• No results found

Handuppräckning Första påståendet

5.1 Case studier

5.2.1 Handuppräckning Första påståendet

Pojkar har högre status än flickor.

Jag tycker pojkar oftast har högre status än oss flickor och det är samhällets fel. Titta bara på hur samhället ser ut i Sverige, de flesta chefer är män, män tjänar mer pengar än kvinnor, det är mycket svårare för kvinnor att få bra jobb. Det är som att det männen gör skulle vara mera värt än det vi gör(Tilde).

Tilde visar på att hon känner att det är det svenska samhället som gör så att män har högre status än kvinnor. I hennes ton finns en bitterhet och det känns som om hon verkligen brinner för att höja kvinnornas status i samhället.

Jag tror en del pojkar får högre status för att de är tuffa pojkar. Titta bara på en del killar på vår skola, de gör saker som många tycker är häftiga och på det sättet får de en högre status. Jag tycker det är så larvigt att man kan få hög status genom att göra dumma saker (Fabian).

Fabian menar på att pojkar som hittar på dumheter har högre status. Han anser att ju mer man vandaliserar desto högre status får man.

Jag tycker bara det är larvigt med pojkar som ska försöka vara tuffa i skolan. Jag tycker att det i vissa fall är religionen som gör att männen har högre status än kvinnor. Jag har genom vänner och kompisar upplevt och känt att det är männen i familjen som

34

Carla svar tyder på att hon tycker att det är religionen som gör att männen har högre status än kvinnor.

Jag känner att vi pojkar på något sätt har högre status. Vad det beror på tror jag kan ha att göra med t.ex. hur man uppfostras och hur samhället ser ut, t.ex. om du tittar på arbeten som städerska, dagisfröken m.m. yrken där det jobbar mest kvinnor. Det är yrken med låg status vilket leder till att männen får högre status (Jeremy).

Jeremy ser ett samband mellan yrken som har låg status och där flest kvinnor arbetar. Nej jag tycker att i Sverige så har pojkar och flickor samma status. Flickor har samma rättigheter som pojkar och det är många kvinnor som jobbar som chefer. Titta bara i min familj där är det mamma som bestämmer. Pappa har inget och säga till om. Och så tror jag det är i många familjer, även om det självklart finns familjer där pappan bestämmer med (Alvaro).

Alvaro känner att båda könen har lika hög status. Han tar som ex sin egen familj där det är mamma som bestämmer. Adrian pratar om att det är någon som ska bestämma men han menar att det är lika mycket kvinnor som män som bestämmer.

Andra påståendet

Har du någon gång upplevt att du blivit illa behandlad på grund av ditt kön

Jag har flera gånger upplevt att många pojkar säger elaka saker till mig på grund av att jag är en tjej som säger vad jag tycker och tänker. Hade jag varit en pojke så hade ingen sagt elaka saker till mig. Men bara för att jag är en tjej som vågar vara ärlig och säga vad jag tycker och tänker så leder det till att många pojkar snackar skit om mig och säger elaka saker till mig (Patricia).

Patricia svar visar på att de flesta flickor inte vågar säga vad de tycker och tänker rakt ut. Utan att de istället håller det inom sig.

Jag har upplevt att när man går och handlar så kollar alltid de som arbetar i butikerna extra noggrant på oss pojkar så vi inte ska ta något. Till exempel när jag går med mina killkompisar och handlar då kollar alla som jobbar i butiken på oss hela tiden. Men när jag går med min flickvän och handlar då känner jag inte alls att de i butikerna kollar lika mycket på mig. För är man en flicka eller umgås med flickor tror inte butikspersonal på något ont om en (Hamza ).

35

Hamza känner att han som pojke får en noggrann bevakning av butikspersonalen när han går och handlar själv eller med sina killkompisar. Han tycker att pojkar blir illa behandlade av butikspersonalen för att de är pojkar. Han känner inte att flickor får bevakning på sig eller misstänksamma blickar från butikspersonalen.

Tredje påståendet

Flickor är duktigare än pojkar i skolan.

Jag upplever det som att vi flickor har bättre betyg än killarna. Jag tror vi satsar mer på skolan än vad pojkarna gör. För de flesta flickor är skolan viktig. Jag tror att många pojkar hellre satsar på sin träning, umgås med kompisar än att satsa hårt på skolan. Även om det finns pojkar som satsar hårt på skolan med (Elonora).

Elonora upplever att generellt sätt så satsar flickor mer på skolan än vad pojkarna gör. Pojkarna prioriterar många andra saker framför att satsa på skolan.

Jag tycker skolan passar flickor bättre än oss pojkar. Flickor är bättre på att sitta still och lära sig saker genom att läsa en massa. Jag och många andra pojkar trivs bäst när vi får arbeta med saker praktisk. Tjejer är bättre på att plugga in läxor. Hade skolan varit uppbyggd genom att man lärde sig saker genom praktiskt arbete då tror jag vi killar vart duktigare än tjejerna i skolan (Evelyn).

Evelyn känner att skolan idag passar flickor bättre än pojkar. Hade skolan innehållit en pedagogik där man lär sig genom praktiskt arbete hade det passat honom och många övriga pojkar bättre.

Jag tycker att pojkar och flickor har lika mycket kunskap inom sig, Men jag tror att mycket har med förväntningar att göra. Lärarna på skolan och även många föräldrar förväntar sig att flickor ska vara duktiga i skolan annars är det något fel. Mina föräldrar har varit mycket hårdare med mig vad det gäller att satsa på skolan än vad de varit mot min storebror. Det är mycket därför som flickorna har bättre betyg än pojkarna i skolan tror jag (Talla).

36

Tala upplever att flickor har stora förväntningar på sig både från pedagogerna i skolan och även hemifrån från föräldrarna och att det leder till att fler flickor känner press på sig att prestera i skolan och därigenom satsar de mer på skolan än vad pojkarna gör.

Jag tycker inte flickor är duktigare än oss pojkar i skolan. Visst många flickor kanske har bra betyg men det är bara för de pluggar som galningar. Om alla prov eller läxor skulle vara oförberedda tror jag vi pojkar skulle ha lika bra resultat som flickorna (Ivan).

Ivan tycker att oförberedda prov skulle gynna pojkarnas resultat i skolan. Han menar att pojkar inte orkar plugga lika mycket till prov som flickorna gör.

Fjärde påståendet

Pojkar tar mer plats i skolan än flickorna.

Pojkar tar mycket mera plats än vad vi flickor gör. Pojkarna snackar hela tiden på lektionerna, ända sedan jag var liten har det oftast varit pojkarna som lärarna fått säga åt att vara tysta under lektionen. Pojkarna syns och hörs mer i skolan än vad vi flickor gör. De skriker, larvar sig och pratar när läraren pratar på lektionerna. Även på rasterna är det alltid pojkarna man hör skrika eller något annat (Nour ).

Nour har upplevt under hela sin skolgång att killarna pratar och stör mera på lektionerna än vad flickorna gör. Hon känner att pojkarna hörs och syns mer än tjejerna såväl som på lektioner som på rasterna.

Vi pojkar pratar hela tiden här i skolan. Titta bara på lektionerna, hela tiden måste ni lärare säga åt oss att vara tysta för att vi pratar samtidigt som ni pratar. De flesta flickorna sitter tysta och säger inte så mycket under lektionerna (Fabian elev).

Fabian känner att pojkarna är de som pratar mest under skoltid och han upplever att lärarna ofta får säga åt dem att vara tysta under lektionstid.

Jag tycker att under lektionerna så är det pojkarna som tar mest plats. De pratar hela tiden och stör lektionerna eftersom de pratar så högt så man inte hör vad lärarna säger. Det

37

finns tjejer som pratar mycket också men det är oftast pojkarna som hörs mest och stör mest i skolan (Eleonora).

Elonora upplever att det är pojkarna som stör mest under lektionstid. Även om det även finns flickor som pratar mycket med så är det generellt pojkarna som pratar och stör mest under lektionstid.

Jag har aldrig tänkt på det innan men nu när vi pratar om det så känner jag att det är ju vi grabbar som hela tiden pratar, stör och tar en massa plats på lektionerna. Vad det beror på vet jag inte man det känns som det varit så under alla år jag gått i skolan. Jag är ju själv en utav de som nog upplevs som en störig pojke av många (Alvaro).

Alvaro visar på att han aldrig reflekterat över vilka det är som tar mest plats i skolan förut. Men när vi pratar om det så blir hans känsla att det är pojkarna som är de som tar mest plats i skolan. Han har en självinsikt där han känner själv att han är en utav de pojkarna som stör och pratar mycket på lektionen

5.2.2 Heta stolen

Related documents