• No results found

Ägare Ledning

4 Intervjuer innan match – relevanta personer kommenterar

4.2 Spindlarna i näten klubbchef Svante Samuelsson & fotbollschef Lars Eriksson

4.2.4 Hjärta eller hjärna för klubben?

Att ha ett hjärta för Kalmar FF om man jobbar i organisationen kan vara en fördel men det är ingenting man måste ha. Det är något man, enligt Svante Samuelsson, får på vägen, som i vilket företag som helst man jobbar i. Känner man att det är ett trevligt företag med en positiv miljö blir man lojal mot det företaget eller den föreningen. Han tror att det är bra att ha en viss kännedom om fotbollsmarknaden, ett allmänt fotbollsintresse är en förutsättning. Sen är det en fördel om man har någon form av utbildning. I varje fall i den breda rollen som han själv har. Många klubbar har en klubbdirektör och en sportchef. Sportchefen hanterar det rent fotbollsmässiga. Klubbdirektören driver mer företaget. Kalmar FF är dock så pass ”små” att man har valt att ha det i en tjänst (Svante Samuelsson).

30 För att skapa en god miljö att verka i, speciellt sett till fotbollslaget går arbetet i Kalmar FF noggrant till väga. Först kollar man på de fotbollsmässiga kvalitéerna, sen till vilken typ av människa de är – att killarna som kommer hit ska passa in i den miljön Kalmar kan erbjuda. Kalmar FF vill ha lojala och öppna människor som är prestigelösa och beredda att rycka in lite här och var när det behövs. Naturligtvis är det givet att de är kompetenta i deras arbetsuppgifter. Det är svårt att säga att klubben medvetet jobbar med stämningen i föreningen, men Samuelsson tror att det är en viktig framgångsfaktor för Kalmar FF att man känner att det är en ganska familjär stämning på något sätt.

För att förbättra föreningen har man mycket att arbeta med. Det primära är att dra in mer pengar, så krass är tyvärr verkligheten. Egentligen är klubben för liten ekonomiskt för att kunna konkurrera med de största. Kalmar FF är inte ens hälften så stora som flera av de allsvenska konkurrenterna. Rimligtvis borde det göra att de blir bättre än Kalmar FF, även på fotbollsplanen. Det är även viktigt att verka för en god miljö, framför allt för fotbollslaget. Träningsmöjligheter, kost, sömn, förberedelser är viktiga aspekter att jobba med. Det handlar om att få ut så mycket som möjligt av varje enskild spelare (Svante Samuelsson).

När man tittar närmare på skillnader jämfört med bättre ligor i Europa menar Svante Samuelsson att det är generellt gällande för svenska klubbar att man inte har råd med den omfattande scoutingverksamhet som de större, europeiska, klubbarna har. Med ett stort nätverk av människor som kollar upp de eventuella spelare man försöker välja så borde risken att man väljer fel spelare vara väldigt liten. Då Kalmar FF inte riktigt har de resurserna får de gå mer på magkänsla och följa spelare över en längre tid och ta reda på så mycket som möjligt om dem. Sen är det arenorna som de svenska klubbarna ligger efter med, det är en solklar grej. I Sverige är arenorna undermåliga att spela på, och även träningsanläggningarna kan förbättras. Organisatoriskt är, enligt Samuelsson, en del klubbar lite för små vilket har sin förklaring i ekonomiska faktorer. Fördelen med att vara en mindre klubb, när det gäller scouting, är att Kalmar FF har några få personer som diskuterar och har en enhetlig syn på vilka spelartyper de vill ha. I en större klubb med större scoutingorganisation är det många åsikter om vilken spelare som är rätt för klubben, där alla inblandade gärna vill ta fram sitt namn för att sälja in det till klubben (Svante Samuelsson).

För att bli ännu bättre som organisation känns det som att Kalmar FF skulle behöva hitta någon modell som de större klubbarna har med en klubbdirektör och en sportchef. Problemet för Svante Samuelsson är enligt honom själv att han känner att han får för lite tid till

31 eftertanke och strategiska funderingar. Det handlar mer om att lösa de problem som dyker upp i vardagen och där känner han att det finns en viss utvecklingspotential – Att man ska kunna lyfta mer långsiktiga frågor mer strukturerat. Samtidigt innebär det att om klubben investerar i en ny tjänst som kostar pengar måste avkall göras på någonting annat. Det är alltid den här ekonomiska balansgången klubben står inför. Det kostar mer och mer att driva ett allsvenskt fotbollslag. Spelares löner, allt runt om, träningsläger, kosttillskott, tejp, material, allt sådant blir mer och mer år för år. Pengarna måste in på intäktssidan för att det ska gå runt (Svante Samuelsson).

Fotbollen är hjärtat i föreningen. Ska man säga det dumt så döms hela föreningen efter hur det går i fotbollen. Kalmar FF kanske har gjort ett jättebra år här rent organisatoriskt och bokförings- och marknadsmässigt exempelvis, men går det dåligt på planen var det ett dåligt år för Kalmar FF och vice versa. Det är på nåt sätt fotbollen som är hjärtat i verksamheten eftersom den är så offentlig. Det är det folk bryr sig om så givetvis blir det motorn. Sen måste Kalmar FF ha en organisation kring den för att driva det hela och driva det som ett företag som funkar och inte går minus och så vidare. För att utveckla organisationen finns det flera ben klubben står på och man kan, enligt Samuelsson, bli bättre på dem alla egentligen. Att få mer utrymme till någon strategiskt ansvarig tjänsteman för att kunna fokusera på strategiskt och organisatoriskt tänkande, att kunna göra det i lugn och ro. Sen är marknadssidan oerhört viktig, att finna nya möjligheter att skapa nya intäkter. Nya produkter, nya medier och sätt att sälja in Kalmar FF som ger dem större möjligheter att få in mer pengar är något som är centralt i föreningen. Det krävs om klubben ska kunna ta ytterligare några steg framåt. Kalmar FF är en ideell idrottsförening och det går mer och mer åt företagshållet. Det ställs mer krav från skatteverket och UEFA, SvFF med dokumentation och licenser att säkerställa att man har en verksamhet som uppfyller deras krav. Det känns att för varje år så ökar de pålagorna, kraven och insynen som ställer högre krav på att ha en organisation med support för att driva föreningen framåt och uppfylla alla plikter som de är skyldiga att göra (Svante Samuelsson).

Efter Kalmar FF:s senaste säsong är det svårt för Svante Samuelsson som sitter mitt i allt att säga varför klubben vunnit guld. Han menar att han ser mer brister än saker som görs rätt, man är väldigt självkritisk. Förmodligen har Kalmar FF gjort några saker rätt, efter som de lyckats de senaste åren. Han klappar sig dock inte för bröstet utan menar att det finns massor ut av saker som går att förbättra. Det är en utvecklingsprocess, det ser annorlunda ut idag än vad det gjorde för 10 år sen. Även om det är samma spel och samma regler så har

32 förutsättningarna blivit väldigt annorlunda, speciellt under det senaste decenniet. Alla spelare är i princip professionella och så var det inte för tio år sen, då jobbade de flesta vid sidan av. Det har blivit mycket mer ett jobb, en heltidssysselsättning att vara fotbollsspelare.

Organisationen i Kalmar runt om fotbollen försöker vara mer professionell. Samuelsson säger att de arbetar med att ha duktigt folk på de positioner som behövs i organisationen, vilket han tycker att de lyckats bra med även om det finns saker som kan förbättras.

”Det ställs högre krav på verksamheten och folk som jobbar med den idag. Förr var det lite mer såhär att någon hade bokföringen i väskan och lite på hobbynivå. Idag krävs det folk som är utbildade som kan moms, skatter, försäkringar. Det är oerhört brett då vi måste leva med samma verklighet som vilket företag som helst” (Svante Samuelsson).

I Hammarby är det viktigt med ett hjärta men ännu viktigare med en hjärna. Lars Eriksson hävdar att han hellre ser någon med Bajen-hjärna än Bajen-hjärta. Det får inte bli för mycket känslor i arbetet som riskerar att de inte handlar professionellt. Det är speciellt en fara i idrottsklubbar med många gamla spelare och trotjänare som bara är här för att de brinner för klubben, det spelar ingen roll. De ska vara här för att göra ett bra jobb för Hammarby. Har man då en för stark kärlek till klubben kan det vara svårt att fatta svåra beslut också. De får inte ha för mycket hjärta för klubben så de fattar dåliga beslut. En balans är viktig. Det är inte sagt att man inte kan ha ett stort Bajen-hjärta och ändå inte kunna vara proffsig, men man måste kunna skilja på det så att man inte blir känslostyrd. Tränarna är klubbens specialister och har ett ansvar att vara uppdaterade och pålästa om sina specialroller. Lars Erikssons roll är att ge dem möjligheter att utvecklas i sina roller. Han har själv en plan som går ut på att han ska utbilda sig själv, att gå utbildningar som han känner att han behöver i sin roll, som är nyttiga. Det handlar om hur han ska utveckla sin ledarroll när det gäller coachning, hur han kan motivera sina medarbetare och få dem att göra något utan att de ska känna sig kränkta eller förolämpade för att de ska få ut maximalt av sin kapacitet. Han ska vara skicklig på att leda de andra och låta dem vara experter (Lars Eriksson).

33

4.2.5 … och guldet blev till sand. Varför lyckas inte den svenska

elitfotbollen internationellt?

Det stora skälet till att Allsvenskan är Europas 28:e bästa liga är pengar, först och främst. Svante Samuelsson menar att om det dras till sin spets är fotbollsspel, även om det är kul och en hobby, en idrott där de bästa spelarna går dit de får bäst betalt. Till slut, oavsett. Det kan man tycka är en tråkig utveckling menar Samuelsson men och anser även att det är kul att se att Kalmar FF i år har kunnat slå klubbar med dubbelt så stora lönebudgetar, vilket, menar han, är charmen med fotbollen. Men spelarna som sådana, speciellt idag när agenter är så inblandade, så går de dit de får bäst betalt. Dels är det en fråga om att få en bruttolön som är bra sen är det andra faktorer som skattetrycket med mera. Exempelvis finns det en massa svenska spelare i Danmark och anledningen till det är att det är ett förmånligare skattesystem där. Hade spelarna inte fått bättre betalt i Danmark än Sverige så hade de säkerligen spelat kvar i Allsvenskan, så är det. Det är den absolut största förklaringen förklarar Svante Samuelsson.

Sen har det skett en utveckling av fotbollen som inte gynnar Sverige. De egenskaper som premieras här, som vi är duktiga på, ger inte längre lika bra betalt. Blåvitt (IFK Göteborg) hade en framgångsperiod där de spelade på ett visst sätt som gav dem framgång i det europeiska spelet, men på senare år har det skett en utveckling som lett till att det svenska sättet att spela fotboll mot europeiskt motstånd inte har gett resultat. Att fotbollen har utvecklats till att bli snabbare och mer teknisk där den svenska fysiska och taktiska styrkan inte får lika bra betalt som tidigare. Det är en del av förklaringen, sen är miljön också en del av den (Svante Samuelsson).

Det är ett klimat här uppe som gör att det under stora delar av året är svårt att bedriva en högkvalitativ effektiv fotbollsträning. Här uppe i Norr springer vi ute i regn, kyla och snö. Kvalitén på träningen är rimligtvis inte lika bra som längre söderut där man kan gå ut med shorts och t-shirt på varma planer. De får en oerhört mycket mer bra kvalitativ träning där från de är 10 år och uppåt än vad våra spelare får. Det är någon sort av allmän förklaring det där. Samtidigt förklarar inte det att svensk fotboll har blivit sämre på 10 år kanske. Men trenden är den att den svenska fotbollen inte betalar sig lika bra längre, det och pengarna tror Svante Samuelsson är den största förklaringen (Svante Samuelsson).

34 Lars Eriksson menar att pengar är den stora anledningen till att Sverige har tappat så mycket mot övriga Europa. Sverige tappar de bästa spelarna som åker till andra ligor i Europa som Norge, Danmark och Holland vilket urholkar vår verksamhet. Dels beror det på olika skatteregler, Danmark har exempelvis förmånligare skatter. Italien, Spanien, Norge har mycket mer pengar än vad svenska klubbar har. Andra länder har tv-intäkter, reklam, attraktivare ligor samt att de har funnits med mycket längre och har hunnit bygga upp en bättre professionalitet och annan struktur runt fotbollen. Lars Eriksson berättar själv om proffslivet i Portugal när han spelade i storklubben FC Porto. Där levde, menar han, klubben i symbios med staden. Det skulle vara ungefär som om Hammarby levde i symbios med Stockholm stad där kommunen säger här får ni en arena, ni får en del av skattepengarna för att köpa spelare för det är viktigt för Stockholm att ha ett sådant lag. Politik och fotboll ser helt annorlunda ut i Sverige vilket ger andra förutsättningar. Sen är organisationen runt fotbollen definitivt bättre än i Sverige med bättre fotbollsplaner och träningsanläggningar. Hammarby IF har en plan och inget uppvärmt konstgräs i närheten. På Hammarbys träningsanläggning finns en barrack med matsal och samlingsrum som de själva satt dit. I övrigt hyr klubben ett omklädningsrum av scoutkåren i närheten. Tittar man på vilken träningsanläggning hos vilken storklubb som helst i Europa återfinns där hotell, fem-sex planer konstgräs och vanligt gräs, ordentlig matsal, medicinsk team med läkare - allt finns där. Det är att jämföra med Sverige som enligt Lars Eriksson fortfarande håller på med någon slags division fem-nivå.

”Det var ganska kul, det var en polsk städare som jobbar här, hon kommer från Polen men har bott i Sverige i många år och hon var nere och tittade på vår träning. Det ser ut som Polen i division tre sa hon då. Ändå tycker vi att vi har rätt så bra förutsättningar, det finns de som har det sämre” (Lars Eriksson).

Hammarby IF arbetar för att bli bättre genom att flytta hela verksamheten till akademien i Haninge där kommunen gärna tar emot klubben. Här återfinns också de nödvändiga faciliteterna. Det är en del i den här processen för föreningen att utveckla, att man tänker och ser det här som en del i det hela. Att klubben har en balanserad ekonomi, att man jobbar med marknadsföring och utbildning av unga spelare och att man ser till att Hammarbys spelare inser vikten av att vara fotbollspelare och inte bara är här för att det är kul att spela i Hammarby. Det är ett arbete menar Eriksson och nämner återigen Portugal som exempel. Frågar de stora klubbarna en ung spelare som är 14 år om han

35 vill komma till dem gör hans föräldrar ingenting, de uppmanar honom att sluta i skolan. Säger du det till en 14-årig talang i Sverige säger hans föräldrar att han ska gå klart skolan först. Det finns en attityd till fotbollen som inte är mogen, så ska man göra det här måste man börja tänka om det som ett jobb och få en utbildning som också är baserat på det här fotbollsspelet och tycka att det är en del av ens yrkeskarriär. Det behöver inte betyda att man efter sin fotbollskarriär lägger ner hela sitt yrkesverksamma liv utan i den här resan kan få massa erfarenhet som gör att man kan få andra jobb också. Det är en process det där. Lars Eriksson försöker jobba mycket med att få dem att tänka så att det här inte är det slutgiltiga målet, att de inte ska vara nöjda med det här (Lars Eriksson).

Related documents