• No results found

5. Teori

7.9. Du och jag, Marie Curie av Annika Ruth Persson (2003)

Jenny är 15 år och älskar att spela fotboll, vilket hon dessutom är riktigt bra på, hon är t o m en av de bästa i laget. Hon börjar umgås med en annan tjej i laget, Filippa, som är lika gammal som Jenny, även hon är en av de bästa spelarna i laget. Jenny känner en dragning till Filippa, men hon vet inte om Filippa känner likadant. En kväll har Filippa och Jenny sex, men Jenny vet fortfarande inte om Filippa känner som hon. Jenny berättar att hon är kär i Filippa, men hon svarar bara att i så fall blir Jenny väldigt ledsen.

Jennys granne Mattis är som en storebror för henne. En kväll går Jenny och Filippa på fest i Mattis och hans bands replokal. Där märker Jenny att Filippa och Mattis är intresserade av varandra. De går ut till en nattklubb, men Jenny är den enda som inte kommer in. Hon tycker att Mattis borde be om förlåtelse för att ha låtit henne gå hem själv, vilket han också gör. Men Filippa ber inte om ursäkt för att ha flirtat med Mattis. Jenny får snart reda på att Filippa är tillsammans med Mattis kompis Fredrik. Efter detta pratar de inte med varandra, de låtsas helt enkelt inte om varandra. Jenny tappar

fotfästet och orkar varken träffa kompisar eller träna lika hårt som hon gjort tidigare. Föräldrarna blir väldigt oroliga, men Jenny vägrar prata med dem. Det går så långt att hon funderar på att ta sitt liv. Mattis och den något äldre lagkamraten Bettan får henne på bättre tankar. Dessutom berättar Jenny för sin vän Jasmin att hon är lesbisk. Jasmin berättar att hennes syster känner många lesbiska. Jenny blir vän med Sandra, som säger att ”de” ska ta hand om Jenny till hösten. Jenny ska tillbringa sommaren med hennes kompis Jasmin och hennes moster utanför Halmstad och arbeta på en handelsträdgård.

7.9.1. Analys

Jenny ser sig själv som väldigt blyg och hon använder snus för att känna sig, som hon ser det, tryggare. Det hade varit intressant att veta hur hon kommit fram till att snus = trygghet. Jennys stora intresse är fotboll. Hon älskar att spela och hon är dessutom en av de bästa i laget. De enda gångerna Jenny funderar på sitt utseende är i fråga om muskler, alltså hur väl hennes kropp har det som behövs för att kunna spela fotboll. Fastän Jenny har vänner och föräldrar som älskar henne känner sig Jenny väldigt ensam. Hon har nämligen inge hon känner att hon kan berätta för att hon blir kär i tjejer.

Jennys stora tröst bli den så kallade MC-boken. Efter ett grupparbete i skolan om Marie Curie köpte Jenny en anteckningsbok som hon kallar MC-boken. I denna bok skriver hon ner allt som är viktigt för henne. Detta, att föra dagbok, är det bara Jenny som gör i våra utvalda romaner. Precis som många andra unga kvinnor har Jenny problem med att veta vad hon ska göra i framtiden. Hon räknar upp säkert tio olika yrken som hon tycker låter intressanta.

Jenny blir förälskad i lagkamraten Filippa. Dock blir det inte en enkel och problemlös relation då flickorna inte kommunicerar om hur de vill ha det. Jenny är osäker på om Filippa bara vill att de ska vara vänner eller inte. När de är på tu man hand känns det som om de är ett par, men i skolan och bland andra låtsas de som ingenting. Jenny

Jennys relation med sina föräldrar är problematisk. Jenny upplever att mamman är alltför nyfiken och vill prata om allt som händer Jenny. Detta är det sista Jenny vill, hon tycker att det är väldigt jobbigt. Vi kan anta att det delvis beror på att Jenny inte har berättat för sina föräldrar att hon är lesbisk och att hon kanske känner att mamman försöker ”snoka fram” hennes hemlighet. Pappan gör inte så mycket väsen av sig, utan håller sig som i de flesta romanerna i bakgrunden.

7.9.2. Sammanfattning utifrån frågeställningar

Elvin-Nowak och Thomsson hävdar att vi uppmuntras att bli som flickor respektive pojkar. I Jennys fall kan vi se att hon va rken uppmuntras till att bli som en flicka ska vara eller inte vara. Beträffande huruvida Jenny kliver över könsgränsen eller ej, menar vi att hon nog håller sig inom ramen för det kvinnliga. Däremot går hon över

könsgränsen när hon blir förälskad i en annan flicka, då detta inte räknas som ”normalt”. Jenny går även emot den heterosexuella normen då hon förälskar sig i tjejer.Enligt Elvin-Nowak och Thomson tar vi intryck av vår omgivning när vi gör kön. Jennys båda föräldrar är socionomer. Hon tycker att de är tråkiga och att de lägger sig i för mycket. Jenny får ingen bra bild av jämställdhet från sina föräldrar, då mammans syn på jämställdhet innebär att få pappan att torka bort fettfläckar. Mamman anser att det är hon som bestämmer i hushållet. Även om pappan protesterar inser Jenny att det är mamman som har rätt.

Hur ser då Jennys behov av att bli bekräftad som bekönad individ ut? Hon vill bli bekräftad i egenskap av tjej, dock i förhållande till andra tjejer. Men hon har inget behov av att framhäva sin kvinnlighet genom smink och dylikt. Däremot vill Jenny gärna ha mer muskler, då hon tycker att hon inte är helt proportionell, vilket kan ha att göra med att hon är fotbollsspelare. Elvin-Nowak och Thomson framhåller att unga får höra att vi kan bli vad vi vill oberoende av kön, men att det inte fungerar så i

verkligheten. Jenny har väldigt många planer för framtiden, bl a hortonom, forskare, poet, ljudtekniker eller fotbollsproffs. Vi får dock aldrig veta hur hon resonerar kring dessa planer eller eventuella invändningar från hennes omgivning. Vi anser inte att Jenny är könsöverskridande eller att hon bryter mot Hirdmans isärhållandets lag. Däremot vill vi poängtera att hon går emot den heterosexuella normen som råder i samhället.