• No results found

Handlingsplan för romsk inkludering

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Diarienummer: skriv nummer exempelvis KS/xxx:xx

Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den: skriv datum så här xx månad 20xx

Dokumentet gäller för: skriv vilka som omfattas exempelvis alla nämnder Dokumentet gäller till den: 1 januari 2025

_______________________________________________________________________________________

Dokumentet ersätter:

Dokumentansvarig är: Kommunstyrelsen

För revidering av dokumentet ansvarar: Kommunstyrelsen

För uppföljning av dokumentet ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Relaterade dokument: Ett hållbart Botkyrka, Mål och riktlinjer för nationella minoriteter, Strategi för ett jämlikt Botkyrka

Innehållsförteckning

Sammanfattning ... 4

Inledning ... 4

Syfte och fokusområden ... 7

Fokusområden ... 7

Uppföljning och ansvar ... 9

4

Sammanfattning

Denna handlingsplan beskriver vilka konkreta aktiviteter som ska genomföras för att uppnå en förflyttning i Botkyrka kommuns arbete med romsk

inkludering. Genom handlingsplanen skapas en tydlig vägledning för hur kommunen bör arbeta för att skydda, främja och stärka romers rättigheter och delaktighet i samhället.

Det övergripande syftet med handlingsplanen är att identifiera områden som bör ingå i arbetet med romsk inkludering tillsammans med romer och kommunens förvaltningar. Fokusområden är följande:

• Delaktighet och inflytande.

• Synliggöra romsk kultur och romskt språk.

• Romsk inkludering i den kommunala organisationen.

• Romsk inkludering på platsen Botkyrka.

Inledning

Denna handlingsplan är ett av de åtaganden som Botkyrka kommun har inom ramen för romsk inkludering. Genom handlingsplanen kan ansvar tydliggöras och fördelas. Frågor som berör romers rättigheter kan inkluderas i ordinarie struktur och verksamheter i kommunen får en gemensam vägledning i arbetet med att säkerställa romers rättigheter. En handlingsplan för genomförande kan bidra till att verkställa mänskliga rättigheter för ett jämlikt och socialt hållbart Botkyrka. Handlingsplanen är ett komplement till Mål och riktlinjer för nationella minoriteter och ett led i att levandegöra Strategin för ett jämlikt Botkyrka i praktiken.

Handlingsplanen fokuserar på aktiviteter år 2021 med uppföljning och därefter revidering utifrån nya identifierade områden.

Bakgrund

Regeringens strategi för romsk inkludering under perioden 2012–2032 har det övergripande målet att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjlig-heter i livet som den som är rom. Strategin betonar principen om icke-diskriminering med utgångspunkt från de mänskliga rättigheterna. Målgrupper är framför allt romer som befinner sig i ett socialt och ekonomiskt utanförskap med betoning på kvinnor och barn. För att förverkliga strategin fram till 2032 krävs insatser på lokal, regional och nationell nivå.

5

Romers levnadsförhållanden och levnadsvillkor i dag är ofta mycket sämre än för den genomsnittliga befolkningen och de har fortfarande inte full tillgång till de sociala och ekonomiska rättigheterna i Sverige. Romer har längre erfarenhet av diskriminering och utanförskap på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, inom utbildning och i det offentliga rummet än någon annan grupp i samhället.

Trots att romer enligt lag idag har lika rättigheter som alla andra i vårt samhälle fortsätter de att leva i utanförskap i sitt eget land. Det vill vi i Botkyrka kommun ändra på.

Handlingsplanen för romsk inkludering har tagits fram av

kommunledningsförvaltningen i Botkyrka kommun och bygger på en förstudie genomförd av en romsk forskare. Förstudien identifierade förbättringsområden för att tillgodose romers rättigheter i kommunen. Som ett komplement till förstudien har ett kunskapsunderlag tagits fram om erfarenheter av romsk inkludering från andra svenska kommuner och städer, samt från civilsamhällets erfarenheter av romsk inkludering. I linje med regeringens strategi präglas aktiviteter i denna handlingsplan av romers delaktighet och romskt inflytande.

Relaterade styrdokument

Handlingsplanen utgår från internationella konventioner om mänskliga rättigheter och aktuell lagstiftning för nationella minoriteter, som lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk,

diskrimineringslagen, språklagen, socialtjänstlagen och skollagen.

Handlingsplanen är ett komplement till Mål och riktlinjer för nationella minoriteter och ett led i att levandegöra Strategin för ett jämlikt Botkyrka i praktiken. Strategin för ett jämlikt Botkyrka ska bidra till ett hållbart och mer jämlikt Botkyrka med minskade klyftor.

Nationella minoriteter är en av frågorna som vi arbetar med inom ramen för att förverkliga målen som beskrivs i dokumentet Ett hållbart Botkyrka.

Historisk bakgrund

Den nationella minoriteten romer har funnits i Sverige i över 500 år. Under lång tid lät Sverige, liksom flera andra länder, antiziganistiska föreställningar påverka hur samhället behandlade romer. Följder från dessa föreställningar påverkar fortfarande romers förhållande till samhälleliga institutioner och dess förhållande till romer.

Den svenska minoritetspolitiken introducerades så sent som år 2000. I samband med detta erkändes romer som en av fem nationella minoriteter i Sverige. Gemensamt för alla nationella minoritetsgrupper är att de aktivt värnat om sitt språk och kultur och utgör därför en levande del av det svenska samhället och kulturarvet. Samtliga nationella minoriteter har dessutom funnits i Sverige under mycket lång tid.

6

Inom den romska minoritetsgruppen finns idag fem undergrupper i Sverige som alla talar olika språk, har olika romska kulturer och utövar olika romska traditioner. Romani chib är romernas gemensamma språk och är ett

samlingsbegrepp för alla de olika varieteter av språket som talas i världen. I Sverige uppskattas det finnas ett tjugotal varieteter av språket.

7

Syfte och fokusområden

Det övergripande syftet med handlingsplanen är att tillsammans med romer och kommunens förvaltningar identifiera områden som bör ingå i arbetet med romsk inkludering. Den beskriver vilka konkreta aktiviteter som ska

genomföras för att uppnå en förflyttning i Botkyrka kommuns arbete med romsk inkludering.

Genom handlingsplanen skapas en tydlig vägledning för hur kommunen bör arbeta för att skydda, främja och stärka romers rättigheter och delaktighet i samhället.

Arbetssättet för de fokusområden vi har identifierat kommer att vara långsiktigt och ska präglas av delaktighet, inflytande och tillit från romer.

Fokusområden är följande:

1. Delaktighet och inflytande

2. Synliggöra romsk kultur och romskt språk

3. Romsk inkludering i den kommunala organisationen 4. Romsk inkludering på platsen Botkyrka

Fokusområden

Nedan presenteras handlingsplanens fokusområden och aktiviteter.

1. Delaktighet och inflytande

1.1 Samverka med forskningsinstans för att kartlägga diskriminering mot romer i kommunen tillsammans med romer.

1.2 Etablera romsk samrådsgrupp.

2. Synliggöra romsk kultur och romskt språk

2.1 Synliggöra romer genom representation i det offentliga rummet genom att möjliggöra för romska aktiviteter och/eller kulturevenemang.

2.2 Information på kommunens hemsida om den nationella minoriteten romer och aktuell lagstiftning.

2.3 Uppmärksamma romernas internationella dag den 8 april genom synliggörande insats.

3. Romsk inkludering i den kommunala organisationen

3.1 Dialog med förvaltningar och bolag om framtida insatser för att förverkliga romsk inkludering i kommunens alla verksamheter.

3.2. Integrera romsk inkludering i jämlikhetssamordningen.

8

4. Romsk inkludering på platsen Botkyrka

4.1. Genom Botkyrkas Plattform för idéburna organisationer och Rådet för civilsamhällesfrågor stärka samverkan med civilsamhället för att möjliggöra romsk inkludering med särskild fokus på arbetsmarknad, utbildning och demokratisk delaktighet.

4.2. Samverka regionalt för att identifiera och lösa gemensamma regionala utmaningar för romsk inkludering.

4.3. Dialog med relevanta aktörer för ett samarbete med romsk inkludering.

9

Uppföljning och ansvar

Kommunledningsförvaltningen leder och samordnar arbetet för romsk inkludering inom ramen för jämlikhetssamordningen.

Kommunledningsförvaltningen har i uppgift att följa upp och uppdatera handlingsplanen. Uppföljning av handlingsplanen för romsk inkludering genomförs årligen. Redovisning av aktiviteter utifrån de specificerade fokusområdena sker under det fjärde kvartalet 2021.

Handlingsplanen revideras efter uppföljningen 2021 utifrån identifierade förbättringsområden.

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1]

Arbetsmarknads & Vuxenutbildningsnämnden 2021-01-14 Arbetsmark/2021-01-14

Botkyrka Kommun · Arbetsmarknads & Vuxenutbildningsförvaltningen Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

7

Delegationsbeslut

Förslag till beslut

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har tagit del av dele-gationsbesluten.

Sammanfattning

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden som styrelse beslutar i stort om verksamhetens mål, inriktning och kvalitet samt i ärenden i övrigt som är av principiell natur. Andra ärenden delegeras till förvalt-ningsdirektören som i sin tur delegerar vidare till verksamhetschefer, rektorer med flera.

Följande listor över delegationsbeslut har lämnats in:

• Utbildning för vuxna januari 2021

TJÄNSTESKRIVELSE 1[1]

Arbetsmarknads- och

vuxenutbildningsförvaltningen

Kod:1.1.3.1

Dnr: AVN/2021:00013

Botkyrka Kommun

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Medborgarcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Hemsida: www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Annette Westerberg

annette.westerberg@botkyrka.se

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Related documents