• No results found

Pravidla florbalu

In document Technická univerzita v Liberci (Page 28-34)

4. Florbal

4.2. Pravidla florbalu

 

4.2.1 Hrací plocha   

Hřiště je s rozměry 40×20 m ohraničeno mantinely se zaoblenými rohy. Nejmenší povolené rozměry jsou 36×18 m, největší 44×22 m. Hřiště je vyznačeno 4-5 cm širokými čarami, stejně tak středová čára, která rozděluje hrací plochu na dvě poloviny. Velké brankoviště má rozměry 4×5 m a malé brankoviště 1×2,5 m. Zadní čáry malého brankoviště slouží i jako čáry brankové. Branky i mantinely musí být schváleny IFF nebo ČFbU a řádně označeny. 10 m dlouhý prostor pro střídání je umístěn na delší straně hřiště, 5 m od středové čáry. Prostory zahrnují hráčské lavice, které musí být v přiměřené vzdálenosti od mantinelu a každá musí splňovat kapacitu míst pro 19 osob. U středové čáry je umístěn zapisovatelský stolek, vedle něhož jsou po obou stranách trestné lavice. Každá lavice je minimálně pro dva hráče. Před začátkem utkání musí rozhodčí zkontrolovat hrací plochu. Případné nedostatky musí být oznámeny pořadateli a zaznamenány do zápisu o utkání (Karczmarczyk, 2006).

4.2.2 Čas hry   

Normální hrací čas je 3×20 minut. Nejvíce lze zkrátit čas na 2×15 minut. Hrací čas je čistý. To znamená, že čas je zastavován při přerušení signálem rozhodčích a spuštěn ve chvíli, kdy je míček opět ve hře. Zrušení čistého času muže povolit pouze řídící orgán soutěže.

V takovém případě se čas zastavuje při vstřelení branky, vyloučení, trestném střílení, time-outu nebo při zaznění trojitého signálu. Poslední 3 minuty podléhají čistému času. Mezi třetinami jsou desetiminutové přestávky, kdy si týmy mění strany i hráčské lavice. Stranu si před začátkem utkání vybírá domácí družstvo. Každá třetina začíná vhazováním na středovém bodě a končí zvukovým signálem, za který jsou odpovědni zapisovatelé. Trojitý signál znamená neobvyklé přerušení hry (př.: zničení míčku, porušení mantinelu, zranění, vstup neoprávněných osob na hrací plochu, výpadek osvětlení atd.). Desetiminutová přestávka začíná okamžitě po skončení třetiny. Za včasný příchod hráčů na hrací plochu a začátek další třetiny odpovídají rozhodčí. Každé družstvo si může vyžádat během normálního hracího času

střílení. Pokud je i nyní stav nerozhodný, střílejí ti samí hráči do té doby, dokud není dosaženo konečného rozhodnutí. V trestném střílení se družstva střídají po jednom.

Rozhodčí určí branku na trestná střílení a hod mincí rozhodne o začínajícím družstvu.

Rozhodčí a zapisovatelé jsou písemně informováni o číslech hráčů a jejich pořadí při trestném střílení. Za realizaci trestného střílení odpovídají rozhodčí. Zápas je ukončen ve chvíli, kdy je dosaženo konečného rozhodnutí. Vítěz vyhrává s výsledkem plus jedna branka (Karczmarczyk, 2006).

4.2.3 Účastníci hry   

V zápise může být uvedeno maximálně 20 hráčů (hráči v poli a brankáři). Nezapsaní hráči se nesmí účastnit hry ani se pohybovat v prostoru pro střídání. V poli smí být pouze 6 hráčů (5 hráčů v poli a brankář). V předepsané výstroji musí být družstvo včas v poli, jinak bude stanoven výsledek 5:0 pro družstvo, které se neprovinilo. Střídat se hráči mohou bez omezení po celou dobu utkání, ale pouze v prostoru pro střídání vlastního družstva. Každý brankář je v zápise o utkání označen písmenem „G“. Tento účastník už se nemůže objevit ve hře jako hráč v poli s hokejkou. Brankář je za hráče v poli považován pouze v případě, opustí li velké brankoviště. Písmenem „C“ je v zápisu označen kapitán družstva. K výměně kapitána dochází pouze v případě zranění, onemocnění nebo vyloučení do konce zápasu.

Pouze kapitán družstva má možnost s rozhodčími komunikovat. Přístup do prostoru na střídání má ještě realizační tým družstva a v zápisu o utkání může být zaznamenáno maximálně 5 osob. Utkání je vždy vedeno dvěma rozhodčími s rovnocennou autoritou.

Zapisovatelé musí být na svých místech. Odpovídají za zápis o utkání a měření času (Karczmarczyk, 2006).

4.2.4 Výstroj   

Rozhodčí mají šedivá trika, černé trenýrky a černé podkolenky. Jsou vybaveni středně velkými plastickými píšťalkami, měřícím vybavením a červenými kartami. Rozhodčí kontrolují výstroje hráčů před a během zápasu. Kapitán družstva má na levé paži jasně viditelnou pásku (Karczmarczyk, 2006). Ostatní pravidla týkající se výstroje hráčů jsou uvedeny v metodických materiálech.

4.2.5 Standardní situace   

  Přerušená hra pokračuje vždy standardní situací podle příčiny přerušení. Mezi standardní situace zařazujeme vhazování, rozehrání, volný úder a trestné střílení.

Vhazování

 Na začátku každé třetiny.

 Potvrzení regulérně vstřelené branky.

 Hra je přerušena a žádnému družstvu nelze udělit rozehrání, volný úder ani trestné střílení.

 Uskutečňuje se na nejbližším bodě pro vhazování podle výskytu míčku při přerušení.

 Hráči neprovádějící vhazování stojí alespoň 3 m od míče, včetně hokejky.

 Vhazování se účastní vždy jeden hráč každého družstva.

 Z vhazování lze skórovat.

K vhazování dochází při zničení nebo poškození míčku, rozdělení mantinelu v blízkosti míčku, posunutí branky, zranění, při neobvyklé situaci, neuznaném gólu (míč se nedostal do branky zepředu brankovou čarou), při neproměněném trestném střílení, při odloženém vyloučení (proviněné družstvo získalo míč a má ho pod kontrolou), při uložení trestu za přestupek, při nerozhodnutí, které družstvo bude provádět rozehrání nebo volný úder a při neshodě rozhodčích (Karczmarczyk, 2006).

Rozehrávání

 Míč opustí hrací plochu nebo se dotkne stropu.

 Míč rozehrává družstvo, které se neprovinilo.

 Rozehrání se provádí v místě, kde míč opustil hrací plochu (1,5 m od mantinelu).

 Nikdy se neprovádí za brankovou čarou.

 Hráči bránícího družstva stojí alespoň 3 m od míče, včetně hokejky.

 Míč musí být rozehrán hokejkou.

 Z rozehrání lze skórovat.

Volný úder

 Následuje po přestupku vedoucím k volnému úderu (využívá se zde pravidlo výhody).

 Provádí se v místě přestupku. Neprovádí se za brankovou čarou nebo vzdálenosti menší než 3,5 m od malého brankoviště.

 Hráči bránícího družstva stojí alespoň 3 m od míče, včetně hokejky.

 Míč musí být rozehrán hokejkou.

 Z volného úderu lze skórovat.

Za přestupky vedoucí k volnému úderu považujeme např.: zasáhnutí, blokování, zvedání nebo kopání do soupeřovy hokejky, zvednutí čepele hokejky nad úroveň pasu, vložení hokejky mezi soupeřovy nohy či chodidla, strkání do soupeře, tlačení do soupeře jinak než rameno na rameno, kopnutí do míčku 2× za sebou, přijmutí přihrávky nohou od spoluhráče, úmyslné posunutí branky, výskok hráče v poli s cílem zastavit míč, vyhození míčku brankáře za středovou čáru aj. (Karczmarczyk, 2006; ČFbU, 2010).

Trestné střílení

 Následuje po přestupku vedoucím k trestnému střílení.

 Provádí se ze středového bodu.

 Všichni hráči, krom bránícího brankáře a hráče provádějícího trestné střílení, musí být na svých hráčských lavicích po celou dobu trestného střílení.

 Hráč provádějící trestné střílení musí vést po celou dobu trestného střílení míček směrem vpřed.

K trestnému střílení dochází, je-li gólová situace přerušena, protože bránící družstvo spáchalo přestupek vedoucí k volnému úderu nebo vyloučení. Gólovou situaci posuzují rozhodčí (Karczmarczyk, 2006).

4.2.6 Tresty   

Všechny tresty musí být zapsány do zápisu o utkání s časem, číslem hráče, druhem a příčinou vyloučení. Potrestaný hráč musí být po celou dobu trestu na trestné lavici a čas vyloučení běží souběžně s časem hracím. Vyloučený hráč není na hrací ploše nahrazen jiným hráčem. Jednomu hráči lze měřit jen jeden trest a družstvu tresty dva. Družstvo s více než dvěma vyloučenými hráči na trestné lavici má právo mít na hrací ploše čtyři hráče (Karczmarczyk, 2006).

 Trest vyloučení na 2 min.

(př.: zasáhnutí, blokování, zvedání soupeřovy hokejky, odehraný míč nad úrovní pasu, nebezpečná hra hokejkou, tlačení soupeře na mantinel aj.).

 Trest vyloučení na 5 min.

(př.: násilné a nebezpečné údery hokejkou, hákování, napadení soupeře, opakované přestupky vedoucí ke 2. min. trestu aj.).

 Osobní trest

(př.: nesportovní a urážející chování).

 Vyloučení do konce utkání

(př.: užití neschválené hokejky, hráč neuvedený v zápise o utkání, šarvátka, uložení druhého 5. min. trestu, opakované nesportovní chování aj.) (Karczmarczyk, 2006).

4.2.7 Branky   

Gól je uznán v případě, byl-li střelen správným způsobem a potvrzen vhazováním na středovém bodě. Uznaný gól není možné později zrušit.

Správně vstřelené branky

 Pokud přešel míč celým objemem zepředu brankovou čáru po správném odehrání hokejkou hráče v poli a skórující družstvo během nebo těsně před vstřelením branky nespáchalo přestupek trestaný volným úderem nebo vyloučením.

 Přešel-li míč celým objemem zepředu brankovou čáru poté, co ho hráč bránícího

Nesprávně vstřelené branky

 Dopustí-li se útočící hráč těsně před nebo zároveň se vstřelením branky přestupku vedoucího k volnému úderu nebo vyloučení.

 Usměrnil-li útočící hráč míč úmyslně jakoukoli částí těla do soupeřovy branky.

 Přejde-li míč brankovou čáru během nebo po signálu.

 Pokud brankář hodí nebo kopne míč jinak správným způsobem do soupeřovy brány.

 Kopne-li útočící hráč v poli úmyslně míč, a ten se dostane do brány, po té co se dotkne jiného hráče či vybavení jiného hráče.

 Skóruje-li družstvo, které se provinilo během odloženého vyloučení.

 Odrazí-li se míč od rozhodčího přímo do brány (Karczmarczyk, 2006, s. 93-94).

In document Technická univerzita v Liberci (Page 28-34)

Related documents