• No results found

5. HÖRSELN

5.2 Hörselhälsa

Under senare år har undervisningen om hälsofrågor ändrat karaktär. Man har infört ett hälsobefrämjande s.k. salutogent synsätt, vilket innebär att man förskjuter perspektivet från att leta efter det som orsakar svårigheter, problem och sjukdom till att öka kunskapen om det som befrämjar självkänsla, motståndskraft och hälsa. Naturligtvis behåller man en god hörsel helt enkelt genom att undvika starka ljud. Barn och ungdomar med goda kunskaper om ljud, hörsel och hälsa har grundläggande förutsättningar att själva välja lämplig ljudnivå i sin MP3-spelare, musikanläggning eller vid skoldiskon. Om man inte kan påverka en hög ljudnivå vid en konsert eller på ett gym finns det olika varianter av hörselskydd att köpa. De enklaste skyddar mot höga ljudnivåer i allmänhet. Om man vill ha bra ljudkvalitet när man lyssnar eller spelar musik finns det speciella musikhörselskydd (ER-hörselskydd) som dämpar ljudet med en väl bibehållen ljudkvalitet. Helst bör man undvika att använda föremål som ger upphov till starka impulsljud såsom smällande raketer och knallpulverpistoler, men om man ändå väljer att använda dem bör man naturligtvis använda hörselskydd. Gräsklippare, hammarslag och slipmaskiner är andra vardagsexempel på föremål som ger upphov till starka ljud. Man bör även vara uppmärksam på att det finns leksaker som ger ifrån sig så starka ljud att de är skadliga för små barn.

Arbetsmiljön i skolan är en annan viktig faktor som går att påverka på olika sätt. Naturligtvis är lokalernas utformning betydelsefull. Exempel på inredning som dämpar ljud och bidrar till en bättre ljudmiljö är ljudabsorbenter i tak och väggar, gardiner, mattor, växter samt filttassar på bord och stolar. Listan kan göras lång. Men de som arbetar i lokalerna, all personal såväl som elever, behöver också vara medvetna om att var och en bör bidra till en bra ljudmiljö, både för sin egen och för andras skull.

Om vi alla hjälps åt i vår strävan efter en god ljudmiljö och försöker ta vårt ansvar för att reagera på människor som i sin okunskap spelar för starkt kan vi nå goda resultat. Det kan vara att påverka på skoldiskon, gym eller ljudtekniker på konserter. Föräldrar är också en viktig målgrupp i arbetet, särskilt när de är ansvariga för klass- eller skoldiskon. De måste ta sitt vuxenansvar och se till att ljudnivån hålls inom rimliga gränser, vilket är särskilt viktigt om de barn som deltar i diskot är under 12 år.

Människor som utsätter sig för höga ljudnivåer oavsett om det är på arbetet eller på fritiden behöver vila öronen för att återhämta sig. Bland annat behöver musklerna i öronen vila. Därför brukar man ange vilka nivåer människor som

mest bör utsätta sig för räknat under en dag. Om man har varit i en miljö med höga ljudnivåer under en arbetsdag bör man undvika att besöka en ljudstark konsert samma kväll. Gravida kvinnor bör vara försiktiga med starka ljudnivåer eftersom fostrets hörsel redan är färdigutvecklad vid den 24:e graviditetsveckan. Se även kapitel 1 angående forskning om barn, ungdomar, ljudmiljöer och hörselproblematik.

Tinnitus

”Namnet tinnitus kommer från latinets tinnere som betyder ringa./…/ Att ha tinnitus innebär att man hör ljud i öronen eller huvudet som inte är verkliga ljud. Exakt var ljudet kommer ifrån vet man inte, men det finns gissningar om att det är hörselcellerna som till följd av att de skadas skickar ut falska impulser till hjärnan som vi tolkar som ljud. Tinnitus kan yttra sig på olika sätt och ha olika orsaker. Det kan låta som ett svagt susande, brusande, pipande, tjutande ljud eller kombinationer av ljud. Det kan också vara så att man hör tinnitus bara i ena örat, i båda öronen eller någonstans mitt i huvudet”. 4

Både tillfällig och permanent tinnitus kan orsakas av för starkt ljud vid ett enda tillfälle; vid en rockkonsert, av en smällare, under ett disko eller av starka ljud under en längre tid från t.ex. freestyle, minidisk, MP3-spelare eller bullrig arbetsmiljö. Det kan även finnas andra möjliga orsaker såsom depression eller andra sjukdomstillstånd, mediciner, stress, stigande ålder och t.o.m. olycklig kärlek. Det finns dock ingen bot mot permanent tinnitus som orsakats av starka ljud, men det finns flera behandlingar som kan ge lindring. En sådan är kognitiv terapi där den skadade får lära sig att bli medveten om sina tankar, och insikten används till att ändra på negativa tankemönster. Patienten tränas i att fokusera på annat än det störande ljud som finns i huvudet. Överdriven rädsla för tinnitus kan också orsaka eller förstärka tinnitus. Det händer att personer blivit så oroliga över en upplevd ljudnivå att de blir hyperstressade av rädslan, och bara detta kan ge upphov till tinnitus. Skrämselpropaganda är därför inte att rekommendera. Informationen om tinnitus måste vara saklig. Forskning visar att det är viktigt att eleverna får kunskaper om att de kan riskera att få inte bara tillfällig utan permanent tinnitus av starka ljud. Lika viktigt är insikten att jag själv kan drabbas. Det har visat sig att ungdomar oftast förlägger sårbarheten hos andra men inte hos sig själva. Att ha och leva med tinnitus kan för vissa människor vara irriterande, särskilt när det är tyst runt omkring, medan det för andra personer kan innebära ett mycket svårt handikapp.

Ljudöverkänslighet (Hyperakusis)

I samband med tinnitus är det även vanligt med ljudöverkänslighet, vilket innebär att vanliga vardagliga ljud låter olidligt starkt t.ex. skrap av stolar, klirr av porslin, surret från en overheadapparat, barnskrik m.m. En konsekvens av ljudöverkänslighet är att det kan bli svårigheter med att lokalisera varifrån ett ljud

kommer, vilket kan vara problematiskt i trafiken. Ljudöverkänslighet kan uppstå tillfälligt, men den kan också vara bestående.

_______________________________________________________________