• No results found

5. Teori

7.8. Heder av Christina Wahldén (2002)

Sommaren efter att de har tagit studenten har Siri och Fanny bestämt sig att de ska bo i Stockholm, i Fannys mosters lägenhet. De har fått jobb inom hemtjänsten. Dock åker Siri dit utan lov från hennes pappa, han har sagt ett bestämt nej. Fanny har även gått emot pappans åsikter när det gäller planerna för hösten, Fanny ska åka till cirkusskolan i Paris och inte till högskolan som pappan vill.

Siri, som jobbar på ett ålderdomshem, blir god vän med en av patienterna, Harriet. Harriet berättar om sitt liv för Siri, bl a att hon var konstnär i Paris. Harriet är en av de få som uppmuntrar Siri att åka till Paris. Efter ett tag blir Harriet sämre och flickorna bestämmer sig för att smuggla ut Harriet och ställa till med en fransk fest för henne. Den kvällen dör Harriet lycklig. Siri får förklara sig för föreståndarinnan och en

utredning görs. Man kommer dock fram till att Siri inte hade något med hennes död att göra.

En kväll ringer Dana på dörren och vill gömma sig hos dem. Danas föräldrar är väldigt stränga och de anser att dansen, som Dana älskar, är detsamma som prostitution. Danas farbror är den som tar detta hårdast och han övertalar Danas bror att han måste göra något. Han hotar henne med kniv. Siri går till polisen och anmäler händelsen, men blir inte tagen på allvar.

Danas lillasyster ringer till Dana för att varna henne för att uppträda på premiären av musikalen, eftersom hon hört ett samtal mellan brodern och farbrodern om att göra slut på henne. Denna gång tar polisen hoten på allvar och placerar ut civilklädda poliser kring scenen samt ser till att skådespelarna har skottsäkra västar. Danas bror är i publiken och siktar på Dana, men missar och skjuter en av de andra skådespelarna som skadas lindrigt. Efter detta bestämmer sig Dana för att söka till Danshögskolan, där hon senare träffar Younis från samma land som Dana. Siri bestämmer sig för att åka till Paris för att gå på cirkusskola. Fanny flyttar in med sin rullstolsbundne pojkvän Adam i Stockholm för att studera till florist.

7.8.1. Analys

Siri har svårt att konfrontera sin pappa om hennes framtidsplaner. Pappan vill att Siri ska läsa på högskolan till hösten medan Siri vill fara till cirkusskolan i Paris. Då Siri anser att pappan har svårt att inse att hon är vuxen och kan klara sig själv, bestämmer hon sig för att mot pappans vilja åka till Stockholm över sommaren med sin kompis Fanny.

Fanny och Siri har varit bästa vänner sedan de var i dagis. Fanny, till skillnad från Siri, är väldigt fåfäng och packar en hel resväska full med schampo, hårsprej, smink och lösna glar som hon sedan glömmer hemma. Fanny är ute och festar flera kvällar i rad, medan Siri är hemma och studerar fransk grammatik. Fanny vill bli florist och då undrar Siri hur det ska gå med Fannys lösnaglar. Rent fysiskt beskriver Siri Fanny på följande sätt:

Även om hon har en fysik som inbjuder till mobbing har det aldrig någonsin hänt att hon blivit retad. Fanny är Fanny och den som säger något om att hon är tjock åker på en propp direkt. Men det är ingen som tänker på det. Hon är liksom mer glad än v ad hon är tjock. (Wahldén 2002, s. 14)

Siris utseende får vi inte veta något om, vi kan dock utläsa att hon inte är lika utseendefixerad som Fanny.

Väl i Stockholm kommer deras klasskamrat Dana till deras lägenhet. Danas familj ställer stora krav på vad hon får och inte får göra. Dans, som är Danas stora intresse, anser familjen vara synonymt med prostitution. Jämför vi Heder med Det finns inga

skridskor i öknen, så ger Heder en hårdare bild av mötet med en annan kultur. Danas

familj ger inte efter, som Fatimas pappa gör, utan Danas bror kommer till Danas dansföreställning för att skjuta henne. Han missar dock Dana, men sårar en annan istället. Dana tar så steget att strunta i familjen och söker till Danshögskolan i Stockholm.

Siri och Fanny får så sommarjobb på ett ålderdomshem. Siri blir vän med en av de boende, Harriet. Detta som vi har sett är ett återkommande motiv, unga kvinnors vänskap med äldre. Harriet är väldigt ensam och under deras pratstunder upptäcker de att de har ett gemensamt intresse, Paris. Harriet, som är konstnär, bodde i Paris och Siri får veta om den gifte mannen som Harriet umgicks med. Då Harriet blir mer och mer förvirrad ordnar flickorna en fransk fest i deras lägenhet. Harriet dör hemma hos dem, det görs en utredning av ålderdomshemmet och flickorna frias från eventuella

misstankar.

Det var Harriet som uppmanade Siri att tro på sig själv och ta vara på sin talang, så till hösten for Siri till Paris och cirkusskolan. Fanny stannade i Stockholm och studerade till florist.

7.8.2. Sammanfattning utifrån frågeställningar

Dana uppmanas av sin familj att följa hur en kvinna, enligt dem, ska vara. Vad vi kan se uppmuntras Fanny och Siri inte till att vara som kvinnor ska vara. Dana är då den enda som kan sägas gå över könsgränsen, i alla fall när det gäller hur familjen anser att kvinnan ska bete sig. Det finns m a o ingenting i boken som får oss att tycka att Fanny och Siri skulle gå över könsgränsen. Elvin-Nowak och Thomson säger att vi påverkas av vår omgivning när vi bygger vår identitet som man respektive kvinna. Tjejerna i boken bor inte hemma, men föräldrarna försöker ändå kontrollera dem och styra dem på olika sätt. Danas familj vill inte att hon dansar, medan Siris pappa inte vill att hon varken bor i Stockholm över sommaren eller åker till Paris till hösten.

Vi har, enligt Elvin-Nowak och Thomson, ett behov av att bli bekräftade i egenskap av kvinna eller man. Dana och Siri verkar inte speciellt intresserade av detta, det är i alla fall inte uttalat. Fanny är desto mer intresserad av att framhäva sin kvinnlighet med t ex smink. Elvin-Nowak och Thomson menar att ungdomar får höra att de kan bli vad de vill, oavsett om de är män eller kvinnor, vilket inte stämmer med verkligheten. Dana vill gå Danshögskolan till hösten, vilket går emot familjens önskningar eftersom dans i stort sett kan jämföras med prostitution. Siris val att åka till Paris och gå på cirkusskola är inte heller något som uppmuntras av pappan. Men det har efter vad vi kan se inget att

eventuella uppmuntranden eller invändningar från hennes familj. I Heder kan vi se att Dana går över den könsgräns som hennes familj har bestämt och bryter således, enligt dem, mot isärhållandets lag. Vi vill däremot inte säga att huvudpersonen Siri bryter mot isärhållandets lag, eftersom hon inte är könsöverskridande på något sätt.