• No results found

5.3.1 Sammanfattning av handledning

Om man tillåter handledningen att bli starkare, stärker man också relationen mellan lärare och elev, vilket i sin tur leder till en mer kreativ miljö för eleven. Att hela tiden kunna ges en möjlighet att utnyttja den direkta kontakten via ett delat dokument skapar en direktlänk när utveckling och inlärning sker på elevens villkor.

Att lära elever handleda sig själv och andra genom att analysera sin inlärning det är en av kärnpunkterna vi lärare har för att lära elever lära för livet.

5.3.2 Elevcitat från handledning

Nedan följer citathanteringen av transkriptionen från elevintervjuerna av hur eleverna upplevde handledningen med hjälp webbapplikationer i undervisning.

5.3.2.1 Flexibilitet & tillgänglighet

Urban:

Dels så är det ju samarbetet man har på lektionen med läraren och sen så är det ju det här samarbetet man har när man är hemma för att man kan ju ha det

samarbete över...kommunikationen över den här loggen..så fungerar det som ett mobilt samarbete kan man då säga...

5.3.2.2 Relationer

Zigge:

Så fort jag har lite svårt med någonting så eller undrar någonting så dokumenterar jag det så får jag ganska raka svar av dig.

Roy:

Man får också ett bättre band, lärare elev...vilket jag tycker är ganska viktigt i den här lektionen...för då...det känns ju bättre att sjunga för någon som man känner väl än bara en lärare liksom...så det känns bra.

5.3.2.3 Kreativitet

Roy:

Jag tycker att det fungerar att man kan få feedback av dig...det tycker jag är väldigt skönt att då under veckan om jag har problem med...det kan vara vad som helst...tonart eller vad som helst...kan få stöd av dig. Det tycker jag är skönt att man kan bolla idéer.

Roy:

Jag skulle nästa säga att nästan allting ökas lite av liksom av kreativitet och kvalité eftersom man nästan alltid är två, kan man ju säga...kan alltid bolla idéer och säga lyssna på den här och det här har jag tänkt och så....och ehh...sen är det mycket lättare att reflektera...man får det ju på papper det man har gjort så att säga...vad man har gjort...så kan man ju tänka efter mer.

5.4 Nackdelar

5.4.1 Sammanfattning av nackdelar

Vissa moment är enklare och snabbare att genomföra med fysiska medier. Idéerna man t. ex. skapar i en kreativ process måste manifesteras i en fysisk form för att tanken skall bli beständig. Detta medför en risk, eftersom det man skapar kan gå sönder eller

försvinna.

Vissa elever har svårt för tekniken och lite lättare att arbeta med t. ex. ett anteckningsblock, vilket gör att de utsätter sig själv eller gruppen för risken att informationen försvinner om de t. ex. blir av med materialet eller är sjuka.

I ett projekt finns det en risk att någon behåller information för sig själv för att göra sig oumbärlig för resten av gruppen.

Det är en risk att samarbeta med någon som inte har kompetens att hantera- eller har tillgång till webbapplikationen.

5.4.2 Elevcitat från nackdelar

Nedan följer citathanteringen av transkriptionen från elevintervjuerna av hur eleverna upplevde nackdelar med webbapplikationer i undervisningen.

5.4.2.1 Behovet av handarbete

Det är snabbare och mer ändamålsenligt att i vissa moment i ett projekt göra delmomentet fysiskt. Idéerna man t. ex. skapar i en kreativ process finns ju inte till innan processen, utan skapas där och då. Därför måste de manifesteras i en fysisk form för att tanken skall bli beständig. Man måste få tankarna att bli verkliga. Det blir ändamålsenligt av samma anledning som när man skriver på ett kontrakt.

Webbapplikationsplattformen har den fördelen att den inte finns i fysisk form och därför inte är lika sårbar för yttre påverkan som den fysiska pennskissen men det blir samtidigt en nackdel i vissa moment i en process. Torsten och Viktor beskriver i följande citat hur dom är tvungna att pröva sina idéer fysiskt för att få reda på om den fungerar:

Det första vi gjorde när vi gjorde spelplanen det var ju att, den skulle vara som en Post-it-lapp, den skulle vara lika lång på alla hörn, den skulle vara en kvadrat. Så vi tog två A3 och så klistrade vi ihop dem och sen mätte vi och klippte av. Och sen gjorde jag hela skissen på spelplanen utan illustrationer och så gjorde jag för hand...

Viktor berättar om en skiss på en webbsida:

Då satt vi med penna och papper på ett stort A3 och så fick alla skriva ned vad skall vi ha med oss och ritade upp ungefär... ja däruppe behöver vi en banner, där behöver vi nyheter, där behöver vi kunna snabbt gå vidare till vad man nu skall kunna göra, logga in och så vidare.

5.4.2.2 Handarbetet ställer till problem

Här beskriver en elev att han trivs bättre att anteckna i ett block istället för att använda sig av funktionen med att kunna dela dokument i en webbapplikation. Detta skedde i ett grupparbete där läraren uppmanade eleverna att använda sig av webbapplikationens funktion för textbaserad kommunikation. Detta hindrade honom och gruppen i

synliggörandet av processarbetet. Detta ledde till en oro i gruppen genom att inte synliggöra gruppens process. Xerxes:

Jag antecknade på block sen behövdes eftertanke. Vi tänkte hela tiden faktiskt. Det fanns även tider när vi var typ, vet inte, kommer det här funka eller inte, borde vi gjort såhär istället...

5.4.2.3 Att inte tillämpa öppenhet

Att inte dela med sig av informationen innebär en makt. Vissa ser inte grupprocessen viktigaste grundtanke utan vill ha enväldig kontroll över arbetet. Man vill göra sig oumbärlig. Om man presenterar en webbapplikation som fungerar som ett

kommunikationverktyg för en grupprocess så innebär inte det att alla tycker det är bra att dela med sig av informationen. Detta är en risk. Viktor:

Han hade det på sin dator, så han satt och skrev ned, alltså på sin egen

inloggning.[...]vi tittade på den ibland. Han ville ju få det att funka, så vi kollade väl på den då och då.

Torsten beskriver här risken med att arbeta med någon som inte har tillgång till systemet eller kunskapen.

Först så trodde vi att alla frågor skulle vara klara om två veckor, sen så var han ju borta och han har inte liksom gmail. Det var också någonting som faktiskt

förhindrade det, så helt plötsligt fick vi till nästa vecka och sen så var hans son sjuk eller någonting, så att då fick vi en vecka till, så att det var hela tiden så -’det här är sista gången vi måste jobba på’ också bara ’aaah, vi får en vecka till’, ’måste jobba jobba’, så att det var så, sen så till slut så var det som att ropa på vargen, så att varje gång bara, -’jaja men nästa gång så kommer han ändå vara sjuk ändå liksom’, så att det var...

Xerxes berättar hur tålamodsprövande det kan vara att arbeta med datorer utan att ha tillräcklig kunskap:

Det kan strula till sig med Internet eller man hittar inte den man vill hitta eller någonting funkar inte på photoshop. Så det hände oss faktiskt ofta att jag gick iväg eller att han gick iväg för vi orkade inte, typ det hände när han gjorde den

med den i två timmar och sen precis innan han blev klar så sparade han inte, så gick allting bort, så fick han börja om på ruta ett och så blev han arg så stack han hem på en gång. Så, ja...

Om man inte skriver ner sina tankar och idéer finns det en risk att de försvinner. Roy: Det handlar ju om att man skall ha tillgång till en dator...alltid!

6 Diskussion

Vårt syfte med undersökningen var att genom kvalitativa intervjuer av våra elever söka efter fördelar och utvecklingsmöjligheter med datorstödd pedagogik med hjälp av molntjänster. Med ett enklare språk, vi genomförde en förändring i pedagogiken; vad tyckte eleverna gick bra och vad gick mindre bra? Har vår undersökning uppfyllt syftet? För att kunna visa om vi har uppfyllt målet med undersökningen kommer vi att besvara våra frågeställningar med hjälp av våra resultat. Dessa svar kommer vi därefter att reflektera mot det teoretiska sammanhang vi har beskrivit i avsnitt 3, bakgrund.

Related documents