• No results found

5.2.1 Sammanfattning av samarbete

Våra undersökningar har visat att samarbetet kan effektiviseras och struktureras om man delar all information i projektet och gör rollerna tydliga. Om man samarbetar med hjälp av online-lagring, dvs. en filserver på Internet, underlättar man för ansvarstagande i projektet. Det visar att, även om man har tillgång till en lärarblogg, där det mesta man behöver finns tillgängligt, finns fortfarande behovet av att mötas när man behöver handledning. När man får eleverna att föra loggbok avstannar inte arbetet när de stöter på ett problem eftersom kanalen till handledaren är öppen även mellan

lektionstillfällena.

5.2.2 Elevcitat från Samarbete

Nedan följer citathanteringen av transkriptionen från elevintervjuerna av hur eleverna upplevde samarbetet med hjälp webbapplikationer i undervisning.

5.2.2.3 Delar gemensamma dokument

Stig beskriver hur samarbetet effektiviseras och struktureras när man delar all information i projektet och gör rollerna tydliga.

Så hade vi ett gemensamt dokument också som vi tryckte in lite länkar i, google- docs dokument. Det var himla bra. Då kunde man se, vad tycker du, vad tycker jag, istället för att sitta och berätta det, så är det bara liksom svart-på-vitt.

När eleverna använder webbapplikationer tvingas de ta större ansvar. Detta leder också till att de, i ett samarbete med andra elever, upplever att de måste sträva åt samma håll för att nå ett resultat och att ett samarbete skall komma till stånd.

Nackdelen med att ingen springer runt och sparkar en i häcken det blir väl att, om man inte själv vill det så kanske det inte blir lika mycket gjort och det kan uppstå konflikter mellan att: -varför gör inte du... Alla måste liksom vara med om man skall kunna baka kakan.

Roy uttrycker också ett ansvarstagande i att han använder metodiken i andra ämnen. Han söker nya lösningar utan att vi som pedagoger är inblandade och ser naturliga samarbetsmöjligheter utanför de givna ramarna:

Googledocs har ju fungerat väldigt bra för mig i andra ämnen också. Jag har använt det i miniprojektsarbetskursen...då vi ska skriva ett miniprojektarbete. Då är vi ju två stycken som skriver och eftersom man kan ha ett dokument som man delar på, kan man sitta vid var sin dator och jobba på samma lektion, med samma dokument och skriva på olika ställen. Och det tycker jag har fungerat...ja men, det har fungerat jättebra. Jag tycker att det är...det är ett bra system som man borde använda mer i andra lektioner.

5.2.2.4 Praktiska fördelar

Stig beskriver hur samarbetet med hjälp av en filserver på Internet underlättade hans ansvarstagande.

Grejer som vi behövde hemma lade vi upp på ett annat webbhotell eller vad man skall kalla det, [...] Storegate så vi kunde använda det hemma också ifall det var någonting viktigt som vi kände att -ja, men detta måste jag jobba på mer hemma. Xerxes berättar hur smidigt det har varit att kunna dela med sig till andra i gruppen.

Ja alltså, jag har använt den här gmail, där jag har skrivit ned vissa saker och så har jag delat med mig det med Reine. Så det har varit bra och smidigt.

Urban beskriver vad det innebär att samarbeta med hjälp av delade dokument:

Då skriver man alltså, då använder man alltså ett delat dokument på G-docs [...] man har liksom det delat mellan varandra så att man kan skriva därå, då använder man alltså ett och kan läsa hur som helst...

5.2.2.5 Alla måste med

Gruppen behöver ett ledarskap. Stig beskriver att när gruppen själv tar ansvar för processen, kan det leda till motsättningar om inte alla vill åt samma håll:

Nackdelen med att ingen springer runt och sparkar en i häcken det blir väl att, om man inte själv vill det så kanske det inte blir lika mycket gjort och det kan uppstå konflikter mellan att: -varför gör inte du... Alla måste liksom vara med om man skall kunna baka kakan.

5.2.2.6 Nu-faktorn!

Torsten beskriver att även om man har tillgång till en lärarblogg där det mesta man behöver finns tillgängligt, finns fortfarande behovet av att mötas när man behöver hjälp.

Det kan man ju i och för sig läsa på din blogg, men har man då frågor och liknande så får jag ju komma tillbaka till dig och fråga, vad menade du där? Roy har en elevloggbok som läraren kan läsa och kommentera, vilket leder till att arbetet inte avstannar när han stöter på ett problem eftersom kanalen till handledaren är öppen även mellan lektionstillfällena. Hjälpen finns till hands även när det är en hel vecka tills nästa lektionstillfälle:

När man får hjälp så fort man har ett problem om det inte är nåt som inte funkar så går det ju på dubbla tiden istället för att jag ska vänta till nästa vecka innan jag kommer tillbaks till lektionen för att fråga dig någonting.

Stig beskriver hur tidsbesparande det är att ha dokument och filer tillgängliga direkt, via en Internet-filserver:

Ja, liknande Storegate. För annars om jag skulle ha en fil som t. ex. Kalle skulle behöva, så skulle jag ju få ge honom ett usb-minne och trycka in det i hans dator om det skulle funka och det skulle tagit alldeles för lång tid, så att det var otroligt tidsparande också.

Related documents