• No results found

Základní technika

In document 3. Používané motivy (Page 40-0)

10. Výrobky

10.1 Základní technika

Základní technikou jsme utkali čtyři tkanice ve dvou různých materiálech.

Všechny vzory byly inspirovány geometrickými motivy na pozadí středověkých obrazů.

Tkanice 1 Materiál: Vlna Rozměry: 27x3 cm

Časová náročnost: 1 cm/2 minuty.

12 karetek, 48 osnovních nití

Obr. 23 Tkanice 1

44

Pro tkaní potřebujeme 12 karetek, 16 žlutých osnovních nití a 32 oranžových.

Osnovní nitě si připravujeme vždy o několik desítek cm delší, než je požadovaná délka tkanice. Musíme počítat se setkáním při zakrucování nití, s uvazováním osnovy ke stavu a hlavně s místem, které karetky potřebují k otáčení. Na konci tkaní nám vždy zbude přibližně 15 cm nezatkané osnovy, neboť karetky v tak malém prostoru jsou jen velmi obtížně otáčet.

Připravíme si tedy osnovní nitě v požadované délce a podle vzornice je navlékneme do karetek. Celou skupinu karetek svážeme dohromady či upevníme větším špendlíkem, aby se nám nerozházely při další manipulaci (obr. 25). Osnovu přivážeme ke stavu, můžeme si pomoci dalšími provázky. Snažíme se, aby všechny nitě byly rovnoměrně napnuté, na vzdálený konec můžeme zavěsit závaží pro větší napětí.

Karetky si srovnáme do výchozí pozice, rozvážeme a vložíme útek (obr. 26).

Současný vzor vznikne střídavým otáčením čtyřikrát dopředu (forward), směrem ke vzdálenému konci osnovy a čtyřikrát dozadu (backward), směrem k počátku tkanice.

Po každém otočení vložíme útek do prošlupu, co nejblíže k předchozímu řádku, ale úplně neutahujeme. Otočíme karetky, útek dotáhneme a vložíme do nového

Obr. 24 Sepnuté karetky a osnova připravená ke tkaní.

Obr. 25 Začátek tkaní, vložení útku do prošlupu.

45

prošlupu. Chvíli trvá, než odhadneme správnou míru utahování a také přirážení útku (obr. 27). Až po několika otočkách se šířka tkanice ustálí a tuto šířku bychom se měli snažit udržet během celého tkaní.

Když se s karetkami dostaneme až ke druhému konci osnovy (obr. 28), případně jsme již utkali požadovaný vzor, sundáme závaží a tkanici sundáme ze stavu. Konce můžeme ustřihnout a útek zapošít, nebo třeba zapleteme cop.

Obr. 27 Karetky již nemají dost prostoru pro otáčení.

Obr. 26 Ustálená šířka tkanice.

46 Tkanice 2

Materiál: Vlna Rozměry: 21x7 cm

Časová náročnost: 1 cm/10 minut 28 karetek, 112 osnovních nití

Připravíme si 28 karetek, 40 žlutých osnovních nití a 72 oranžových. Vzor je trojím zopakováním vzoru předchozí tkanice a proto je postup naprosto stejný.

Tkaní tohoto vzorku bylo velmi zdlouhavé a obtížné. Vlněná příze je hrubá a při otáčení karetek se do sebe zacuchává, při velkém počtu karetek je náročné kontrolovat každou nit. Po každém otočení bylo třeba od sebe nitě oddělit a vytvořit tak prošlup.

Po víc než hodinové snaze o tkaní, jsme tento pokus s velkým počtem drsné vlněné příze zavrhli jako nevhodný. S tímto materiálem lze pohodlně tkát pouze úzké tkanice s menším počtem nití.

Obr. 28 Tkanice 2

47 Tkanice 3

Materiál: len Rozměry: 20x2 cm

Časová náročnost: 1 cm/2 minuty.

12 karetek, 48 osnovních nití

Pro tuto tkanici jsme zvolili lněnou přízi a vzor stejný jako u první tkanice, abychom tak vyzkoušeli, jak se projeví pouhá změna materiálu.

Připravili jsme si 12 karetek, 16 zelených osnovních nití a 32 červených. Osnova s navléknutými karetkami se připevnila ke stavu a napnula za pomoci závaží. Vložili jsme útek a karetkami z výchozí pozice jsme začali otáčet postupně čtyřikrát dopředu a čtyřikrát dozadu.

Obr. 29 Tkanice 3

48

Obr. 30 Osnova připravená na tkaní

S jemnějším materiálem přichází na řadu tkalcovský mečík, který nám pomůže lépe přirážet útek a dosáhnout tak větší pevnosti tkanice i hezčího vzhledu (obr. 32). Teprve po přiražení útek dotáhneme a vložíme do dalšího prošlupu.

Obr. 31 Přirážení útku

49 Tkanice 4

Materiál: len

Rozměry: 26,5x2 cm

Časová náročnost: 1 cm/2 minuty.

12 karetek, 48 osnovních nití

Nyní si ukážeme, jak jde při základním způsobu tkaní více motivů z jednoho návleku osnovy. Pokračujeme s osnovou předchozí tkanice a pouhou změnou počtu otáček můžeme změnit celý vzor. Stálým otáčením dopředu vzniknou šipky ukazující doleva, při změně směru jdou šipky doprava. A budeme-li měnit směr ve správnou chvíli vždy po osmi otočkách, získáme křížky a kosočtverce.

Obr. 32 Tkanice 4

50 10.2 Oboustranná technika

Při oboustranném vzorování ovládáme vždy několik skupin karetek. Ukážeme si dva způsoby tvoření okrajů tkanice a také jak se změní vzorování při dvou způsobech směru navlečení osnovy. Jeden řádek ve vzornici značí vždy dvě otočení jedním směrem a dva vložené útky.

Tkanice 5 Materiál: len

Rozměry: 14,5x3 cm

Časová náročnost: 1 cm/5 minut 21 karetek, 84 osnovních nití

Vzor byl inspirován stylizovanými květinami a lilií, jako oblíbeným heraldickým motivem.

Na 21 karetek si připravíme 38 modrých nití a 46 žlutých nití osnovy, navlékne do karetek střídavě se směru Z a S. Karetky dáme do výchozí pozice I a protože budeme

Obr. 33 Tkanice 5

51

vytvářet souvislý okraj, boční karetky oddělíme a otáčíme pouze jedním směrem.

Vložíme útek a hlavní skupinou karetek otočíme dozadu (obr. 35). Ocitneme se tak v pozici II, tkalcovským mečíkem přirazíme útek a zaneseme další. Ještě jednou otočíme dozadu, do pozice III a utkali jsme jeden řádek ve vzornici. Teď otočíme dvakrát dopředu a tímto střídáním získáme z lícní strany žlutý po vrch a z rubní modrý.

Když se ve vzornici dostaneme na řádek, kde začíná vzorování, vybereme karetky zakreslené černé a vysuneme je z hlavní skupiny doprava (obr. 36)..

Vytvoříme tak skupinu tvořící půdu, skupinu vzorovací a již máme dvě karetky tvořící okraj (obr. 37). První skupinou otáčíme ve směru, který udává vzornice.

Vzorovací skupina se točí vždy v opačném směru, čímž docílíme výměny barev.

A okrajové karetky točíme jedním směrem, dokud se osnova příliš nezakroutí, pak směr otočíme.

Obr. 36 Karetky tvořící půdu, vzor a okraje Obr. 34 a) pozice I, b) pozice II, c) pozice III

Obr. 35 Vybírání vzoru

52 Tkanice 6

Materiál: len

Rozměry: 14,5x3 cm

Časová náročnost: 1 cm/5 minut 21 karetek, 84 osnovních nití

Pokračujeme na osnově předchozí tkanice a stejným způsobem tkáme stylizovanou rostlinu. Tento vzor byl již dříve mimo tuto práci vyzkoušen v základní technice. V oboustranné technice funguje stejně dobře, ovšem stejně jako všechny vzory tkané oboustranně, je motiv značně protažen na výšku. To je způsobeno tím, že jednotlivé řádky jsou tu delší než u základní techniky.

Obr. 37 Tkanice 6

53 Tkanice 7

Materiál: len Rozměry: 20x3 cm

Časová náročnost: 1 cm/5 minut 21 karetek, 84 osnovních nití

Připravíme si 21 karetek, 42 žlutých osnovních nití a 42 modrých. Tentokrát všechny nitě navlékneme ve směru S. Dále pokračujeme jako u předchozí tkanice, jen s tím rozdílem, že netvoříme souvislý okraj, takže krajními karetkami otáčíme, stejně jako hlavní skupinou. Tento a následující vzor je inspirován českou šablonovou malbou ze 14. století (obr. 10).

Při tkaní se ukázalo, že když jsou všechny nitě navlečeny stejným směrem, při otáčení karetek se často zadrhávají o roh vedlejší karetky, čímž značně znepříjemňují práci.

Obr. 38 Tkanice 7

54 Tkanice 8

Materiál: len Rozměry: 27x3 cm

Časová náročnost: 1 cm/5 minut 21 karetek, 84 osnovních nití

Pokračujeme s osnovou předchozí tkanice. První dva motivy jsou inspirovány šablonovou malbou. Horní motiv stylizované rostliny byl převzat z brokátové tkanice ze 13. století.

Porovnáme li hotové vzorky oboustranných tkanic, všimneme si, že motivy vzorků s návlekem osnovy ve směru S jsou z líce i z rubu totožné, ale poněkud kostrbaté. Tkanice se střídavým návlekem S a Z jsou sice na rubu trochu odlišné, ale líc je o to plynulejší a z hlediska výroby praktičtější.

Obr. 39 Tkanice 8

55 10.3 Brokátová technika

Brokátové tkanice jsou výjimečné tím, že vzor u nich netvoříme osnovou, ale přídavným útkem na lícní straně. Tímto způsobem byly obvykle tkány nejluxusnější ozdobné pásy převážně z hedvábí a kovových nití.

Jako ukázku jsme vytvořili dvě repliky dochovaných tkanic.

Tkanice 9

Materiál: hedvábí, Rozměry: 21,5x1,3 cm

Časová náročnost: 1 cm/15 minut 17 karetek, 68 osnovních nití

Obr. 40 Tkanice 9

56

Tento vzorek je replikou tkanice ze 13. století, nalezené Bambergské katedrále v Německu. Originál byl vyroben v šířce 0,6 cm, dnes již zahnědlého hedvábí a se zlatým útkem.[2, str. 143]

My si připravíme na 17 karetek 68 osnovních nití v jedné barvě a navlékneme střídavě směrem S a Z. Vložíme útek stejné barvy a točíme karetkami stále jedním směrem. Tvoříme tak hladký povrch, ve vzornici znázorněný bíle. Dva řádky před začátkem černého vzoru, si připravíme zlatý vzorovací útek. Vedeme ho ze spodní strany, mezi okrajovou a sousední karetkou (obr. 42). Konec nitě necháme na rubu,

později ho odstřihneme. Do prošlupu zaneseme základní útek, vzápětí i zlatý, který opět vyvedeme na zadní stranu mezi krajními karetkami. Zlatá nit se tak nevypáře a na rubní straně se projeví jen jako řada malých obloučků těsně u kraje. Otočíme karetky, zaneseme oba útky. Nyní vybereme černě označené karetky, které budou překryty vzorovacím útkem a vysuneme je doprava. Tím vytvoříme základní a vzorovací skupinu karetek.

Vložíme základní útek, zlatý útek vyvedeme z rubní strany a odložíme. Do prošlupu vložíme prst a vzorovací karetky otočíme dvakrát doprava. Příslušné osnovní

Obr. 42 Vyvedení zlatého útku z rubové strany

Obr. 43 Prošlup pro vzorovací útek

57

nitě se omotají kolem prstu, přichytíme je shora dalším prstem a karetky otočíme zase do původní polohy. Tím rychle určíme nový prošlup, kam zaneseme zlatý útek (obr. 43). Nyní otočíme všechny karetky stejným směrem. Vzor vybíráme podle vzornice, útky zanášíme vždy ve stejném pořadí. Útky po zanesení necháme volné, až po otočení karetek přirazíme a dotáhneme nejdříve základní a pak vzorovací útek.

Na vzor ptáčků použijeme dvě různé hedvábné nitě, pro větší efekt zdvojené.

Postup je stále stejný, dodržujeme pořadí jednotlivých úkonů. V jednom řádku můžeme totiž vytvářet i tři různé prošlupy a vkládat tři útky.

Obr. 41 Zanášení více útků v jednom řádku

58 Tkanice 10

Materiál: hedvábí, Rozměry: 20x1,3 cm

Časová náročnost: 1 cm/15 minut 17 karetek, 68 osnovních nití

Obr. 42 Tkanice 10

59

Poslední vzor je replikou tkanice z 15. století, pocházející z jižního Německa.

Originál byl lněný a 1 cm široký, utkaný na devíti karetkách [2, str. 144].

My jsme převzali pouze vzor a vsadili ho do středu předchozí hedvábné osnovy.

Následně jsme zkusili i zdvojení vzoru a tím využití celé šíře tkanice. Na rozdíl od předchozího vzoru, tady se vzorovací útek přichytává vždy jen pod jednu nit, která ve výsledku vlastně tvoří hlavní vzor. To znamená, že u karetek, které jsou ve vzoru na líci, nevedeme vzorovací útek normálním prošlupem pod dvěma nitěmi, ale vždy jen pod jednou.

Naučeným způsobem tkáme nejdříve hladkou plochu a připravíme si zlatý útek.

Opět si vybereme černě označenou skupinu vzorovacích karetek, jež budou překryty útkem. Uprostřed nám vždy zbude jedna nebo dvě karetky, které přichycují zlatou nit.

Postavením na roh, získáme nový prošlup pro zlatý útek pod jednou nití. Skrze základní skupinu karetek vedeme útek normálním prošlupem.

Obr. 43 Vedení útku pod jednou nití

Obr. 44 Zanesení vzorovacího útku

60 10.3 Shrnutí

Po vyzkoušení tří různých technik a materiálů můžeme říci, kombinace jsou vhodné, jak výrobně i vzhledově a které se ukázaly být nepraktické.

Z použitých vlněných přízí lze snadno tkát úzké tkanice s jednoduchým vzorem, neboť příze má hrubý povrch a zamotává se, což můžeme kontrolovat jen u malého počtu nití. V jiné, než základní technice by to bylo velmi obtížné.

Lněné příze mají hladký povrch a hodí se pravděpodobně na všechny techniky, když s brokátovou ještě nebyly vyzkoušeny.

Hedvábí je téměř bezproblémové a pracovalo se s ním nejpříjemněji. Jednotlivé nitky zlaté příze se občas zamotaly, jinak se osvědčily jako velice efektní.

Pro oboustrannou techniku bychom doporučili střídavý návlek do karetek S a Z, neboť tím vytvoříme jasný plynulý vzor na líci a trochu kostrbatý na rubu. Při návodu pouze S je vzor kostrbatý z obou stran.

Tkaní brokátových tkanic je zdlouhavá a drobná práce s ohromným výsledkem.

Zachytávání vzorovacího útku pouze pod jednu nit je velmi náročné a domníváme se, že při uchycování pod dvě nitě by se práce značně usnadnila a výsledný vzhled by se příliš nezměnil.

61

11. Karetky v současnosti

Tkaní na karetkách bylo po staletí téměř zapomenuto. U nás se objevovalo pouze při zdobení lidových krojů. V posledních sto letech se však technikou začalo zabývat více lidí a vzniklo několik knih. V současné době se karetkování těší velké oblibě a to především díky internetu.

V USA se technikou zabývá mnoho mužů a žen, ať už patří k nějakým řemeslným či historickým spolkům, či ne. Hotové tkanice používají jako oděvní doplňky všeho druhu i různé užitné předměty, jako záložky do knih nebo popruh na kytaru.

U nás je karetkování rozšířeno především mezi členy skupin historického šermu, ale pouze v malé míře. Šermíři se zajímají o způsob života v konkrétním historickém období a ten pak předvádějí na historických akcích, jako jsou bitvy, vojenská ležení a jarmarky. Nedílnou součástí je oděv dané doby se vším co k tomu patří, což je někdy i zdobení karetkami. Občas můžeme vidět i ukázky tradičních řemesel, včetně tkaní (viz příloha 1).

Obr. 45 Středověké potřeby pro tkaní, bitva Libušín 2013

62

Závěr

Během vypracovávání této práce bylo zjištěno mnoho informací o středověkém textilnictví, archeologii a dochovaných oděvech. Nebylo možné předat dál všechny zjištěné informace, proto jsme vybrali jen ty nejzajímavější. Čerpání z cizojazyčné literatury přineslo mnohá úskalí při popisování u nás poněkud nedostatečně probádané techniky tkaní.

Nově nabyté informace jsme plně využili při experimentu, kdy bylo zkoušeno několik technik tkaní na karetkách. Snažili jsme se použít příze podobající se co nejvíce materiálům dostupným ve středověké Evropě. I při tkaní jsme používali mnoho pomůcek známých z tohoto období.

Vedlejší produktem je podrobný popis tří způsobů tkaní na karetkách, který může sloužit jako návod.

Výsledkem je vzorník obsahující osm vzorků tkanic inspirovaných středověkými motivy a dvě repliky středověkých tkanic (viz příloha 3).

63

Použité zdroje

[1] Spalková Dája, Historický vývoj odívání a šperku, 12.- pol. 17,stol., ZK SM PPO Jablonec nad Nisou 1989, 80s

[2] Spies Nancy, Ecclesiastical Pomp and Aristocratic Circumstance: A Thousand years of Brocaded Tabletwoven Bands, Arelate studio, 314s

[3] Kybalová Ludmila, Dějiny odívání, Středověk; Lidové noviny; 2002, 278s [4] Březinová Helena, Textilní výroba v českých zemích ve 13.-15. století;

Poznání textilní produkce na základě archeologických nálezů, Reprocentrum s.r.o., Blansko, 167s

[5] Collingwood Peter, The techniques of Tablet weaving, 1982

[6] Herout Jaroslav, Slabikář návštěvníků památek, Propagační tvorba, 317s [7] Crowfoot E., Pritchard F., Staniland K.; Textiles and clothing, C.1150-1450:

Finds from medieval excavation in London; Museum of London

[8] Čechová A., Halíková A., Krajky, výšivky, stuhy, prýmky; Lidové noviny [9] Krása Josef, České iluminované rukopisy 13.-16.století, Odeon, 464s

[10] Ingo F. Walther, Norbert Wolf, Masterpieces of ilumination; Taschen, 504s [11] Pešina Jaroslav, Mistr vyšebrodského cyklu, Odeon, 264s

[12] Bravermanová M., Lutovský M.; Hrobky a hroby našich knížat, králů a prezidentů; Libri, s.r.o., 2007

[13] Edel Tomáš; Příběh gotické šablony, GEMA ART, 1997

[14] Mediterranees [online], 3.1.2011, [20.1.2013]

http://www.mediterranees.net/mythes/ulysse/penelope/boccace.html [15] Coblaith.net [online],12.4.209, [7.5.2013]

http://www.coblaith.net/LessonPlans/TabletWeaving/default.html

64

Přílohová část

Přílohy obsažené v bakalářské práci 1. Středověká ukázka tkaní

1. Kompozice hotových tkanic

Samostatné přílohy 2. Vzorník tkanic

65 1.

66 2.

In document 3. Používané motivy (Page 40-0)

Related documents