• No results found

På en av Big-4 arbetar H.H. Han är VD, partner och auktoriserad revisor. I 23 år har H.H arbetat som revisor och han arbetar främst med noterade bolag samt med en del finansiella bolag. Intervjun genomfördes med den 6 mars 2019 klockan 14:30 över telefon.

5.8.1 Förhandlingsprocessen mellan revisorn och klienten

Om H.H ska skriva att han har en annan uppfattning än klienten i revisionsberättelsen krävs att klienten gjort ett väsentligt fel och att de inte är överens om ändringen. Det blir sällan att H.H behöver skriva en oren revisionsberättelsen, företag av allmänt intresse brukar tycka som revisorn och har en ambition i att hitta lösningar och göra rätt. Företag av allmänt intresse vill inte ha någon oren revisionsberättelse och 9 av 10 bolag lyssna därför på revisorn. Sedan finns klienter som kan försöka styra H.H genom att argumentera för sin sak. Då kan klienten använda tidigare års diskussioner och ifrågasätta varför H.H gjorde på ett annat sätt förra året eller varför H.H godkände något förra året men inte i år. Hur H.H agerar variera från fall till fall och han tillåter inte sig själv att påverkas av det. Varje år är unikt, praxis och regelverk förändras, det kan vara poster som han inte hade koll på eller fel som han inte upptäckt tidigare. Är något väsentligt kan inte klienten få igenom sina argument. Något H.H själv märkt är att det är svårare att ”rubba” eller runda honom nu jämför när han var ny som revisor och att erfarenheten gör att klienterna lättare går med på det han säger. För att nå en gemensam syn anser H.H att de har en diskussion. De vanligaste frågorna det brukar bli diskussioner om är de frågor som sällan är svart eller vitt och där det finns ett tolkningsutrymme, som till exempel goodwill.

”Då är det nästan som vilken förhandling som helst. Vi försöker diskutera någon slags, inte kompromiss men någon sorts lösning där man ändå tycker att kraven uppfylls. I alla fall ur ett acceptabelt sätt även om man kanske inte når hela vägen fram.”

Vid diskussioner brukar H.H referera till redovisningsstandarder, där det tydligt står hur något ska redovisas och ofta beror felet på att bolaget har avvikit från någon standard eller praxis. Han kan också titta på hur bolagets egna kontroller fungerar och om något kan vara fel där. Där det finns bedömningsposter brukar H.H koppla in specialister, det kan vara en redovisnings- specialist eller värderingsspecialist. Det händer också att H.H tittar på hur andra företag gjort i en liknande situation för att visa klienten hur de kan lösa problemet. Ibland för att nå en överenskommelse behöver han prioritera och då kan det hända att han måste ge och ta, men det gäller bara poster som inte är väsentliga och kan vänta till nästa år. Däremot skulle han aldrig kunna strunta i sina egna behov och bara tillfredsställa klientens behov. För H.H måste känna sig komfortabel och då spelar det ingen roll om inte klienten gör det i en fråga, H.H måste vara trygg i var han landar och vad han känner för att kunna ge ett omdöme och skriva på revisionsberättelsen. Att ha diskussioner är viktigt, det finns ingen revision där H.H inte har någon form av dialog med klienten. Ibland kan H.H känna att han inte är helt nöjd över resultatet. Det kan handla om oväsentliga som parterna kommer överens att ta hand om nästa år, men där det optimala hade varit att klienten lyssnat och ändrat felet direkt.

5.8.2 Relationen mellan revisorn och klienten

Det finns två saker H.H tycker är viktigt för att en klientrelation ska bli långvarig. Det första är att han måste hålla vissa faktorer på plats, det kan exempelvis vara att han ska leverera det han lovar i tid och att han ska komma med rätt svar på frågorna han får. Det andra är att alla i teamet ska fungera bra ihop med de i bolaget som revideras och att det ska finnas en bra personkemi. Blir H.Hs relation inte långvarig har han misslyckats i något av dessa områden. Han tycker också det är viktigt att det finns någon form av struktur och att båda parterna ser revisionen som ett gemensamt projekt. Därför är det viktigt med bra kommunikation, samarbete, planering och att hela tiden kommunicera. Enligt H.H påverkas relationen av förhandlingarna, det är bra att diskutera och han lär sig av att närma sig problem från olika håll. Vilket också gör att relationerna stärks.

5.8.3 Byrårotationen

När det gäller byrårotationen är H.Hs personliga syn att den inte kommer göra att målen som ställts upp från lagstiftarens håll kommer uppnås. Utan hans inställning är att revisionsfirmorna bara byter klienter med varandra. Vilket han får förhålla sig till. Något H.H tror är att många av de mindre byråerna som påverkas av byrårotationen kommer försvinna, de mindre byråerna har inte de resurser som krävs för att kunna revidera företag av allmänt intresse.

”Jag tror att man vinner på att det är friska ögon, det kan vara bra. Samtidigt som man tappar kompetens, för i större bolag är det väldigt jobbigt att vara revisor så är det, med flera hundra dotterbolag i världen och så vidare.”

En konsekvens av byrårotationen H.H tror kommer inträffa är att revisionen kommer bli dyrare. Byrårotationen infördes för att komma åt oberoendet med klienterna vilket H.H inte heller tror på. I och med byrårotation tror H.H att det blir mycket arbete för en begränsad nytta. Han tror däremot inte att relationen kommer att påverkas av byrårotationen. Han tror inte heller att det kommer bli någon skillnad på hur han förhandlar med klienten, även om han vet att klienten kommer byta revisor med tanke på byrårotationen.

”Nej det säger jag för att jag är övertygad om det, sedan kan det vara att man är unconscious bias vilket handlar om att man inte vet om att man är påverkad. Men nej skulle jag säga och anledningen är att kraven och ansvaret för den enskilda revisorn är så pass höga. Och ansvaret är så pass uttalat att det inte finns utrymme för att man ska lägga in sådan värdering vid sin revision. Utan det här måste göras på det sätt som man är komfortabel med annars tar man en personlig jätterisk. Nej det säger jag direkt att det inte påverkar.”

I och med byrårotationen kommer många bolag vara tvungna att byta revisionsbyrå och det gäller för de övriga byråerna att sticka ut för att locka till sig bolagen. Enligt H.H gör byrån det genom att bolagen ska tycka att de är bra människor som är bra att arbeta med. Enligt H.H är de olika byråerna lika i sina erbjudanden gällande tjänster och pris. Det blir då personerna på byrån som blir avgörande för att locka till sig nya eller få tillbaka gamla klienter.