverantörernas lösningar med avsikt att hitta det som passar Åstorps kommun allra bäst.

ca 60 000:- Fritidsbank

En nationell samhällstrend är att unga människor rör sig allt mindre, aktivitet i föreningar minskar och det finns en segregation i så motto att det finns tydliga skillnader i aktivitet beroende på omständigheter som familjebakgrund, socioekonomiska förhållanden och etnisk bakgrund. Dessa behov finns i mycket hög grad i Åstorp. Ett framgångsrikt sätt att främja och bredda deltagande i idrotts - och fritidsaktivitet har visat sig vara att starta en Fritidsbank.

Fritidsbanken samlar in och lånar kostnadsfritt ut begagnad fritids- och idrottsutrustning till alla som önskar låna. Insatsen främjar således inte bara ökad aktivitet och likvärdig tillgång utan är också en insats för att främja hållbarhet då verksamheten bygger helt på återbruk. En fritidsbank är också en satsning som främjar möjligheterna att sysselsätta människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Enligt beslut KFN 191203 arbetar förvaltningen under våren 2020 med att ta fram ett förslag på hur ett genomförande kan ske i Åstorp. I enlighet med framtaget förslag krävs driftsmedel för att täcka personalkostnad för en platsansvarig samt hyra och därmed tillhörande kostnader.

ca 700 000:-

Utveckling av campingområdet, driftskostnader

Arbetet enligt KFN beslut 20190903 med att ta fram förslag på utveckling av gamla campingområdet slutförs innevarande år. 2021 behöver medel för service och underhåll tillföras.

100 000:-

Tingvalla Strövområde

Utveckling av Tingvalla Strövområde till ett viktigt och attraktivt besöksmål medför ökat behov av tillsyn och skötsel. Detta kan lösas med föreningsavtal liksom de skötselavtal som upprättats för delar av Skåneleden alternativt med vaktmästarresurs.

ca 75.000:-

Drift av utomhusbad Kvidinge

Resurser för att driva friluftsbadet i Kvidinge saknas sedan flera år och budgetunderskott uppgår till 500 000 kr årligen. Sannolikt beror detta på att ambitionsnivån gradvis ökat under flera år, utan att driftsmedel har tillförts i motsvarande grad.

500 000:-

Socialnämnden

Inledning

Socialnämndens omvärldsanalys visar behovet av samverkan och samsyn kring det kommunala uppdraget.

Integration, missbruk, personalförsörjning, digitalisering, en ökad äldre befolkning och ökade strukturella klyftor är kommungemensamma utmaningar som kan ge negativa ekonomiska följder om inte ett förbyggande arbete genomförs gemensamt i samhället.

Behov förvaltningsövergripande, ledning

Socialnämnden har under senaste året arbetat för en ekonomi i balans, ambitionen har varit att därefter fokusera på kvalité i verksamheten. Brukarundersökningar inom äldreomsorgen har under de tre senaste åren haft ett allt dystrare resultat. Genomlysningen inom äldreomsorgen visade att struktur, ordning och målinriktat arbete inom kvalitetsarbete är nödvändigt.

Socialförvaltningen har behov av en socialt ansvarig socionom, SAS för verksamheterna inom äldreomsorg, individ och familjeomsorg samt funktionshinderområdet. SAS är en viktig person i arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet och följer upp att lagar som

socialtjänstlagen (SoL), lagen om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare (LVM) efterlevs.

I uppdraget som SAS ingår att arbeta med tillsyn och granskning av förvaltningens

socialtjänst samt att föreslå förbättringsåtgärder. Att ansvara för bedömning och utredning av Lex Sarah-rapporter samt gör eventuella anmälningar till tillsynsmyndigheten IVO. I

uppdraget ingår även uppföljning av vidtagna åtgärder vid identifierade fel och brister i verksamheten. Återkoppling till medarbetarna på ett pedagogiskt sätt och bidra till ökat lärande för verksamheten i t ex Lex Sarah processen.

Socialt ansvarig socionom arbetar med intern och extern verksamhetsgranskning i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet i

verksamhet. SAS omvärldsbevakar rättsläget och kvalitetsarbetet inom socialtjänsten.

Trainee inom socialnämndens ansvarsområde

Socialförvaltningen står inför en utmaning inom personalförsörjningen, genom att delta i traineeprogrammet ökas möjligheterna till att få ledare som är inriktade på socialnämndens ansvarområde.

Traineerna deltar i ett utvecklingsprogram med fokus på bland annat projektledning,

presentationsteknik, gruppdynamik, personlig utveckling, ett gemensamt projektarbete och en breddning. Traineerna får särskilt goda förutsättningar att i framtiden inta ledande eller strategiska specialistfunktioner inom kommunal verksamhet.

Äldreomsorg och hälso- och sjukvård

Inom äldreomsorgen har ansökningar till särskilt boende minskat de senaste åren.

Socialnämnden har haft flera lediga lägenheter vilket medfört minskade intäkter. För att nå budget i balans krävs det att verksamheten är flexibel i sin planering av bemanning.

Socialnämnden har tagit beslut om att minska fyra boendeplatser inom särskilt boende 2021 och 2022. En ökning av boendeplatser kan komma 2023 utifrån ett ökat antal äldre.

Med allt fler äldre ökar behovet av hemvård och hemsjukvård de närmsta åren, allt fler kommuninvånare lever och bor kvar i sina hem även i hög ålder. Det finns flera faktorer som gör detta möjligt. Det finns möjlighet till bostadsanpassning, fler äldre har en bättre hälsa och när det finns behov av sjukvård, kan alltmer kvalificerad vård ges i hemmet.

Individ och familjeomsorg, vuxen

Ansökningar och behov av ekonomiskt bistånd ökar. Flera faktorer kan påverka personens förmåga och möjligheter att uppnå egen försörjning. Faktorerna kan vara både strukturella och individuella. Bland de strukturella faktorerna finns till exempel tillgången på arbete och utbildning, allt högre kompetenskrav och diskriminering på arbetsmarknaden. Bland de individuella faktorerna finns till exempel nivån på utbildning och arbetslivserfarenhet, hälsa och familjesituation. Faktorerna kan påverka och förstärka varandra. För att öka möjligheterna för kommuninvånarna att nå självsörjning och minska behov av ekonomiskt bistånd bör alla förvaltningar inom kommunen arbeta strategiskt tillsammans med näringslivet.

Socialnämnden har minskade intäkter för integration och ekonomiskt bistånd, kostnaderna har dock inte minskat i samma takt utifrån svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden.

Socialnämnden har tagit beslut om att öka budget och skuldrådgivning för att ge stöd till de kommuninvånare som behöver hjälp att komma ur skuldfälla. Det finns ett stort behov av detta då det finns 708 barn som lever i fattigdom i Åstorp enligt kronofogdens statistik.

Ärendemängden inom våld i nära relationer har ökat i Åstorp under de senaste åren. Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Förövaren är i majoriteten av fallen en man. Många barn upplever våld i sin familj. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, lever cirka 150 000 barn i Sverige

tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern. Den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor är en del av regeringens jämställdhetspolitik och kopplad till jämställdhetsmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I strategin finns ett fokus på att stärka skydd för våldsutsatta, men också på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet. Socialnämnden har finansierat bemanningen i våld i nära relationer med statliga medel som avslutas 2020.

Placeringar av vuxna inom missbruk ökar trots ett intensivt arbete på hemmaplan. I Åstorp har droganvändning och droghandel ökat, inom tryggare Åstorp pågår ett gemensamt arbete med polis för hitta och ge stöd till personer med missbruk.

Behov individ och familjeomsorg, barn och familj

Statliga medel som upphör 2020 har finansierat tre tjänster inom barn och familj. Barn och familj har inte minskat inflöde av ärende som behöver stöd och hjälp för att hantera sin vardag och sitt liv.

Behov funktionsvariation

Personlig assistans har minskat under 2020.

Behov digitalisering

Socialnämnden har under våren 2020 antagit en digitaliseringsplan. För personer med funktionsvariation ger digitalisering möjlighet till individualisering. Socialtjänsten kan då möta kommuninvånaren utifrån dennas behov och situation – oavsett funktionsförmåga. För kommuninvånaren med funktionsvariation kan funktioner kompenseras, kommuninvånarens rättigheter stärkas och delaktigheten i samhället öka. Att öka digitaliseringen inom

socialtjänsten skulle kunna medföra effektivare arbetsprocesser, bättre arbetsmiljö, större kunskap om verksamheterna och mer tid för kommuninvånarna. Att öka digitalisering och teknik är en väg för att hantera och klara utmaningen med personalförsörjningen som beskrivs i omvärldsanalysen.

Handlingsplan och budget för digitalisering bör tas fram kommungemensamt för att nå framgång, det är viktigt att kommunens mål kring digitalisering följ gemensamt.

Sammanställning nettobehov

Nettobehov 2021 2022 2023

Ledning

Socialt ansvarig socionom (SAS) 735 735 735

Trainee områdeschef 332 483 483

Äldreomsorg och HSL

Särskilt boende, minskning platser -2 000 -2 000 0

Hemvården/HSL - volymförändring 478 4 207 6 406

IFO vuxen

Ekonomiskt bistånd 3 000 3 000 3 000

Minskade intäkter integration ek bistånd 576 576 576

Budget- och skuldsanering utökning 0,5 åa 294 294 294

Vuxna missbrukare 1 530 1 530 1 530

Våld i nära relationer 300 300 300

IFO barn och familj

Socialsekreterare 3,0 åa 1 790 1 790 1 790

Funktionsvariation

Minskat antal timmar egen regi, personlig assistans SFB -810 -810 -810

Digitalisering

Satsningar enligt digitaliseringsplan ? ? ?

Summa nettobehov 6 225 10 105 14 304

In document Socialnämndens arbetsutskott (Page 56-61)

Related documents