• No results found

Handlingsprogram Regionala stadskärnor, dnr LS 1103-0343

Moderaterna i Stockholms stad och Stockholms län har fått ovanstående remiss och vill i anslutning härtill anföra:

Tankesättet som ligger bakom arbetet med att skapa en flerkärnig region är både väl förankrat och bär med sig ett brett stöd i länets kommuner, våra regionala organisationer och hos politiker och tjänstemän. RUFS 2010 skisserar en utveckling som gör att

Stockholms län även med den kraftiga tillväxttakt som nu finns kan växa på ett hållbart och strukturerat sätt. Moderata politiker i landstinget och i länets alla kommuner har starkt bidragit till den genomtänkta utvecklingen.

Det handlingsprogram för regionala stadskärnor som TMR nu lämnat på remiss är ett välformulerat dokument med en tydlig ambitionsnivå för att gå från ord till mer handling när det gäller utvecklingen av de åtta regionala stadskärnorna som är utpekade i RUFS. Det finns tydliga uttalade mål kring befolkningstillväxten, tillgängligheten till kollektivtrafik och ökad andel av sysselsättningen i länets kärnor. Detta är positivt och något vi står bakom.

Vi vill lyfta fram ett antal aspekter som är viktiga i arbetet med att utveckla och i högre utsträckning etablera den flerkärniga regionen och de åtta regionala stadskärnorna.

En flerkärnig region som bygger på att de utpekade regionala stadskärnorna, och de kommuner de befinner sig i, tar ett större ansvar för befolkningsökningen i länet gör att vi kan skapa den hållbara tillväxt som är nödvändig för att möta de utmaningar som finns när det gäller miljö och klimat. God tillgång till kollektivtrafik är avgörande. Att vi kan bygga ut cykelvägnätet i regionen för att underlätta pendling är viktigt. Att det är möjligt att genom smidiga planprocesser bygga tätt och, om önskvärt, också på höjden för att rymma många bostäder, mycket service och arbetsplatser på liten yta är av mycket stor vikt. Mot den bakgrunden är det viktigt att ha korta handläggningstider för processer kopplade till PBL.

De problem som uppstår till följd av bullerregler måste uppmärksammas och hanteras.

Behovet att bygga bort barriäreffekter finns på många håll av, här behöver arbetet hållas samman.

Tät stad är avsevärt bättre än glesa förorter och bör uppmuntras, inte hindras av överdriven byråkrati. Genom att bygga tätt i de regionala kärnorna kan vi bevara den gröna strukturen som gör Stockholmsregionen till en naturnära storstadsregion med alla de positiva värden det medför.

De regionala kärnorna måste i än högre utsträckning utvecklas till centralpunkter för kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken måste utvecklas för att skapa snabbare förbindelser mellan de olika regionala kärnorna. Detta kräver fortsatta investeringar i utbyggd kollektivtrafik, fler spår, bättre terminaler, fler bussfiler, fler tåg, vagnar och fordon. Den politik som Alliansen med Moderaterna i spetsen för, i såväl riksdag som landstinget, borgar för att den utvecklingen också sker. Utbyggnadsplanerna och de investeringar som

Stockholm den 22 februari 2013

Moderaterna i Stockholms stad och län

Stora Nygatan 30 • Box 2313 • 103 17 Stockholm Tel 08 - 676 80 00 • Fax 08 - 24 01 55

stockholm@moderat.se • www.moderaterna.net

nu faktiskt görs är av mycket stora proportioner. Ytterligare ökningar är nödvändiga inom några år.

Kollektivtrafiken behöver också stärkas till och från de regionala kärnornas omland. Det behöver bli snabbare busstrafik etc från de kommuner som inte har en regional kärna till 2-3 av de regionala kärnorna för att möta den tillväxt som oundvikligen sker i hela länet.

Tvärförbindelser och snabbussar i olika relationer är områden med ytterligare utvecklings-potential. Även tillgängligheten till och från viktiga punkter som Arlanda kan utvecklas vidare.

För att underlätta resande och utbyggd kollektivtrafik är det en fördel att, som nu är på väg att genomföras, utöka användandet av Stockholmsregionens vattenvägar.

Kollektivtrafiken behöver också få bättre möjligheter att ta sig från norr till söder utan att passera den centrala kärnan. Att förbifarten byggs är avgörande för regionens utveckling och leder till en stor mängd nya möjligheter för kollektivtrafiken och sammanlänkningen av regionala kärnor på var sin sida av Mälaren. I det sammanhanget är det viktigt att också lyfta behovet av Österleden för att nå samma effekter för Ost- och Nordostsektorerna.

Det är även väsentligt att regionens alla aktörer arbetar för att göra de regionala stads-kärnorna attraktiva och välfungerande genom att fler arbetsplatser och tillgång till utbildningsplatser. Det behövs bättre samverkan generellt än vad vi kan se idag för att involvera näringslivet och högskolor i utvecklingen – det fungerar inte tillräckligt tillfreds-ställande på alla håll. Tankarna om att utveckla de regionala kärnorna till nav för vissa typer av verksamheter är intressant och kan vara en väg framåt. Skapas många arbets-platser i de regionala kärnorna motverkar det trängsel och problem i den centrala kärnan.

Det leder även till andra resmönster som kan vara bra för miljön och för människors tidsanvändning – att få ihop livspusslet. En utmaning som vi står inför är att i ännu högre utsträckning förankra och involvera andra parter i arbetet med att förverkliga tankarna i RUFS. Det är bra att TMR uppmärksammar detta i handlings-planen. Den mest attraktiva storstadsregionen i Europa utvecklas inte bara med politiska beslut och för att politiker vill det utan det kräver ett brett engagemang från en stor mängd aktörer. Information och förankring är utmaningar att ta på allvar. Frågan måste också ställas i vilken utsträckning vi kan lyckas involvera medborgarna i arbetet.

Stockholm den 15 januari 2013

Moderaterna i Stockholms stad Moderaterna i Stockholms län Eu: Håkan Wallensten / Organisationschef

SOLNA STAD

Stadsledningsförvaltningen

2012-12-05

SID 1 (3)

KS/2012:382 TJÄNSTESKRIVELSE

Yttrande över Landstingets förslag till handlingsprogram