• No results found

4.3.1 Kunskaper

Lärarnas syn kring den hållbara utvecklingens roll inom utbildning och skola varierar. Lärare G lyfter fram att hållbar utveckling inom utbildning och skola bör förmedla kunskap som gör det möjligt för eleverna att agera miljövänligt och att kunna förstå de bakomliggande orsakerna till att man bör agera på ett visst sätt. Lärare H och F lyfter å andra sidan att hållbar utveckling i första hand innebär att skolan ansvarar för att förmedla sakers värde och att eleverna lär sig om återvinning.

Nej, men, vad svårt. Vi, jag tycker att dom ska va rädda om sina saker och att man inte ska slösa och fundera på om man kan köpa närproduce-rat. Sen brukar vi titta, vi har ju återvinningscentralen ganska nära här, bara ett stenkast bort. Och vi brukar jobba med vilka saker man kan åter-vinna och vart dom tar vägen när dom är återvunna. Men, vad är det mer som vi kör. Ja, nej men dom andra bitarna är jag inte så mycket, är jag inte så bra på att jobba med. (Lärare H, 2019)

Således beskriver Lärare H att fokus ligger på att arbeta med återvinning och att eleverna ska utveckla en förståelse för hela återvinningsprocessen.

4.3.2 Fysiska strukturer

Utöver återvinning poängterar Lärare B att hållbar utveckling bör genomsyra skolverksamheten även vid val av läromedel och övrigt material, inte endast vara en del av undervisningen. Lärare B lyfter även fram den ekonomiska aspekten vid samtal om val av läromedel. Hen beskriver att inköp av läromedel

som ska återanvändas kommande år bidrar till att skrivmöjligheten i läromedlet försvinner. Således behöver lärarna istället komplettera med kopior som var-ken är miljövänligt eller billigt.

4.3.3 Hållbar utveckling inom olika ämnen

Hälften av lärarna är eniga om att hållbar utveckling inte endast berör de na-turvetenskapliga ämnena utan bör inkluderas i all undervisning. Lärare A för-klarar:

Ja, egentligen så är det inte bara i de naturvetenskapliga ämnena som det kommer in, för det kommer ju in mycket i både svenskan och SO:n, så att det ligger ju där och projekt, ja vi har ju ett projekt på gång igen som vi ska diskutera om vi ska städa skolgården och för att vi ska vara rädda om den. Jag tänker också rent generellt i klassrummet att vi ska inte slösa på papper, pennor och sudd, att man är rädd om arbetsmaterialen och inventarier för att det ska hålla […] (Lärare A, 2019)

Lärare G nämner precis som Lärare A att hållbar utveckling bör beröra all undervisning. och drar också paralleller till betydelsen av att ha ett hållbart perspektiv i vardagen:

Ja, men jag tycker ju att man ska ha med det egentligen i allting, sen är det ju inte bara NO- undervisning, utan det kommer ju säkert in i SO också, inte minst i kanske, samhällskunskap och geografi kan jag tänka mig. Där man sparar på resurser, man har jorden och ja, att man har med sig det tänket hela tiden även i vardagen. Att man helst har en papperså-tervinning på skolan, att man tänker på att man behöver inte ha lamporna tända och såna praktiska vardagliga saker. (Lärare G, 2019)

Ytterligare lyfter även Lärare G att utöver ett inkluderande synsätt kring håll-bar utveckling i skolan, där hållhåll-bar utveckling ses som en naturlig del i all undervisning, bör även vardagen och beslut i vardagen präglas av ett hållbart perspektiv. Lärare C å andra sidan belyser utöver ett inkluderat synsätt kring hållbar utveckling i skolan, att det med enkelhet går att inkludera hållbar ut-veckling inom olika ämnesområden och att NTA-uppdragen i NO-undervis-ningen underlättar detta. Vidare beskriver hen att eleverna redan i årskurs fyra har börjat att på eget initiativ ha ett miljöperspektiv vid diskussioner. Ytterli-gare poängterar Lärare C betydelsen av att vid upprepade tillfällen diskutera och belysa frågor som berör hållbar utveckling.

4.3.4 Hållbar utveckling som förhållningssätt

Lärare D och Lärare E är samstämmiga gällande att hållbar utveckling inom skola och utbildning bör inkluderas i form av ett tankesätt som influerar all undervisning. Lärare E poängterar att läraren vid planering och utformning av undervisning bör ha hållbar utveckling i bakhuvudet:

Det är ju, det är ju sällan som man kanske har en lektion där vi, där man säger att nu ska vi jobba med hållbar utveckling utan det kommer ju in i dom andra ämnena men man måste ju ha i bakhuvudet hela tiden att det ska in på nått sätt. Att man liksom drar ett resonemang lite längre, vad får det för konsekvenser å det är ju, det är ju lite lättare i dom naturve-tenskapliga ämnena, kanske än i svenska och matematik […] (Lärare E, 2019)

Ytterligare nämner Lärare E att läraren utöver att ha hållbar utveckling i bak-huvudet vid utformning av undervisning även bör tänka på att göra medvetna val gällande undervisningsmaterialet för att kunna inkludera ett hållbart per-spektiv i undervisningen. Ovan nämnda förhållningssätt kring hållbar utveckl-ing inom skola och utbildnutveckl-ing framhåller även Lärare D. Utöver detta poäng-terar hen att hållbar utveckling alltid är närvarande i undervisningen oavsett lektionens arbetsområde eller syfte. Vidare lyfter Lärare D elevernas engage-mang och deltagande:

Det är som det där, det är alltid närvarande oavsett vad vi pratar om egentligen. Man märker att har man en gång pratat om det här med kli-mat, hållbar utveckling då kommer det tillbaka, eleverna kommer nämna det. För många är intresserade av det, dom tycker att det är konstigt att vi håller på att förstöra vår planet samtidigt som dom ändå förstår varför eftersom ja, dom är ju själva människor och förstår vad dom drivs av […]

(Lärare D, 2019)

Således kan ett inkluderande synsätt kring hållbar utveckling inom utbildning och skola leda till att elevernas intresse väcks och att de blir genuint intresse-rade av hur människans beteende påverkar vår planet. Utifrån Lärare D:s for-mulering ovan kan tänkas att lärarens beslut att integrera hållbar utveckling i all typ av undervisning bidrar till att väcka elevernas engagemang och vilja att lyfta komplexa frågor. Ytterligare en aspekt som lyfts av fler lärare som viktig att ha i åtanke gällande hållbar utveckling inom utbildning och skola är att för-medla känslan av att förändring är möjlig. Ett flertal lärare betonar att det är av

stor betydelse att undervisningen kring hållbar utveckling inte leder till att ele-verna blir skrämda och förtvivlade.

Och så ska det ju inte va en domedagspredikan heller, dom ska ju inte bli alldeles förtvivlade, vi kan inte göra någonting liksom. Det är en väldig balansgång där när man pratar miljö. (Lärare E, 2019)

Lärare E poängterar att man som lärare bör vara noga med att förmedla hopp och tro på förändring snarare än att använda skrämseltaktik för att få eleverna engagerade.

Related documents