• No results found

1. Indelning

4.4 Hantverkarfirman AB

Som tidigare nämnt har även vår fjärde intervjuperson valt att vara anonym. Vi kommer vidare att referera till honom som Erik Eriksson vilket inte är hans riktiga namn. Erik verkar inom en hantverkarbransch med många små och stora företag på marknaden. Med grund i att vi inte vill riskera Eriks anonymitet väljer vi att inte beskriva verksamheten djupare. Intervjun med Erik genomfördes via en telefonintervju då Eriks arbetsbelastning gjorde det svårt att finna tid för ett fysiskt möte.

Vi ringer Erik en förmiddag i maj. Försommaren står utanför dörren och solen skiner. Erik svarar i telefonen och ber oss vänta medan han kopplar in sitt headset så att han kan arbeta under tiden intervjun utförs. Erik låter oss veta att han nu är redo att starta intervjun. Efter de inledande fraserna om uppsatsens syfte och information om anonymitet ber vi Erik att presentera sig själv.

Erik berättar då att han är i 40-årsåldern och är idag delägare i fem bolag med olika inriktningar.

Det företag vi fokuserar på mest på i intervjun är ett av de nyaste bolagen, ett hantverkarföretag som startades 2014. Vidare refererar vi till detta bolag som Hantverkarfirman AB. Erik berättar för oss att hans huvudsakliga uppgifter i de företag han är engagerad i innefattar mycket administration och företagsledning. Alla fem av hans bolag är relativt små men bidrar med mycket administrativt arbete. Erik har idag, sammanlagt, ca 15 anställda varav två i Hantverkarfirman AB. Erik berättar för oss att Hantverkarfirman AB startades då ett liknande företag gick i konkurs. De två som var anställda på det konkursdrabbade företaget bad då Erik om hjälp med att starta ett nytt företag där de kunde arbeta. De två anställda hade en relation till Erik sedan tidigare. De hade arbetat tillsammans på Eriks fars företag och kände därmed varandra sedan lång tid tillbaka. Idag driver Erik även faderns företag.

Vi frågar Erik hur han ser på entreprenörskap, vad en entreprenör är för honom. Erik svarar oss att en entreprenör är en person som är driven. En person som vill skapa nya och bättre förutsättningar. Inte bara för sig själv utan även för andra i form av arbetstillfällen med mera.

Erik får följdfrågan huruvida han ser sig själv som en entreprenör i denna bemärkelse. Han funderar några sekunder och svarar sedan lättsamt, ja. Erik berättar vidare att hans entreprenörskap är något som vuxit fram över tid. När han var yngre tyckte han att företagande var spännande och roligt men det är nu det har blivit verklighet. Erik fortsätter med att säga att som entreprenör måste man våga ta risker. Entreprenörer måste fullfölja sina idéer och inte låta dem stanna vid att vara just idéer. Det är det som skiljer en entreprenör från en drömmare.

Vi för vårt samtal vidare till sociala nätverk. Vi frågar Erik vad sociala nätverk är för honom.

Erik blir tyst i några sekunder medan han funderar på sitt svar. Han berättar sedan att han tänker på ett antal olika saker. Eriks första tanke när han hör ordet sociala nätverk är de, i hans egna ord

“digitala nätverken”, med andra ord sociala medier. Erik fortsätter med att berätta att sociala nätverk även kan vara privata kontakter men även företagsträffar och företagarnätverk. Vidare berättar Erik att sitt personliga sociala nätverk består till 80-90 procent av personliga kontakter och cirka 10 procent av sociala medier. Med andra ord har han den största delen av sitt nätverk via personliga relationer. Erik beskriver även att han har använt sig av sociala nätverk i sitt företag. Han är involverad i en liten grupp företagare som alla är hantverkare. Dessa företagare finns som stöd för varandras verksamheter. De olika företagarna gynnar på så vis varandras verksamheter och tar hjälp av varandra istället för att anställa mer personal.

Vi lämnar ämnet sociala nätverk för stunden och går vidare till Eriks anställningsprocesser. Vi frågar Erik hur han har gått tillväga för att anställa sin personal varpå han svarar att han har gått tillväga på lite olika sätt. I Hantverkarfirman AB var situationen något speciell då det var de anställda som bad Erik starta företaget. Erik fortsätter med att berätta att han generellt sett oftast söker bland personer han känner eller via vänners vänner. Erik förklarar att det är viktigt med personliga referenser, speciellt i så små företag som han bedriver. Personkemin är väldigt viktig och personalen måste fungera socialt när man ska arbeta nära varandra fem dagar i veckan.

Vidare förklarar Erik att han inte letar personal via sociala medier. Istället söker han i sitt personliga sociala nätverk. För att förtydliga säger Erik att han inte tvunget måste känna den person han anställer men kan vill gärna veta vem personen är. Det får allra helst vara en kompis kompis där han har någon anknytningspunkt till personen i fråga. Vi frågar Erik vad han ser som positivt och negativt med att anställa via sociala nätverk. Erik funderar ett tag och säger sedan att det har varit en utmaning att anställa personer som han känt väl sedan innan. Detta på grund av att relationen och dynamiken mellan dem plötsligt ändrats när Erik ska verka chef över sin gode vän. Det är inte alltid det blir en fungerande arbetsrelation då det kan vara svårt att separera det privata från arbetet. Erik säger dock att det så klart kan fungera utmärkt att anställa nära vänner men det är en utmaning. Han fortsätter med att berätta att han själv hellre anställer de som är “ett steg bort” i det sociala nätverket, personer han har gemensamma vänner till. Erik förklarar att då om man inte har en stark relation sedan innan blir den arbetsmässiga relationen lättare att hantera.

vid enstaka tillfällen, men i dessa fall enbart på en konsultbasis och inte fasta anställningar. Eriks erfarenheter säger honom att de informella tillvägagångssätten vid rekrytering är bättre än att annonsera ut en tjänst om det inte är så att han är ute efter en person med spetskompetens. I de fall Erik har behövt en person med spetskompetens har han anställt via Arbetsförmedlingen då det kan vara svårt att hitta den kompetensen i det sociala nätverket. Detta med risken att personen inte passar in i arbetslaget. Till Hantverkarfirman ABs ordinarie verksamhet är kraven på kompetens inte lika höga. Erik menar att han där kan gå mer på personkemi och social kompetens när han anställer då den anställda kan lära sig yrket under arbetets gång. Vare sig Erik anställer via formella kanaler eller via sociala nätverk får alltid den arbetssökande komma på en intervju.

Sedan leder detta till referensupptagning och senare en provanställning för att se hur personen fungerar i arbetslaget. Erik avslutar med att berätta att han själv aldrig har blivit anställd via formella kanaler. De jobb Erik har haft har han fått via sina sociala nätverk eller genom att ha blivit headhuntad. Efter ett väldigt givande samtal tackar vi för att Erik tog sig tiden att delta vi vår studie och önskar honom en fortsatt trevlig dag.

Related documents