• No results found

Heta stolen Första påståendet

5.1 Case studier

5.2.2 Heta stolen Första påståendet

Det sprids mer rykten om flickor än pojkar i dagens skola.

När en tjej t.ex. kanske har kysst någon kille på en fest och sen ett par månader senare kysser en annan kille på en fest då är hon en slampa och det blir mycket negativt snack om henne. Men om en kille kysser t.ex. tre tjejer på samma fest då är han världens häftigaste. Det killar gör är så mycket häftigare än det vi tjejer gör och det sprids alltid mycket mer negativa rykten om oss tjejer än vad det gör om killarna (alla övriga flickor i klassen nickar instämmande (Patricia).

Patricia tycker att sprids mer negativa rykten om flickorna än vad det gör om pojkarna. Hon upplever att det som pojkar gör upplevs som häftigt, men om en tjej gör samma sak kan det få helt andra konsekvenser som tillexempel en massa negativa rykten om henne.

38

Jag tycker inte det sprids mer rykten om flickor än om oss. Vi killar sprider inte mer rykten om flickor än vad vi gör om pojkar. (Hamza).

Hamza upplever inte att det sprids mer rykten om flickor än om pojkarna. Han ger en känsla av att det inte sprids så mycket rykten alls.

Jag upplever att det sprids mer rykten om tjejer än killar. Men jag tror det är vi tjejer som sprider de flesta ryktena, killar bryr sig inte så mycket om sådant. Det är mest vi tjejer som lägger energi och tar åt oss av alla rykten. (Nera)

Nera känner att det sprids mera rykten om flickor än om pojkar, men hon tror att det är flickor som mest håller på och bryr sig om ryktesspridningen.

Andra påståendet

Det är lättare att vara pojke än flicka i dagens samhälle.

Jag tycker det i vissa fall är lättare att vara en flicka och i vissa fall känns det som det är lättare att vara en pojke. Tillexempel när man ska söka chefsjobb då tror jag det är lättare för män att få det jobbet. Men i skolan där känner jag att det är lättare att vara tjej för skolan passar ofta oss bättre än pojkarna. Skylsystemet passar kanske oss flickor bättre. (Hon får instämmande nickar från flera övriga i klassen) (Carla).

Carla upplever att det finns både för och nackdelar med båda könen i dagens samhälle. Hon känner dock att i skolan så är det en fördel att vara en flicka för att skolsystemet passar flickorna bättre.

Jag håller med i det Carla säger, men min känsla är att överlag är det lättare att vara pojke i dagens samhälle. Jag tycker det känns som vi flickor i många fall måste kämpa mer för

att tillexempel få ett bra rykte om sig, få ett bra jobb, vi flickor måste hjälpa till och ta mer ansvar hemma det behöver inte pojkarna. (Flera tjejer visar att då håller med i vad

39

Jelena känner att det är lättare att vara pojke i dagens samhälle. Hon lyfter tydligt fram flera exempel där hon känner att det är en fördel att vara en pojke.

Nej det är inte mer fördelar med att vara en pojke. Ta bara i skolan, vi orkar inte sitta stilla och tysta och lyssna på en lärare hela dagarna, det gör alla flickor och därför får ni bättre betyg än oss. Övriga pojkar visar att de håller med i det som han säger (Hamza).

Hamza känner att pojkarna har det mycket svårare i skolan än flickorna. Han känner att flickorna klarar av att vara koncentrerade hela dagen i skolan vilket inte pojkarna klarar. Han menar att det är därför som flickor har bättre betyg än pojkarna i skolan.

Tredje påståendet

Det är viktigt att vara populär.

Jag tror att vi tjejer tycker det är viktigt att vara populära, de flesta tjejer bryr sig mycket om vad andra tycker och tänker om en själv. Det känns inte som killarna bryr sig lika mycket om de är populära eller inte (Tilde).

Tilde tror att flickor i mer utsträckning än pojkar tänker på att vara populära.

Jag tänker inte på om jag är populär eller inte. Jag gör saker som jag vet att en del stör sig på. Typ när jag pratar hela tiden på lektionen eller när jag säger dumma saker till folk. Men för killar är inte det viktigaste att vara populär utan att ens kompisar gillar en som person. (Jeremy)

Jeremy tycker det är viktigast att vara populär bland vännerna. Vad övriga tycker om han bryr han sig inte om.

Jag håller med Tilde om att vi tjejer tycker det är viktigt att vara populära. Många av oss försöker inte störa någon eller säga duma saker som kan göra att man får ett dåligt rykte om sig. Det är lättare att bara flyta med än att göra saker som folk irriterar sig på för då börjar alla snacka skit om en (Talla).

40

Talla upplever att flickor tycker det är viktigt att vara populära. Hon känner att många flickor håller en låg profil så inte ingen ska störa sig på dem. För om någon börjar störa sig på en blir det skitsnack om den personen.

Fjärde påståendet

Lärare behandlar pojkar och flickor likadant.

Redan från dagis så har lärarna behandlat oss annorlunda jämfört med tjejerna. På dagis var de mycket hårdare mot oss än mot tjejerna. Ibland fick till och med vissa tjejer hålla koll på oss, grabbar hur normalt är det? Även nu när vi är äldre så är lärarna snällare mot tjejerna. Om en tjej kommer försent då bryr sig inte lärarna men om vi killar kommer försent blir de arga. (Alvaro)

Alvaro upplever att ända sedan förskolan har pedagogerna behandlat pojkar och flickor olika. Han känner att flickorna har favoriserat och att de redan på förskolan fick vara extrafröknar åt pojkarna.

Jag tycker vi blir behandlade efter samma villkor. Sen finns det lärare som har sina favoritelever men det kan vara både en pojke eller flicka (Jelena).

Jelena upplever att pedagogerna behandlar båda könen lika. Hon upplever dock att en del pedagoger har sina favoritelever.

Jag tycker ibland att vissa lärare är lite fördömande mot killarna. Jag kan hålla med Alvaro om att redan på dagis så var pedagogerna olika mot tjejer och killar. Vi tjejer fick ofta hjälpa till och duka och ta ansvar. Medan killarna bara fick skäll. Även idag tycker jag många killar får mycket skäll för saker som inte är så farliga (Nour)

Nour upplever att många pedagoger är hårda mot killarna och att de ibland får mycket skäll för saker som inte är så farliga. Hon upplevde redan på förskolan att flickorna fick ta mera ansvar än pojkarna och att pojkarna hela tiden blev tillrättavisade av pedagogerna.

41

5.3 Resultat av intervjun

Som ett komplement till case och värderingsövningar har vi valt att använda oss av en kvalitativ intervju med fyra utvalda elever. Vi kommer att redogöra för de frågor som vi har använt oss av och följdfrågor som förekom under intervjun. Detta för att vi vill lyfta fram sambandet mellan frågorna och elevernas svar. Vi har valt att endast redogöra för det som är relevant för arbetet.

Med hänsyn till elevernas svar har vi valt att koncentrera oss på följande kategorier:

Related documents