• No results found

4 Forskningsöversikt

4.5 Hinder för föräldrars involvering i undervisning

Genom att applicera Epstein’s (2001) teori om överlappande sfärer som säger att familj och skola är överlappande faktorer som påverkar barns utbildning, identifierade och presenterade Hornby och Lafaele (2018; 2011) hindren för FE inom tre olika områden: familj, skola, och samhälle.

Följande rubriker bygger på Hornby och Lafaele´s studie (2018; 2011).

4.5.1 Förälder- och familjefaktorer

• Föräldrars uppfattning av FE: Föräldrars uppfattningar om FE är den första faktorn som kan bli en barriär mot effektiv involvering. Denna faktor kan manifesteras genom tre olika mekanismer. Ett sätt är att föräldrarna uppfattar sitt ansvar för sina barns undervisning. Föräldrar som inte ser sitt eget ansvar kommer inte bli aktivt involverade. Den andra mekanismen innefattar hur föräldrarna ser på sin förmåga att hjälpa sina barn. Den tredje mekanismen handlar om föräldrars tro på sina barns förmåga och intelligens.

Om föräldrarna tror att deras barns intelligens är opåverkbar och att deras engagemang inte har en påverkan på sina barns inlärningsprocess kommer de inte bli aktivt involverade.

• Föräldrars uppfattning om inbjudan till engagemang: Föräldrars uppfattning om värdet av engagemang från lärare och skolan är ännu ett hinder för FE. Föräldrar är mindre benägna att engagera sig om de anser att skolan inte värderar FE. När lärare inte välkomer FE blir föräldrarna inte aktivt engagerade.

• Föräldrarnas rådande livskontext: Flera aspekter av föräldrars livskontext kan vara ett hinder:

exempelvis föräldrarnas egen utbildningsnivå. Föräldrar med universitetsutbildning tenderar att vara mer involverade, medan ensamstående föräldrar har mindre tid att vara involverade i sina barns utbildning. Familjens situation kan vara en essentiell faktor. Människors psykologiska resurser kan också utgöra ett hinder, människor som potentiellt har psykologiska svårigheter har en lägre tendens att ingå i en fungerade relation med skolan.

10

• Klass, etnicitet och kön: Dessa faktorer kan bli till hinder om skolor inte uppskattar mångfalden.

Minoriteter har generellt svårare att få tillgång till resurser, och deras kulturella och språkliga problem kan orsaka brister i kommunikation med skolans lärare och personal.

4.5.2 Barnets faktorer

• Ålder: Barnets ålder är en essentiell faktor som visar en omvänd relation med FE då föräldrarnas engagemang minskar då barnet blir äldre.

• Inlärningssvårigheter och nedsättningar: Barnens inlärningsmiljö kan också vara en inflytelserik faktor. När barn har svårigheter inom inlärning blir föräldrarna mer aktivt engagerade.

• Begåvning : För barn som far väl i skolan är det ofta en trevlig upplevelse att delta i föräldrasamtal.

Begåvning är ofta en underlättande faktor för FE.

• Beteendeproblem: När barn uppvisar otrevligt eller utmanande beteende i skolan finns en risk att föräldrarna undviker att vara närvarande då de vill undvika dåliga nyheter.

4.5.3 Förälder-lärarfaktorer

• Mål och planer: Skillnaderna mellan skola och familj, eller mellan föräldrar och lärare, förhindrar det aktiva engagemanget från föräldrarna i undervisningsprocessen. Möten mellan föräldrar och lärare skulle kunna bidra till att upprätta gemensamma mål och planer. Skillnaderna och konflikterna mellan föräldrar och lärare kan agera som ett stort hinder för FE inom utbildning.

• Attityder: Skillnaden i attityd hos föräldrar och lärare leder till svårigheter att förstå komplexiteten angående handlingar i anknytning till FE. Det finns fundamentala skillnader mellan lärare och föräldrar i relationen mellan skola och undervisning. Om skolan lägger mer värde i lektionsundervisning och inlärning så innehar lärarna djupare kunskaper, färdigheter och expertis.

Men, om inlärning utanför klassrummet värderas högre kommer ett stort skifte i engagerade föräldrars makt att ske.

• Språk: Språk är ännu en kritisk utmaning som kan orsaka förvirring och konflikt mellan lärare och föräldrar. Diskursen inom skolan som fastställer instruktionerna, exempelvis, om vi talar om

”föräldrar och professionella” i skolans dokument, så klassificeras föräldrarna ofrivilligt som oprofessionella, vilket kan förhindra deras engagemang.

4.5.4 Sociala faktorer

• Historiska faktorer: Den historiska kontexten där FE inträffar har stor betydelse och förhindrar ibland effektiv FE. Många skolor håller exempelvis fortfarande i de formella, icke-flexibla och schemalagda karaktärsdragen som historiskt sett karaktäriserat skolning och agerar kontraproduktivt mot skapandet av förälder-lärarrelationer som kräver flexibilitet.

11

• Politiska faktorer: Politiska omständigheter och utmaningar som brist på lagstiftning om FE leder till olika tillämpning mellan institutioner. Oenighet inom olika delar av utbildningsreglering och lag kan också leda till motstridigheter mot effektivt FE.

• Ekonomiska faktorer: Ekonomiska faktorer är ännu ett problem som är nära besläktat med politiska faktorer. I fria marknadsekonomier är, på samma sätt som när det gäller vinstdrivande företag, undervisningen definierad som en tjänst som svar på en efterfråga på marknaden. I den fria ekonomin är detta behoven hos de människor som leder utbildningssystemet, medan i den planekonomin bestämmer regeringen och institutionerna om den övergripande utbildningen.

Hornby och Blackwell (2011) genomförde en småskalig studie med 11 grundskolor i Storbritannien. Deras fynd visar att de identifierade hindren i deras tidigare studie fortfarande giltiga tio år senare, men de verkar nu uppstå som ett mindre hinder för effektivt föräldraengagemang än tidigare. De drog slutsatsen att skolorna är mer effektiva med att engagera föräldrar i stödjandet av sina barns studier och välmående än tidigare:

1. Mer skolpersonal vidkänner vikten av föräldrars engagemang och nämnde det återkommande under kommunikation med föräldrar.

2. Skolor har funnit nya sätt att engagera föräldrar i inlärningsprocessen.

3. Föräldrars förväntningar har förändrats, och fler föräldrar från olika sociala klasser begär mer från skolorna och engagerar sig mer i undervisningsaktiviteten.

4. Skolans roll vad gäller barnens säkerhet, välfärd och framtid har förändrats, och skolor arbetar mer aktivt för att barns framtid.

5. Skolor förstår att de behöver mer engagemang från föräldrar för att lyckas inom sina utbildningsprogram. Föräldrars engagemang är en essentiell del av skolans framgång.

6. Skolor är mer strukturellt flexibla och anpassar sig till de framväxande behoven och kraven, så att de är mer effektivare med att engagera föräldrar.

12

Related documents