• No results found

Har precisionsodling trampat ur barnskorna?

Per Emgardsson & Per Frankelius

Imke Borchardt arbetar på avdelningen för växtproduktion, växtskydd och miljöfrågor vid Landwirt-schaftskammer i Schleswig-Holstein, Tyskland. Här följer ett sammandrag av hennes föredrag.

Hon listade också några exempel på utmaningar på Helmstorf:

• Hjortar och vildsvin som äter upp grödorna.

• Stenar i jordarna.

• Renkavle (Alopecurus myosuroides).

Helmstorf har investerat kraftigt i precisionsod-ling, närmare bestämt 180 000 Euro. Därutöver har gården haft nettokostnader i samband med byte av maskinparken.

Projektet som Borchardt drivit kallas som sagt

”On-Farm-Research”, OFR-projektet. Det har

fi-Skörd 2008–2017

medelvärde (ton/ha) Maximum Minimum

Höstraps (winter rapeseed) 4,1 5,1 1,7

Höstvete (winter wheat) 9,4 10,9 6,6

Höstkorn (winter barley) 10,0 10,8 8,4

Imke Borchardt, i vit kavaj, och det övriga teamet.

Foto: On-Farm-Research Project.

82 Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens TIDSKRIFT nr 3 2021 nansierats av Landwirtschaftskammer

Schleswig-Holstein, Stiftung Schleswig-Holsteinische Land-schaft och LandwirtLand-schaftliche Rentenbank, samt stötts av branschorganisationer och rådgivare med flera. I projektet har de analyserat direkta kostna-der (utsäde, bekämpningsmedel, gödselmedel, ha-gelförsäkring och ränta) och kostnader för arbetets utförande (arbetskraft, maskiner, räntor och entre-prenadtjänster) i förhållande till bruttoinkomsten för 21 analyserbara delfält (skiften) på gården. I en kommentar efter seminariet tillade Imke Borchardt följande:

”De kulliga trakterna i östra Schleswig-Holstein strax intill Östersjön är kända som delstatens mest varierande landskap. De stora jordartsvariationerna var skälet till att projektet genomfördes här. För om det finns någon nytta med den nya tekniken kom-mer den att synas och den största nyttan borde fin-nas där skillnaderna är stora.

Tanken var att när vi känner till nyttan i det ku-perade östra landskapet så kan vi uppskatta nyttan i andra delar av Schleswig-Holstein. Våra jordbrukare var villiga att ta den nya tekniken i bruk eftersom de var säkra på att precisionsodling skulle förbättra ekonomin och ekologin i vår växtodling. Det

gårds-baserade projektet Helmstorf startades för att reda ut hur stora fördelar olika typer av precisionsod-lingsteknik kunde ge.

Vi är alla besvikna över både precisionsodlings-tekniken och andra saker. Det är inte bara tilldel-ningstekniken som begränsar effekterna av preci-sionsodlingen på gårdsnivå. Vädret har också stort inflytande liksom variationer i odlingsförhållandena med mera.”

När vi år 2018 betraktade resultaten från OFR-projektet på Helmstorf var det viktigt att minnas att projektet löpt under en tioårsperiod, från 2007 till 2017. Kunskapen om växtplatsanpassad odling och dess teknik kunde liksom tekniken ha utveck-lats sedan projektet startades. Projektets tekniska igångkörningsproblem kunde, men behövde inte, ha förenklats eller eliminerats under projektets löptid.

Andra erfarenheter, inte minst de brister i kun-skap, standarder och strukturer för växtplatsanpas-sad odling som Imke Borchardt lyfte vid worksho-pen på KSLA var naturligtvis högst aktuella och relevanta 2018.

En grundläggande strategi var att jämföra tre metoder för fördelning av gödsel- och kalkgivor, alltså fosfat, kalium, magnesium och kalk:

Några av de maskiner som deltagit i försöket på godset Helmstorf i Schleswig Holstein. Foto: On-Farm-Research Project.

• Gårdspraxismetoden (”farm practice”).

• Samma giva till hela fältet spridd vid ett (eller två) tillfällen (”one-time application”).

• Variabel giva – växtplatsanpassad med N-sensor.

Med ”gårdspraxismetod” avsåg Imke Borchardt en skicklig jordbrukare som anpassade gödselmedel och gödselgivor manuellt till olika delar av fälten.

Med ”fast giva till hela fältet” avsågs den traditio-nella metoden i modernt lantbruk, vilket kan be-traktas som motsatsen till precisionsodling. I för-söken valde man ut sex av godsets skiften (gärden).

Varje skifte delades i tre delar, en del för varje metod enligt ovan. Under försöken samlades stora mängder data av olika slag in. Mer information om jordarter, loam m.m. finns på sidan 90.

Man fann till exempel att jordartskartläggning i kombination med variabel utsädesmängd gav po-sitiva resultat. Vid jordartskarteringen tog man ett prov per hektar på varje fält. Resultatet av jordarts-analyserna presenterades på två sätt:

1. Markkartor där jordarten bedömts med fing-rarna.

2. Markkartor där jordarten bestämts med våt- analys.

Resultatet av våtanalyserna var i sin tur av olika slag och tog hänsyn togs till något av följande:

a) Enbart lerhalten,

b) till halten lera och mjäla,

c) till halten lera och silt (mjäla plus finmo).

Det sistnämnda gav mest användbar informa-tion. Jordprovtagningen kostade 35 euro/prov.

Utöver jordartsanalys inkluderade markkarte-ringen också markens växtnäringsinnehåll av fosfor, magnesium, pH, humus och kalium. Kaliumhalterna varierade under åren i jordarna. Sammantaget an-vände godset fyra typer av jordkarteringsmetoder.

Se figuren nedan.

Beräkning av kostnader var som framgått cen-tralt i projektet. Exempelvis konstaterades att växt-platsanpassad grundgödsling med fosfor, kalium och kalk på Helmstorf utslaget på 30 år skulle kosta

Olika sätt att definiera jordarna på godset Helmstorf (2012). Källa: Projektteam On-Farm-Research, Imke Borchardt.

JORDARTSBESTÄMNING

Åkerholme S I’S IS sL/uL IT, uT, T

Rulla jord mellan

fingrarna A Enbart lerhalt

B Lerhalt och mjälhalt C Lerhalt samt halten

mjäla och finmo

84 Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens TIDSKRIFT nr 3 2021 Marginalberäkningar för de tre metoder som användes på Helmstorf.

Baserad på underlag från Imke Borchardt.

Driftledarens odlingsstrategi Samma giva över hela fältet Givan varierad med Yara N-sensor

Bruttointäkt (euro/hektar)

Direkta kostnader Rörliga kostnader

Kalkylerat vinstbelopp

Olika sätt att beräkna lönsamhet enligt Kuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft e.V. (KTBL).

1. Imke Borchardt talade också om att sensorn inte tog hänsyn till ”N-transit”. Vi förmodar att det betyder att det finns kväve kvar i marken från tidigare givor, men att växterna inte ännu tagit upp det, och att sensorn då inte kan ta hänsyn till detta kväve och därför rekommenderar för stor andragiva av kväve. Det är dock så att alla mätmetoder mäter en vis sak och det åligger analytikern eller använ-daren av mätningsresultat att beakta relevanta delar och alltid relatera mätresultat till det som mäts och det som inte mäts. Man bör med andra ord inte ”klandra” en N-sensor avsedd för analys av grödan för att samma sensor inte mäter kvävet i jorden under grödan.

2. N-sensorn på Greppa Näringens webbplats, se http://www.greppa.nu/vara-tjanster/rakna-sjalv/kvavesensorberakning.html.

cirka 10 euro mer per hektar jämfört med att ge hela fältet samma mängd växtnäring i en fast giva (icke precisionsodling). Med en sexårig växtföljd sjönk kostnaden till 6 euro/ha.

Men de fann också att vissa välkända tekniker inte fungerade så bra tekniskt som man hoppats, medan andra inte betalade sina kostnader:

• Försöken med växtplatsanpassad kultivering gavs upp på grund av ett komplicerat och icke samarbetsvilligt hydraulsystem på kultivatorn.

• Försöken med gödsling med fosfor och kalium med mera försvårades. Resultaten försämrades av att fallspridarens (Rauch AGT) utmatnings-system, trots drivmotorbyte, reagerade på tok för långsamt.

• Centrifugalspridare med 24 meters arbetsbredd har en betydligt större kastvidd för att uppnå god spridningsjämnhet. Men spridarnas förmåga att variera givan inom arbetsbredden eller mellan vänster och höger sida av kördraget var otillräck-lig. Spridarna klarade därför inte av att matcha upplösningen hos tilldelningskartan.

• Tilldelningskartorna var till att börja med inte synkroniserade med körspåren. Det försämrade ytterligare spridarnas möjlighet att sprida avsedd giva på rätt plats.