• No results found

4.2.1 Komplexitet

Majoriteten av lärarna poängterar att begreppet hållbar utveckling är ett stort och komplext begrepp som innefattar olika aspekter. Vidare belyser de olika lärarna en variation gällande vad de anser att begreppet innefattar. Lärare H poängterar hur bristen på fortbildning har bidragit till lärarens syn på begrep-pet:

Ja, det är väll lite olika delar av den. Jag är inte så jättebra på det där som du hör eftersom jag inte gått någon fortbildning heller. Men, ja vad ska man säga. Det är så stort… (Lärare H, 2019)

Följaktligen visar Lärare H:s förklaringen på en viss osäkerhet kring begrep-pets innebörd samtidigt som läraren belyser begrepbegrep-pets bredd. Vidare inleder även Lärare E med att poängtera begreppets omfattning.

Jaa, det är ju ett begrepp som är, det är väldigt stort, vidd så svårt att kanske definiera för barnen och ibland även för mig själv och för vuxna vad det är egentligen. Även om det inte egentligen är så komplicerat utan det med ekologiska fotavtryck till exempel, att man ska inte konsumera

mer än vad jorden kan ge och för att den ska liksom ja, finnas kvar och må bra, vilket är lättare sagt än gjort. (Lärare E, 2019)

Lärare E belyser svårigheten med att definiera begreppet samtidigt som läraren förklarar att begreppets olika delar går att förenkla och förklara i termer som är lättare att greppa. Lärare D förklarar också begreppets komplexitet och vid-gar perspektivet genom att lyfta att det inte endast är miljön och klimatet som utgör begreppet hållbar utveckling, utan att aspekter som ekonomi och sam-hälle också spelar in. Ytterligare nämner läraren att begreppet även innefattar ifrågasättande kring människans nuvarande beteende. Lärare A lyfter i sitt svar på frågan att hållbar utveckling innefattar ett tidsperspektiv som människan måste ta ställning till. Lärare A poängterar att hållbar utveckling utöver håll-bara bränslen, sopsortering och minskad användning av plast samt rätt hante-ring av avfall, även innefattar att människan måste ta ställning till hur saker och ting ska fungera över tid. Lärare C vidrör de aspekter som Lärare A har belyst samt vidgar perspektivet ytterligare genom att beskriva den hållbar ut-vecklingens betydelse utifrån ett globalt perspektiv:

Alltså, jag tänker ju ganska mycket på, hållbar utveckling då tänker jag ju mycket på energi, att hushålla med energin och koldioxidutsläpp och mmm, den biten alltså överkonsumtion i västvärlden, hur, vad vi gör hur det påverkar världen i stort och i det lilla. Alltså det kan ju va, i det stora kan ju va hela klimatfrågan, och hela liksom, vad som hände här förra sommaren, att det var värmebölja och att det var bränder, men också att det är översvämningar och väldigt mycket väder i andra delar av världen.

Och sen kan det ju vara i det mindre perspektivet, alltså vad jag gör hemma, vad jag, hur jag sop sorterar och hur jag använder mina resurser hemma. (Lärare C, 2019)

Följaktligen har Lärare C ett brett perspektiv på hållbar utveckling och poäng-terar betydelsen av att besitta en förståelse för att människans agerande påver-kar världen och på vilket sätt påverkan sker. Lärare B, F och G är samstämmiga om att hållbar utveckling i första hand handlar om att ta tillvara på de resurser som vi har. Lärare B lyfter fram återvinning av olika material och att köpa begagnat medans Lärare G utöver att samtala om återvinning även lyfter vikten av att vara medveten om varför man behöver agera på ett visst sätt. Lärare F förklarar att:

Oj, hållbar utveckling, det är ett stort begrepp det. Oj, ja det är ju att man ska ta tillvara på våra resurser såklart. Själv är jag vegetarian så jag tycker att jag gör en grej där, och för min del om det bara är från vad jag tycker att man försöker att cykla fast jag tar ofta bilen ändå fast jag brukar cykla när det är bra. Jag tänker ofta på det hemma såklart […] (Lärare F, 2019) Lärare F gör vid beskrivningen av begreppet kopplingar till aspekter av hållbar utveckling i vardagen. Således visar Lärare F:s svar att hållbar utveckling är något som läraren har i åtanke i vardagen.

4.2.2 Den hållbara utvecklingens delar

Som tidigare nämnt råder det en samstämmighet bland de deltagande lärarna gällande att hållbar utveckling är ett stort och komplext begrepp som innefattar olika delar. Två av de deltagande lärarna belyser att begreppet hållbar utveckl-ing innefattar tre olika aspekter, den ekonomiska, den samhälleliga och den naturvetenskapliga.

Ja, bra fråga. Vilka delar, ja men som sagt, som jag sa innan så tänker jag, ekonomi, jag tänker samhälle och klimat och miljö framförallt. Sen finns det säkert någon mer som jag borde ha nämnt, men framförallt dom.

Extra fokus för mig ska jag väll erkänna är ju klimat och miljö, klimat-förändringar och såna saker, framförallt. (Lärare D, 2019)

Lärare D poängterar de tre delar som hållbar utveckling innefattar för hen och lyfter att hen fokuserar extra på att belysa klimat- och miljöaspekten i begrep-pet. De resterande lärarna å andra sidan betonar att hållbar utveckling innefat-tar ett förhållningssätt kring hur människan lever och nyttjar jordens resurser.

Således belyser dessa lärare att hållbar utveckling består av människans val i vardagen oavsett om det handlar om val i mataffären eller vid en större inve-stering som exempelvis köp av bil. Vidare belyser alla att de ser återvinning och val av transportsätt som två av aspekterna inom hållbar utveckling. Utöver dessa aspekter lyfter Lärare C även de utsläpp som en bristande återvinning leder till.

Ja, men alltså, dels så tänker jag på återvinning och återbruk av material liksom och även, åå den biten. Och sen tänker jag hela energibiten med att hushålla med den som vi prata om, och växthuseffekten, hela den bi-ten. Ååå sen, så är det klart att till den här sopsorteringsbiten så kommer ju på något sätt vid sidan om, giftutsläpp, batterier i naturen, utsläpp, den

delen […] Men dom går ju i varandra såklart. Och den här växthuseffekt biten blir ju väldigt stor på något vis för det blir ju hela min egen tårtbit av det, hur jag använder energi och hur jag eventuellt slösar på energi och även i det stora, hela mänsklighetens förbrukning på något vis. Ja, jo juste, till återvinningen tänkte jag också på matbiten, som en del av det, hur man, vad man äter, om man slänger en del av det, […] (Lärare C, 2019).

Lärare C förklarar även problematiken kring hur våra beslut i vardagen spelar in i ett större perspektiv. Läraren belyser att det kan vara svårt att veta hur man ska agera, då det finns mycket att ta hänsyn till.

Related documents