• No results found

Historie florbalu

In document Technická univerzita v Liberci (Page 24-28)

4. Florbal

4.1 Historie florbalu

4.1.1 Historie světového florbalu   

Počátky organizovaného florbalu se pojí především se skandinávskými zeměmi.

Na začátku sedmdesátých let se ve Švédsku začaly hrát innebandy, finské salibandy o něco později. Za kolébku tohoto sportu je považováno Švédsko, první zmínky florbalu však sahají do zámoří. Florbalový míček vznikl v USA. Plastový děrovaný míček podobných rozměrů používali při svém tréninku nadhazovači baseballu. Finsko a především Švédsko udávaly florbalu směr vývoje. Vedle nich se k dnešním nejvyspělejším florbalovým zemím řadí Švýcarsko, které se dříve ubíralo jinou cestou. Kvůli velkému množství registrovaných hráčů a nedostatku velkých hal se začal florbal hrát na dvou různých velikostech hřiště.

Pro unihockey, jak se florbalu ve Švýcarsku přezdívá, bylo charakteristické, že brankář vlastnil hokejku podobně jako v hokeji (Skružný, 2005).

4.1.2 Historie českého florbalu    

Za první zmínku florbalu na našem území můžeme považovat výměnný pobyt studentů VŠE v Praze se studenty helsinské univerzity KY. Na setkání z roku 1984 stále vzpomíná jeden z průkopníků florbalu u nás Michal Bauer. „Tehdy, v roce 1984, jsem studoval na pražské VŠE, která měla velmi dobré kontakty na Finsko, a proto jsme ve zmíněném roce odjeli na výměnnou stáž na univerzitu KY do Helsinek. Bylo nás asi patnáct. Na závěr bohatého programu nás Finové vzali do haly a tam jsme poprvé viděli florbal. Asi hodinu jsme si ho zkusili zahrát a byli jsme z toho sportu strašně nadšeni, ale tím jedním přáteláčkem to pro nás zase rychle skončilo. Asi za tři měsíce pak přijeli Finové na výměnu zase do Prahy a jako dárek nám slavnostně předali sadu florbalových hokejek! Vůbec jsme to nečekali, u nich v Helsinkách se nám florbal sice líbil, ale byl to jen jeden z mnoha bloků tamního bohatého programu, ovšem Seveřané si pamatovali naše nadšení a florbal nám do Čech doslova přivezli! Jediná slušná a volná tělocvična byla tehdy ve staré budově

chodilo na florbal. Prvotní nadšení však zanedlouho opadlo z ryze materiálních důvodů - postupně se totiž začaly lámat hokejky, kterých bylo jen dvanáct a náhradní žádné. V závěru té první české florbalové vlny už nezbylo ani osm kompletních hokejek, končilo se se šesti dobrými a šesti polámanými a v roce 1985 tak florbal v Česku prostě usnul. A spal dobrých šest let! Teprve v roce 1991 mi zavolal jeden z kamarádů tehdejší průkopnické skupiny, Petr Chaloupka, že při vyklízení sklepa našel ty staré hokejky a že by stálo za to si zase občas zajít plácnout. Tak jsme začali pravidelně chodit do tělocvičny pražského gymnázia v Přípotoční a díky jediným šesti hokejkám se ustálila sestava tři na tři. A zase vznikla pravidelná florbalová tradice, začali se nabalovat další zájemci a často se hrálo i za účasti žen. Někdy tou dobou jsme se poprvé setkali skupinou bratří Martina a Tomáše Vaculíků, kteří hráli florbal nezávisle na nás, a na Proseku jsme sehráli první florbalový turnaj v Čechách na mantinelech, které právě Vaculíci přivezli spolu s novými hokejkami ze zahraničí.“ (Skružný, 2005, s. 11-12).

V létě roku 1991 přivezl pan Bengt Holmquist, ředitel švédské pobočky cestovní kanceláře Excalibur Tours na ukázku do Prahy florbalové hokejky. Zápas se odehrál mezi švédskými učiteli, kteří tehdy v Praze pobývali jako turisté a florbalovou partou ze Střešovic.

Holmquist chtěl florbal rozšířit i do dalších zemí, tudíž zmíněné hokejky v Praze nechal.

Na celosvětový florbalový seminář byl v listopadu roku 1991 během své návštěvy Švédska pozván i Martin Vaculík. V rámci propagace tohoto sportu v Česku mu bylo věnováno asi sto florbalových hokejek a v létě roku 1992 si dokonce naši hráči přivezli z turnaje v Budapešti florbalové mantinely, což bylo základním pilířem pro turnaje Czech Open. Florbal se začal velmi rychle šířit a prosazovat. V prvním ročníku, který se odehrál v srpnu 1993, startovalo 43 družstev z 5 zemí. Zásluhu na prvních florbalových turnajích na severu Moravy má Marcel Pudich, který přivezl z Čech do Ostravy florbalové vybavení. Florbal se začal šířit všemi směry. Velká florbalová centra vznikla v Praze, Ostravě, Brně a Liberci (Skružný, 2005).

Česká republika patří společně se Švédskem, Finskem a Švýcarskem mezi nejlepší týmy světa (Dorling Kindersley Publishing, 2007).

Florbalové akce v ČR

1998 – MS MUŽŮ, 2003 – PMEZ, 2003 – MS JUNIORŮ, 2006 PMEZ, 2008 – MS MUŽŮ, 2010 – MS Juniorek, 2012 – EuroFloorball CUP

Česká republika nasadila při pořádání akcí IFF laťku velmi vysoko. Ve švédském Varbergu bylo potvrzeno pořádání dalšího velkého turnaje a to finále EuroFloorball Cupu (Svobodová, 2007).

4.1.3 Mezinárodní florbalová federace    

Florbal se začal rychle šířit do ostatních zemí, proto vznikala potřeba vytvořit organizaci, která by sdružovala jednotlivé národní florbalové svazy. Představitelé Švédska, Finska a Švýcarska založili roku 1986 ve švédské Huskvarně International Floorball Federation (IFF), která je v čele organizace světového florbalu (innebandy, salibandy, unihockey). Roku 1991 přistoupili k IFF Dánsko a Norsko, v roce 1992 Maďarsko a o rok později Rusko a Česká republika. V dnešní době má IFF 52 členských asociací. Mezinárodní florbalová federace (MFF) bojuje o místo na letních olympijských hrách v roce 2020, je prozatímním členem Mezinárodního výboru, řádný člen GAISF (Genneral Association of International Sports Federations - mezinárodní asociace sportovních federací) a spolupracuje s FISU (Federation Internationale du Sport Universitaire – Mezinárodní univerzitní sportovní federace) (MFF, 2006).

Podle IFF do povinného atestu florbalového vybavení spadají hole, brankářské masky, mantinely, branky a míčky. Testované florbalové vybavení je opatřeno ochrannými známkami, které zaručují jejich kvalitu a bezpečnost a zdraví hráčů. Z každé známky je odvedena částka na konto IFF podporující florbal po celém světě (Skružný, 2005).

Se založením IFF vznikla i první verze florbalových pravidel, která od té doby kvůli vývoji florbalu a dalších vstupů florbalových federací musela podstoupit mnoho změn.

Na přelomu roku 2007/2008 se IFF rozhodla utvořit Komisi sportovců, která bude hájit jak samotné hráče, tak pomůže při tvorbě pravidel hry a zásad pořadatelských povinností. Z třiceti

Od 1. července 2010 jsou platná nová pravidla podle oficiálních pravidel florbalu IFF.

Rychlý vývoj florbalu si již teď žádá nové změny v pravidlech. Oficiální pravidla florbalu v ČR jsou platná pro všechny kategorie organizované Českou florbalovou unií (ČFbU, 2010).

4.1.4 Česká florbalová unie ČFbU   

V roce 1992 vznikla Česká florbalová unie, v jejímž čele stál Martin Vaculík.

Během prvního roku existence unie zaregistrovala 40 oddílů s přibližným počtem 700 hráčů.

Roku 2005 evidovala ČFbU 30 000 registrovaných hráčů (Skružný, 2005).

In document Technická univerzita v Liberci (Page 24-28)

Related documents