• No results found

Výsledky a diskuse

In document Technická univerzita v Liberci (Page 39-63)

 

Graf 1 – Prostor pro konání tělesné výchovy

Zdroj: vlastní

ZŠ Gollova je jedinou základní školou z anketního seznamu, která nemá svou vlastní tělocvičnu. Výuka jejich tělesné výchovy probíhá na vedlejší soukromé základní škole Doctrině Na Perštýně. U ostatních se v areálu základních škol tělocvična nachází. Školní vzdělávací programy příslušných škol obsahují kapitoly charakteristiky škol, kde se nachází informace o tělocvičnách a v některých případech i o jejím stavu. Ve školních vzdělávacích programech se nehovoří o náčiní a nářadí, kterými je škola vybavena. ZŠ a MŠ Křesťanská Jana Amose Komenského vytvořila Školní vzdělávací program KOMPAS, který je veřejně přístupný na stránkách školy. Jeho prioritami jsou komunikace, porozumění a směr. Naproti škole se nachází velké veřejné hřiště, které škola využívá. Přímo v budově je malá tělocvična nevyhovující svou velikostí. Základní škola spolupracuje s AŠSK a na její půdě funguje sportovní klub Samson. ZŠ Česká (Vesec) má tělocvičny dvě. V blízkosti je malé hřiště vhodné pro míčové hry. Škole by vyhovoval nový sportovní areál vzhledem k velkému počtu žáků. Možnost využívat nedaleký areál TJ Sokol Doubí může škola pouze ve vymezeném čase. Špatný technický stav obou tělocvičen je na ZŠ Broumovské. V areálu školy je venkovní hřiště a travnaté hřiště s běžeckou dráhou v horším stavu. Škola prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Vše se bude opravovat. ZŠ U Školy se nachází v části Horní Růžodol v blízkosti Městského stadionu, nové hokejové arény. Partnerem ZŠ U Školy s rozšířenou výukou hokeje je HC „Bílý tygři Liberec.“ Součástí školy je velká a malá tělocvična, venkovní multifunkční

ANO 95%

NE 5%

Probíhá výuka TV  ve vaší vlastní tělocvičně?

hřiště s umělým povrchem a malé hřiště s pískovištěm. Dvě lodě o velikosti 302 metrů fungují na ZŠ Kunratické. V průběhu celého školního roku se zde hraje školní florbalová liga, které předchází velký počet tréninků a příprav samotných družstev. Tělocvičny jsou vhodné pro míčové hry. ZŠ a ZUŠ Jabloňová má ve svém areálu velkou tělocvičnu. Škola je zaměřena především na hudební výchovu. ZŠ Lesní vlastní tělocvičnu a hřiště s umělým povrchem a ZŠ Švermova má tělocvičny dvě. Na této škole jsem působila jako trenérka. Velká tělocvična slouží pro výuku míčových her a dalších pohybových činností. Vzhledem k její velikosti je vhodná i pro florbal. Malá tělocvična slouží k výuce úpolových sportů. V hlavní budově ZŠ Barvířské se vyskytuje tělocvična malá a v přístavbě tělocvična velká s umělým povrchem.

Až 620 žáku dokáže pojmout ZŠ Ještědská, která se nachází v blízkosti Ještědu. V každém ročníku se objevuje jedna sportovní třída. Jejich tělocvična je celkem prostorná, ale vzhledem k počtu tříd a třídám se sportovním zaměřením je pro školu nedostačující. V tělocvičně se tak kolikrát objevují dvě třídy najednou, což nevyhovuje hygienickým požadavkům. Značnou výhodu ZŠ Ještědské poskytuje využívání jejich vlastního bazénu. Bazén je užíván vždy po celé dopoledne a po mnoha letech jeho činnosti je rekonstrukce nevyhnutelná. Kvůli finanční náročnosti oprav je otázka provozu bazénu zatím v jednání. Všeobecná sportovní příprava probíhá na prvním i druhém stupni. V areálu se nachází malý školní pozemek a školní hřiště s asfaltovým a travnatým povrchem.

Z hlediska stavu tělocvičen je na tom zřejmě nejlépe ZŠ Dobiášova. Výstavba haly, která se rozděluje na tři tělocvičny, proběhla nedávno. Tělocvičny jsou ve výborném stavu.

ZŠ Dobiášova je úzce spojena s florbalem. V roce 2008 se zde konala vědomostně - sportovní soutěž jednadvaceti libereckých základních škol. Jednou z disciplín byl právě florbal. V týmu musela být alespoň jedna dívka. Ke splynutí „Dobiášovky“ s florbalem vzniklo po dokončení sportovního areálu a přestěhování celého zázemí FBC Liberec (liberecký florbalový klub).

Nejenom že se na ZŠ Dobiášově odehrávají veškeré tréninky, koná se zde i většina zápasů.

Ředitel ZŠ Ivo Svatoš chce v dnešním konkurenčním boji o žáky mezi základními školami přitáhnout díky sportu co nejvíce dětí (Černá, 2008).

Graf 2 – Florbalové branky

Zdroj: vlastní

Florbalové branky patří společně s míčkem a hokejkou mezi nejdůležitější pomůcky/nářadí pro samotnou hru ve školní tělesné výchově. V 90% se na základních školách florbalové branky vyskytují, pouze u dvou škol nikoliv. Florbal je často označován jako „hokej v tělocvičně“. Ani branky se od sebe tolik neliší. Rozměry hokejové branky jsou 122×183 cm. Správné rozměry florbalové branky jsou 115×160 cm. V dolní části jsou hluboké 65 cm, v horní části 40 cm. Branka je pokryta měkkou obvodovou a chytací sítí.

Hokejová je tedy jen nepatrně větší. Malá branka má rozměry 60×90 cm. Ve většině případů škol, které vlastní 4 branky, se jedná o dvě velké a dvě malé brány. Velké branky ale i tak v několika případech nevyhovují. Prvním důvodem je velikost, druhým síť (Skružný, 2005).

Př.: Při DDM v Liberci (Dům dětí a mládeže) jsem dva roky působila jako trenérka florbalu přípravky a elévů v tělocvičně na Střední odborné škole a Gymnáziu Na Bojišti.

Škola vlastní čtyři branky. Dvě branky splňují požadavky IFF. Další dvě je nesplňují pro velký výplet sítě. Otvory sítě jsou širší než je průměr florbalového míčku, tím pádem míček sítí proletí.

Při hře musí branky stát na vyznačených bodech. Otevřené části obou bran směřují ke středovému bodu. Branka je považována za uznanou, jestliže byla vstřelena správným způsobem a potvrzena vhazováním na středovém bodě. Uznaná branka nesmí být později zrušena (Karczmarczyk, 2006).

Ano 4 branky 60%

Ano 2 branky 30%

Ne 10%

Vlastní vaše škola florbalové branky?

Graf 3 - Florbalové míčky

Zdroj: vlastní

Počet florbalových míčků v anketním šetření byl vždy zaokrouhlen na desítky. Jejich stav se v průběhu roku mění. Mnoho míčků popraská a školy jsou nuceny je průběžně dokupovat. Největší podíl je zaznamenán na hodnotě 11-20 míčků. Vzhledem k počtu dětí na třídu se nejedná o ideální stav. Na každého jednotlivce by měl připadnout alespoň jeden míček. Při náročnějších cvičeních na střelbu by se v poli mělo pohybovat míčků více než hráčů. Největší počet míčků byl zaznamenán na Gymnáziu v Jeronýmově ulici a na ZŠ České, kde se počet vyšplhal až na 100-150 míčků.

V dnešní době se již florbalové míčky objevují na trhu v několika barevných kombinacích. Česká florbalová unie schvaluje v České republice pouze míček bílé barvy.

Kvalitu míčku zajišťuje ochranná známka IFF. Míčky se liší materiálem a technologií výroby, který má dopad na dráhu letu, přesnost střely a životnost. Kulatý míček s průměrem 72 mm má 26 otvorů o průměru 10 mm. Váží 23 gramů. Pro vývoj míčku se využívá poznatků z aerodynamiky, především pro zlepšení dráhy letu (Skružný, 2005).

Florbalový míček je lehký, plastový a děrovaný. Na povrchu se mohou vyskytovat

15%

15% 40%

10%

20%

Vlastní vaše škola florbalové míčky?

do 10 míčků 11‐20 míčků 21‐30 míčků 31‐40 míčků více než 40 míčků

Graf 4 - Florbalové hokejky

Zdroj: vlastní

Nákup florbalových hokejek již nevyjde tak levně jako nákup florbalových míčků, proto se na základních školách objevují hokejky různých značek a různé kvality. Téměř na všech školách se vyskytuje maximálně 30 hokejek, což je vzhledem k počtu žáků vyhovující stav. Pro jednu hru je třeba 10 hokejek, tj. pro 10 hráčů v poli. Brankáři hole nemají. Největší počet hokejek byl stejně jako největší počet míčků zaznamenán na Gymnáziu v Jeronýmově ulici. Hokejek zde mají 50.

Při výběru florbalové hole nesmíme opomenout na její tvrdost a délku. Optimální délku hole zjistíme postavením hokejky čepelí na zem. Horní konec by měl končit v úrovni břicha. Florbalová hůl má délku 70-100 cm. Tvrdost hole se pohybuje v rozmezí 23-32 mm a na holi je vyznačena. Největší povolená tvrdost je 23 mm, nejměkčí je 32 mm. Tvrdší hůl se doporučuje hráčům s větší fyzickou silou. V současné době existuje široký sortiment nabídek.

Hokejky se liší kvalitou, technologií, vahou, materiálem. Široký výběr platí i pro čepele.

Tvrdá čepel zvyšuje nároky na technickou vyspělost hráče (Skružný, 2005).

Návod na výběr holí:

 začátečníci – měkká hůl – (29-32 mm) – měkká čepel;

 pokročilí – střední hůl – (26-29 mm) – středně tvrdá čepel;

 závodní hráči – muži – (23-26 mm) – středně tvrdá nebo tvrdá čepel;

 závodní hráči – ženy – (26-29 mm) – středně tvrdá nebo tvrdá čepel (Skružný, 2005).

50%

40%

5%

5%

Vlastní vaše škola florbalové hokejky?

do 20 hokejek 21‐30 hokejek 31‐40 hokejek 41‐50 hokejek

Pro nákup florbalových holí na základní školy bych volila možnost měkké nebo střední hole s měkkou nebo středně tvrdou čepelí. V potaz také musíme brát výšku dětí a hole jim přizpůsobit. U malých dětí může být hokejka delší o 5-10 cm.

Parametry florbalové hokejky nesmí překročit 380 gramů a 950 mm. Stejně jako míček musí být hokejka vyrobena ze syntetického materiálu. Ve výšce 240 mm se nachází bod nejnižšího držení hole. Zahnutí čepele nesmí přesáhnout 30 mm (Skružný, 2005).

Pro zkvalitnění holí se používají poznatky z fyziky a aerodynamiky. Technologie se více zaměřily na průhyb tyče a vývoj čepele. Snížení váhy, hledání ideálního tvaru a velikosti čepele mají zamezit nepřesnostem u přihrávky a střelby. Špičkové vybavení tak zvyšuje komfort i u méně zdatných hráčů (Skružný, 2005).

Důležité je držení hokejky. Pokud dítěti více vyhovuje čepel na levé straně, čepel je v základním postavení nalevo od těla. Pravou rukou drží hokejku na konci hole a levou ruku má uprostřed hokejky. Chybou při držení hokejky je úzký úchop nebo nedržení na konci hokejky, ale níže. Správné držení hokejky pro další florbalové činnosti je nezbytné správně zafixovat. Základní florbalový postoj obsahuje pokrčená kolena, mírné ohnutí v zádech a chodidla v šíři ramen. Hlava musí být v takovém postavení, aby dokázala sledovat míček na hokejce, ostatní hráče a průběh hry. Chybou florbalového postavení je nepokrčení kolen a následný předklon trupu (Skružný, 2005).

V letech 2008-2010 jsem měla možnost setkat se se všemi věkovými kategoriemi ve florbalovém kroužku při DDM Větrník.

1. Přípravka 2. Elévové 3. Mladší žáci

4. Starší žáci a junioři

Celkem u 82 chlapců v letech 6-18 jsem zjišťovala dominanci pravé nebo levé ruky a stranu, kde se nachází čepel v základním florbalovém postavení. Z toho jsem pak vyvodila výsledky o zahnutí čepele florbalových hokejek, které mohou být nápomocny všem školám při jejich nákupu.

Graf 5 – Lateralita ruky

Zdroj: Vlastní

70 chlapců uvádí dominanci pravé ruky, 12 chlapců ruky levé. Z toho dva chlapci byli přeučeni z leváka na praváka.

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

praváci leváci

Pravorukost‐levorukost

Graf 6 – Postavení čepele

Zdroj: vlastní

1. pravoruký hráč, čepel je v základním postavení nalevo od těla, 71%, (58 dětí) 2. pravoruký hráč, čepel je v základním postavení napravo od těla, 15%, (12 dětí) 3. levoruký hráč, čepel je v základním postavení nalevo od těla, 2%, (2 děti) 4. levoruký hráč, čepel je v základním postavení napravo od těla, 12%, (10 dětí)

Ve florbalu neplatí pravidlo, že má pravoruký hráč v základním postavení čepel nalevo od těla a naopak. Hráč drží hokejku tak, jak mu to nejvíce vyhovuje. Z grafu ale můžeme vyčíst, že se tu určitá přemíra vyskytuje. Ze 70 praváků má čepel 58 dětí nalevo od těla.

Dva praváci s čepelí napravo jsou již zmínění přeučení leváci a zbývajících 10 dětí má čepel na straně pravé. U levorukých dětí platí to samé (čepel na pravé straně). Pouze dva levorucí hráči mají čepel na levé straně. Zajímavostí je, že se jedná o nejlepší hráče ve své kategorii v oddílu.

0%

20%

40%

60%

80%

1. 2. 3. 4. 

Strana, kde se nachází čepel v základním 

florbalovém postavení

Graf 7 – Zahnutí čepele

Zdroj: vlastní

Nejvíce nás bude zajímat graf se zahnutím čepele. Čepel v základním postavení nalevo od těla je zahnutá doprava a čepel v základním postavení napravo od těla je zahnutá doleva.

Celkem 60 dětí (73%) má čepel zahnutou vpravo a 22 dětí (27%) vlevo. Tyto statistiky by měly zajímat především školy pří nákupu florbalových hokejek. Ze 70-75% by měly být čepele hokejek zahnuty vpravo a u 25-30% vlevo.

 

       

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

vpravo vlevo

Zahnutí čepele

Graf 8 – Florbalové mantinely

Zdroj: vlastní

Do atestu florbalového vybavení se řadí mantinely, hole, míčky, brankářské masky a branky. Nejdražší záležitostí jsou zaručeně mantinely. Na trhu se objevují v částkách od 50 000-150 000 Kč. Pro některé základní školy je náročný i nákup ostatního florbalového vybavení a šance na nákup mantinelů je mizivá. V případě malé tělocvičny je nákup mantinelů zbytečný. Učitelé tak na základních školách často využívají položení laviček nebo zamezují přístup míčku mimo hřiště jiným způsobem. Z anketního šetření vlastní florbalové mantinely pouze čtyři základní školy. ZŠ Dobiášova, ZŠ Lesní, ZŠ Vratislavice nad Nisou a ZŠ Ještědská. ZŠ Dobiášova je škola se sportovní třídou v každém ročníku. Od roku 2003/2004 se zaměřením na florbal. Ve sportovní hale se nachází dvě tělocvičny, kde se pravidelně pořádají florbalové turnaje. Od roku 2007 se zde hraje „Liberecká liga elévů“.

Škola je sídlem FBC a vlastní dvoje mantinely. ZŠ Vratislavice nad Nisou zakoupené mantinely zatím nepoužívá. Značnou pozornost florbalu věnuje i ZŠ Ještědská, která v roce 2007 slavila úspěch. Florbalistky obsadily na mistrovství ČR 3. místo. Poslední školou, která se může pochlubit mantinely, je ZŠ Lesní, která pořádá turnaje základních škol v Liberci, jak jsem se dozvěděla z anketního šetření. Oficiální turnaje se tak v Liberci mohou konat pouze na těchto školách.

ANO 20%

NE 80%

Vlastní vaše škola florbalové mantinely?

Graf 9 – Florbalové helmy pro brankáře

Zdroj: vlastní

Helma je nedílnou součástí každého brankáře a z brankářského vybavení rozhodně patří mezi nejdůležitější. Rychlost střeleného míčku nebo hokejka by mohly brankáře v obličeji ošklivě poranit. Pouze dvě základní školy nevlastní ani jednu florbalovou helmu.

Nepříznivý stav dokazuje i výskyt jedné helmy. Pro školní výuku a samotnou hru je třeba alespoň dvou brankářských helem, což se vyskytuje téměř u poloviny případů. Na základní škole tak proti sobě mohou hrát děti dvou týmů se dvěma brankaři. Čtyři helmy již zajišťují možnost turnaje ve dvou tělocvičnách. Největší výskyt brankářských helem byl zaregistrován opět na Gymnáziu v Jeronýmově ulici a na ZŠ a ZUŠ Jabloňové.

Brankářská maska se vyrábí z akrylátů nebo laminátů v několika tvarech. Rozdíly můžeme najít v hmotnosti helmy a v ochranné mřížce. Helma kopíruje pohyb hlavy. Brankáři nepřekáží, nezpůsobuje zátěž. Těžší maska je na pohyb hlavy náročnější. Helma je v přední části tvořena ochrannou mříží, která chrání obličej při styku s míčkem nebo hokejkou, proto je na helmě velmi důležitá. Lepší je slabší mříž, která nebrání brankáři ve výhledu. Mřížka na helmě se může lišit i barvou. Bílá barva odráží světlo, černá absorbuje odlesky. Bezpečnost a kvalitu helmy zajišťuje ochranná známka IFF. Helma a další brankářské oblečení slouží brankáři pouze k jeho ochraně a v žádném případě nesmí obsahovat části, které by zakrývaly plochu branky (Skružný, 2005).

10%

20%

45% 10%

5% 10%

Vlastní vaše škola helmu pro brankáře?

5 helem 4 helmy 3 helmy 2 helmy 1 helma Ne

Graf 10 – Brankářské oblečení

Zdroj: vlastní

Na čtyřech školách se výstroj pro brankáře neobjevuje vůbec. V kategorii jednoho oblečení se vyskytují základní školy, které vlastní pouze kalhoty. V polovině případů se objevují dvě sady oblečení, což je opět příznivé pro pořádání turnajů. V počtu pěti oblečení se na první příčku opět vyšplhalo Gymnázium v Jeronýmově ulici. Jako doplňující otázku k výstroji jsem zmínila výskyt jiných florbalových věcí nebo pomůcek. Pouze v jednom případě má škola chrániče kolenou a rukavice. Suspenzor či jiné ochranné pomůcky se v odpovědích neobjevily vůbec. Při výběru rukavic na základní školu musíme brát v potaz jejich využití. Citlivost míčku je zvýšena při rukavicích šitých na míru brankáři. Brankář musí vnímat míček rukou, jako ve stavu bez rukavic. Pokud jsou velké, senzibilita se ztrácí.

Nejvýraznější změny tělesného růstu jsou zaznamenány nejvíce u dětí staršího školního věku.

Velikost rukavic jim tedy bude odpovídat jen na krátký čas.

Brankářské oblečení je tvořeno dresem, vestou a kalhotami. Vesta poskytuje ochranu hrudníku, dres má většinou dlouhý rukáv a pokrývá vestu. Na brankáře jsou kladeny větší požadavky než na hráče v poli. Brankář na rozdíl od hráče většinou odehraje celý zápas bez střídání. Neměl by se tedy zúčastnit celé rozcvičky jako hráč v poli a čas by měl věnovat

5% 10% 5%

50%

10%

20%

Vlastní vaše škola oblečení pro brankaře?

5 oblečení 4 oblečení 3 oblečení 2 oblečení 1 oblečení Ne

Vrchní část je opatřena suchým zipem, opaskem nebo obojím. Dodatkem k výstroji mohou být rukavice. Zvyšují sice brankářovo pohodlí a tlumí náraz míčku do ruky, přesto je většina brankářů nepoužívá kvůli snížené citlivosti úchopu míčku. Koleno-holenní chránič splňuje svůj účel po celé délce nohy od kolene po nárt a brankáři zajišťuje stabilitu. Kolenní chrániče ochraňují pouze koleno a brankář si při pohybu musí pomáhat nártem. Mezi další chrániče lze zařadit suspenzor a chránič krku. Technologie výroby jde kupředu i ve florbalu. Při výrobě nového brankářského oblečení je kladen důraz na pohodlí a vysokou míru pohyblivosti v něm (Skružný, 2005).

Graf 11 – Školní dresy

Zdroj: vlastní

Dresy mohou představovat určitý druh reprezentace dané školy na soutěži.

Ve florbalových soutěžích na sobě musí mít hráči dres, který se skládá z trika, trenýrek a štulpen. Všichni hráči působící v poli musí mít dresy stejné. Družstvo může do hry nastoupit v dresech jakékoliv barevné kombinace, krom triček šedivého odstínu. Při shodnosti barev obou družstev a potvrzením rozhodčího má hostující družstvo za povinnost se převléknout.

Všechna trika musí mít čísla. Arabská číslice v hodnotách 1-99 musí být jasně viditelná.

Na zádech musí být vysoká 200 mm, na hrudi 70 mm. Číslo jedna nesmí mít hráč v poli.

Štulpny musí být vyhrnuty až ke kolenům (Karczmarczyk, 2006; ČFbU 2010).

V anketních otázkách dresy spadaly pod florbalové vybavení. Při osobních rozhovorech nebo přes e-mail komunikaci jsem upřesňovala, že se nejedná o florbalové dresy, nýbrž dresy na použití pro všechny sporty k reprezentaci školy. Nezajímala jsem se o počet dresů, nýbrž o počet sad. Celkem mě tedy překvapilo, že čtyři základní školy dresy nevlastní vůbec a používají tedy jen rozlišovací trikoty. 35 % škol vlastní sadu pouze jednu, což se mi zdá také malé množství. V případě, že by škola vyslala dva týmy na jeden turnaj nebo by se v jeden den konaly dvě různé akce, škola nemůže reprezentovat žáky v dresech v obou

3 sady a více 20%

2 sady 1 sada 25%

35%

Ne 20%

Vlastní vaše škola dresy?

Graf 12 – Rozlišovací trikoty

Zdroj: vlastní

Odpovědi na otázku rozlišovacích trikotů byly jednoznačné a jiné odpovědi jsem ani neočekávala. Otázka byla pouze doplňující k otázce ke dresům. Všechny základní školy z anketního seznamu rozlišovací trikoty vlastní. Ve výsledku jsem nerozlišovala, o jaké jde množství. Dotazovaní kolikrát přesnou odpověď nevěděli a uvedli pouze přibližný počet.

Rozlišovací trikoty školy užívají zejména při sportovních hrách, kde se děti rozdělují do několika družstev a učitel je od sebe potřebuje vzájemně odlišit. Př.: pro florbal ve školní tělesné výchově je výhodné vlastnit několik barevně odlišitelných sad. Učitel rozdělí děti po pěti do družstev a mohou se tak odehrát zápasy několika týmů. Rozlišovací trikoty se mohou užívat i při školních nebo jiných akcích.

Ano 100%

Ne 0%

Vlastní vaše škola rozlišovací trikoty?

Graf 13 - Florbalový kroužek

Zdroj: vlastní

Rychlý vzestup dynamického a rychlého sportu může potvrdit i otázka sportovního florbalového kroužku pro děti 2. stupně. Před dvaceti lety ještě florbal nikdo neznal a dnes je mu vyhrazen vlastní kroužek téměř na polovině základních škol v Liberci. Kroužky jsou provozovány většinou v odpoledních hodinách. ZŠ Aloisina výšina (ZŠ Kunratická) má v provozu kroužek florbalu v rámci volitelných předmětů a volitelné tělesné výchovy. Na ZŠ Broumovské mají sportovní kroužek, kde se ob týden střídá florbal s futsalem. Na Gymnáziu v Jeronýmově ulici je kroužek spojen se třetím stupněm a na ZŠ Barvířské je kroužek florbalu pouze pro děti z 6. třídy. V ostatních kladných odpovědích funguje normální florbalový kroužek pro děti na 2. stupni v časové dotaci jednou za týden. Počtu 45% záporných odpovědí nepřikládám konečné číslo na tuto otázku. Seznámení s florbalem a jeho výuka totiž

Rychlý vzestup dynamického a rychlého sportu může potvrdit i otázka sportovního florbalového kroužku pro děti 2. stupně. Před dvaceti lety ještě florbal nikdo neznal a dnes je mu vyhrazen vlastní kroužek téměř na polovině základních škol v Liberci. Kroužky jsou provozovány většinou v odpoledních hodinách. ZŠ Aloisina výšina (ZŠ Kunratická) má v provozu kroužek florbalu v rámci volitelných předmětů a volitelné tělesné výchovy. Na ZŠ Broumovské mají sportovní kroužek, kde se ob týden střídá florbal s futsalem. Na Gymnáziu v Jeronýmově ulici je kroužek spojen se třetím stupněm a na ZŠ Barvířské je kroužek florbalu pouze pro děti z 6. třídy. V ostatních kladných odpovědích funguje normální florbalový kroužek pro děti na 2. stupni v časové dotaci jednou za týden. Počtu 45% záporných odpovědí nepřikládám konečné číslo na tuto otázku. Seznámení s florbalem a jeho výuka totiž

In document Technická univerzita v Liberci (Page 39-63)

Related documents